![]() ![]() |
Blog > Komentarze do wpisu
Mleczne bułeczki BeiNa bułeczki zaczaiłam sie juz dawno. jednak przykra sytuacja z chwilowa (cale szczęście tylko chwilowa!) utratą bloga Bei uniemożliwiła mi wykorzystanie przepisu, nie zapisałam go niestety. 'Moja Kuchnia' wróciła i tak zaraz wydrukowałam sobie przepis i są(!) pyszne, mięciutkie bułeczki z delikatnym mlecznym posmakiem. A i te urocze krzyże! (symbol Szwajcarii). Szczerze to głownie one spowodowały, ze musiałam je upiec... ;) Nie zawiodłam sie, bułeczki smakowały i to bardzo. P.S. gdy bułeczki były juz gotowe zauważyłam, ze piekła je juz wcześniej również Atinka... :P cytuję za Beą: składniki na ok 14 bułeczek:
Do formy wlać mleko z wodą oraz stopione masło; następnie dodać przesianą mąkę, sól, cukier i drożdże (uważając, by drożdże nie były bezpośrednio obok soli), nastawić program ‘wyrabianie ciasta’ (‘dough’). Po kilku minutach wyrabiania sprawdzić konsystencję ciasta : jeśli jest za suche, dodać odrobinę wody / mleka, jeśli jest zbyt wilgotne – dodać odrobinę mąki (zawsze dość małymi partiami, ½ - ¾ łyżki). Po zakończeniu cyklu wyjąć wyrośnięte ciasto i podzielić na 14 części; z każdej uformować kulkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do ponownego wyrośnięcia (ok. 40 minut). Następnie posmarować wierzch bułek żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka, po czym naciąć każdą z nich – na 1 sierpnia konieczne są nacięcia w kształcie krzyża (jak na szwajcarskiej fladze), które najlepiej robi się barrrdzo ostrymi i szpiczastymi nożyczkami :) Buon Appetito! :)
wtorek, 16 czerwca 2009, viridianka
Komentarze
gosiab_3
2009/06/16 09:21:37
sliczne sa,musze tez takie zrobic raz na niedzielne sniadanko :)
2009/06/16 09:22:10
Pyszniutko wyglądają !:)) Też mam na nie chęć już od dawna :) Sliczne zdjęcia zrobiłaś:)
2009/06/16 09:24:57
Ciesze sie bardzo ze smakowaly! Wyszly Ci piekne, bardzo rumiane :)
A (prawie) wszystkie przepisy 'wisza' tez tutaj : zpierwszegotloczenia.pl/uzytkownicy/bea/1.html Choc mam nadzieje, ze nie bedzie juz nigdy konieczne korzystanie z innych linkow ;) Pozdrawiam! 2009/06/16 12:08:03
Piękny kszatłt mają te bułeczki. Poprosze o taką jutro rano na sniadanko ;)
2009/06/16 12:25:25
o tak wszyscy ucierpielibyśmy gdy nie udało sie odzyskać blogu Bei
a bułeczki wyszły ci piękne 2009/06/16 14:47:50
Ja nie wiem co ty robisz,że ci tak fajnie wychodzą wszystkie bułeczki:))
2009/06/16 18:32:19
Zdecydowanie do wypróbowania na najbliższe weekendowe śniadanko :) Pozdrawiam - muffingirl
2009/06/16 18:51:12
to jeden z najlepszych blogów kulinarnych jakie widziałam :d
chleba i bułek nie pieke, ale za to wypróbowałam omlet w czterech odsłonach :) przepysznie :)))) 2009/06/16 19:29:36
Pięęękne ;)! Lubię takie mleczne bułeczki, rozpływają się w ustach :)!
2009/06/16 19:37:18
Bea dziękuje ale korzystać nie będę - wole dużo bardziej odwiedzić Twojego bloga osobiście :))
Olcik czaruję je i dlatego wychodzą takie ładne:P a tak na serio najpierw ważę cale ciasto i dzielę je przez taką ilość bułeczek jakie podaje przepis, wtedy każda bułeczka wychodzi taka sama i piękna :)) Myosotis93 dziękuję Ci :), bardzo się cieszę, że omlety zasmakowały (nawet z chili) :P dziękuję i pozdrawiam! :) 2009/06/16 19:42:26
To ja jeszcze tylko dodam, że te bułeczki bardzo dobrze się mrozi, co jest idealnym sposób na zaopatrzenie studenta zajętego sesją w stałą dostawę pysznego pieczywka;)
Gość: Anonimowy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/07/02 19:12:32
Wszystko może zadziwiać -w zależności jakimi oczami patrzeć -poezja to nie tylko słowa-to też -ciasto z odrobiną czaru-A wtedy aż w oczach się mieni ,iskrzy jak gwiazda w aureoli nocnego nieba-To kwestia talentu -prawda ? Bez talentu-i wyobraźni- to nie ma nic niezwykłego-Wrażenia jak z Raju !!!
|