Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb z oliwkami lub orzechami

Gospodynią pierwszej powakacyjnej edycji Weekendowej Piekarni została Ania, tradycyjnie wybrała dla nas dwa przepisy: drożdżowe bułeczki Chelsea oraz chleb z oliwkami na zakwasie. Do miłośników oliwek nie należę, więc od razu pomyślałam o orzechach, które zanim dodałam do ciasta podprażyłam.

Chleb był wspaniały, z mocno chrupiącą skórką, mięciutkim miąższem z fajnymi nieregularnymi dziurami, natomiast orzechy laskowe i włoskie nadały mu bardzo ładnego aromatu i dodatkowego smaku.

Trochę się go bałam bo przepis jest jedynie na zakwasie, bez dodatku drożdży jak zazwyczaj piekę, i mimo 18 godzin w lodówce ciasto urosło minimalnie, co mnie trochę przeraziło... na szczęcie w piekarniku ładnie podrósł... najwidoczniej w lodówce kumulował siły... ;)

zaczyn:

  • 90 gr mąki pszennej chlebowej
  • 112 gr wody
  • 18 gr zakwasu (wg przepisu - pszennego)

ciasto właściwe:

  • 360 gr mąki pszennej chlebowej
  • 50 gr mąki pszennej razowej
  • 203 gr wody
  • 7-8 gr soli
  • 125 gr oliwek bez pestek lub orzechów

Mieszamy składniki zaczynu i zostawiamy pod przykryciem na 12-16 godzin.
Zanim zaczniemy wyrabiać ciasto właściwe musimy odpowiednio przygotować oliwki, czyli je odcedzić i zostawić na papierowym ręczniku na kilka godzin by dokładnie wyschły (orzechy posiekać, nie za drobno i podprażyć na suchej patelni).
Gdy zaczyn i oliwki/orzechy są gotowe, mieszamy pozostałe składniki (na razie bez oliwek/orzechów) i wyrabiamy ciasto do uzyskania średnio rozwiniętego glutenu. Dodajemy oliwki/orzechy i wyrabiamy aż do ich równomiernego wymieszania w cieście.
Zostawiamy ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 i 1/2 godziny. Składamy ciasto raz po 1 i 1/4 godziny lub 2 razy co 50 minut.
Formujemy chlebek i wkładamy do koszyka. Ponieważ chleb ten smakuje najlepiej, gdy wyrasta długo, więc wkładamy go do lodówki na 18 godzin.
Nacinamy i pieczemy z parą w 235 C przez 40-45 minut.
Studzimy na kratce.

Buon Appetito! :)


poniedziałek, 07 września 2009, viridianka

Polecane wpisy

  • Ciabatta

    Z grubą chrupiącą skórką oraz mięciutkim środkiem. Aromatyzowane suszonymi pomidorami i ziołami. Dobre. poolish (zaczyn): 190g mąki pszennej 120ml wody 1/8 łyże

  • Chleb z soją

    Ten przepis poleciła mi Ala i... to był strzał w dziesiątkę! Chleb jest przepyszny. Czy to z soją, czy jak podaje oryginał z siemieniem lnianym. Obie wersje sp

  • Włoski wieniec z nadzieniem

    Jeśli kochacie włoską kuchnię gwarantuję, że rozsmakujecie się w tym wieńcu. Jest w 100% przesiąknięty Italią - od ciasta po farsz. Samo wyrabianie drożdżowego

Komentarze
2009/09/07 14:04:26
Sliczny! Juz wyobrazam sobie jak chrupie podczas jedzenia :)

Tez bym chetnie upiekla taki chlebek gdyby nie ten zakwas... Jakos nie mam odwagi go przygotowac i sprobowac :)
-
2009/09/07 14:21:13
Moja zdolna młoda koleżanka upiekła piękny chleb
Zdolniacha ,zdolniacha
Viri , jestem z Ciebie dumna
-
2009/09/07 15:36:16
Viri - jak widac nie brakuje Ci zminej krwi aby doprowadzić dzieło do końca :)) 16 godzin rośnięcia! Wlasnie to długie oczekianie odstrasza mnie od pieczenia chlebow. Trzeba miec duszę aniola bądz anielską cierpliwość - ktorej mi chyba brak :) A chlebek wyszedł Ci jak zawsze piękny :))
-
2009/09/07 16:00:37
jestem pod wrażeniem :) ogromnym, ślicznie wyszedł ci ten chlebek :) mój zakwas się produkuje, rosnie w siłę, że tak powie, więc też wtedy zrobię :)
-
2009/09/07 16:41:16
Sliczny chlebek! Gratuluje!
-
2009/09/07 16:50:22
Viri, bardzo podoba mi sie Twoj pomysl orzechowy, lubie oliwki, ale od dawna poszukuje przepisu na dobry chleb z orzechami :-)
-
2009/09/07 17:57:14
Fajna zamiana:) Ja lubię oliwki więc pewnie wybrała bym klasycznie ale te orzechy brzmią tak interesująco :)
-
2009/09/07 18:10:03
Viri, jak Ty mnie katujesz tym chlebem:)
-
2009/09/07 19:48:13
zapewne na ciepło rewelacyjny co? wtedy to nawet bez żadnych dodatków...
-
2009/09/07 20:11:34
chrupiące orzechy w kromkach chleba to musi byc miła odmiana dla zwykłego pieczywa
a ja z chęcią dodałabym oliwki (:
-
2009/09/07 20:25:52
Tez fajnie! Chleb z orzechami zawsze cudnie smakuje.
Dziury piękne i zawodowe. :)
-
2009/09/07 20:37:25
Viridianko Twój chlebek prezentuje się bardzo pysznie ! Z chęcią bym zjadła czy z oliwkami czy z orzechami. Kusicie wszędzie tym chlebkiem, może go kiedyś zrobię już poza weekendową piekarnią, jak bede miała więcej czasu :)
-
2009/09/07 21:47:34
Niepotrzebnie się martwiłaś, że nie urósł! Wyszedł pięknie i wyobrażam sobie jego orzechowy smak :)
-
2009/09/07 22:11:53
dziękuję Wam ślicznie! bardzo, bardzo mi miło :))))
Desmond dokładnie to 18 godzin ;) ale pomyśl, zagniatasz ciasto, wkładasz do lodówki i zapominasz na tyle godzin, mi to pasuje

Polinqo już się nie mogę doczekać jak Twoje zakwasowce będą wyglądały, a najbardziej to czekam na filmiki:P

Myniolinko wcale nie, takie chleby są pyszne nawet kilka dni po upieczeniu... jeśli tylko doczekają tych kilku dni ;)
pozdrawiam!
-
2009/09/07 22:23:36
Postanowiłam wyróznić Twój blog:)
Zapraszam na swoją stronę:
partymania.blox.pl/2009/09/Super-Niespodzianka.html
Pozdrawiam serdecznie!
-
2009/09/07 23:26:08
I orzechy i oliwki i chleb :) wszytsko uwielbiam.
Pięknie wyszedł. Gratuluję. Chlebek daje dużo satysfakcji, szczególnie jak taki ładny urośnie.
Pozdrawiam
M.
-
2009/09/07 23:31:04
gratuluje i zazdroszcze tak wspanialego chlebka:)
Pozdrawiam :)
-
2009/09/08 00:01:56
chlebus musi byc pyszny albo musial... ;-)))
-
2009/09/08 09:22:06
Piękny Twój chlebek! A jqakie dziury cudne...z orzechami musi też by pyszny, poizdrawiam.
-
2009/09/08 18:21:44
Fingerfoodku dziękuję bardzo! już u Ciebie byłam:))
-
2009/09/10 09:43:29
Viri, chlebek wzorcowy Ci wyszedł. Fiu, fiu..
-
2009/09/11 20:03:45
No i fajny,mała modyfikacja i mi by bardziej podpasowała-bo oliwek to ja niet.