Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Lody bananowe

Wczoraj rano przyszła pocztą paczka, a w paczce była książka, książka Michela RouxaJajka. Trudno było się zdecydować jaki przepis (jest ich aż 130) wypróbować jako pierwszy. W końcu wybrałam lody bananowe. Kremowe, słodkie, mocno bananowe. Pyszne! Oryginalny przepis zawiera złote rodzynki sułtańskie, lecz wolałam zastąpić je orzechami włoskimi (orzeszki zapomniałam wmieszać do lodów więc gotowy deser po prostu nimi posypałam). Lody bananowe zrobiłam bez użycia maszyny do lodów, warto jest jednak wyciągnąć je na chwilę przed podaniem. Bardzo polecam!

składniki na krem angielski:

  • 500ml mleka
  • 6 żółtek (białka możemy zamrozić lub zrobić pavlovą)
  • 25g cukru

Do rondla wlać mleko, dodać 2/3 cukru, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie roztrzepać żółtka z resztą cukru do uzyskania rzadkiego kremu. Gotujące mleko powoli wlewać do żółtek, cały czas mieszać trzepaczką, wlać z powrotem do rondla. Podgrzać na małym ogniu, mieszać drewnianą łyżką lub szpatułką, aż krem będzie ją lekko oblepiała. Kiedy przejedziemy palcem, powinien się całkiem zmywać. Natychmiast zdejmujemy z ognia.

składniki na karmelizowane banany:

  • 30g masła
  • 50g drobnego cukru
  • dojrzały banan (180g), pokrojony w plasterki
  • sok z 1 cytryny
  • 60g rodzynek sułtańskich (lub posiekanych orzechów)

Na patelni podgrzać masło, dodać cukier, następnie plasterki banana; podgrzać 1-2 minuty na średnim ogniu, aż banan się lekko skarmelizuje. Dolać sok z cytryny i mieszając dodać wszystko do gorącego kremu angielskiego. Całość zmiksować ok.1 minuty (użyłam blendera). Przelać przez sitko do miski (ustawionej na lodzie), by całość szybciej wystygła. Od czasu do czasu mieszając by nie powstał kożuch (nie przecedzałam, ani nie mieszałam i nie było kożucha ani grudek). W międzyczasie blanszujemy rodzynki we wrzątku przez 1 minutę, hartujemy pod zimną wodą, odsączamy, odkładamy ( posiekane orzechy podprażyć i odstawić ). Masę bananową wlać do maszynki do lodów. Dalej postępować według instrukcji, pod koniec mieszania dodać rodzynki (lub orzechy). Nie mam maszynki więc ostudzoną masę przelałam do pojemnika (podczas mrożenia masę przemieszałam kilka razy), zamrożoną masę wyciągnęłam na chwilę przed podaniem by zmiękła. Kulki lodów można podać z karmelizowanymi bananami.

Buon Appetito! :)

 

 

wtorek, 07 lipca 2009, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2009/07/07 14:40:09
No, to teraz będziesz szalała bajecznie :) Przepis na lody brzmi ciekawe, a alternatywne posypywanie dodatkami stwarza ogromne możliwości smakowe :D
-
2009/07/07 14:41:44
Oj, z chęcią bym zjadła takie lody. Nigdy sama nie robiłam i pewnie nie będę robić, chociaż kto wie ;))
Piękne i apetyczne zdjęcie !:))
Pozdrawiam:)
-
2009/07/07 14:57:38
Pięknie wyglądają :)Chętnie zjadłabym je z sosem waniliowym :)
-
2009/07/07 15:04:04
Ostatnio zrobiłam lody z chałwą i masą krówkową. Były pyszne, na pewno bardzo kaloryczne (ale i tak było warto) i miło słodkie. I miały prawdziwą, lodową konsystencję.
W weekend spórbowałam też lodów truskawkowych w wersji light, bez jajek, zmiast śmietany dodałam mleko i maślankę, ze słodzikiem. Ale zamiast lodów zrobiły mi się sople ;(
-
2009/07/07 15:09:14
też mam tę książkę :) jest świetna :) ale jeszcze do słodkości nie doszłam, jak narazie jestem na tartarelkach :)
-
2009/07/07 15:51:59
Uwielbiam lody :) Moglabym jesc je codziennie :) Ale takich wlasnej roboty jeszcze nie probowalam (ani jesc ani zrobic) :) Musze sprobowac. Aha, ja tez zamowilam te ksiazke. Do odbioru za dwa tygodnie i rozpocznie sie szalenstwo :)))
-
2009/07/07 16:21:34
O matko: nie dość, że lody, to jeszcze bananowe! No cudo!:)
-
2009/07/07 16:24:58
Robiłam lody z tego przepisu. :) Zresztą książka "Jajka" to jedna z moich ulubionych pozycji kulinarnych. :) Nie dziwię się, że Ci smakowały. One są rewelacyjne przez ten smak karmelizowanych bananów. :)
-
2009/07/07 16:47:50
lody bananowe?
uwielbiam banany
i lody uwielbiam
to musi byc pyszne

a książkę chyba i ja zakupię
już tyle dobrego o niej słyszałam
-
2009/07/07 17:09:18
gratuluje udanego łupu, czyli boskiej książeczki :)

a mi też bardziej te orzechy pasują od rodzynek :) dostanę choć gałeczkę?
-
2009/07/07 17:57:34
Dziwnograju ja często mieszam lodową masę podczas zamrażania jeśli robię w podobnej wersji jak Ty ;)

Maju będziemy szalały razem :D

Agatko proszę Cię bardzo, możesz dostać nawet 2 lub 3 :)))
aha i to dzięki Tobie w końcu się na nią skusiłam ;)
dziękuję Wam i pozdrawiam!
-
2009/07/07 20:37:01
Mam podobną książkę: 100 potraw z jajek. W mojej sytuacji to czysta drwina, ale o dziwo Córcia lubi sobie w niej oglądać obrazki;)
-
2009/07/08 08:14:36
Pinkcake ta co mam jest naprawdę fajna:) wydaje mi sie, ze nad przepisami M.R. nie trzeba sie długo zastanawiać bo są naprawdę przyjemne i przede wszystkim smaczne ;))
pzdr
-
2009/07/08 08:49:49
Pysznie się zapowiadają:) Z chęcią wypróbuję ten przepis :)
-
2009/07/08 13:01:59
Atinko próbuj próbuj, są przewspaniałe ;))
-
2009/07/08 18:07:54
Mm.. mniam! :D
-
2009/07/09 00:11:32
Cudnie wyglądają ;). Zresztą o tej godzinie to w ogóle nie mogę do Ciebie wchodzić, bo wiadomo co się za niedługo z moją wagą stanie ;)...
-
2009/07/09 09:59:24
Olalala słyszałam, ze podobno jedząc lody spalamy kalorie ponieważ w żołądku muszą sie w nim ocieplić więc wytworzyć energie i siup kalorie się spalają podczas jego pracy :P
pozdrawiam!
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/05 19:43:32
Dzięki orzeszkom -to tak cudownie chrup -chrup- Deser pierwsza klasa-relaksuje wycisza-