Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Mleczne bułeczki Bei

Na bułeczki zaczaiłam sie juz dawno. jednak przykra sytuacja z chwilowa (cale szczęście tylko chwilowa!) utratą bloga Bei uniemożliwiła mi wykorzystanie przepisu, nie zapisałam go niestety. 'Moja Kuchnia' wróciła i tak zaraz wydrukowałam sobie przepis i są(!) pyszne, mięciutkie bułeczki z delikatnym mlecznym posmakiem. A i te urocze krzyże! (symbol Szwajcarii). Szczerze to głownie one spowodowały, ze musiałam je upiec... ;) Nie zawiodłam sie, bułeczki smakowały i to bardzo.

P.S. gdy bułeczki były juz gotowe zauważyłam, ze piekła je juz wcześniej również Atinka... :P

cytuję za Beą:

składniki na ok 14 bułeczek:

  • 500 g mąki pszennej (typ 500)
  • 250 g mąki typ 650
  • 1,5 - 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • ok. 400 ml mleka z wodą (pół na pół)
  • 40 g stopionego, schłodzonego masła
  • 2 łyżeczki soli
  • żółtko z mlekiem do posmarowania

Do formy wlać mleko z wodą oraz stopione masło; następnie dodać przesianą mąkę, sól, cukier i drożdże (uważając, by drożdże nie były bezpośrednio obok soli), nastawić program ‘wyrabianie ciasta’ (‘dough’). Po kilku minutach wyrabiania sprawdzić konsystencję ciasta : jeśli jest za suche, dodać odrobinę wody / mleka, jeśli jest zbyt wilgotne – dodać odrobinę mąki (zawsze dość małymi partiami, ½ - ¾ łyżki). Po zakończeniu cyklu wyjąć wyrośnięte ciasto i podzielić na 14 części; z każdej uformować kulkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do ponownego wyrośnięcia (ok. 40 minut). Następnie posmarować wierzch bułek żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka, po czym naciąć każdą z nich – na 1 sierpnia konieczne są nacięcia w kształcie krzyża (jak na szwajcarskiej fladze), które najlepiej robi się barrrdzo ostrymi i szpiczastymi nożyczkami :)
Piec ok. 20-25 minut w 200°, następnie wystudzić na kratce.
Można oczywiście zrobić te bułeczki bez użycia maszyny do chleba, wyrabiając ciasto w sposób tradycyjny (ok. 10 minut-tak zrobiłam) lub za pomocą robota/miksera (ok. 5 minut)

Buon Appetito! :)


 

 

wtorek, 16 czerwca 2009, viridianka

Polecane wpisy

  • Ciabatta

    Z grubą chrupiącą skórką oraz mięciutkim środkiem. Aromatyzowane suszonymi pomidorami i ziołami. Dobre. poolish (zaczyn): 190g mąki pszennej 120ml wody 1/8 łyże

  • Chleb z soją

    Ten przepis poleciła mi Ala i... to był strzał w dziesiątkę! Chleb jest przepyszny. Czy to z soją, czy jak podaje oryginał z siemieniem lnianym. Obie wersje sp

  • Włoski wieniec z nadzieniem

    Jeśli kochacie włoską kuchnię gwarantuję, że rozsmakujecie się w tym wieńcu. Jest w 100% przesiąknięty Italią - od ciasta po farsz. Samo wyrabianie drożdżowego

Komentarze
2009/06/16 09:21:37
sliczne sa,musze tez takie zrobic raz na niedzielne sniadanko :)
-
2009/06/16 09:22:10
Pyszniutko wyglądają !:)) Też mam na nie chęć już od dawna :) Sliczne zdjęcia zrobiłaś:)
-
2009/06/16 09:24:57
Ciesze sie bardzo ze smakowaly! Wyszly Ci piekne, bardzo rumiane :)

A (prawie) wszystkie przepisy 'wisza' tez tutaj :
zpierwszegotloczenia.pl/uzytkownicy/bea/1.html

Choc mam nadzieje, ze nie bedzie juz nigdy konieczne korzystanie z innych linkow ;)

Pozdrawiam!
-
2009/06/16 09:44:48
Po prostu, oszałamiające bułeczki !
-
2009/06/16 12:08:03
Piękny kszatłt mają te bułeczki. Poprosze o taką jutro rano na sniadanko ;)
-
2009/06/16 12:25:25
o tak wszyscy ucierpielibyśmy gdy nie udało sie odzyskać blogu Bei
a bułeczki wyszły ci piękne
-
2009/06/16 14:47:50
Ja nie wiem co ty robisz,że ci tak fajnie wychodzą wszystkie bułeczki:))
-
efi
2009/06/16 18:32:19
Zdecydowanie do wypróbowania na najbliższe weekendowe śniadanko :) Pozdrawiam - muffingirl
-
2009/06/16 18:51:12
to jeden z najlepszych blogów kulinarnych jakie widziałam :d
chleba i bułek nie pieke, ale za to wypróbowałam omlet w czterech odsłonach :)
przepysznie :))))
-
2009/06/16 19:01:13
kochana, ale Ty szalejesz!! cudowne te buleczki!! :-))
-
2009/06/16 19:29:36
Pięęękne ;)! Lubię takie mleczne bułeczki, rozpływają się w ustach :)!
-
2009/06/16 19:37:18
Bea dziękuje ale korzystać nie będę - wole dużo bardziej odwiedzić Twojego bloga osobiście :))
Olcik czaruję je i dlatego wychodzą takie ładne:P a tak na serio najpierw ważę cale ciasto i dzielę je przez taką ilość bułeczek jakie podaje przepis, wtedy każda bułeczka wychodzi taka sama i piękna :))
Myosotis93 dziękuję Ci :), bardzo się cieszę, że omlety zasmakowały (nawet z chili) :P
dziękuję i pozdrawiam! :)
-
2009/06/16 19:42:26
To ja jeszcze tylko dodam, że te bułeczki bardzo dobrze się mrozi, co jest idealnym sposób na zaopatrzenie studenta zajętego sesją w stałą dostawę pysznego pieczywka;)
-
2009/06/17 22:22:28
Milo mi w takim razie, ze Ci sie w Mojej Kuchnia podoba :)
-
2009/06/17 22:22:42
mialo byc oczywiscie : w Mojej Kuchni ;)
-
2009/06/18 00:01:10
Nie,to dla mnie zbyt skomplikowane;)
-
2009/06/18 08:16:33
Bea podoba i to bardzo! :)
Olcik wydaje Ci sie:)
pozdrawiam
-
Gość: Anonimowy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/07/02 19:12:32
Wszystko może zadziwiać -w zależności jakimi oczami patrzeć -poezja to nie tylko słowa-to też -ciasto z odrobiną czaru-A wtedy aż w oczach się mieni ,iskrzy jak gwiazda w aureoli nocnego nieba-To kwestia talentu -prawda ? Bez talentu-i wyobraźni- to nie ma nic niezwykłego-Wrażenia jak z Raju !!!