Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Clafoutis z wiśniami

... czyli potocznie zwany klafutek:P Clafoutis to francuski deser, najczęściej z wiśniami lub czereśniami. Często pozostawiano pestki w owocach by nadać ciastu migdałowego aromatu. Michel Roux w swojej książce ‘Jajka’ napisał: ‘można też użyć innych miękkich owoców sezonowych, takich jak renklody, mirabelki, jeżyny czy gruszki’. Ja zgadzam się z nim absolutnie, następnym razem mam ochotę spróbować z jeżynami. Z klafutkiem to był mój pierwszy raz, dlatego nie miałam pojęcia jakiego smaku mam się spodziewać. Na początku przypominało ciasto pancakes’owe, po upieczeniu jest nieco podobne w smaku, ale tylko odrobinę, nie jest puszyste, a raczej zbite. Nie zmienia to jednak faktu, że jest smaczne, mocno maślane (choć i tak ograniczyłam ilość masła), słodkie, idealnie komponuje się z kwaśnymi wiśniami, dobre zarówno na ciepło i zimno. Dodatkowo dobrze pasowałby sos waniliowy (to już stwierdzenie mojej siostry;)). Klafutka raczej nie polecam na eleganckie przyjęcia, ponieważ troszkę trudno je dzielić na zgrabne porcje, może jest to jednak wina większej ilości owoców niż zalecał M. Roux. Polecam!

składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 80g mąki
  • 80g roztopionego i ostudzonego masła
  • 60g cukru kryształu
  • 150ml zimnego mleka
  • 1 laska wanilii rozcięta wzdłuż
  • 1 łyżka kirszu lub innej wódki wiśniowej (opcjonalnie)

dodatkowo:

  • 100g masła (u mnie 40g)
  • 350g dojrzałych wiśni bez pestek (u mnie 400g)
  • cukier kryształ lub cukier puder do dekoracji

Bardzo lekko roztrzepać widelcem jajka, dodać mąkę. Nadal mieszając dodać roztopione masło, potem stopniowo cukier i mleko. Dodać ziarenka wanilii i wiśniową wódkę. Wysmarować naczynie żaroodporne (20cm średnicy, 5cm głębokości) 60g masła. Na spodzie ułożyć wiśnie, które zalewamy ciastem. Pieczemy 10 minut w 200st, następnie zmniejszamy temperaturę do 180st. Pozostałe masło pokroić na małe kawałki, posypać nimi wierzch ciasta i piec jeszcze ok.25 minut do suchego patyczka lub czubka noża. Posypać ciasto cukrem i odstawić na kilka minut.

Buon Appetito! :)

klafutek bierze udział w akcji 'Kwitnąca wiśnia':

czwartek, 16 lipca 2009, viridianka

Polecane wpisy

  • Piernik z powidłami śliwkowymi

      Od kilku lat szukam przepisu na piernik, który mogłabym określić mianem ulubionego, ale do tej pory zawsze coś było nie tak. Nawet tak słynny piernik sta

  • Szarlotka z twarogowym ciastem

    Macie ochotę na jeszcze jedną wspaniałą szarlotkę? :-) To jedno z naszych ulubionych ciast, które od dawna jest już na blogu, ale teraz w ładniej zaprezentowany

  • Szarlotka gryczana z różą

    O połączeniu jabłek z różą przeczytałam po raz pierwszy u Basi , potem o nim zapomniałam by niedawno odkryć na nowo. A jest naprawdę pyszne, podobnie jak ciasto

Komentarze
2009/07/16 09:23:29
no,prosze i nastepny pyszniutki klafutek :)))
-
2009/07/16 09:30:58
och ! ja też dziś mialam w planach clafoutis i to z tego samego przepisu :D bo właśnie jestem na etapie oczarowania książką M. Roux :) ślicznie Ci wyszło, zobaczymy jakie będzie moje :D:D:D pozdrawiam
-
2009/07/16 09:37:58
no i doczekałam się twojej prezentacji :) Dlatego ja zapiekam w małych formach, gdzie każdy ma swoją porcję i odpada niewdzięczne dzielenie i krojenie :))))
-
2009/07/16 09:48:41
Jaki owocowy! Pysznosci :))
-
2009/07/16 10:03:24
ale pysznie wygląda
ja za parę dni mam gości to na deser zrobie
-
2009/07/16 11:56:01
a u mnie w piekarniku "Fale Dunaju" też z wiśniami :)
-
2009/07/16 12:39:27
kusi mnie ten deser juz od dluzszego czasu. moze w koncu sie skusze? :-)
p.s. bardzo chcialam uczestniczyc w Twojej akcji z wisniami, ale nigdzie nie moge znalezc wisni... :-((
-
2009/07/16 13:04:31
Blue_megi ja też jestem oczarowana tą książką :)) i czekam z niecierpliwością na Twojego klafutka!

Szarlotku następnym razem tak zrobię lub po prostu dam mniej owoców :)

Margot a może upieczesz dla każdego osobną porcję tak jak radzi Szarlotka? chyba ze dasz tyle owoców jak zaleca M.R., na jego zdjęciu się hmmm... nie rozpada;)

Myniolinka mmm uwielbiam to ciasto:))

Wianuszku trudno... a może czereśnie znajdziesz? już pisało do mnie kilka 'zagranicznych' dziewczyn z zapytaniem o czereśnie, i myślę że bez problemu zaliczę wypieki z czereśniami w roli głównej ;))
dziękuję i pozdrawiam!
-
2009/07/16 13:33:20
Widze, ze grono milosnikow pana Roux jest coraz wieksze :)
Clafoutis sliczne! To faktycznie bardzo popularny w 'tutejszych' okolicach deser i robi sie go z przeroznymi owocami. Lubie chyba w kazdej wersji.

Pozdrawiam! :)
-
2009/07/16 14:21:26
Oj, muszę spróbować. A z papierówkami będzie dobre?
-
2009/07/16 14:29:38
Beo dziękuję! ja jadłam tylko z wiśniami, ale mam ochotę na jeszcze kilka wariacji :))

Grażyno tak, myślę że powinno być smaczne, dodatkowo do jabłek możesz dodać trochę cynamonu, wtedy na pewno ;)
pzdr
-
2009/07/16 17:12:56
ale pyszny deser :)
-
2009/07/16 18:26:58
czeresnie u mnie kosztuja fortune, ale ale... znalazlam czeresnie w puszce o niebo tansze :-)) postaram sie z nich cos wyczarowac :-))
-
2009/07/16 18:32:55
Miętówko :)
Wianku bardzo się cieszę! :) :)
-
2009/07/16 20:35:59
Ja juz po kolecji jestem wiec prosze mnie nie kusic takimi pysznosciami bo głodna sie robie ;)
Achhh te wiśnie
-
Gość: Dziwnograj, 78.133.211.*
2009/07/16 20:44:07
To ja będę u CIebie za 5 minut :P Muszę spróbować...
-
2009/07/16 20:58:46
Dziwnograjku... 5 minut minęło i dalej Cie nie widzę na horyzoncie? :P
pzdr
-
2009/07/16 22:51:40
Czaję się na to Clafoutis:)
zrobię napewno wkrótce,ale z czereśniami
"Klafutek"- pierwszy raz czytam:D
-
2009/07/17 13:11:19
Ehh...jak to smacznie wygląda :) clafoutis pierwsza klasa :) szkoda, że internetowo smaku nie można podrzucać :( pozdrawiam :*
-
2009/07/17 14:01:05
dziękuję Wam:)
-
efi
2009/07/17 18:54:12
Tyle osób już kusi clafoutis, że chyba zrobię :) Piękne zdjęcia, nic tylko sięgnąć i zjeść. Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
-
2009/07/17 19:41:23
bardzo smaczny jest ten klafutek, polecam:)
-
2009/07/17 23:05:00
Świetnie wygląda! A wiśni nigdy nie za wiele ;)...
-
2009/07/17 23:11:01
ma sie rozumiec;)
-
2009/07/28 20:35:22
zrobiłam naprawdę pyszny pozwoliłam sobie umieścić przepis na moim blogu :)
-
2009/07/28 22:04:54
bardzo się ciesze ze smakowało :))
-
Gość: Ania, *.chello.pl
2010/07/21 22:26:44
Zrobiłam wyszło świetnie :)
-
2010/07/22 18:49:01
super Aniu, bardzo sie ciesze i polecam na przyszłość ;P