Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Black Bread

W tym tygodniu z babcią wybrałyśmy bardzo ciekawy przepis z książki ‘Bread’ Jeffreya Hamelmana, czerstwy chleb oraz mielona kawa to jedne ze składników. Powiem szczerze, że podeszłam do przepisu dość sceptycznie, nie spodobał mi się dodatek kawy, za to babcia stwierdziła że na pewno będzie pyszny, o pięknym kolorze i najwyżej delikatnym kawowym aromacie. Na wszelki wypadek ilość kawy ograniczyłyśmy do 2/3 podanej ilości i dodałyśmy łyżkę miodu.

Babcia miała rację, chleb jest fantastyczny, dokładnie tak jak przewidziała… z mocno chrupiącą skórką, miękkim, sprężystym miąższem, widocznymi kropeczkami mielonej kawy… polecamy :)

składniki na żytni zaczyn:

  • 2 i ¾ szklanki mąki żytniej (318g)
  • 1 i 1/8 szklanki wody (255g)
  • 2 łyżki zakwasu żytniego

Zakwas mieszamy z wodą, dodajemy mąkę i dobrze mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 14-16 godzin w ciepłym miejscu.

składniki na namaczankę:

  • 1 i ½ szklanki czerstwego chleba (74g)
  • 6 łyżek mielonej kawy (u nas 4 łyżki)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • gorąca woda 1 i 5/8 szklanki (363g)

Chleb zalewamy gorącą wodą, dodajemy kawę i olej, mieszamy dopóki kawa się rozpuści a chleb rozpadnie (ja całość zmiksowałam blenderem).

składniki na ciasto właściwe:

  • 2 szklanki mąki żytniej (227g)
  • 2 i 7/8 szklanki mąki wysoko-glutenowej (363g)
  • 1 łyżka soli
  • 1 i ¾ łyżeczki suszonych drożdży
  • namaczanka
  • żytni zakwas (cały minus 2 łyżki)
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Mieszamy mąki i sól w dużej misce. Drożdże rozpuszczamy w namaczance. Wszystkie składniki razem mieszamy mikserem na wolnych obrotach ok.3 minut, następnie na szybszych następne 3 minuty. (my zagniatałyśmy ręcznie i dodatkowo musiałyśmy dolać wody). Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-45 minut.

Ciasto dzielimy na 2 części, formujemy owalne lub podłużne bochenki, odstawiamy na 50-60 minut w ciepłe miejsce (my ciasto w tym momencie złożyłyśmy, i przełożyłyśmy do wyrastania do koszyków, jeden podłużny bochenek piekłyśmy w foremce, drugi luzem na blaszce).

Pieczemy przez 15 minut w temp. 235st.C przez 15 minut, zmniejszamy temp. do 225st.C i pieczemy 30-35 minut (my piekłyśmy pierwsze 15 minut w temp. 220st.C a następnie 20 minut w 180st.C, wszystko zależy od mocy piekarnika;)).

Buon Appetito! :)

środa, 02 września 2009, viridianka

Polecane wpisy

  • Ciabatta

    Z grubą chrupiącą skórką oraz mięciutkim środkiem. Aromatyzowane suszonymi pomidorami i ziołami. Dobre. poolish (zaczyn): 190g mąki pszennej 120ml wody 1/8 łyże

  • Chleb z soją

    Ten przepis poleciła mi Ala i... to był strzał w dziesiątkę! Chleb jest przepyszny. Czy to z soją, czy jak podaje oryginał z siemieniem lnianym. Obie wersje sp

  • Włoski wieniec z nadzieniem

    Jeśli kochacie włoską kuchnię gwarantuję, że rozsmakujecie się w tym wieńcu. Jest w 100% przesiąknięty Italią - od ciasta po farsz. Samo wyrabianie drożdżowego

Komentarze
2009/09/02 13:34:22
Absolutnie wspaniały bochenek chleba:)
-
2009/09/02 13:38:50
Kawowy chleb? Myślę, że by mi bardzo smakował! babcie często miewają rację :)
-
2009/09/02 13:51:15
W O W ! Niesamowity. Pieknie wygląda a ten przepis absolutnie mnie zaskoczył. Pięknie Asiu, pięknie :)
-
2009/09/02 13:55:27
Wow! Swietny pomysl! Lubię kawę i jej zapach, więc mysle,ze chlebek smakowałby mi bardzo.
Fajne to Wasze pieczenie wspólne !:)
Pozdrawiam Ciebie i Babcię :)
-
Gość: Mihrunnisa, *.internetdsl.tpnet.pl
2009/09/02 14:02:08
Piękny i ten wykrojone naciecia :) może kiedyś sie skuszę :)
-
2009/09/02 14:17:24
Chlebek śliczny!! A dodatek rzeczywiście zaskakujący :) Ale może kiedyś się odważę ;) Pozdrowienia dla Was!
-
2009/09/02 14:22:30
ja nie lubię kawy :P ale taki chlebek wygląda uroczo! już to pisałam, ale dopisze - zazdroszcze wspólnego pieczenia!
-
2009/09/02 15:04:16
Ja tez sie do tego chleba przymierzam i mam podobne obawy jak Ty - jak bedzie smakowal. Widze jednak, ze warto sprobowac!
-
2009/09/02 15:58:15
Jako niepoprawna kawoszka, na ten chlebek bym się pokusiła :) pomimo, że chleba nie jadam :) Może, tylko mniejszy chlebek bym upiekła, lub w formie bułeczek...
-
2009/09/02 16:10:12
pieknie wyglada,ale mimo,ze kawe kocham,to nie wiem,czy taki chleb by mi smakowal....hmmmm .....poprosze kromeczke na sprobowanie :))
Pozdrawiam :)
-
2009/09/02 16:36:41
Polinqo ja też nie lubię kawy, ale w tym chlebie całkiem, całkiem dobrze smakuje :)

Szarlotku piekąc z połowy porcji otrzymasz chlebek jak na zdjęciu, chociaż on naprwdę nie jest bardzo duży, taki średni powiedziałabym :)

Gosiu już kanapeczkę przesyłam ;) ja kawoszem nie jestem i mi smakuje więc myślę że i Ty go polubisz :))
dziękuję i pozdrawiam! :))
-
2009/09/02 16:47:27
ooo... bardzo ciekawe połączenie! Kto by pomyślał, że można dodać kawę... do chleba :) Ja też ostatnio zaczęłam trochę eksperymentować z pieczeniem chlebka także może i na takie połączenie się skuszę. pozdrawiam
-
2009/09/02 17:05:58
również nie spodziewałabym się takiego połączenia, ale uwielbiam kawę w każdej postaci i myślę, że to będzie pierwszy chleb jaki upiekę
-
2009/09/02 17:48:14
uwielbiam black bread, sama piekę go z trochę przepisu, w moim jest mniej kawy
Twój wygląda super!
-
2009/09/02 17:51:51
!! Chleb kawowy...Marzenie....
-
2009/09/02 19:06:38
odważny ten Wasz chlebek :) serować ze słodkim serkiem i będzie kanapka a'la tiramisu :)
-
2009/09/02 19:49:35
Intrygujący przepis - ciekawa jestem , jak smakuje taki chlebek :)
-
2009/09/02 20:27:53
Dorotko a wiesz co mi babcia powiedziała? ze ja już jadłam wiele razy chleb z kawą, w piekarniach często do ciemnych chlebów jednym ze składników jest kawa wiec może i Ty jadłaś a nawet o tym nie wiesz ;))

Gat.ka a nie wolisz zacząć od chlebów drożdżowych? a nie na zakwasie? :) ja tak zaczynałam, lepiej się z chlebem zapoznasz :))

Myniolinko ha ha do tiramisu niestety mu daleko:P
dziękuję i pozdrawiam!
-
2009/09/02 20:30:20
Ciekawy ;). A ja przecież lubię kawę!
Tylko nie wiem, skąd Wy bierzecie te odwagę, ja wolę zmienić przepis niż coś przypadkiem wyrzucać, jak się nie uda :d. Zwłaszcza, jeśli dotyczy to chleba, bo jeden mi nie wyszedł (a ja wciąż nie mam czasu na próbowanie nowych!) i teraz podchodzę do tego z dystansem :). Choć Twój black bread był akurat srzałem w 10, wygląda perfekcyjnie :).
A babci to ja Ci zazdroszczę, jakby moja taki przepis zobaczyła, to przeżegnałaby się lewą ręką :d. Bo ona tradycjonalistka...
-
2009/09/02 20:31:28
To brzmi świetnie. Kawę namiętnie pijam, więc myślę, że chleb także by mi zasmakował.
-
efi
2009/09/02 20:36:47
Wspaniały chlebek i widzę, że nabyłaś książkę Hamelmana :) Ja swoją kupię osobiście za jakieś dwa tygodnie. Nie mogę się juz doczekać. Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
-
2009/09/02 21:17:48
Jeśli tak to dziękuję za radę, ten mi się bardzo podoba stąd mój pomysł. Zapomniałam już wcześniej napisać, że masz fajową babcię:)
-
2009/09/02 21:34:02
Olalala jeszcze ani razu nie sparzyłyśmy się na przepisach J.Hamelmana, z tego co czytam u innych blogowiczów to też są zadowoleni, więc nie ma co się bać ;) moja babcia to jednak stara się mi, siostrze i kuzynom 'dotrzymać kroku' że tak powiem, nie we wszystkich sprawach ale chyba w większości :)

Karolino dziękuję, jeśli jest z Ciebie kawosz to na pewno by Ci zasmakował :))

Efi świetnie! kolejna Hamelmanowiczka:D a teraz właśnie zauważyłam że u mnie na blogu to są same chleby Hamelmana... :D ciekawe jak będzie u Ciebie :))

Gat.ka dziękuję :) zawsze możesz spróbować najpierw na zakwasie, ale ja uważam że przynajmniej jeden chlebek powinnaś upiec np na zaczynie drożdżowym :)
pozdrawiam!
-
2009/09/02 22:07:50
Świetny przepis
-
2009/09/03 13:45:28
Viridianko wielki szacunek za ten zakwas i taki piękny chleb. Czy ja kiedyś się odważę?
-
2009/09/06 13:21:16
Cudny chleb , wiem ,ze pychotka bo tez piekłam -Tatter mi dała przepis:)
I wg Tatter wskazówek jeszcze ten chleb się rumieniło przed namoczeniem
-
2009/09/11 20:21:20
a mam go upiec,ale jakos tak nie moge,przepis leży i czeka na swoją kolej;p