Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki z płatkami owsianymi i kuskusem

#43 edycji WP przewodzi Bea. Wybrała dla nas aż 3 wypieki. Nie ukrywam decyzja nie była dla mnie łatwa bo każdy z przepisów jest niezwykle apetyczny. Jednak taaak dawno nie piekłam bułeczek, że postawiłam na chleb/bułki z płatkami owsianymi i burgurem, który jak już pewnie się domyśleliście zastąpiłam kuskusem.

Bułeczki są bardzo dobre, takie fajnie ciemniejsze mimo braku dodatku mąki wieloziarnistej (której na pewno dodam następnym razem).

Co do modyfikacji to znacznie ograniczyłam ilość cukru, by pasowały zarówno do żółtego sera, pomidora czy na słodko, do dżemu lub miodu. Przekonam się pewnie niedługo jak jednak smakują Wam z oryginalną ilością. Aha i może za sprawą kuskusa wystarczyła mi tylko połowa podanej przez Beatkę mąki. Polecam.

proporcje na 3 mniejsze chlebki lub na 20-24 bułki

(szklanka – 240 ml)

zaczyn :

  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki jasnego cukru trzcinowego (u mnie 1 łyżeczka)
  • 2/3 szklanki kaszy bul gur (u mnie kuskus przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu)
  • 2 1/4 (540 ml/g) szklanki letniej wody (dałam 500ml ponieważ trochę wody dodałam do kuskusu)
  • 2 szklanki (255 g) białej mąki chlebowej

ciasto :

  • 1 1/4 szklanki (131g) płatków owsianych
  • 1/4 szklanki (37,5 g) drobnych otrębów pszennych (lub innych)
  • 1/4 szklanki (60 g) jasnego cukru trzcinowego (dałam 15-20g)
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego (lub innego o delikatnym smaku)
  • 1 łyżka drobnej soli morskiej
  • 3 – 3 1/2 szklanki (382.5 g – 446 g) białej mąki chlebowej (u mnie było mniej)

Do dużej miski wlać wodę; dodać drożdże, cukier oraz bulgur/kuskus. Odstawić na 5 minut.
Dodać 2 szklanki mąki i energicznie mieszać / wyrabiać przez 2 minuty, aż masa będzie jednolita. Przykryć i odstawić na godzinę, aż zaczyn ‘ruszy’.
Do zaczynu dodać płatki owsiane, otręby, cukier, olej i sól. Energicznie wymieszać / wyrobić przez minutę. Dodawać partiami mąkę (po ½ szklanki) i wyrabiać aż ciasto będzie odstawać od ścianek miski. Przełożyć ciasto na umączony blat i wyrabiać przez 4 minuty, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne (możemy ewentualnie dodać odrobinę mąki, jeśli ciasto jest zbyt klejące, jednak nie więcej niż łyżkę za każdym razem). Przełożyć ciasto do natłuszczonej miski i lekko ‘obtoczyć’ je o natłuszczone ścianki miski, następnie przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 – 2 godziny aż podwoi objętość.
Odgazować ciasto i przełożyć na umączony blat.
Jeśli chcemy upiec chleby - natłuścić 3 keksówki o wymiarach 20×10cm; jeśli chcemy upiec bułeczki – wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na trzy części (chleby) lub na 20-24 porcje (bułki). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut (do podwojenia objętości).
Piekarnik nagrzać do 190°C, naciąć chleby i piec je 35-40 minut (bułki pieczemy ok. 20-25 minut).
Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawić chleby w foremkach przez ok. 5 minut, następnie wystudzić je na kratce.

Buon Appetito! :)

czwartek, 17 września 2009, viridianka

Polecane wpisy

  • Ciabatta

    Z grubą chrupiącą skórką oraz mięciutkim środkiem. Aromatyzowane suszonymi pomidorami i ziołami. Dobre. poolish (zaczyn): 190g mąki pszennej 120ml wody 1/8 łyże

  • Chleb z soją

    Ten przepis poleciła mi Ala i... to był strzał w dziesiątkę! Chleb jest przepyszny. Czy to z soją, czy jak podaje oryginał z siemieniem lnianym. Obie wersje sp

  • Włoski wieniec z nadzieniem

    Jeśli kochacie włoską kuchnię gwarantuję, że rozsmakujecie się w tym wieńcu. Jest w 100% przesiąknięty Italią - od ciasta po farsz. Samo wyrabianie drożdżowego

Komentarze
2009/09/17 18:17:22
Takiego "wynalazku" to ja nigdy jeszcze nie jadłam, he he:) Ale chętnie bym spróbowała:)
-
2009/09/17 18:20:18
Viri, jesteś pierwsza ! A bułki wyglądają pysznie i już wiadomo że można dać kuskus
I fajnie ,że się skusiłaś na te wspólne pieczenie
-
2009/09/17 18:40:24
Niesamowite połączenie O.o - bułka-płatki owsiane-kuskus, brzmi kosmicznie, a jednak wygląda pięknie i całkiem tak normalnie .;). Muszę się wreszcie zebrać do bułeczek, te z pewnością u mnie zagoszczą, bo niezmiernie intryguje mnie ich smak :D
-
2009/09/17 19:26:02
a wiesz ze też myślałam by bulgur zastąpić kuskusem? ale brak czasu nie pozwala mi na pieczenie ;(
-
2009/09/17 19:43:38
Niezła jesteś ! weekend już w czwartek :) normalnie tylko zazdrościć :) A bułki fantastyczne !
-
2009/09/17 20:19:53
Są piękne! Wyglądają na takie chrupiące. Upiekłaś ich 20, daj mi jedną na śniadanko :)
-
2009/09/17 20:48:47
oh! Śliczniutkie te Twoje bułeczki! Ja piekę jutro coś, albo w sobotę. Ale wybrałam inny przepis. A teraz Ty mi zamotałaś tymi bułeczkami i co ja mam zrobić? Wszystkiego nie zrobię, bo dopiero co piekłam zwykły śniadaniowy. Oh!
-
2009/09/17 20:56:00
Wiosenko a to wynalazek nie mój, a Bei ;))

Margotko już kiedyś był chleb pieczony w WP z bulgurem i ktoś wtedy taką podmieniajkę zastosował, ja ją tylko podchwyciłam :)) hah i fajnie że jestem w końcu pierwsza:D

Laghur bo one są normalne;) najnormalniejsze w świecie:))

Agatko teraz już wiem, podejrzewam że wiele osób wpadło na ten pomysł ;)

Szarlotku a no, na wakacjach to ja mam całe 4 miesiące weekendu:P

Dziwnograjku piekłam z połowy porcji, wyszło mi 13 bułeczek, ale jeszcze mamy 7-8 więc z chęcią się podzielę ;)

POlinqo bo ja lubię mieszać w głowach:P:P hmm... szczelam że pieczesz cukiniowy chlebek, chociaż może brioszkę...
pozdrawiam!
-
2009/09/17 20:56:48
O Ty Viri jedna! :) Skubaniutka :)))) Ja to jeszcze nie jestem pewna co chcę upiec a ta już z bułkami wyskoczyła :P
Śliczne!!!!!!!!

Daj z jedną :P
-
2009/09/17 20:57:17
Jestes bardzo szybka! :))

Sliczne te buleczki! Z kuskusem jeszcze nigdy nie jadlam, chetnie tez kiedys sprobuje ;)
I ja tez dodalam o wiele mniej cukru niz w przepisie, a i tak mi sie wydawaly za slodkie ;)
Pozdrawiam serdecznie!

-
2009/09/17 21:02:47
Poleczko a bierz sobie nawet i dwie bo ich dużo jest mimo że piekłam z połowy porcji:) i ja nie byłam pewna, ale zaplanowałam że muszę coś upiec w czwartek więc upiekłam ;)

Beatko a jak, nie mogę być powolna skoro 3 przepisy do wyboru mamy;) może się na coś jeszcze skuszę bo jak napisałam niezwykle kuszące te Twoje znaleziska ;) aha i miałam to samo odczucie, słodycz jednak jest trochę wyczuwalna mimo małej ilości cukru :)
pozdrawiam
-
2009/09/17 21:04:37
NIby to taka oczywista oczywistość, ale na ten kuskus nie wpadłam. Wyglądają wspaniale, aż żal, że chyba znowu się na Weekendową Piekarnię nie załapię, bo cały weekend mam pod znakiem zobowiązań towarzyskich ;)
-
2009/09/17 21:41:52
Wyglądają cudownie! A wiesz ja też wpadłam na ten kuskus;)))
-
2009/09/17 21:46:27
O, jakie fajne! A ten kuskus, to świetny pomysł :)
-
2009/09/17 22:10:16
Mam wielką słabość do bułeczek.
Twoje wyszły pięknie! Tak kuskus - super.
Spisuję do kajeciku.
Pozrawiam
m.
-
2009/09/17 22:40:30
rzeczywiscie oryginalne te buleczki! wprosilabym sie na jedna! :-)
-
2009/09/17 22:58:21
Bułeczki piękne ! Chętnie zjadłabym taką na śniadanie - wystarczyłoby masło jako dodatek :)
-
2009/09/17 23:13:30
Wspaniale się prezentują. W ogóle fajowy pomysł :) Pięknie.
-
2009/09/17 23:39:32
Ale fajne bułeczki, wyglądają pysznie...może i ja się skuszę? pozdrawiam.
-
2009/09/18 08:51:27
Są piękne! Chętnie widziałabym tutaj teraz taką bułeczkę na śniadanko :))
Pyszności :)
-
2009/09/18 08:55:24
Atinko no własnie widzialam na durszlaku teraz, zaraz ide poogladac Twoj wypiek :)

Kass kuś się kuś, naprawdę warto:)
dziękuję, zapraszam i pozdrawiam ;)))


-
2009/09/18 13:52:04
O, jakie sliczne buleczki z krzyzykiem :) Poprosze jedno na kolacje. Nie, jedna to za malo, dwie poprosze :))
-
2009/09/18 16:35:27
Kuskus zamiast bulguru to ciekawa i zasadnicza zmiana :)) Kuskus to właściwie już makaron gdy bulgur to raczej kasza. Ale bułeczki jak czytam wyszły świetne :) Muszą mieć bardzo interesującą konsystencję... I świetnie wyglądają z tymi zdecydowanymi, mocnymi nacięciami :)) Dobrze jest mieć Twoje przepisy pod ręką. Sejwuję je sobie jako pdf i mam ich całkiem pokaźną książeczkę :)
-
2009/09/18 16:42:05
Maju proszę Cię bardzo, a może na jeszcze ciepłe się skusisz? ;)

Desmondzie a tak, tak, wiem kuskus to makaron. Ale z braku laku;)
a nacięcia lubię robić, no i czasami właśnie taaakie duże są. Fajnie że podobają Ci się niektóre przepisy na CzekoKocie, i fajnie że je kolekcjonujesz, ale ja CK nie zamykam, zawsze możesz je mieć na 'żywo' ;)
-
2009/09/22 22:42:55
Sycące są,wiem..
:)