Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Maślane drożdżówki z owocami i kruszonką

 

Są takie przepisy obok których obojętnie nie da się przejść… tak właśnie było z maślanymi drożdżówkami. Zachwycił mnie opis i piękne zdjęcia autorki. Długo nie zwlekałam i między wizytą na basenie a spacerem w parku z naszymi małymi gośćmi zagniotłam ciasto, zrobiłam nadzienie, kruszonkę i raz dwa upiekłam 12 cudnych bułeczek. Bajka! Mięciutkie, maślane ciasto, duuużo kruszonki i słodkie, owocowe serce z truskawek, rabarbaru i malin (pierwszych w tym roku na naszym krzaczku). Miałam ochotę na jagody jednak u mnie na południu trudno je jeszcze dostać (wybieramy się dzisiaj do lasu na wycieczkę więc może coś znajdziemy). Dzieciaki zajadały aż im się uszy trzęsły, a w całej kuchni słychać było jedynie: ‘mmm… pyszne…’;). Jak najbardziej polecam! :)

składniki na ciasto:

  • ok. 250ml mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 100g cukru
  • 650g mąki pszennej (+50g dodatkowo)
  • 140g masła
  • pół łyżeczki soli
  • jajko

składniki na nadzienie:

  • 300g truskawek
  • 50g rabarbaru
  • 50g malin
  • 3 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

składniki na kruszonkę:

  • 55g masła
  • 100g mąki
  • 3-4 łyżki cukru

Do letniego mleka dodać drożdże, 20g cukru, 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać trzepaczką. Przykryć i odstawić na 30 minut, aż zaczyn zrobi się gęsty i puszysty. Mąkę wymieszać z solą i pozostałym cukrem, dodać masło i ucierać, aż utworzą się drobne okruszki. Dodać cały zaczyn i jajko. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dosypywać po trochu dodatkowej mąki). Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na godzinę, w tym czasie zagniatając lekko ciasto co 20 minut.

Owoce pokroić, wymieszać z cukrem i mąką.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować kulkę, z której następnie formować placuszek (można rozwałkować). Na środek układać po czubatej łyżce nadzienia i formować bułeczkę sklejając ciasto pod spód. Układać na przygotowanej blasze, przykryć ściereczką na 15 minut.

Masło pokroić w drobną kostkę, wyrobić z mąka między palcami, dodać cukier i wymieszać.
Bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Posypać kruszonką.  Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Buon Appetito! :)

czwartek, 25 czerwca 2009, viridianka

Polecane wpisy

  • Stollen - niemieckie ciasto z bakaliami, rumem i marcepanem

    Przepyszne tradycyjne, świątecznie ciasto niemieckie z mnóstwem bakalii. Maślane, aromatyczne, słodkie i takie moje ulubione, pełne suszonych i kandyzowanych ow

  • Rogale Św. Marcina

    Aby upiec prawdziwego świętomarcińskiego rogala trzeba się naprawdę postarać. Po pierwsze należy zdobyć najważniejszy składnik jakim jest biały mak, po drugie ż

  • Drożdżowe ciasto dyniowe z kruszonką

    Wspaniałe, mięciutkie ciasto dyniowe na drożdżach ze słodką, chrupiącą kruszonką. W prześlicznym, słonecznym kolorze i dodatkami do wyboru: skórką pomarańczową,

Komentarze
2009/06/25 07:48:57
Sliczne zdjecia :) A buleczki wygladaja przepysznie :) Chyba sie skusze i tez upieke :)
-
2009/06/25 08:09:36
bardzo ladnie i pysznie wygladaja :))
-
2009/06/25 08:39:20
Piękne zdjęcia i piękne bułeczki ! Lubię takie maślane bułeczki z kruszonką :))
-
2009/06/25 08:56:46
przepiękne...
-
2009/06/25 09:19:30
Urocze :)
-
2009/06/25 13:09:59
Ale masz tempo, między basenem a spacerem... I takie pyszności wyszły:)
-
2009/06/25 17:45:33
Maju są cudowne! Naprawdę polecam:))
dziękuję!
-
2009/06/25 21:40:49
Coraz piękniejsze robisz zdjęcia! A bułeczki wygądają bardzo apetycznie!
-
2009/06/26 10:30:01
Ach ,jak te bułeczki apetycznie wyglądają ,mniam ,mniam ,zjadłabym takie ,oj zjadła
-
2009/06/26 17:54:55
Kalinka dziękuję Ci ślicznie:))
Margot proszę częstuj się:)
-
2009/06/26 23:30:35
W pełni rozumiem te dzieciaki ;)... Drożdżówki są boskie!
-
2009/07/01 23:34:40
MMmmm..
-
Gość: margor, *.dynamic.chello.pl
2012/05/06 21:30:04
Przepis świetny, bułeczki wyszły doskonale.
-
2012/05/07 21:22:05
Bardzo się cieszę :))