Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Placek żydowski

Doczekałam się, porzeczki dojrzały i w piątek zebrałam u dziadków trzy kilogramy pięknych czerwonych owoców. Uwielbiam ich kwaskowaty smak, dlatego kilogram zjedliśmy jeszcze u babci. W domu upiekłam natomiast placek żydowski, nazywany często pleśniakiem lub skubańcem. Różnica istnieje jedynie w dodatku orzechów włoskich. Placek żydowski jest pyszny. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto, chrupiące orzechy, słodka warstewka bezy, kwaskowate i soczyście czerwone owoce … całość stanowi fantastycznie pyszne połączenie. Podczas wczorajszego grilla zniknął cały, co do okruszka wraz z domowym kompotem porzeczkowym. Bardzo polecam!

składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300g masła
  • 250g cukru pudru
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 500g czerwonych porzeczek

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać masło (pokrojone w kostkę), posiekać nożem. Dodać cukier puder (przesiany), wymieszać. Zrobić wgłębienie i dorzucić żółtka, posiekać. Zagnieść rękoma gładkie, miękkie ciasto. Podzielić na 3 równe części formując każdą w kulę. Do jednej dodać kakao, zagnieść. Kulki owinąć w folię spożywczą. Jedną białą schować do lodówki, pozostałe do zamrażalnika na ok. 1-1,5h. Foremkę (21x29cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Białe ciasto z lodówki rozwałkować i przełożyć do blaszki. Posypać bułką tartą, wyłożyć równomiernie owoce, zetrzeć na dużych oczkach ciemne ciasto, ułożyć na porzeczkach, posypać orzechami, ubić białka na sztywną pianę pod koniec dodając cukier, przełożyć na orzechy, na pianę zetrzeć jasne ciasto na dużych oczkach. Piec 35-45 minut w temp. 180st.

Boun Appetito! :)

niedziela, 28 czerwca 2009, viridianka

Komentarze
2009/06/28 12:44:59
Uroczy! Wcale mnie nie dziwi,że smakował :)Pozdrawiam!
-
2009/06/28 12:49:33
U Ciebie tez porzeczki? Śliczne ciacho:)
-
2009/06/28 14:16:10
Piękny i z porzeczkami ,mój ulubiony
p.s u mnie funkcjonuje jako pleśniak
-
2009/06/28 16:53:36
bardzo fajny. :) Mnie tez się od razu skojarzył z pleśniakiem. A dobry pleśniaczek czy to z czarną czy z czerwoną porzeczką... oooo...mniam mniam! :)
-
2009/06/28 17:14:55
ja się dziś objadłam babcinymi porzeczkami :)
-
2009/06/28 17:24:25
wspaniale wyglada i na pewno przepyszny jest :)
-
2009/06/28 19:53:46
Wspaniałe ciasto! Skojarzyło mi się z moim ulubionym pleśniaczkiem:) Mam go w planach, jak tylko dojrzeją porzeczki u mojej mamy. Podejrzewam,ze moga już być dobre :)
Bardzo lubię porzeczki:)
-
2009/06/28 21:23:58
Też bardzo lubię porzeczki! A takie ciasto najlepsze jest z kwaskowatymi owocami:)
-
2009/06/28 22:33:43
Bardzo lubię pleśniaka :) Nigdy nie próbowałam z porzeczkami. Na zdjęciach u Ciebie wygląda bardzo zachęcająco.
-
2009/06/28 23:42:54
jeśli lubicie pleśniaczka to z dodatkiem orzechów z pewnością posmakuje Wam jeszcze bardziej :)
dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam!
-
2009/06/29 08:38:17
Już mi sie to ciasto podoba:) Mam tylko pytanko co do orzechów - to jakimi posypujesz mielonymi, siekanymi, no i ile trzeba tych orzechów? Przepraszam, ale jakoś nie mogę się doczytać w przepisie:)
-
2009/06/29 11:08:33
Atinko dziękuję za czujność:) już poprawiłam:)
-
2009/06/29 14:29:32
Czujna, jak czujna;) Chcę sobie go upiec, no i stąd moje pytanie:)
-
2009/06/29 14:34:29
bardzo sie cieszę w takim razie, że Ci się spodobało :) i czekam na relacje jak zasmakuje ;))
-
2009/06/29 15:07:25
Myślę o tym samym co Atinka :)))
-
2009/06/29 15:55:39
tak właśnie pomyślałam Majanko robią placek żydowski o Tobie, że również nie możesz doczekać się porzeczek i pewnie niedługo u Ciebie także pojawi się coś smacznego z porzeczkami:)) będzie mi bardzo miło jeśli skorzystacie z tego przepisu, ponieważ jest już w naszej rodzince jakiś czas i zawsze wszystkim smakuje:))
-
2009/07/01 23:32:58
Nie wiedziałam,ze dodatek orzechów włoskich czyni go plackiem żydowskim,fajnie wiedzieć:)
Pozdrówka;*
-
2009/07/02 12:13:25
Pleśniaka z orzechami jeszcze nie piekłam, a trzeba by spróbować, bo skoro już tak kusisz, to nie będę się opierać ;)...
-
2009/07/02 12:52:11
Olalala nie opieraj się długo, u nas zawsze znika w jeden dzień:))
pozdrawiam!
-
2009/07/06 11:26:33
No i zrobiłam - pycha:) Bardzo mi smakował:) Dzięki za przepis :) A przy okazji mam pytanko czy ten placek jest naprawdę żydowski, to znaczy jest z kuchni żydowskiej? Czy może tak tylko się nazywa?
-
2009/07/06 14:18:34
Atinko to najprawdopodobniej jedynie nazwa, niestety pochodzenia przepisu nie znam ja, moja mama czy babcia. Patrzyłam w internecie ale placek żydowski u większości jest ze śliwkami, gruszkami i znacznie się różni od prezentowanego przeze mnie. Niezmiernie się cieszę że Ci zasmakował:)
-
2009/07/07 08:04:15
Dzięki za odpowiedź:) Tak sobie myślałam, że to pewnie tylko nazwa, ale chciałam się upewnić;) A placek jest na prawdę pyszny:) To znaczy był, bo już od dawna go nie ma;)
-
2009/07/07 09:13:38
juz go nie ma? to tak jak u mnie znika raz dwa:))
-
Gość: aala42, p5b10b6dc.dip.t-dialin.net
2009/07/07 09:28:59
jakos nie bardzo rozumiem na czym mialaby polegac "żydowskosc" placka....hm...
-
2009/07/07 10:11:21
Aala napisałam kilka komentarzy wyżej - jest to jedynie nazwa...
pzdr
-
2009/07/13 21:01:51
no to jestem w końcu przy właściwym cieście.... jak juz wcześniej pisałam (przy drożdżowym...) wszystko wskazywało na to, że z ciasta dzisiaj nic nie będzie. Najpierw dałam 6 żółtek zamiast 3, potem jak już tarłam zmrożone ciasto ciemne olśniło mnie że nie posiekałam orzechów (wyręczyła mnie córka - potraktowała je wałkiem do ciasta) i ogolnie wszystko leciało mi z rąk..... jednak koniec wieńczy dzieło ( jak to mówią) i pysznego ciasta prawie już nie ma :):):) normalnie jest tak piękne że chyba wyślę Ci zdjęcie mailem:) pozdrawiam goraco
-
2009/07/13 21:08:34
Myniolinka bardzo się cieszę ze smakowało! i czekam na zdjecie, jestem bardzo ciekawa efektu:)
pozdrawiam!
-
2010/07/22 17:16:34
Przesmaczne! Nawet tata - który nigdy nie chwali moich wypieków, bo już się przyzwyczaił :D - stwierdził, że pyszne :)
-
2010/07/22 18:48:39
dzięki Maniu ;*
-
Gość: Andrzej, aerz191.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/16 19:03:57
Owoce najlepiej smakują w deserach- i właśnie jako dodatek do ciasta-