Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb Wiejski

#37 wydanie Weekendowej Piekarni jest dla mnie szczególne. Jestem bardzo z siebie dumna ponieważ jest to mój drugi chlebek jaki do tej pory upiekłam! Jest przepyszny: chrupiąca skórka, miękki miąższ o delikatnym smaku i zapachu, prawdziwie wiejski chleb, najlepszy z masłem lub oliwą. Mojego tatę trudno zadowolić jeśli chodzi o pieczywo dlatego nic nie powiedziałam, że sama go zrobiłam. Dopiero gdy sięgnął po trzecią kromkę i zapytał: ‘Co to za pyszny chleb? trzeba powiedzieć babci by częściej go kupowała’ przyznałam się. I tu wkopałam się… powiedział, że mogę piec go nawet codziennie ;) Zjedliśmy w piątkę cały chlebek i było nam mało (robiłam z połowy podanych niżej składników i bardzo żałuję, że nie zrobiłam z całości). Następnym razem (a będzie, oj będzie!) mam ochotę dodać do niego ziaren lub otrąb by bardziej wzbogacić  jego smak. Bardzo wszystkim polecam, a Michowi dziękuję za kolejny super przepis!

edit: chleb ze zdjęcia to pół na pół mąka pszenna i razowa.

składniki na zaczyn drożdżowy (Poolish):

  • mąka chlebowa 230g
  • woda 230g
  • drożdże świeże prasowane 0,5g tj. na wielkość ziarna groszku z puszki(0,15g suche instant 1/16 łyżeczki = szczypta)

ciasto właściwe:

  • mąka chlebowa 230g
  • woda 85g
  • zaczyn (Poolish) cały
  • sól 8g
  • drożdże 7g świeże prasowane = trochę mniej niż 1 + 1/2 łyżeczki (suche instant 2,5g = 1/3 standardowego opakowania)

1. Zaczyn
Rozrób drożdże w wodzie, dodaj mąkę, wymieszaj łyżką na jednolite ciasto, powinno mieć konsystencję ciasta na racuchy. Przykryj szczelnie, zostaw na 12 - 16 godzin w temp. pokojowej. Jeśli masz mniej czasu dodaj 2 razy więcej drożdży, tak czy inaczej 8 godzin to dobre minimum. Dojrzały zaczyn powinien być pełen bąbelków, a zaraz po odkryciu pachnieć bardzo mocno. Jeśli nie ma bąbli, ani zapachu - czekaj.

2. Ciasto właściwe
a) Zmieszaj mąkę, wodę, oraz zaczyn. Nie dodawaj drożdży ani soli. Zmieszaj, nie znaczy zagniataj, wystarczy połączenie składników (ok 1-2 minut).Jeśli używasz słabszej mąki(nie-chlebowej), daj połowę wody, najwyżej dolejesz nieco na końcu wyrabiania. Przykryj szczelnie, odstaw na 20-30 minut w temp pokojowej.
b) Odkryj posyp sola i drożdżami (rozkruszonymi jeśli świeże). Wyrób (2 minuty w mikserze, 3 minuty dobrej pracy rękami). Może wydawać się, że to mało, ale ciasto rozwijało się już samo podczas tych 20 minut czekania;-), pamiętaj że później będziesz jeszcze je składać, więc nie przesadzaj z wygniataniem. Tak czy inaczej powinniśmy mieć dość miękkie i luźne ciasto o temp. ok 25 stopni C.

3. Dojrzewanie

Przykryj. odstaw na 70 minut. W tym czasie złóż dwukrotnie (po 25 i 50 minutach) w kopertę - patrz French fold link (tu i tu). Przy drugim składaniu zacznij nagrzewać piec.

4. Dzielenie.
Tego ciasta absolutnie nie formujemy!
Wyrzuć ciasto z miski na omączona dobrze stolnice, jeśli chcesz możesz je podzielić, jeśli nie wyjdzie jeden spory bochenek. Przełóż na omączoną ścierkę (omączoną strona w dół. Ścierka nie musi (i tak jest koszernej), choć może być umieszczona ani w koszu, ani w misce. Odstaw na 20-25 minut w ciepłe miejsce (25C).

5. Pieczenie.
Piec powinien mieć ok 240C. Przełóż "bochenek" omączoną stroną do góry, na omączoną łopatę, gruba tekturę itp. Przetnij raz mocno i zamaszyście. Wsadź do pieca na nagrzaną blachę, kamień itp. . Zaparuj piec np. spryskiwaczem. Piecz 35 minut, w połowie uchylając nieco drzwiczki.

Buon Appetito! :)

sobota, 27 czerwca 2009, viridianka

Polecane wpisy

  • Ciabatta

    Z grubą chrupiącą skórką oraz mięciutkim środkiem. Aromatyzowane suszonymi pomidorami i ziołami. Dobre. poolish (zaczyn): 190g mąki pszennej 120ml wody 1/8 łyże

  • Chleb z soją

    Ten przepis poleciła mi Ala i... to był strzał w dziesiątkę! Chleb jest przepyszny. Czy to z soją, czy jak podaje oryginał z siemieniem lnianym. Obie wersje sp

  • Włoski wieniec z nadzieniem

    Jeśli kochacie włoską kuchnię gwarantuję, że rozsmakujecie się w tym wieńcu. Jest w 100% przesiąknięty Italią - od ciasta po farsz. Samo wyrabianie drożdżowego

Komentarze
2009/06/27 09:23:51
Wyszedl po prostu piekny! Nie dziwie sie Twojej rodzince bo nam tez smakuje!
-
2009/06/27 09:38:05
Piękny chleb :) Z pewnością ma cudownie chrupiącą skórkę. Do niego odrobina wiejskiego masła i domowa konfitura lub mleko. Musi być pyszny :)
-
2009/06/27 09:48:23
swietnie ten chlebus wyglada,ja jakos caly czas dojrzewam jeszcze do piekarniczych wypiekow............
-
2009/06/27 09:58:51
No, no imponująco wygląda bocheneczek:)Gratuluję udanego wypieku:D
-
2009/06/27 10:50:31
Piękny bochenek ! :)) I jakie super nacięcie!:))
-
2009/06/27 11:04:18
Piękny! Bardzo udany wypiek
-
2009/06/27 15:05:43
O! Kolejny pięknie wyglądający chlebek! :)
-
efi
2009/06/27 19:01:44
Piękny chlebek :) Ja się na drożdzowy nie zdecydowałam, ale przepis zanotowałam "na zaś". Pozdrawiam serdecznie - Muffingirl
-
2009/06/27 19:59:47
Piękny chleb! rustykalny całą g..ą...
-
2009/06/27 21:58:44
Wzorcowy! Musi bosko smakować :)...
-
2009/06/28 09:08:17
dziękuję Wam ! rzeczywiście jest wspaniały, przepyszny:))
-
2009/06/29 09:10:20
Wyszedł Ci piękny chlebuś i na pewn jest smaczniusi - już ja to wiem;)
-
Gość: kitsune, *.dynamic.chello.pl
2011/08/28 22:23:21
Głupie pytanie - pogłęb proszę zdanie: "Przetnij raz mocno i zamaszyście." :)
-
2011/08/29 12:40:13
Oryginalnie ten chleb przecinało się raz, u mnie jak widzisz są dwa nacięcia. Jak natniesz będzie dobrze (może to być kilka równoległych pasków, krzyż, kratka itp.) - one zapobiegają pękaniu chleba w czasie pieczenia.

Pozdrawiam :)