Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb z pieczonymi ziemniakami

Z każdym wydaniem Weekendowej Piekarni coraz bardziej podoba mi się cała akcja :) W tym tygodniu Ania wybrała dwa chleby Jeffreya Hamelmana: z orzechami laskowymi i suszonymi śliwkami,a także z pieczonymi ziemniakami. Zdecydowałam się na ten drugi i jak dla nas jest cudownie pyszny: rumiana, chrupiąca skórka, mięciutki miąższ z dużą ilością dziurek i widocznych kawałeczków ziemniaków... Aromat pieczywa najbardziej przypomina nam ziemniaki pieczone w ognisku bowiem ich smak jest bardzo wyraźny.  Tak jak uwielbiam bułeczki z ziemniakami od Tatter tak niesamowicie posmakował mi ten chlebek. Tzn. nie tylko mi, a całej rodzince, nawet moją babcię od przyszłego tygodnia zaczynam uczyć wypieku dwóch ostatnich chlebków pieczonych przeze mnie z WP: Wiejskiego i dzisiejszego :) Wszystkim niezdecydowanym chleb bardzo polecam! Wybaczcie ilość zdjęć, ale nie mogłam się zdecydować...

cytuję za Anią:

pate fermentee:

  • 150 gr mąki pszennej chlebowej
  • 98 gr wody
  • 3 gr soli
  • 0,3 gr świeżych drożdży (dosłownie odrobinka - tyle co ziarnko słonecznika)

ciasto właściwe:

  • 275 gr mąki pszennej chlebowej (u mnie 300gr)
  • 75 gr mąki pszennej razowej (u mnie 50gr mąki żytniej)
  • 217 gr wody
  • 9 gr soli
  • 6 gr świeżych drożdży
  • 125 gr pieczonych ziemniaków
  • pate fermentem
  • opcjonalnie - zioła lub pieczony czosnek (więcej informacji na końcu przepisu)

Przygotowujemy najpierw pate fermetee - czyli najpierw rozpuszczamy drożdże w wodzie, potem dosypujemy mąkę i sól i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykrywamy i odstawiamy na 12-16 godzin.
Zanim przystąpimy do przygotowywania ciasta musimy upiec ziemniaki (najlepiej w piekarniku). J.Hamelman razi by tylko porządnie umyć ziemniaki i zostawić je ze skórką (później da ona ładny efekt optyczny w chlebie). Upieczone ziemniaki po ostygnięciu siekamy.
Gdy mamy już wszystko gotowe mieszamy składniki ciasta bez pate fermentee. Wyrabiamy kilka minut by wszystko dobrze się wymieszało. Dodajemy wtedy pate fermentee (najlepiej podzielić na małe kawałki co ułatwi mieszanie) i wyrabiamy ponownie. Ciasto będzie miało dosyć gęstą konsystencję, lecz ziemniaki zawierają w sobie dużo wilgoci i należy być bardzo ostrożnym z dodawaniem zbytniej ilości wody podczas wyrabiania ciasta. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne i mieć średnio rozwinięty gluten. Przed końcem wyrabiania ciasta możemy dodać inne dodatki, o których mowa na końcu przepisu.
Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny (u mnie 1 i 1/4 godziny). Po 45 minutach wyrastania składamy ciasto.
Po tym czasie kształtujemy początkowo bochenek i zostawiamy na chwilę na omączonej lekko stolnicy gładką powierzchnią do dołu przykryty ściereczką. Po 10-20 minutach ostatecznie kształtujemy nasz bochenek (okrągły czy podłużny) i wkładamy do wyrastania do koszyka (lub odpowiednio przygotowanej foremki). Przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę 15 minut (u mnie 1 godzina) do ponownego wyrośnięcia.
Nagrzewamy w tym czasie piekarnik do 230 C. Chleb po wyrośnięciu nacinamy i wkładamy do piekarnika i pieczemy z parą (u mnie naczynie z wodą). Gdy na chlebie pojawi się kolor uchylamy na chwilę drzwiczki piekarnika by pozbyć się pary i dopiekamy w suchym piekarniku. Chleb piecze się około 40 minut. Nabierze on od ziemniaków pięknego koloru i gdyby ciemniał zbyt szybko (ja po 20 minutach przykryłam go folią aluminiową), należy obniżyć temperaturę do 220 C. Chleb musi się wypiekać stosunkowo długo co spowodowane jest wilgocią w ziemniakach.
Gotowy chleb studzimy na kratce.
Opcjonalnie można do tego chleba dodać różnych ziół by urozmaicić jego smak. Zioła dodajemy pod koniec wyrabiania ciasta.
Na przykład można dodać świeżego rozmarynu - posiekane listki. Proporcje to 1% wagi rozmarynu w stosunku do wagi mąki - czyli w naszym przypadku 500 gr mąki - 5 gr rozmarynu.
Innym dodatkiem jest szczypiorek (również posiekany) - w stosunku 1,5 - 2 % (czyli 7-10 gr).
Możemy też dodać pieczony czosnek w proporcji 3% (15 gr). bierzemy świeżą główkę czosnku i ucinamy jej górną część. Czosnek skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku w 180 C - aż zmięknie. Jak przestygnie - wyciskamy upieczone ząbki czosnku i dodajemy do wyrabianego ciasta na początku razem z ziemniakami.
W końcu można zrobić kombinacje pieczonego czosnku i ziół - jak kto lubi!

Buon Appetito! :)

sobota, 04 lipca 2009, viridianka

Polecane wpisy

  • Ciabatta

    Z grubą chrupiącą skórką oraz mięciutkim środkiem. Aromatyzowane suszonymi pomidorami i ziołami. Dobre. poolish (zaczyn): 190g mąki pszennej 120ml wody 1/8 łyże

  • Chleb z soją

    Ten przepis poleciła mi Ala i... to był strzał w dziesiątkę! Chleb jest przepyszny. Czy to z soją, czy jak podaje oryginał z siemieniem lnianym. Obie wersje sp

  • Włoski wieniec z nadzieniem

    Jeśli kochacie włoską kuchnię gwarantuję, że rozsmakujecie się w tym wieńcu. Jest w 100% przesiąknięty Italią - od ciasta po farsz. Samo wyrabianie drożdżowego

Komentarze
2009/07/04 09:02:58
Bardzo apetyczny chlebek :D
-
2009/07/04 09:12:53
Noooo! Piekny Ci wyszedl! Ciesze sie, zdecydowalas sie piec i ze Wam smakuje!
Pojde za Twoja raza i skroce czas wyrastania i zobaczymy czy nastepny chleb wyjdzie mi bardziej ksztaltny! Pozdrawiam,
-
2009/07/04 09:13:38
Hej Viridianko, a co Twoj tato powiedzial tym razem na chlebek? Zaloze sie, ze wszyscy oblizywali wasy i niewasy! Pieknie sie prezentuje i pewnie tak samo smakuje. :)
-
2009/07/04 09:29:45
Szarlotku dziękuję:)

Aniu jakże bym mogła sie nie zdecydować? super chlebki wybrałaś:)

Annielo mój tata był zachwycony! u nas żaden facet w rodzince wąsów nie ma, ale wszyscy gdyby mogli by je oblizywali:P smakował niesamowicie, to właśnie tata powiedział babci o moim chlebku i teraz tak jak napisałam w notce razem będziemy piekły i razem będziemy się uczyły :))
pozdrawiam!
-
2009/07/04 10:01:31
Wow ,wow , zdolna z Ciebie osoba Viridianko ,oj zdolna
Chleb nie tyle pięknie ale przepięknie się prezentuje .Myślę ,że babcia może się dużo od ciebie nauczyć
pozdrawiam
-
2009/07/04 11:48:47
Piekny chlebek Ci wyszedł Viridianko! Cudownie dziurkowane wnętrze , super!:)
-
2009/07/04 18:13:11
Ależ Ci wspaniale wyszedł! Piękne dziurki, miższ przepisowy, wysoki...same zalety, i mówisz że jeszcze taki smaczny...jutro piekę!
-
2009/07/04 22:16:35
Hahaha, no proszę, do czego to doszło... :) Teraz wnuczki uczą babcie kulinariów. :D Zawsze było odwrotnie. :)
Ale zostawiając żarty na boku, piękny wypiek! :) Widać gołym okiem, że wyszedł Ci niezwykle puszysty. :)
-
2009/07/04 22:45:44
dziękuję bardzo, cieszy mnie że się Wam podoba:))
-
2009/07/04 23:25:36
No i mamy nastepna Piekarke :D I to jaka zdolna :D
-
2009/07/05 06:34:19
Mmmmmmm, wygląda pysznie:D A gdyby tak spróbować przerobić go na bezglutenowy..?:) Musze to przemyśleć:)
PS- dodaję Cię do moich linków:D
-
2009/07/05 09:42:45
Polko dziękuję!

Jul spróbuj:))
p.s. zalogowałaś się na gazecie? odblokowałam komentarze więc teraz wszyscy mogą je dodawać bez logowania;)
-
2009/07/05 11:57:21
Piękny! I taki ma apetyczny przekrój, mniam :)
-
2009/07/05 13:28:17
Pieczone ziemniaki uwielbiam, a taki chleb tym bardziej :). No i wygląda fantastycznie, właśnie tak powinien wyglądać idealny chleb ;).
-
2009/07/05 18:07:56
dziękuję Wam:)
Olalala własnie ten chlebek smakuje jak pieczony w ognisku:P
-
Gość: Elly, *.hroptimum.pl
2013/09/24 13:46:02
mam pytanie: czy 6 gramów drożdży to nie za mało na taką ilość mąki? piekę od kilku lat chleby i jakoś mi mało tych drożdży..
pozdrawiam,
e
-
2013/09/26 08:34:55
Drożdży jest właściwa ilość. Sprawdziłam źródło przepisu - w książce J. Hamelmana 'Bread' - i wszystko jest ok, ja jak piekę chleby to tylko takie. Na całonocnym zaczynie drożdżowym, nie trzeba dużo drożdży by chleb się udał:)
Pozdrawiam.
-
Gość: Elly, *.hroptimum.pl
2013/10/01 13:47:19
dziękuję. przy najbliższej okazji zmierzę się z tym przepisem.