Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki z ziemniakami

Pyszne, mięciutkie i długo utrzymujące świeżość bułeczki od Tatter, której za wyszukanie przepisu bardzo dziękuję. Doskonałe na śniadanie lub kolację jak kto woli. Już dawno nie spotkałam się z tak posłusznym ciastem. Nie musiałam dolewać wody, czy dosypywać mąki. Bułeczki formuję się świetnie i rosną równie pięknie. Myślę że można dodać do ciasta ulubionych ziół np. bazylii lub koperku. Jeśli spojrzycie na oryginał z pewnością zobaczycie niewielką różnicę – jest to jedynie zabieg kosmetyczny ;) Ja posmarowałam bułki roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i delikatnie nacięłam, natomiast Tatter swoich nie nacinała, za to oprószyła mąką.

cytuję za Tatter:

składniki na 8 bułek:

  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki cieplej wody
  • 3 szklanki maki
  • 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta mielonego kwiatu muszkatołowca lub świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki ziemniaczanego puree
  • 1/4 szklanki miękkiego masła

Śmietanę wymieszać z ciepłą woda. Mąkę wsypać do miski i dodać drożdże. Wlać śmietanę z woda i dodać resztę składników (zrobiłam troszkę inaczej: w jednym naczyniu puree połączyłam ze śmietaną, wodą i masłem, w drugim natomiast składniki pozostałe, zawartości naczyń wymieszałam i zagniotłam). Dobrze wymieszać i zagnieść dość luźne, miękkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu.

Ciasto podzielić na 8 równych części (ok 100g), przykryć ściereczką, zostawić na 10-15 minut. Następnie uformować płaskie bułeczki i ułożyć je na wysmarowanej oliwa blasze.

Bułeczki wyrastały ok. 30 minut. Przed włożeniem do pieca posypać wierzchy mąką (lub tak jak ja posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i delikatnie naciąć). Piec je w piecu rozgrzanym do 200C, BEZ PARY, przez 25 minut.

Buon Appetito! :)

piątek, 12 czerwca 2009, viridianka

Polecane wpisy

  • Ciabatta

    Z grubą chrupiącą skórką oraz mięciutkim środkiem. Aromatyzowane suszonymi pomidorami i ziołami. Dobre. poolish (zaczyn): 190g mąki pszennej 120ml wody 1/8 łyże

  • Chleb z soją

    Ten przepis poleciła mi Ala i... to był strzał w dziesiątkę! Chleb jest przepyszny. Czy to z soją, czy jak podaje oryginał z siemieniem lnianym. Obie wersje sp

  • Włoski wieniec z nadzieniem

    Jeśli kochacie włoską kuchnię gwarantuję, że rozsmakujecie się w tym wieńcu. Jest w 100% przesiąknięty Italią - od ciasta po farsz. Samo wyrabianie drożdżowego

Komentarze
efi
2009/06/12 19:57:12
Ja też zrobiłam dziś bułeczki :) Piękne zdjęcie, wyglądają przepysznie. Pozdrawiam :) muffingirl
-
2009/06/12 20:16:48
Bardzo apetyczne! z miodem i serem ...pychotka:)
-
2009/06/12 20:17:38
Fantastycznie Ci wyszły te bułeczki. Mają piękny kształt i śliczne nacięcie :))Pozdrawiam
-
2009/06/12 20:46:50
Piekne bulki, bez 2 zdan!
-
2009/06/12 21:02:43
Siczne te bułeczki. takie kształtne ;)
-
2009/06/12 21:12:54
Wszystkie chleby i bułeczki to dla mnie Mistrzostwo Świata! Szacunek! ;))
-
2009/06/12 21:58:17
widze kochana, ze szalejesz... ;-)) super buleczki!
-
2009/06/12 23:33:12
Z miodem bym zjadła! A mój mąż z serem i śledziem z cebulką :) Śliczne błyszczące bułeczki:)
-
2009/06/12 23:50:11
A to puree to ze świeżych ziemniaków czy z proszku ??
-
2009/06/13 08:15:24
Joanno ze świeżych ziemniaków :)
dziekuję Wam :)
-
2009/06/13 09:05:53
Śliczne bułeczki Ci wyszły!!!! Pozdrawiam serdecznie!
-
2009/06/13 10:39:57
Pieknę bułki!...:)
-
2009/06/13 10:55:55
Ale piękne buły :)! Bardzo mi się widzi opcja z bazylią, bo bazylia tak pięknie pachnie :)...
-
2009/06/13 14:24:48
Bardzo ładne,takie rumiane;))
Ale obawiam się,że moje by tak nie wyrosły:(
-
2009/06/13 20:25:21
Czekoladowy kocie/kotko, jestes nie tylko mistrzem kulinarnym, ale i fotograficznym, gratuluje talentow i zdrowo ich zazdroszcze :)
-
2009/06/13 21:21:37
F_i_l_u bardzo Ci dziękuję :) nawet nie wiem co mam napisać, szczerze powiem: Twoja odpowiedz mnie zatkała ... ;)
Olciaky wierzę ze dasz radę :)
dziękuję!
-
2009/06/16 15:02:10
I przyznam sie ,że tak mnie nimi zachęciłaś,że zrobiłam co prawda z troszkę innego przepisu,ale z ziemniakami i powiem jedno-Było warto!!!!
Sycące nieziemsko bułeczki,ale naprawdę dobre no i puszyste,choć mi i tak mniej wyrosły(jak zawsze zresztą:P)..niebawem dodam na wpis na bloga;)
Pozdrawiam.
-
2009/06/16 20:27:48
Olcik a wiec czekam na Twoja notke :)
-
2013/02/28 19:41:58
Bardzo polubiłem smak tych bułeczek. Niby jeszcze nie wychodzą mi tak piękne ale smaczne są