Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Marchewkowe ciasto Cudawianki

‘Do trzech razy sztuka’ to powiedzonko sprawdziło się w przypadku ciasta marchwiowego Cudawianki. Za pierwszym razem zakalcowa porażka po całości, za drugim nieco mniejsza jednak wciąż porażka, a za trzecim? No właśnie… za trzecim absolutny sukces:D

Rewelacja! Warto było próbować. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, a jednocześnie puszyste, o pięknym pomarańczowym kolorze i delikatnym cynamonowym zapachu (od siebie dodałam tylko pół łyżeczki bo… więcej się bałam:P). Marchwiowe zdecydowanie wędruje na pierwsze miejsce moich ulubionych ciast tuż obok kubeczkowego kokosowo - jogurtowego :)

Pyszne ciasto wymaga odpowiedniej oprawy czyż nie? Więc zaraz po teście suchego patyczka (chociaż był on zbędny, od razu wiedziałam ze zakalca nie ma :D) wpadłam na pomysł marcepanowych marchewek z kakaowymi paseczkami i natkami z naci pietruszki, podobają mi się nawet bardziej niż marcepanowe pszczółki ;) Bardzo polecam!

ciasto marchwiowe (tortownica o średnicy 23 cm):

  • 5-6 większych marchwi (a dokładnie 2 szklanki startej marchwi)
  • 4 jajka
  • 1 plus 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki maki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 nakrętki ekstraktu z wanilii
  • cynamon (opcjonalnie)
  • 3/4 kostki masła/margaryny do pieczenia (kostka 250 gram)

ponadto:

  • cukier puder plus woda na lukier (ja zrobiłam lukier pomarańczowy dodając sok z pomarańczy)
  • orzechy, marcepanowe marchewki do przystrojenia

Zetrzeć marchew na drobnych oczkach tarki lub w food procesorze (2 szklanki startej marchwi mają być). Margarynę/masło roztopić w mikrofali i odstawić do wystygnięcia.
Do miski wbić jajka i połączyć mikserem z cukrem. Przesiać szklankę mąki z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do masy jajecznej. Zmiksować razem. Dodać startą marchew oraz ekstrakt z wanilii. Znów miksować. Następnie druga, pozostałą juz szklankę przesianej mąki i cynamon. Potraktować mikserem. Na koniec wlać ostudzona margarynę/masło i po raz ostatni zmiksować mikserem.
Posmarować masłem formę. Wysypać bulką tartą/kaszką manną. Wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez pól godziny, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze 20 minut (ja od początku pieczenia piekłam w 180st. C).
Z cukru pudru i wody zrobić lukier, i posmarować nim ciasto. Udekorować orzechami lub marchewkami.

Buon Appetito! :)

marchewkowe ciasto bierze udział w akcji 'Festiwal marchewki':

wtorek, 01 września 2009, viridianka

Polecane wpisy

  • Piernik z powidłami śliwkowymi

      Od kilku lat szukam przepisu na piernik, który mogłabym określić mianem ulubionego, ale do tej pory zawsze coś było nie tak. Nawet tak słynny piernik sta

  • Szarlotka z twarogowym ciastem

    Macie ochotę na jeszcze jedną wspaniałą szarlotkę? :-) To jedno z naszych ulubionych ciast, które od dawna jest już na blogu, ale teraz w ładniej zaprezentowany

  • Szarlotka gryczana z różą

    O połączeniu jabłek z różą przeczytałam po raz pierwszy u Basi , potem o nim zapomniałam by niedawno odkryć na nowo. A jest naprawdę pyszne, podobnie jak ciasto

Komentarze
2009/09/01 16:56:00
Piękne ciasto, ja już kilka razy podchodziłam do marchewkowego i jak dotąd nie znalazłam jeszcze tego swojego.
-
2009/09/01 16:56:12
Ciasto piękne, a te marchewki z marcepana rozbrajające...
-
2009/09/01 16:59:49
Sliczne ciacho. I tak pieknie ozdobione :)

Marcheweczki sa zabojcze :) Gratuluje zdolnosci plastycznych :))
-
2009/09/01 17:03:02
ja czesto kiedys robilam,ale zawsze z dodatkiem mielonych orzechow,takiego jeszcze nigdy,musze sprobowac :)
Pozdrawiam :)
-
2009/09/01 17:10:28
a ja myślałam, że to położyłaś takie malutkie marcheweczki ;D:D:D
-
2009/09/01 17:23:01
Uroczo wyglądają te marchewki :) Jak prawdziwe :) Fajnie, że ciasto ma kolejnego zwolennika :D
-
2009/09/01 17:30:24
Uwielbiam ciasto marchewkowe! A te marcheweczki- czysta poezja!
-
2009/09/01 17:31:47
Piękne ciasto. I cudownie je udekorowałaś:)
-
2009/09/01 18:15:53
Oprawa rewelacyjna! :) nawet chciałam się zapytać, czy tam świeże marchewki się puszą, ale wyjaśniło się jak doczytałam do końca. :) Super, super! :)
-
2009/09/01 18:25:12
Widze że po szalenstwie cukiniowym czas na marchewkowe :)) I ja się teź do tego dopisze, bo mam ochotę na takie ciasto. Codziennie pije sok z marchewki i te pomarańczowe trocicny wywalam a podejrzewam ze moźna je użyć do ciasta.... Pytalem już o to u Szarlotka i teraz raz jeszcze zapytam o TwojA opinię :)) Czy starta marchewka musi być soczysta??? A Może wystarczy dodac sok do startej marchwi z sokowirowki??? Twoja dekoracja rewelacyjna!!!! Myślalem w pierwszym momencie ze to prawdziwe ugotowane marchewki :))) Wyglądaja slicznie :)
-
2009/09/01 18:37:36
Uwielbiam ciasto marchewkowe, wchodzi w obszerny (bardzo ;)) poczet moich słodkościowych ulubieńców. Twoje wygląda czadersko...Te marchewusie - bomba :D!
-
2009/09/01 18:53:37
Cudnie wyglada, ciasta marchewkowe są pyszne!!!! Przepis zapisałam i upiekę na 100%...pozdrawiam!
-
2009/09/01 19:06:53
bardzo się cieszę że się podoba, bo... mi też i to bardzo :P:P ha ha i nie spodziewałam się że marcepanowe marcheweczki wyglądają dla Was tak realistycznie :))

Desmo cukiniowe szaleństwo jeszcze nie zakończone;) mam zamiar jeszcze jedno takie ciacho upiec ale narazie nic nie powiem więcej...;)
mama mi podpowiada że możesz spróbować z takimi trocinkami marchwiowymi o jakich mówisz ale ciasto będzie miało na pewno inną konsystencję, przydałoby się wtedy dolać nieco płynu (pewnie soku, tylko nie wiem... marchwiowego? :D).

czekam teraz na Wasze marchewki, pozdrawiam! :))
-
2009/09/01 19:45:36
Powiem szczerze - ciasto prezentuje się świetnie, ale marchewki to istny cud :-)
-
2009/09/01 20:03:09
Uroczo wygląda z tymi mini marcheweczkami :) Bardzo lubię ciasto marchewkowe za jego wilgoć. Pycha :)
-
2009/09/01 20:12:15
Przepiękne ciasto Viridianko! Cudownie ozdobione! Jestem pod wielkim,wielkim wrażeniem!
A smakuje niebiańsko - to na pewno!:))
-
2009/09/01 20:16:30
No naprawdę imponujące ciasto:) Ja piękę chyba ciasto marchewkowe w następny weekend wspólnie z Olciakiem:)Pozdrawiam
-
2009/09/01 20:22:00
Super marchewki z marcepana!:D
-
2009/09/01 20:41:40
dziękuję za miłe słowa:))
Wiosenko to się wygadałaś, hi hi hi ... :))))
-
2009/09/01 20:54:37
Te marchewki!
Tsa, ma się te zdolności ;). Swoją drogą, to zazdroszczę ich wszystkim wokół, bo mi nigdy ani ładne torty nie wychodzą, ani nawet takie marchewki! Jak na razie zrzucam winę na rodziców, bo to po nich mam te złe geny anty-manualne ;).
I na koniec powiem Ci coś, co wiesz: spróbowałabym tego ciasta nawet teraz, o 21! (A później pobiegłabym na dwór je spalić : )
Miłej nocy ;) ;**
-
Gość: Sanguine, *.nrth.cable.ntl.com
2009/09/01 21:14:20
ciasto wygląda cudnie: nie wiem czy odwazylabym sie naruszyc takie dzielo sztuki.
i wez nooo podziel sie owsiankowym przepisem, no:p
-
Gość: monika.l_nagrabinie, *.internetdsl.tpnet.pl
2009/09/01 21:30:02
Na prawdę wygląda super! Lubię ciasta marchewkowe, a szczególnie to, że jest tyle przepisów na nie - ja też mam swój :-) Chętnie przetestuję nowiutki.
Pozdrawiam
M.
-
2009/09/01 21:43:46
marchewkowych wypieków nigdy nie próbowałam ale chyba czas to nadrobić co? tym bardziej że Dziecię mnie już parę razy męczyło o takie ciacho...(podobno w przedszkolu dawali:)
ale chyba na muffiny marchewkowe się zaczaję :)
-
2009/09/01 22:19:09
Olalala takie marchewki by Ci na bank wyszły, wierzę w Ciebie :)) robisz kuleczkę, z kuleczki wałeczek, kilka kakaowych kreseczek potem natka i ta-dam marchewka gotowa:D

Sanguine dzieło sztuki? nieee... tak to ja się nie bawię, wtedy też by mi było żal zjeść :))

Moniko a ja z chęcią poznałabym Twój ulubiony, mimo że to smakuje fantastycznie to z ochotą wypróbuje inne 'marchewki' ;)

Myniolinko koniecznie:)) jak w przedszkolu dawali to i w domu muszą w końcu:P a muffiny marchwiowe polecam, bardzo, bardzo nawet :)
pozdrawiam!
-
2009/09/01 22:31:14
to juz dzisiaj druga reklama mojego marchewkowca, az sie zaczerwienilam ;-) super, super, ze sie nie poddalas i, ze Ci smakowal. a nie mowilam! ;-) swoja droga przyozdobilas go cudnie!! pozdrawiam!
-
2009/09/01 22:51:01
cholipka no! te marcheweczki są prześliczne!
-
2009/09/02 13:46:19
Wianku dzięki, niby do 3 razy sztuka ale ja bym najprawdopodobniej próbowała do upadłego:D

Agatko cholipka no! dziękuję :D
-
2009/09/02 14:57:48
Wygląda super puszyście i pysznie. Ale dekoracja to prawdziwe cudeńko! :) Marcepanowe marchewki jak żywe!
-
2009/09/02 19:50:48
Mniam ! To musi być pyszne - piekłam marchewkowe mufinki z Cudawiankowego przepisu- pychotka ! :)
-
2009/09/03 14:47:07
Rewelacyjne - i ciasto i dekoracja :)
-
2009/09/03 15:32:54
ale arcydzieło! jestem pod ogromnym wrażeniem:) a ja właśnie zamierzam w najbliższym czasie upiec marchewkowca no i nauczyć się wreszcie robić masę marcepanową:) ale to dopiero jak troszkę czasu więcej będzie;) na prawdę śliczności to Twoje ciacho:]
-
2009/09/03 16:11:18
Ciasto wygląda super, prześliczna dekoracja :)
-
2009/09/03 17:20:19
Ilka jestem ciekawa domowej masy marcepanowej, chciałam nawet kilka razy zrobić ale zawsze mi migdałów brakowało ;)
dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam!
-
2009/09/11 20:22:44
Jest świetne:)
super ten pomysł z natką marchewki:)
Pozdrawiam i dziekuję za udział:*
-
Gość: paulina, *.ssp.dialog.net.pl
2011/08/13 19:24:23
ciacho jest super ,ja natomiast zamiast lukru stosuje serek śmietankowy hochland z dodatkiem cukru pudru pycha!
-
2011/08/14 16:27:31
Ciasto marchewkowe + śmietankowy serek = przepyszna klasyka :)
Cieszę, się że smakowało!
-
Gość: chocolaterie, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/03 23:03:41
Upiekłam ale niestety ciasto jest niesmaczne
Bardzo wyczuwalna jest soda. 2 łyżeczki to zdecydowanie zbyt dużo...
-
2012/01/04 11:36:56
Hmm ja również nie lubię przesadzać z sodą w przepisach, ale o ile pamiętam to ja nie czułam sody. Wiesz jak jesteś wyczulona na ten smak to zawsze ograniczaj jej ilość ewentualnie zastępuj część proszkiem, wtedy powinno być dobrze :)
Pozdrawiam!
-
2012/01/04 22:41:05
A może masz chęć na inny marchewkowy wypiek:
rogaliki cioccolatogatto.blox.pl/2010/10/Marchwiowe-rogaliki.html
piernik cioccolatogatto.blox.pl/2010/11/Piernik-z-marchwi.html
albo torcik cioccolatogatto.blox.pl/2011/12/Snow-cake-marchewkowy-torcik-z-kremem-twarozkowym.html
W dwóch ostatnich pozycjach możesz ograniczyć ilość sody lub zastąpić część proszkiem do pieczenia jak pisałam wyżej :)