Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb ze słonecznikiem

Kolejny chlebek z mojej i babci piekarni. Pieczony dwa tygodnie temu (czyt. dawno zjedzony;)), ale dopiero teraz zgrałam zdjęcia z aparatu, ‘upiękniłam’ je i przetłumaczyłam przepis.

Chleb ze słonecznikiem to kolejny wypiek z ksiązki ‘Bread’ J. Hamelmana. Dobry, aczkolwiek jadaliśmy już lepsze ;) najlepiej jeśli sami spróbujecie i go osądzicie :))

namaczanka:

  • 1 3/8 szklanki łamanego żyta (u nas otręby żytnie)
  • 1 szklanka gorącej wody

Łamane żyto/otręby żytnie zalać wodą wymieszać, przykryć i odstawić na 12-16 godzin.

pate fermentee:

  • 1 ½ szklanki mąki chlebowej
  • ½ szklanki wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki suszonych drożdży

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać sól i mąkę. Dobrze wymieszać, przykryć i odstawić na 12-16 godzin.

ciasto właściwe:

  • 5 ¾ szklanki mąki chlebowej
  • 1 5/8 szklanki wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 ½ łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki melasy (u nas miód)
  • 1 3/8 szklanki podprażonych ziaren słonecznika (u nas 1 szklanka)
  • namaczanka
  • pate fermentee

Mieszamy w mikserze na małych obrotach wszystkie składniki (bez pate fermente). Gdy zaczynają się łączyć dodajemy po kawałku pate fermentee. Poprawiamy hydratację ciasta dodając odrobinę mąki/wody. Zagniatamy mikserem na średniej szybkości 3-3,5 minuty (my zagniatałyśmy ręcznie). Ciasto odkładamy na 2 godziny w ciepłe miejsce (po godzinie składamy).

Po tym czasie ciasto dzielimy na 2-3 części. Zostawiamy ciasto by odpoczęło na 10-20 minut. Formujemy bochenki i przekładamy do wyrośnięcia do koszyków na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce. Bochenki nacinamy i pieczemy ok. 40 minut w 230st.C, temp. można obiżyć gdu bochenki za szybko się rumienią (my piekłyśmy najpierw 10-15 minut w 220st.C, a następnie w 180t.C).

Buon Appetito! :)

wtorek, 22 września 2009, viridianka

Polecane wpisy

  • Ciabatta

    Z grubą chrupiącą skórką oraz mięciutkim środkiem. Aromatyzowane suszonymi pomidorami i ziołami. Dobre. poolish (zaczyn): 190g mąki pszennej 120ml wody 1/8 łyże

  • Chleb z soją

    Ten przepis poleciła mi Ala i... to był strzał w dziesiątkę! Chleb jest przepyszny. Czy to z soją, czy jak podaje oryginał z siemieniem lnianym. Obie wersje sp

  • Włoski wieniec z nadzieniem

    Jeśli kochacie włoską kuchnię gwarantuję, że rozsmakujecie się w tym wieńcu. Jest w 100% przesiąknięty Italią - od ciasta po farsz. Samo wyrabianie drożdżowego

Komentarze
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2009/09/22 14:00:54
śliczny pieguskowo-słonecznikowy chlebek
pozdrawiam!
-
2009/09/22 14:06:03
bardzo ładny Viridianko chlebek, nie będę pisać po raz już milionowy, że zazdroszczę Babci, bo pewnie wiele rzeczy się od niej dowiadujesz o pieczeniu i nie tylko :)
A chlebek wygląda bardzo ładnie. hihih. Lubie bardzo chleby ze słonecznikiem
-
2009/09/22 14:12:22
Wygląda pysznie, a co Ci w nim nie smakowało?
-
2009/09/22 14:29:39
Rzeczywiście taka babcia to skarb nieoceniony a chlebek wygląda jak chlebek ze słonecznikiem:) zresztą, na zewnątrz nic w nim niesmacznego nie zauważyłam :)))))))))))
-
2009/09/22 14:41:52
hah bo on jest smaczny, po prostu jedliśmy już lepsze chleby;)
-
2009/09/22 14:44:55
Wspaniale wygląda ten Wasz chlebuś! Podoba mi się :)
-
2009/09/22 15:27:10
ta kuchnia twoja Viri i Babci to jest pierwsza klasa , a jakie efektowne wychodzą
z niej wypieki , a chleby są mistrzowskie
-
2009/09/22 15:53:11
Viri, a moze powinnas razem z Babcia otworzyc jakas mala piekarnie? Takie sliczne chlebki pieczecie. A taki ze slonecznikiem to moj ulubiony :))
-
2009/09/22 15:55:29
Viri, a moze powinnas razem z Babcia otworzyc jakas mala piekarnie? Takie sliczne chlebki pieczecie. A taki ze slonecznikiem to moj ulubiony :))
-
2009/09/22 16:17:25
dziękuję ślicznie :))
Maju nieee... my pieczemy niehurtowo, a tylko dla nas:P nie dałybyśmy rady ;)
pozdrawiam!
-
2009/09/22 16:42:20
jak ja Ci zazdroszczę tych wspólnych chwil z Babcią w kuchni..
to musi byc piękne
nigdy tego nie doświadczę
-
2009/09/22 16:57:51
Pisałam już, że Podziwiam Twój talent do wypieków? Co jeden to piękniejszy :)
-
2009/09/22 17:43:07
O jaki optymistyczny :) Słonecznik zawsze kojarzy mi się z czymś uśmiechniętym
-
2009/09/22 21:18:07
Asiejko z Mamą zapewniam Cię że musi być równie pięknie:)

Grażynko hah dziękuję pięknie!

Dziwnograjko a mi też się tak kojarzy, tylko musi być taki piękny żółciutki i duuuży :))
pozdrawiam!
-
2009/09/22 22:41:42
Ja to wogóle sympatią dażę wszystkie chlebki domowej roboty:)
Pozdrówka;*
Ps: Czekam na relację z jutrzejszego dnia,mam nadzieję,że coś o tym napiszesz ,jeśli nie na blogu to chociaż w mailu:)
-
2009/09/22 22:46:33
Kolejny świetny chleb :)) Widzę, że jak ma poniźej 20 skladników to nie riobi juź na Tobie większego wrażenia :)
No chyba trochę wstydliwy był ten chleb skoro piszesz, że zajrzałaś do niego a on się zarumienił :)
-
2009/09/22 23:08:07
Olciaky a kto nie darzy, no kto? :)

Desmo ha ha nie no aż tak to nie:P uwielbiam 100 razy bardziej chleb wiejski składający się tylko z 4 składników: mąki, wody, drożdży i soli :)
-
2009/09/23 08:13:09
I znowu wspaniały chlebek :) Bardzo fajnie wygląda :)
-
2009/09/23 10:43:30
Ładny! Bardzo. Uwielbiam chleby ze słonecznikiem. Jest puszysty i fajnie wyrośnięty :)
Aleź to musi być frajda piec chleb z Babcią.

serdecznie Was pozdrawiam
M.
-
2009/09/23 15:41:51
i jeszcze taki chlebek ale jeszcze ciepły smarujemy masełkiem i zajadamy się mmmmm :)
-
2009/09/23 15:42:34
Ale fajny chlebek ze słonecznikiem. Aj zjadłabym takiego choć jedną kromkę.
-
2009/09/23 16:11:45
Uwielbiam chlebek ze słonecznikiem. A Twój Viridianko wygląda obłednie
-
2009/09/23 17:18:08
dziękuję :)))
skoro macie tak wielką ochotę, to nic tylko piec ;)
-
2009/09/23 17:22:08
mmm... uwielbiam wypieki posypane ziarnami, a szczególnie słonecznikiem!:) kolejny przepis do wypróbowania!:] Twój chlebuś ślicznie wyszedł:)
-
2009/09/23 22:03:18
ja też chcę, ja też, choć kromeczkę, a już nie ma o! :(
-
2009/09/23 22:03:49
ja też chcę, ja też, choć kromeczkę, a już nie ma o! :(
-
2009/09/23 23:00:18
"moja i babci piekarnia" jak to fajnie brzmi! chlebek tez niczego sobie aga-aa!
-
2009/09/23 23:00:58
eeee, Viri mialo byc, co mi se tu miesza :-) zagapilam sie na pierwszy komentarz agi-aa...
-
2009/09/24 06:16:14
Przegonisz mnie z tą książką! :DDDDDD
Słiczny chleb.
-
2009/09/24 07:42:16
Moim zdaniem sliczny! Mnie bardzo smakowal, choc musze przyznac, ze tylko raz robilam i pewnie bede musiala powtorzyc.
-
2009/09/24 08:30:48
Basiu spoko ;)

Aniu napisałam dobry, ale jadaliśmy lepsze;) kwestia gustu, mi w nim pasowało najbardziej to że tyle ziaren słonecznika ma :)
dziękuję, pozdrawiam!
-
2009/10/01 17:37:55
mniam :D