Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Marchewkowe muffinki

Przed ciastem marchewkowym mam stracha… Próbowałam już kilka razy i za każdym razem zakalec, zakalec, zakalec… Cudawianka poleciła mi, pochodzący ze swojego wcześniej prowadzonego bloga, przepis Bajaderki. Powiem tak: te muffinki rządzą! Nikt zajadając muffina nie może uwierzyć, ze jednym ze składników jest marchew. Są mięciutki, słodkie, pięknie pachną, mają w sobie dużo marchewki i jabłek – są więc zdrowsze od pozostałych, długo utrzymują świeżość. Jeśli nigdy wcześniej nie jedliście żadnego wypieku z marchwią to na pewno będziecie mile zaskoczeni wypróbowując ten przepis. A ja Cudawiankowemu ciastu marchwiowemu nie odpuszczę! ;) Baaardzo polecam! :)

składniki na 15 muffinów:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych (dałam ½ szklanki)
  • 3 większe marchewki (by otrzymać dwie szklanki startej)
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki oleju
  • odrobina zapachu waniliowego (dałam ekstrakt waniliowy)
  • 2 mniejsze jabłka

Mąkę przesiać z sodą i cynamonem. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Zamieszać. Jajka rozbełtać, dodaj olej. Obrać jabłka ze skórki, zetrzeć na dużych oczkach, połączyć z jajkami i olejem. Marchewki zetrzeć na tarce na dużych lub małych oczkach (starłam na małych), dodać do jajek, oleju i jabłek, wymieszać. Połączyć składniki suche z mokrymi. Wysmarować formę muffinkową masłem lub wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do ¾ wysokości (nakładałam więcej). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut (piekę ok. 30 minut, ale to zależy od naszego piekarnika ;). Ozdobić przed włożeniem do piekarnika połówkami orzechów włoskich (pominęłam). Studzić na kratce. Wystudzone muffiny ewentualnie tak jak ja przyozdobić lukrem i wiórkami kokosowymi.

Buon Appetito! :)

I jeszcze zdjęcia z ostatnich chwil muffinek na Zakrzówku… ;)

poniedziałek, 15 czerwca 2009, viridianka

Polecane wpisy

  • Muffiny orkiszowe z owsianką i jeżynami

    Typowo śniadaniowe muffiny :) Na mące orkiszowej, z włoskimi orzechami, prawdziwą owsianką zaskakującą ze środka muffina, jeżynami oraz chrupką kruszonką z płat

  • Muffinki a'la szarlotka

    Stoiska na targu wypełnione po brzegi borówkami, malinami, porzeczkami i wiśniami. Tuż obok polskie jabłka - moje ulubione i kwaśne papierówki. Są też owoce mor

  • Muffiny daktylowe z orzechową kruszonką

    Zanim przejdę do truskawek na blogu (które nota bene wykorzystuję już w kuchni od kilku dni) zaproponuję Wam fantastyczne muffinki. O nieco zimowym smaku, ale t

Komentarze
2009/06/15 13:12:27
Moja mama uwielbia wypieki z marchewką:) więc, pozwolę sobie zapisać dla niej ten przepis :) Pozdrawiam!
-
2009/06/15 13:31:29
Ależ ta pierwsza jest idealna :)
Przepis zapisuję do wypróbowania!
-
2009/06/15 13:55:52
Cuuuuuudne! Ciacho marchewkowe uwielbiam, muffin jeszcze nie robiłam, ale na pewno są wspaniałe. Cuuudowne zdjęcia :)
-
2009/06/15 15:07:37
Też lubie ciasto marchewkowe wiec wyobrazam sobie jak pyszne sa te muffinki!
-
2009/06/15 15:46:49
No właśnie, muszę upiec wreszcie marchewkowe! Wszyscy je znają i podziwiają, a ja jeszcze nie jadłam... Wstyd ;)!
Piękne mufinki :).
-
2009/06/15 20:00:28
zapisujcie przepis i pieczcie muffiny, bo naprawde WARTO! :)
dziekuje!
-
2009/06/15 20:07:18
lubie ciasto marchewkowe i muffinki tez:) robilam marchewkowe muffinki calkiem niedawno, ale z innego przepisu.
-
2009/06/15 20:12:41
Witam. :) Bardzo smaczny blog. :) Życzę wielu ciekawych pomysłów i miłego blogowania! :)
Muffinki wielce atrakcyjne. :) Poza tym ciasto marchewkowe to dla mnie zapowiedź pysznego wypieku. :) Pozdrawiam. :)
-
2009/06/15 20:30:48
Oj waaarto!:D Muffiny są absolutnie przepyszne - w moim muffinowym rankingu zdecydowanie dostają zasłużone miejsce na pudle;D
-
2009/06/15 21:02:55
bardzo lubie marchewkowe ciacho,wiec muffinki tez zapewne sa przepyszne:)
-
2009/06/15 22:20:13
mnie kusi to marchewkowe ciasto ale jakoś nigdy nie mam odwagi go upiec
a muffinki śliczne
-
2009/06/15 22:26:26
Marchewkowe wnętrze, mogę wieć wyobrazić sobie jak smakuje...pozdrawiam:))
-
2009/06/15 22:42:26
Marchewka jest naprawdę rewelacyjna do ciast. Kto by pomyślał jakieś 20 lat temu, że się tak świetnie sprawdzi w roli owocu :).
-
2009/06/15 23:30:15
widze, ze to muffinki wedrowniczki ;-))
a z ciastem probuj, bo warto!! :-))
-
2009/06/16 10:31:38
Wianku taak muffinki wędrowniczki... niestety zawedrowaly tylko w jedna stronę na Zakrzówek, z powrotem juz nie wrocily :))
dziękuje Wam! :)
-
2009/06/16 14:54:48
Czaje sie i czaje na te muffinki;P
Kiedyś piekłam z jakiegoś niezbyt dobrego przepisu widocznie,bo się nie udały:P
(tak,muffiny czasem mogą się nie udać;P)!
-
2009/06/16 18:25:56
Olcik mi tez kiedys nie wyszly ;) musisz sie przestac czaic i je po prostu zrobic :))
-
Gość: Marti, *.adsl.inetia.pl
2012/06/22 13:43:22
czy muffiny powinny być po upieczeniu mokre w środku? czy to znaczy, że są niedopieczone?
-
2012/06/22 13:53:50
Zależy jak bardzo są 'mokre', marchewkowe muffiny po upieczeniu powinny być 'wilgotne', jeśli patyczek wbity w środek babeczki jest oblepiony - znak, że powinny jeszcze kilka chwil posiedzieć w piekarniku.
-
Gość: Marti, *.adsl.inetia.pl
2012/06/22 14:04:48
Wydaje mi się, że przesadziłam trochę z jabłkiem i dlatego są wilgotne :) ale dziękuję serdecznie za odpowiedź :)

ps. UWIELBIAM TWOJE PRZEPISY!!!!!! :)))))
-
2012/06/22 14:42:22
Nie ma za co, jak potrafię to zawsze staram się pomóc ;)
ps. Dziękuję :)))!
-
Gość: Anesia, 91.236.163.*
2012/10/13 18:06:45
Właśnie upiekłam marchewkowe mufinki,urosły jak szalone,przepyszne,dziekuję za przepis.
-
2012/10/13 22:41:39
Cała przyjemność po mojej stronie :)
-
Gość: olga, *.dynamic.chello.pl
2012/11/18 23:32:54
czy mozna zrezygnowaz z wiorkow kokosowych? czy trzeba zamiast nich dodac wiecej maki/ marchewki?
-
2012/11/19 13:29:14
Można pominąć lub dodać inny dodatek - jak posiekane orzechy, suszone owoce itp.
-
Gość: mar, *.elk.mm.pl
2013/03/21 12:02:30
Właśnie je piekę,najgorsze było tarkowanie marchewki na małych oczkach :D ale chyba będzie warto :))
-
2013/03/21 18:17:41
Takie tarkowanie dobre na bicepsy :D
-
Gość: Stysia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/04/12 20:26:57
Jej! Jestem zaszczycona faktem, że tylko raz piekłam ciasto marchwiowe (ja, nastolatka, niedoświadczona kucharka) i od razu wyszło. To magia! A za przepis na babeczki bardzo dziękuję, myślę, że jutro upiekę <3