Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Domowa ricotta

Ciekawa produkcji sera postanowiłam wypróbować przepis na ricottę, której w moim mieście dostać nie mogę, a bardzo mi smakuje. Za pierwszym razem nie wyszła – nie dałam tłustego mleka, za drugim także – za mało soku z cytryny, chociaż trzymałam się przepisu. Za trzecim razem pełny sukces, ricotta wyszła pyszna, jak ze sklepu, nawet nie… lepsza! Bardzo polecam przepis Anuli!

składniki na ok. 1 szklankę sera:

  • 1 litr pełnotłustego mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki świeżego soku z cytryny

Podgrzać mleko, śmietankę i sól nie dopuszczając jednak do zagotowania. Co jakiś czas zamieszać by zapobiec przypaleniu na dnie garnka. Dodać sok z cytryny i dobrze zamieszać. Zdjąć z palnika, mleko zacznie się ścinać. Odcedzić kiedy zauważymy biały ser i wodnisty płyn wokół (odcedziłam na 2 warstwach gazy). Przełożyć do pojemniczka. Gotowe!

Buon Appetito! :)

niedziela, 14 czerwca 2009, viridianka

Polecane wpisy

  • Przetwory z pigwy - marmolada, nalewka i pigwa do herbaty

    Lubię uzupełniać naszą spiżarnią o kolejne kilka słoiczków sprawdzonych i nowych - teraz już bardziej jesiennych smaków. Mam to po Mamie, bo odkąd pamiętam nasz

  • Ostatnie cytryny z Limone..

    ..skończyły w słoiku! ♥ Jak zamknąć słońce w słoiku: cytryny najlepiej ekologiczne, bez wosku i koniecznie z cienką skórką włożyć do garnka z zimną wodą,

  • Konfitura z wiśni - najlepsza!

    Nasza ulubiona konfitura! Już od trzech lat planuję się nią Wam pochwalić i mimo, że przewijała się już kilkakrotnie na blogu przygotowując z jej udziałem wypie

Komentarze
2009/06/14 20:26:36
Ricotta jak w pysk strzelił ;)! Choć osobiście nie lubię serów, ale kto wie, może się kiedyś pokuszę o zrobienie takiej domowej :).
-
2009/06/14 21:06:07
bardzo lubią białe sery, bardzo
takie domowe tym bardziej..
-
2009/06/14 21:14:27
Ser wygląda super:) Może kiedyś przyjdzie czas, że się wezmę za domowa produkcję sera ... ale jeszcze nie teraz;)
-
2009/06/14 21:26:18
no serek wygląda bajecznie i wcale nie skompikowany proces tworzenia, chyba się skuszę :)
-
2009/06/14 21:27:15
Obłędnie wygląda!!! Na pewno się skuszę, bo często korzystam z tego sera :-) Pozdrawiam!
-
2009/06/14 21:38:22
przyznam sie ze nigdy nie jadłam domowego sera bo łatwiej kupic ;)
Pewnie duzo lepszy niz ten sklepowy ;)
-
2009/06/14 21:48:05
jeszcze nigdy sama nie robilam sera w domu:) moze kiedys sprobuje:)
-
2009/06/15 08:30:13
ale super ci wyszla-gratulacje!!!!!!
-
2009/06/15 08:37:32
spróbujcie jak najbardziej! polecam bardzo :) i... wcale nie jest czasochłonna ;)
dziękuję i pozdrawiam!
-
2009/06/15 09:00:26
Wow! podziwiam! Wyszła fantastycznie !:)))
-
2009/06/15 09:02:36
A ile Ci wyszło serka z tych proporcji? Może spróbuję z kozim mlekiem...
-
2009/06/15 09:39:15
Pinkcake napisałam ;) składniki na około 1 szklankę sera :)
podoba mi sie pomysl koziego mleka :)
dziekuje!
-
2009/06/16 14:59:35
O! w takim razie kopiuję sobie przepis i dodaję do swoich zbiorów:)
Super;)!!!
-
Gość: ona.33, *.internetdsl.tpnet.pl
2010/01/06 17:07:42
ricottę włoską, domowym sposobem, robi się poprzez gotowanie na maleńkim ogniu mleka wymieszanego z jogurtem w proporcjach litr mleka, na trzy łyżki jogurtu. To co gosci w Twoim przepisie, to ekspresowy ( kwas cytrynowy ) kremowy twaróg.

pozdrawiam :)
-
2010/01/07 16:46:19
w smaku, konsystencji i zapachu mój ser jest jak dla mnie jak taki który kupowałam, więc u mnie ricottą pozostanie... podrobioną jak mówisz ale pozostanie ;)
dzięki wielkie za info, może skorzystam jak mnie najdzie na domową, już prawdziwą ricottę :)
pozdrawiam również
-
Gość: ona.33, *.internetdsl.tpnet.pl
2010/01/07 17:53:48
viridianko

ja tylko tak, z uwielbienia dla ricotty, zwłaszcza tej od galbaniego. Pokusiłam się dziś znów o tę, o której pisałam- niebo w gębie! Natomiast mojemu synowi bardziej odpowiada, ta z twojego przepisu, którą zrobiliśmy wczoraj :)
-
Gość: ona.33, *.internetdsl.tpnet.pl
2010/01/07 17:57:49
dla wiarygodności dodam, że przepis ten pochodzi od Pani Doktor italianistyki, która pół życia spędziła we Włoszech i po dziś dzień raczy mnie włoszczyzną wszelkiej maści podczas naszych spotkań

miłego wieczoru :)
-
2010/01/07 18:03:41
ale ja nie mam nic przeciwko! cieszę się że do mnie napisałaś i wytłumaczyłaś jak prawdziwą ricottę się robi :) a jeśli niebo w gębie to z pewnością kiedyś spróbuję Twojej ;)

cieszę się że Synowi smakuje ;)
-
2010/01/07 18:24:45
nie zauważyłam wcześniej komentarza numer 2 ;)
zazdraszczam takiej Pani Doktor :D
-
2010/01/07 20:11:16
To Ty robiłaś sama ricottę??? Wow! Spróbuję niebawem:))
-
2010/01/07 22:42:11
Aniu polecam, polecam :) daj znać jak Ci zasmakuje... bądź nie :P
-
Gość: rafal mleczaz, *.99.wv.cust.t-mobile.co.uk
2011/10/06 19:37:05
ten ser ma tyle wspólnego z ricottą co ruskie pierogi z Rosją serek Ricotta - miękki, niedojrzewający ser zwarowy, produkowany we Włoszech z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych (z mleka koziego, krowiego lub owczego) poprzez drugie gotowanie (wł. ricotta), przypominający twaróg, niesolony. Zawiera 20-30% tłuszczu. w warunkach domowych mozna go uzyskac jezeli dysponuje się serwatka podpuszczkową a to co zrobiłaś to poprostu pospolity ser twarogowy
-
2011/10/06 20:45:13
Tak wiem, już jakiś czas temu czytałam o produkcji ricotty (m.in. również na wikipedii...). Dla mnie to taki serek a'la ricotta, bo bardzo delikatny i mimo wszystko w smaku łudząco przypominający pudełeczkową. Więc jak ktoś nie ma dostępu do kupnej - będę polecała właśnie tą, bo sprawdza się doskonale.
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/25 23:41:54
Jeśli wypowie się magiczne zaklęcie- to nawet domowa ricotta będzie lepiej smakowała od oryginału-wszystko zależy od spojrzenia- dużo też zależy co ktoś bardziej ceni -czy urodę czy rozum czy wartość serca- Ale czasami udaje się to wszystko pogodzić -Wszystko można zauważyć w jednym -Warto zauważyć chęci i wysiłek - odwagę - a nawet poświęcenie-