Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Bułki z figami…

...czyli figa z makiem, jak je nazwałam :) Jest to mój pierwszy udział w Weekendowej piekarni i na pewno nie ostatni. Edycję #36 poprowadził po raz pierwszy przedstawiciel płci męskiej, Mich z bloga Aromatyczny. Wybrał dwa wspaniałe przepisy: bułki z figami i pikantny chleb ze szczypiorkiem i cheddarem (a może z gruszką?!). Zdecydowałam się na bułki lecz chleb mam nadzieję zrobić w najbliższym czasie. Bułeczki są mięciutkie, delikatnie pachnące, o lekko słodkim smaku. W moim przypadku do najpiękniejszych nie należą, chociaż z ciastem pracowało mi się bardzo dobrze. Mój piekarnik je niestety popsuł :] Nadrabiają jednak fantastycznym smakiem! Najbardziej smakowały z samym masełkiem lub melonem i prosciutto. Wszystkie bułeczki zniknęły w zastraszającym tempie. Polecam!

Składniki na 12 bułek:

  • 10 dag suszonych fig
  • 1 i 2/5 szklanki wody
  • 3 dag drożdży
  • 2 szklanki mąki żytniej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • jajko do posmarowania
  • ewentualnie mak lub sezam do posypania

Posiekać drobno figi, zagotować z wodą. Odstawić do ostudzenia (37 stopni C). Odlać 2/5 szklanki ostudzonej wody z fig, wlać do miski. Rozetrzeć w niej drożdże, zostawić na 10 minut. Wymieszać w misce oba rodzaje mąki z solą, wlać rozmieszane z wodą drożdże i wodę z figami. Dobrze wyrobić i zostawić na 15 minut. Wyłożyć ciasto na posypana mąką stolnicę, wyrobić trochę, uformować wałek i podzielić na 12 części. Formować okrągłe bułeczki. Układać na posmarowanej blasze. Zostawić na 45 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piecyk do temperatury 200 stopni C. Posmarować bułki jajkiem, posypać makiem lub sezamem i piec około 22-25 minut.

Buon Appetito! :)

sobota, 20 czerwca 2009, viridianka

Polecane wpisy

  • Ciabatta

    Z grubą chrupiącą skórką oraz mięciutkim środkiem. Aromatyzowane suszonymi pomidorami i ziołami. Dobre. poolish (zaczyn): 190g mąki pszennej 120ml wody 1/8 łyże

  • Chleb z soją

    Ten przepis poleciła mi Ala i... to był strzał w dziesiątkę! Chleb jest przepyszny. Czy to z soją, czy jak podaje oryginał z siemieniem lnianym. Obie wersje sp

  • Włoski wieniec z nadzieniem

    Jeśli kochacie włoską kuchnię gwarantuję, że rozsmakujecie się w tym wieńcu. Jest w 100% przesiąknięty Italią - od ciasta po farsz. Samo wyrabianie drożdżowego

Komentarze
2009/06/20 21:16:44
ale co ty od nich chcesz? moim zdaniem wyglądają normalnie! naprawdę
-
2009/06/20 21:49:36
Tak ,wyglądają tak jak bułki powinny wyglądać:)))) Czyli najprawdziwsze ,przepysznie wyglądające bułki
I witam w rodzinie weekendowych piekarzy ,piękny debiut
-
2009/06/20 22:40:28
Gratuluję udanego debiutu! :) Wbrew temu co piszesz, ja tam widzę fajne bułeczki. :) Smak ich tez poznałam, więc zgadzam się w pełni, że są pyszne. :)
-
2009/06/20 22:44:37
Wyglądają jak to bułki ;). A i pyszne być muszą, skoro takie rzeczy w sobie mają...
-
2009/06/20 23:13:47
uwielbiam figi:)
-
2009/06/21 06:53:44
Wyglądają pysznie!
-
2009/06/21 10:40:54
wygladaja smakowicie:) moze tez sie skusze i je upieke:)
pozdrawiam!
-
2009/06/21 13:26:17
Pysznie się prezentują! Wspaniałe pyszne bułeczki :)
-
2009/06/21 15:23:56
Wyglądają bardzo apetycznie! Z figami pewnie pyszne są:)))
-
2009/06/21 21:58:16
Tak,znów się będę zachwycała:)
Ale.. ja to bez fig,bo nie lubię owych owoców.
-
efi
2009/06/21 22:04:26
Piękne bułeczki. Ja tym razem zabrałam się za chlebek na zakwasie, ale do tych bułeczek pewnie wrócę. Pozdrawiam - muffingirl
-
2009/06/21 22:20:28
o matko dziękuję Wam! :)
kuście sie bo naprawdę warto:)
Olciaky ja tez fig suszonych (świeże uwielbiam) nie lubię i dlatego jak najdrobniej je pokroiłam, nadały jedynie lekkiej słodyczy bułeczkom, ich smak jest praktycznie niewyczuwalny;)
-
2009/06/21 22:28:10
Viridianko ja też nie widzę zepsucia w tych bułeczkach. No i sie cieszę, że smak fig niewyczuwalny - jest szansa, że jak się wyrobię z całą pracą to je upiekę :)
-
2009/06/21 22:47:24
Kabamaiga dziękuję:) ja wiedziałam że są i troszeczkę je czułam, chociaż może nawet podświadomie;) natomiast rodzice i znajomi nie mogli ich wyczuć, zawsze możesz ograniczyć ich ilość :)
-
2009/06/22 17:21:24
To fajnei wiedzieć,na przyszłość:)
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/13 19:57:54
Ja nie raz delektuje się przyrodą - w lesie- zbieram grzybki- i bułeczki mogą być wtedy rarytasem- -Las - ten Sosnowo- jodłowy aromat-którym się oddycha-- no i przepyszne bułeczki- uzupełniają relaks- -Wracam do domu jak nowo narodzony--odpoczynek w czasie delicjowania się --na łonie natury-( nowe słowo od delicji-)
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/13 20:07:36
Dla mnie figi czy suszone - czy te świeże to delicja- przecież to egzotyka-zresztą ja wszystko lubię- oprócz owoców morza- oczywiście - ryby -zjadam -nie kapryszę --