Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Żytnio-pszenny chleb ze słonecznikiem

Nasz pierwszy chleb na zakwasie… dlaczego nasz? ponieważ pieczony razem z Babcią :)) Uwielbiam z nią piec! razem odmierzamy składniki na wadze 'starej jak świat', razem zagniatamy ciasto, Babcia wkłada i wyciąga bochenki z piekarnika, a ja zawsze nacinam i pukam czy chleb już gotowy... :))

Wiele moich znajomych mówi jak to nie potrafią znaleźć wspólnego języka z dziadkami… tłumaczą się przepaścią pokoleniową… u mnie żadnej przepaści nie ma, dogaduję się z Babcią jak z najlepszą koleżanką (Moniś ;*) a z Dziadkiem jak z najlepszym kolegą… :))

Okej a chleb?! jest przewspaniały, pięknie pachnie, ma chrupiącą skórkę, mięciutki miąższ … Pieczywo zawsze z babcią pieczemy w środowe poranki, ale nie z jednej porcji a z półtorej, dwóch a nawet trzech… i tak moja rodzinka (sztuk 10;) rozprawia się zawsze z chlebkiem w ciągu jednej kolacji i jednego śniadania... dodatkowo zawsze marudzą że pieczemy... tak mało?! ;)

Bardzo polecam! Przepis J. Hamelmana znaleziony u Liski.

cytuję za Liską:

Zaczyn zakwasowy:

  • 200g mąki żytniej razowej
  • 160g wody
  • 1 łyżka zakwasu

Żytnia namaczanka:

  • 167g łamanego żyta (rye chops) lub otrębów żytnich (my otrębów dałyśmy dużo mniej, 6 łyżek na 1,5 porcji, wody oczywiście także 6 łyżek)
  • 167g wody

Ciasto właściwe:

  • 633g białej pszennej mąki chlebowej
  • 100-150g uprażonych nasion słonecznika
  • 473g wody
  • 21g soli
  • 15g świeżych drożdży lub 1 1/2 łyżeczki instant
  • 15g syropu słodowego (dałyśmy miód)
  • 334g żytniej namaczanki (wszystko) (u nas oczywiście mniej namaczanki było)
  • 360g zaczynu zakwasowego (wszystko minus 1 łyżka)

nasiona słonecznika do posypania (nie posypałyśmy)

Składniki zaczynu wymieszać, przykryć szczelnie folią i zostawić na 14-16 godzin w 21 st C. W tym samym czasie zalać wrzącą wodą łamane żyto i również zostawić na 14-16 godzin.

Wszystkie składniki ciasta i żytnią namaczankę połączyć w misce, następnie zagniatać przez 5 minut. Ciasto powinno być średnio luźne i raczej lepkie. Sprawdzić hydracje i zagniatać jeszcze 3 minuty. Temperatura ciasta pod koniec wyrabiania to 26C.

Fermentacja ciasta powinna trwać 1 godzinę (bez składania). Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części i z każdej uformować bochenek. Włożyć je do koszy złączeniem w dół. Dokładnie przykryć folią. Zostawić do wyrośnięcia na 50-60 minut.

Piec rozgrzać do 250 st C (nas 225st). Chleb wyłożyć z kosza na łopatę, naciąć jego wierzch i wsunąć do pieca. Piec z parą przez 15 minut( u nas naczynie z wodą). Obniżyć temperaturę do 230 i piec kolejne 30 minut (bez pary)(nie obniżałyśmy temp). Gdyby bochenek nabierał koloru za szybko, trzeba zmniejszyć temperaturę pieca.

Dobrze wystudzić bochenki przed krojeniem.

Buon Appetito! :)

środa, 19 sierpnia 2009, viridianka

Polecane wpisy

  • Ciabatta

    Z grubą chrupiącą skórką oraz mięciutkim środkiem. Aromatyzowane suszonymi pomidorami i ziołami. Dobre. poolish (zaczyn): 190g mąki pszennej 120ml wody 1/8 łyże

  • Chleb z soją

    Ten przepis poleciła mi Ala i... to był strzał w dziesiątkę! Chleb jest przepyszny. Czy to z soją, czy jak podaje oryginał z siemieniem lnianym. Obie wersje sp

  • Włoski wieniec z nadzieniem

    Jeśli kochacie włoską kuchnię gwarantuję, że rozsmakujecie się w tym wieńcu. Jest w 100% przesiąknięty Italią - od ciasta po farsz. Samo wyrabianie drożdżowego

Komentarze
2009/08/19 15:15:17
Bardzo zazdroszczę Ci tego wspólnego pieczenia z Babcią. Ja Babci nie pamiętam... Mamie dużo pomagałam, bo byłam najmłodsza ale to wspólne nie było. Natomiast uwielbiam piec ciasta z córkami... Dzięki temu mamy ...lepszy kontakt!
A chlebek wygląda wspaniale :)
-
2009/08/19 15:22:20
Piękny!!! :)))
Fajnie masz,ze pieczesz sobie z Babcią. Super relacje - gratuluję!:))
-
2009/08/19 15:34:13
wooooow! Ja już z Babcią piec nie mogę, robiłyśmy pierogi...
zazdroszczę!
A chlebek piękny, nabrałam ochoty na niego :)
-
2009/08/19 15:48:40
:( Moja babcia nie piecze chleba. Jeeeej...Ale piękny ten chlebek. Polej odrobiną oliwy z oliwek, posyp solą i przyślij mi pocztą ;) Proszę!
-
2009/08/19 16:26:49
Chlebek wyglada cudownie :) Gratuluje - i Tobie i Babci :))
-
2009/08/19 16:32:54
Grażynko a my z Mamą nie zawsze rozumiałysmy sie w kuchni, chociaz teraz jak sie zastanowię to sie zmieniło na plus, duzy plus :) Mamutek zobaczyła ze sobie radze, a czasem nawet lepeij od niej i dala mi wolną rękę :))

Majanko dziękuję Ci bardzo :))

Polinqo to moze sie skusisz, nie taki diabel straszny:) a pierogi z Babcia lepimy w soboty :))

Dziwnograjko moja piekla ze swoich przepisow, ale odkad odkrylam przepisy Hamelmana dzięki WP to pieczemy tylko z jego pzrepisow :) a kromke juz wysyłam;) wolisz piętkę czy kromkę? ;)

Maju dziękujemy! :)
pozdrawiam!
-
2009/08/19 16:56:58
Aaa, jakie piękne to Wasze chlebiszcze :D, bomba, tak monumentalnie wygląda na pierwszej focie, ekstra. Z babcią też się świetnie dogaduję, kiedyś dość często razem gotowałyśmy, robiłyśmy pierogi, makaron, ciasta...Od niej mam swoje najlepsze przepisy :)
-
2009/08/19 17:02:34
Wspaniały chleb, wspaniała relacja z Babcią - teraz więc czekam na więcej takich pięknych chlebów z babcino-wnuczkowej pracy :)
-
2009/08/19 17:13:03
Zawsze podziwiam kiedy Ktoś piecze chleb, bo ja nie mam za grosz do tego cierpliwości. Cudny :)
-
2009/08/19 17:45:15
Laghur na zdjeciu jest jeden chlebiszcz drugi został w domu obok ;) prawda ze ładnie go wyciagneło w górę? tez mam kilka przepisow babcinych, ale narazie ich nie wykorzystuje bo smakuje ich u babci :))

Tili oj będą, na pewno! juz za tydzień planujemy następnego zakwasowca, ale nie powiem dokładnie jakiego... hih:)

Kasiuuu a ja mam bardzo dużą cierpliwosc do chleba ;) na pewno wiekszą niz do niektorych ludzi:D
pozdrawiam!
-
2009/08/19 19:48:38
No to Viri moja kochana, jak wreszcie do mnie przyjedziesz to upieczemy razem taki chlebek :) i pojedziemy w góry :) na jakiś piknik.
-
2009/08/19 20:06:55
:D jak nie za twarda to piętkę. Ale kromką nie pogardzę.
-
2009/08/19 20:23:53
Fioleczko już sobie nasz piknik wyobraziłam... chlebek, cukinia w musztardzie (:D), McDonalds apple pies i jakis fajny napitek... ale bedzie fajnie :D

Dziwnograjko jest chrupiąca ale nie twarda ;) w takim razie ślę drugą piętke (bo pierwszą zjadłam sama zaraz po zdjęciach:P i kromeczke tez dorzucic moge :)
-
2009/08/19 20:57:07
Piękny chleb!!! Urósł fantastycznie :)) Może nawet i z dumy. Bardzo chciałbym sam kiedys taki upiec ale... brak mi do chlebów śmiałości :)) Przepis za to wart zapamiętania i gratulacje dla zgodnego teamu piekarskiego :)
-
2009/08/19 21:01:43
śliczny chleb upiekłyście, naprawdę :)
ja z dziadkami nawet na zdjęciach ładnie nie wychodze, ale wiele im zawdzięczam :)
-
2009/08/19 21:03:29
ale dorodny bocheneczek!!! gratuluje chlebka i wspolpracy z babcia :)
-
2009/08/19 21:29:35
dziękuję! jutro przekaze babci wszystkie Wasze kochane komentarze :))

Desmond z dumy? wiesz co a faktycznie jest to prawdopodobne bo przez 45 minut pieczenia przez cały czas zagladałyśmy przez okienko a jak wyciągnełyśmy bochenki to... tak, pęłkałyśmy z dumy... bardzo! jeszcze upieczesz;) moze zacznij od bułeczek albo chlebow drozdzowych? :)

-
2009/08/19 22:22:37
Viridianko piękny jest ten chlebek. Dla mnie każdy kto potrafi upiec chleb jest Mistrzem:) Ja niestety jeszcze nigdy nie piekłam i jakoś nie wydaje mi się, żebym to zrobiła:)Pozdrawiam:)
-
Gość: Monika.L, *.internetdsl.tpnet.pl
2009/08/19 23:47:18
Chlebek fantastyczny!
Pięknie wyrośnięty, idealnie wypieczony i...z klimatem.
Gratujlacje :)
pozdrawiam
Monika
-
2009/08/20 00:03:24
Jak Ci zazdroszczę tego chlebka! Wiem, że wszyscy dookoła pisza, że z tym zakwasem to wcale nie jest tak trudno, ale mnie przeraża ilość czasu, którą trzeba odczekać, zanim gotowy chlebek trafi do buzi. Cóż, na razie jeszcze trochę poptarzę i pozazdroszczę.
-
2009/08/20 07:53:01
przepiękny,apetyczny,cudo!I taki wysoki i widać,ze miąższ i skórka sa idealne!
Podziwiam-ja po ostatnim nieudanym zakwasie boję się znów spróbować,a mąka żytnia sobie stoi w szafce-i pewnie coś ją zje prędzej niż ja się przełamię;(
Pozdrowienia dla Ciebie i koniecznie wyjątkowe dla Babci-super mieć taką Babcię-uściski;))))
-
2009/08/20 10:34:26
Dziewczyny nie bojcie się zakwasu! nie ma czego, naprawdę :))
wszystkie komentarze zaraz babci przeczytam, na pewno się ucieszy!
dziękuję bardzo i pozdrawiam :)
-
2009/08/20 20:58:29
Sztuk 10 masz rodzinki.O jaaa jak ja ci zazdroszczę!:o
-
2009/08/20 22:48:10
na jednym podworku mamy 2 domy, u mnie mieszkam ja, siostra, rodzice, naprzeciwko nas ciocia z wujkiem i kuzynka z kuzynem, a babcia z dziadziusiem 2 ulice dalej, ale są u nas codziennie do 15-16 wiec tak jakby mieszkali z nami:P codziennie wspolne obiadki... fajnie jest, fajnie :))
moze jak zalozysz swoja rodzine tez tak bedziesz miala? ja na pewno tak bym chciała :)))
-
2009/08/23 12:52:28
Wspaniałe jest takie wspólne pieczenie chleba :) nic dziwnego że takie cudne chlebki z tego wychodzą :)
-
2009/08/23 13:33:15
Aga dziękuję, mam nadzieję ze jeszcze nam dlugo takie beda wychodziły :))