Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowe ciasto z budyniem, truskawkami i kruszonką


Ostatnio na wielu blogach widzę dużo wypieków z truskawkami, bardzo lubię je oglądać, jednak na samym podziwianiu nie wytrzymałam, zrobiłam więc drożdżówkę z budyniem, truskawkami i kruszonką. Przypomina Wam to coś? Wybrała ją Margot w ramach #3 edycji Weekendowej Cukierni. Drożdżówka jest bajeczna! Mięciutki spód, kremowy budyń z sokiem pomarańczowym, soczyste truskawki i słodka, chrupka kruszonka. Ciasta z budyniem uwielbiam, dlatego już mam ochotę na małe zmiany owoców na jagody, maliny, czernice, nektarynki… o i jeszcze budyń, ale czekoladowy! Bardzo polecam wszystkim którzy nie mieli jeszcze okazji zasmakować w drożdżówkach.

przepis podaję z moimi zmianami:

ciasto:

  • 420g mąki pszennej
  • 80g mąki orkiszowej (lub pszennej)
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 200g wody
  • 50g cukru
  • 100g masła
  • 40g świeżych drożdży
  • 6g soli

owoce:

  • 450-490g truskawek (pokrojonych na połówki)

budyń:

  • budyń śmietankowy (na 500ml mleka)
  • 350ml mleka
  • 8 łyżek świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 1-2 łyżki cukru

kruszonka:

  • 75g masła
  • 75g brązowego cukru
  • 100g mąki
  • szczypta soli
  • 50g słupków migdałowych (lub płatków)

Mleko w proszku rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać drożdże i wymieszać.
Wszystkie składniki (oprócz soli) przełożyć do miski z robota kuchennego i zagniatać na 1,5 biegu ok. 4 min. Dodać sol i mieszać jeszcze 5 min na 2 biegu. Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 60 min.

Budyń rozpuścić w 50ml mleka, dodać do 300ml zagotowanego mleka z cukrem. Mieszać do zgęstnienia, wlać sok z pomarańczy, wymieszać i ostudzić  (na czas studzenia przykryłam budyń przezroczystą folią aby zapobiec kożuchowi). Ciasto rozwałkować na wielkość formy (u mnie 21x29cm), wysmarowanej tłuszczem (dno wyłożyć papierem do pieczenia) i przełożyć na nią ciasto. Rozsmarować budyń i zostawić na 30 min.

Cukier wymieszać z mąką i solą. Dodać masło w małych kawałkach i wygniatać, aż zrobi się kruszonka.
Dodać słupki migdałowe.

Truskawki ułożyć na budyniu, całość posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku w 200 st. 25-30 min.

Buon Appetito! :)


poniedziałek, 22 czerwca 2009, viridianka

Polecane wpisy

  • Piernik z powidłami śliwkowymi

      Od kilku lat szukam przepisu na piernik, który mogłabym określić mianem ulubionego, ale do tej pory zawsze coś było nie tak. Nawet tak słynny piernik sta

  • Szarlotka z twarogowym ciastem

    Macie ochotę na jeszcze jedną wspaniałą szarlotkę? :-) To jedno z naszych ulubionych ciast, które od dawna jest już na blogu, ale teraz w ładniej zaprezentowany

  • Szarlotka gryczana z różą

    O połączeniu jabłek z różą przeczytałam po raz pierwszy u Basi , potem o nim zapomniałam by niedawno odkryć na nowo. A jest naprawdę pyszne, podobnie jak ciasto

Komentarze
2009/06/22 09:23:44
wygląda super! Pozdrawiam:)
-
2009/06/22 09:24:30
Wspaniała! Oczywiście,że przypomina :)) Super, że zrobiłaś z truskawkami! Wspaniałe musi być !:)))
-
2009/06/22 09:37:31
Ja też się czaję na drożdżówkę z truskawkami, chciałam zrobić moją tradycyjną ale ten budyń kusi...
-
2009/06/22 10:06:16
Lubię patrzeć, na jakie modyfikacje wpadają blogerki podczas wspólnego pieczenia :)

Lubię budyń w ciastach!
-
2009/06/22 10:31:49
Pysznie wyglada! I choc nie przepadam za drozdzowymi ciastami to chetnie bym zjadla kawaleczek :)
-
2009/06/22 10:34:59
Bardzo lubię ciasta z dodatkiem budyniu, a Twoje bardzo apetycznie wygląda)
-
2009/06/22 10:54:02
Bardzo sympatyczny przepis i takie słoneczne zdjęcie:)Zazdroszczę słoneczka!
-
2009/06/22 12:53:56
Jestem wielbicielka budyniu w ciastach, dlateo ta wersja jest dla mnie szalenie kuszaca.
-
2009/06/22 13:20:57
swietny przepis,w sam raz cos dla mojego meza,bo on jest wielbicielem ciast z budyniami,juz go w ulubionych zapisuje :)
-
2009/06/22 13:42:09
o tak ,ja tez zrobię taka i może z jagodami :)))Twoja bardzo pysznie wygląda
-
2009/06/22 14:21:04
dziękuję Wam! :))
Szarlotku zdjęcia są z czwartku, niestety i u mnie dzisiaj deszczowo i zimno...:]
-
2009/06/22 15:51:36
No nie teraz nie bede mogła spać bo ciagle bede myslała o tym ciachu.
Daj kawałeczek ;)
-
2009/06/22 15:52:50
ja tez jestem fanką budyniu w ciastkach ;)
-
2009/06/22 16:17:40
Ja niestety poprzestanę na podzianiu wielce udanego wypieku na zdjęciach. :) Sama nie jadam budyniu...
-
2009/06/22 17:28:58
Ej,no weś ale mnie kusisz!:D
Kurka no,nie przepuszczę tej budnyniowej drożdżówce drugi raz!:D
* Drukuję przepis i zapisuję w moim kajecie!xD
-
2009/06/22 21:01:36
Cudo :). Budyń czekoladowy też pasowałby tu idealnie! No a poza tym obiecałam sobie, że upiekę to ciacho. I tak się stanie ;).
-
2009/06/22 22:43:14
Świetny pomysł miałaś z użyciem truskawek do tego ciasta, bo prezentuje się wspaniale, zwłaszcza w promieniach słonecznych :)
-
2009/06/22 22:45:29
Jakie piękne zdjęcie:))))a ciasto wygląda obłędnie!!!!
-
2009/06/22 22:49:22
A dlaczego mleko w proszku? Może być zwykłe mleko? A jesli nie, to w jakiej ilości wody rozpuściłaś?
-
2009/06/22 23:04:39
dziękuję Wam ślicznie:)
Lo-ko specem nie jestem ale myślę, że bez problemu możesz mleko w proszku zastąpić zwykłym zwłaszcza że to taka mała ilość;) dodatkowo do wody (100g-napisałam w składnikach ;)) i drożdży możesz dodać troszkę cukru (z podanych 25g), będą bardziej aktywne :)
napisz proszę jeśli się zdecydujesz jak wyszło i smakowało :)
Pozdrawiam!
-
2009/06/22 23:07:26
Muszę zrobić, bo ślinię się okrutnie.
Zdziwiło mnie też, że wyrosło pod tym budyniem, truskawkami i kruszonką.
-
2009/06/23 08:49:25
to ja czekam na relacje:))
pozdrawiam!
-
2009/06/23 10:30:57
chyba czytasz mi w myślach, bo ciasta z owocami ostatnio u mnie domiują :D
pycha i cudowne zdjęcie, takie słoneczne, a u mnie tymczasem deszcz :(
-
2009/06/23 18:04:14
To wygląda tak niesamowicie pysznie, że muszę pójść po miseczkę świeżych truskawek, bo takich w formie ciasta nie posiadam
-
2009/06/23 21:21:04
Myosotis93 u mnie tez deszcz:) zdjecia są z czwartku:))
Dziwnograj wystarczy upiec a będziesz mogła się zajadać ciastem:))
pozdrawiam!
-
2009/07/13 11:50:11
u mnie ciasto chłodzi się w lodówce ( surowe oczywiście) , nie wiem co z tego wyjdzie bo dzisiaj coś mi się dwoi w oczach i dałam 6 żółtek ( musiałam przez to podsypać jeszcze mąką)..... no nic, co wyjdzie to wyjdzie i napewno bedzie smaczne :) dam znać, pozdrawiam
-
2009/07/13 11:58:38
ojej 6 żółtek... bedzie mialo przynajmniej ładny żółty kolor:) wierze ze bedzie smakowało i czekam na relacje;)
pozdrawiam!
-
2009/07/13 12:42:01
Myniolinko ale dlaczego schowałąs je do lodówki? to nie jest kruche ciasto a drozdzowe;)
-
2009/07/13 20:54:55
no właśnie... nawet komentarz napisałam nie tu gdzie trzeba..... wszystko dziś pod górę... przeskakuję do placka żydowkiego :)
-
2009/07/13 20:59:42
hahaha no nieźle, cały czas myślałam co to bedzie z ta drozdzówką :) :)
-
2013/05/10 22:36:08
Ciasto jest przepyszne! Zrobiłam z truskawkami mrożonymi, a do budyniu dodałam trochę soku z cytryny, bo nie miałam pomarańczy i wyszło suuperrr ;)
-
2013/05/11 09:14:27
Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz! :)
Pozdrowienia!
-
2014/07/07 20:53:29

jeszcze w tym sezonie zamierzam zrobić drożdżówkę z truskawkami, Twoja wygląda mega super, w ogóle ciasta drożdżowe są moimi niekwestionowanymi faworytami - pozdrawiam :)))
-
2014/07/07 21:16:34