Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Maślankowe ciasto z kardamonem i śliwkami

Jabłka & cynamon

Czekolada & mięta

Gruszki & imbir

Maliny & wanilia

Śliwki & … cynamon? Tak, ale czy to nie za banalna para? ;) To może kardamon? Hmm… spróbujmy. I wiecie co? To połączenie naprawdę smakuje, powiedziałabym nawet, że jest podobnie orzeźwiające jak czekolada z mięta, tylko... jak dla mnie lepsze?! :D

Nie chciałam na pierwszy raz wypróbowywać jakiegoś 'wymyślnego' przepisu z moim nowo-odkrytym połączeniem więc upiekłam zwykłe ciasto maślankowe z niezwykłym kardamonem i śliwkami. Polecam!

oryginał tutaj, ja podaję już z moimi zmianami:

składniki na kruszonkę:

  • 100g masła (pokrojonego w kostkę)
  • 80g mąki
  • kilka łyżek brązowego cukru trzcinowego
  • ½-1 łyżeczki mielonego kardamonu

Masło rozetrzeć z mąką, dodać cukier i kardamon, wymieszać.

dodatkowo:

  • 450g śliwek (odpestkowanych i pokrojonych na połówki)

składniki na ciasto:

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżeczki mielonego kardamonu

Jajka zmiksować z cukrem. Miksując dodać olej i maślankę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z kardamonem. Do masy jajecznej dodać suche składniki, zmiksować. Przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremki (20x30cm).

Ułożyć owoce (przecięciem do góry), posypać kruszonką, piec 30-40 minut w temp. 175st.C.

Buon Appetito! :)

ciasto bierze udział w akcji 'Śliwka':

piątek, 04 września 2009, viridianka

Polecane wpisy

  • Piernik z powidłami śliwkowymi

      Od kilku lat szukam przepisu na piernik, który mogłabym określić mianem ulubionego, ale do tej pory zawsze coś było nie tak. Nawet tak słynny piernik sta

  • Szarlotka z twarogowym ciastem

    Macie ochotę na jeszcze jedną wspaniałą szarlotkę? :-) To jedno z naszych ulubionych ciast, które od dawna jest już na blogu, ale teraz w ładniej zaprezentowany

  • Szarlotka gryczana z różą

    O połączeniu jabłek z różą przeczytałam po raz pierwszy u Basi , potem o nim zapomniałam by niedawno odkryć na nowo. A jest naprawdę pyszne, podobnie jak ciasto

Komentarze
2009/09/04 18:45:17
Jeszcze nigdy nie piekłam niczego z kardamonem chociaż mam tę egzotyczna przyprawę. Twoje ciasto pięknie wyrosło:)
-
2009/09/04 18:45:17
Wiesz co , wygląda świetnie! A to połączenie jak najbardziej do mnie przemawia! Muszę kiedyś spróbować. Maślankowe ciasta bardzo lubię. Wszystko mi tu pasuje :))
-
2009/09/04 19:08:13
to połączenie brzmi naprawdę ciekawie, muszę spróbować, może nie w cieście ale w jakimś deserze!
-
2009/09/04 19:22:12
Nigdy nie pieklam nic z kardamonem. W ogole rzadko uzywam tej przyprawy.

Ciasto pieknie sie prezentuje. Juz sobie wyobrazam jego maslany smak... :)
-
2009/09/04 19:28:19
Jakie wyrośnięte:) Rzadko używam kardamon, ale czemu nie?
-
2009/09/04 19:32:32
Kardamon do tej pory kojarzył mi się tylko z hinduskimi curry, ale, hmm, ze śliwkami super połączenie.
-
Gość: Sanguine, *.nrth.cable.ntl.com
2009/09/04 21:31:16
Och, jakie cudne. Uczta dla oczu O.O
\/
-
2009/09/04 22:04:33
Kto wie..., kto wie... Pewnie warto spróbować. :)
-
2009/09/04 22:13:43
Śliwki, kardamon... No pewnie ;)!
-
2009/09/04 22:23:56
hm... a u mnie z kardamonem to był pierwszy raz w ogole, ale warto było bo to naprawdę specyficzna i bardzo oryginalana przyprawa :)

Agatko ciekawa jestem co wykombinujesz, bo ja już wiem jaki deser ze sliwkami i kardamonem u mnie zagości...

dziękuję Wam za miłe słowa i pozdrawiam!
-
2009/09/04 23:36:18
Piekłam z tego przepisu, ale z truskawkami, ze śliwkami, tez pewnie dobre:)
-
2009/09/04 23:56:43
haha! viridianko, skradlas mi pomysl na placek ze sliwka ;-)) no nic, bede druga...!! :-)) pozdrawiam serdecznie
-
2009/09/05 08:08:02
Kardamon znam niestety tylko z arabskiej kawy. Lubie intensywne, bogate smaki i zapachy :) To ciasto będzie idealne.
-
2009/09/05 08:22:26
Strasznie lubię kardamon, ze śliwkami musi być super! A wiesz, że ja jeszcze nie piekłam ciasta na maślance!? trzeba to zmienić
-
2009/09/05 08:55:21
O tak! Ja tez uwielbiam polaczenie sliwek i kardamonu, z reszta pasuje mi on do coraz wiekszej ilosci potraw ;)
Tylko czekolada i mieta niestety mnie nie przekonuje, choc osobno bardzo je lubie.

Pozdrawiam serdecznie!
-
2009/09/05 10:09:16
Śliwki i kardamon, w życiu nie jadłam, ale na pewno spróbuję :)
Uwielbiam kulinarne eksperymenty. Z dobrym skutkiem :) Wygląda domowo, cieplutko i pachnąco.
pozdrawiam
M.
-
2009/09/05 10:35:03
Super ciasto! Wpraszam sie na kawałek i na kwakę :)
-
2009/09/05 11:09:53
Wianuszku ha ha... w końcu udało mi się kogoś wyprzedzić:D jednak teraz nie mogę doczekać się jak Twój placek będzie wyglądał :)

Beatko nie? musisz koniecznie to zmienić, ciasta na maślance są hm.. podobne do drożdżowych ale wilgotniejsze i dłużej świeże, bardzo smaczne;)

Beo ja czekoladę z miętą lubię ale nie jakoś bardzo, i osobno chyba też nawet bardziej mi pasuje:)
dziękuję i pozdrawiam!
-
2009/09/05 15:02:27
lubię kardamon dosypywac do kawy
nigdy inaczej go nie używałam

ale najbardziej to lubię zjadac z ciasta kruszonkę :-)
-
2009/09/05 15:09:02
Śliwki są idealne do ciasta - bardzo lubię takie słodkości :)
Tobatkowe ciasto robiłam już wiele razy i za każdym razem wychodzi pyszne !
-
2009/09/05 17:42:06
Kardamon z kawą tak :) z ciastem nie próbowałam i tak sobie myślę, że to może być ciekawe doświadczenie smakowe...
-
2009/09/05 20:24:48
a jak tak lubię maślankowe ciasta... szkoda że one mnie nie, tyle starań zawsze wkładam w pieczenie a odwdzięczają się zakalcem:(
-
2009/09/05 22:16:43
Myniolinko ja tak mam z ucieranymi ciastami, ale ja za nimi średnio przepadam więc nawet dobrze że mi nie wychodzą:P hm... a może sprobojesz z ciastem na jogurcie? u mnie na blogu jest takie łatwe:
cioccolatogatto.blox.pl/2009/08/Kokosowe-ciasto-jogurtowe-z-owocami.html mysle ze bez problemu dasz radę!
pozdrawiam!
-
2009/09/06 09:36:49
oh mój komentarz się nie dodał... jak pysznie to wygląda i ten kardamon :)
-
2009/09/11 20:18:22
:)
jesien ,idzie jesien.
Świetne.