Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Chocolate Cambridge Cream

Na zakończenie akcji 'Gotuj z Oliverem' zapraszam na Chocolate Cambridge Cream, czyli bardzo podobny do Creme Brulee deser w wersji czekoladowej. Chrupiąca skorupka z brązowego cukru, delikatny kakaowo-waniliowy krem i gorzka czekolada. Pycha.

Przepis J. Olivera ‘Happy Days with the Naked Chef’.

składniki:

  • 3 laski wanilii
  • 200ml mleka
  • 375ml kremówki 30%
  • 8 dużych żółtek (dałam 6 i też było ok;))
  • 70g cukru
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 100g czekolady gorzkiej, posiekanej (dałam nieco mniej czekolady)
  • cukier trzcinowy

Mleko i śmietankę wlać do garnka z grubym dnem, dodać wyskrobane ziarenka oraz laski wanilii. Podgrzewać na malutkim ogniu przez ok. 5 minut by armat wanilii przeniknął mleko i kremówkę.

W misce pasującej do garnka roztrzepać żółtka, kakao i cukier.

Wyciągnąć laski wanilii z garnka lub całość przecedzić. Powolutku wlewać gorący płyn do masy żółtkowej mieszając ręczną trzepaczką przez cały czas. Do garnka po mleku i kremówce nalać wody, postawić na małym ogniu. Garnek przykryć miską (woda nie może miski dotykać). Masę mieszać do zgęstnienia (gdy na oblepioną kremem łyżce pozostanie ślad po przeciągnięciu palcem – krem jest gotowy). Ściągnąć z ognia.

Do kokilek po równo porozdzielać czekoladę. Łyżką nakładać krem, tak by czekolada została na dnie. Kokilki przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia. Naczynia włożyć do rozgrzanego do 150st.C piekarnika, wlać wodę do połowy wysokości kokilek. Piec 30-45 minut aż na bokach naczynek krem będzie ścięty (ja kokilki jak na zdjęciach trzymałam w piekarniku 10-15 minut, większe 30 minut). Odstawić do wystygnięcia.

Posyp wierzch kremu trzcinowym cukrem, skarmelizuj go palnikiem, w piekarniku z funkcją grilla lub rozpuść 6-7 łyżeczek cukru w rondelku z kilkoma łyżeczkami wody i ostrożnie polej krem.

Buon Appetito! :)

chocolate cambridge cream jest moją propozycją w ramach akcji 'Gotuj z Oliverem':


 

 

niedziela, 13 września 2009, viridianka

Polecane wpisy

  • Limonmisu (limoncello tiramisu)

    Moja pyszna cytrynowa wersja włoskiego deseru tiramisu: z cytrynowymi sokiem i skórką oraz limoncello. ♥ składniki: skórka i sok z 1 dużej cytryny* 1/2 s

  • Suflet malinowy

    Te urocze maluchy uchodzą zupełnie niepotrzebnie za jedne z trudniejszych wypieków. Spróbujcie, a przekonacie się że to nieprawda! :) Poniżej znajdziecie bardzo

  • Pavlova z czereśniami, rumem i pistacjami

    Subtelna i delikatna, jak baletnica na której cześć została nazwana. Z czereśniami, rumem i pistacjami. składniki na bezę: 4 białka, średnie 240g cukru pudru 1

Komentarze
2009/09/13 18:08:21
Pięknie wygląda! A jakie musi być pyszne :)
-
2009/09/13 18:08:37
Ale super deser:)
-
2009/09/13 19:01:17
Nie co mniej czekolady bo pewnie troszkę zniknęło w buzi ;) U mnie by tak było.
Na początku myślałam ,że to będzie jakiś z tych odchudzających budyni w proszku z diety Cambridge i już się dziwiłam ,że to dosyć dziwna propozycja, szczególnie ,że niezbyt wyrafinowana kulinarnie :) A jeszcze bardziej się zdziwiłam gdy zobaczyłam to cudo. Odchudzające na pewno nie jest ale za to jakie musi być dobre. Co raz bardziej żałuję,że nie jestem Twoją sąsiadką.
-
2009/09/13 20:10:19
U Jamiego niestety prezentuje się to znacznie ciekawiej, bo ja robiłam to tak trochę na szybko. Następnym razem napewno bardziej się przyłoże. Jak znajdziesz dynie polecam spróbować. Świetne połączenie:)
-
2009/09/13 20:31:38
Dziwnograjko wcale nie:P po prostu moim zdaniem jest to za dużo, lepiej smakuje jak pokrywa się jedynie dno naczynka (w takich wyższych kokilkach smakują lepiej;))

Sarenko ja mam dynie w ogródku:)) tylko jeszcze nie jest dojrzała niestety, może ciasto u Jamiego jest 'szczuplejsze' poza tym wygląda apetycznie ;)
dziękuje i pozdrawiam!
-
2009/09/13 20:38:17
Niesamowita dziewczyna z Ciebie ! :))
Ależ to pyszniasto wygląda, mniam!:)
-
2009/09/13 20:43:18
To zdecydowanie moje klimaty :) Aż ,żal, że tak daleko mieszkamy od siebie, bo normalnie bym się wprosiła :)
-
2009/09/13 21:03:22
Ależ to niesamowicie pysznie wygląda!

Niestety, z powodu (no, nie ukrywam, upragnionej) wakacyjnej nieobecności, nie udało mi się wziąc udziału w akcji, ale teraz za karę oglądam te wszystkie pyszności i tylko ślinka cieknie.
-
2009/09/13 21:39:48
niesamowite, ależ Ty szalejesz :) co przepis to zaskoczenie, oczywiście na plus super

gorąco pozdrawiam
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2009/09/13 21:52:00
o nie, nie, nie... nie mogę na to patrzeć! uwielbiam CremeBrulee, wersja czekoladowa musi być dossskonała...
-
2009/09/13 22:16:11
ale dostojny deser
-
2009/09/13 22:19:35
ale fajny! :-)
-
2009/09/13 23:40:02
Szarlotku szkoda, ale moze kiedys jednak wpadniesz na Chocolate Cambridge Cream, moge zrobic podwojna porcje jesli bedziesz chciala:P
dziękuję za mile slowa, krem faktycznie jest bardzo smaczny


-
2009/09/14 04:58:45
Mocny akrod jak na zakonczenie Twojej akcji :)) Bardzo dekadencko deser. Dobrze ze podajesz na takie pyszności przepisy bo zawsze jest szansa, że nagle zapal błyśnie energią galopem pogna do kuchni i też spróbuje cos takiego wyczarować :)
-
2009/09/14 06:36:04
Pięknie, pięknie:D Deser mistrza:glutenu brak:D
-
2009/09/14 08:10:25
Pysznie się prezentuje i to pewnikiem bardzo samczne było:) Pozdrawiam:)
-
2009/09/14 08:45:56
ale pyszności
ta skorupka, mniam
-
2009/09/14 10:08:52
Nie pogardzilabym takim deserkiem :) Pysznie sie prezentuje z tymi kropelkami karmelu :)
-
2009/09/14 10:18:48
Desmond wszystko było do początku zaplanowane: przystawka, główne danie i deser ;)

Jul no właśnie pomyślałam o Tobie robiąc ten deser, glutenu brak i powinien Ci się spodobać :)
pozdrawiam

-
2009/09/14 10:40:05
a dziękuje za zaproszenie, przyjmuję z uśmiechem na twarzy :)
-
2009/09/14 10:56:13
Rzeczywiscie pysznie wyglada... zapisuje do wyprobowania!
Pozdrawiam.
-
2009/09/14 17:56:53
Agatko a ja Ciebie z uśmiechem przyjmę :)

Konsti fajnie że Ci się podoba, czekam więc na Twoj krem :)
pozdrawiam!
-
2009/09/14 19:33:47
Cudo, przepięknie wygląda i pewnie wspaniale smakuje. Viridianko, widzę, że tyle osób się do Ciebie na ten krem wprasza to może i dla mnie starczy :)
-
2009/09/15 17:53:56
Creme brulee jeszcze nigdy nie jadłam, więc chętnie się do Ciebie wproszę na to Twoje la creme brulee, co ;))?
-
2009/09/15 21:15:52
zapraszam zrobię z 'popiątnej' porcji:P
-
2009/09/15 21:47:23
Łał!
świetna alternatywa dla Cremu Brulee:)