Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Pszenno-orkiszowe bułeczki i chlebek z cukinią, ziemniakami, orzechami oraz miętą

A co tam, stwierdziłam że upiekę jeszcze jedną propozycję przedstawioną przez Beatkę w ramach #43 edycji Weekendowej Piekarni. Tym razem wybrałam pszenno-orkiszowy wypiek z cukinią, ziemniakami, orzechami i miętą, którą dodałam już od siebie (z połowy przepisu wyszło 9 bułeczek i 1 mini-bochenek w keksówce chyba najmniejszej z możliwych o wymiarach 12x5cm).

Przepis zaciekawił mnie od samego początku. Po pierwsze mąka orkiszowa, której jeszcze nigdy nie używałam, chociaż malutki woreczek czekał na swoją okazję. Po drugie uwielbiam pieczywo z orzechami i ziemniakami, ale z cukinią?! No po prostu musiałam, musiałam spróbować ;)

Chlebek i bułeczki są przewspaniałe, smakują nam nawet bardziej niż te z kuskusem ;)) Bardzo polecam!

przepis podaję za Beą, moje zmiany w nawiasach

zaczyn :

  • 550 g mąki tortowej (ja dałam chlebową)
  • 250 g jasnej mąki orkiszowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniego mleka

ciasto :

  • 200 ml wody
  • 50 g stopionego masła
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 200 g ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej (w mundurkach)
  • 150 g cukinii
  • 150 g orzechów laskowych (dałam laskowe, włoskie i migdały)
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej mięty (opcjonalnie)

Zaczyn : drożdże rozdrobnić i dobrze rozpuścić w mlekiem. Obydwie mąki wymieszać, zrobić wgłębienie i wlać mleko z drożdżami. Zasypać odrobiną mąki i pozostawić na 25-30 minut, aż drożdże ruszą.
Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach; cukinię zetrzeć na mniejszych oczkach (ja starłam na dużych)  i lekko odcisnąć. Orzechy lekko uprażyć na suchej patelni i wystudzić, grubo posiekać.
Wymieszać wszystkie składniki ciasta i zaczynu i wyrobić na jednolitą masę (uwaga : ciasto jest bardzo lepkie, u mnie takie nie było bo użyłam mocniejszej mąki). Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).
Następnie podzielić ciasto na dwie części (lub na bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) i przełożyć je do wysmarowanych oliwą i wysypanych otrębami keksówek, odstawić ponownie na 25-30 minut.
Piec chleby 10 minut w 220ºC, następnie obniżyć temperaturę do 180ºC i piec je jeszcze 35-40 minut (przed pieczeniem bułeczki i chlebek posmarowałam roztopionym masłem, piekłam 10minut w 200st, następnie 20-30 minut w 180st.C.). Studzić na kratce.

Buon Appetito! :)

piątek, 18 września 2009, viridianka

Polecane wpisy

  • Ciabatta

    Z grubą chrupiącą skórką oraz mięciutkim środkiem. Aromatyzowane suszonymi pomidorami i ziołami. Dobre. poolish (zaczyn): 190g mąki pszennej 120ml wody 1/8 łyże

  • Chleb z soją

    Ten przepis poleciła mi Ala i... to był strzał w dziesiątkę! Chleb jest przepyszny. Czy to z soją, czy jak podaje oryginał z siemieniem lnianym. Obie wersje sp

  • Włoski wieniec z nadzieniem

    Jeśli kochacie włoską kuchnię gwarantuję, że rozsmakujecie się w tym wieńcu. Jest w 100% przesiąknięty Italią - od ciasta po farsz. Samo wyrabianie drożdżowego

Komentarze
2009/09/18 16:31:04
ale wspanialy on jest!!!

Pozdrawiam :)
-
2009/09/18 16:39:53
a widzisz jak Ciebie w ten weekend wciągnęło to wspólne pieczenie? I dobrze bo skutki tego możemy sobie inni oglądać i podziwiać jaka ta Viri uzdolniona jest ! I chleb i bułki wyglądają pysznie i takie są!
-
2009/09/18 16:41:59
Jesteś niesamowitą piekarką:)
-
2009/09/18 16:58:23
Właśnie pałaszuję ten wspaniały chlebek i widzę, że i u Ciebie mogę go podziwiać :) Fajnie się razem piekło :)
-
2009/09/18 17:13:35
Pięknie wyglada! cudnie Ci się upikł, jaki rumiany!
-
2009/09/18 18:13:45
Dostałam ślinotoku
-
2009/09/18 18:54:18
Składniki w tym chlebie zapowiadają cudowny wypiek. Wygląda niesamowicie, ale niezmiernie ciekawa jestem smaku.
-
2009/09/18 19:05:58
Piekne wypieki! Ciesze sie, ze ten 'pierwszy raz' z maka orkiszowa i cukinia w chlebie Ci posmakowal :)
To co, jutro brioszka? :))
-
2009/09/18 19:38:20
Super wyglądają Twoje wypieki :) Bardzo zachęcająco :)
-
2009/09/18 19:42:18
to teraz mam nie lada dylemat no! co tu upiec jak znajdzie się ta wyczekiwana chwila ;)
-
2009/09/18 19:46:29
Piękne te Twoje wypieki Viridianno!:) Piękne! :) Chlebek wygląda na taki z chrupiącą skórką, a takie lubię najbardziej :)
Pozdrawiam:)
-
2009/09/18 20:29:48
Viri piękny chlebek i bułeczki - no cudowne wypieki! ja jak tylko zobaczyłam propozycje Bei, to miałam zacząć od tego chlebka, ale tak jakoś mi sie pozmieniało;)) Cudne zdjęcia:)
-
2009/09/18 21:00:13
Margotko dziękuję ale wszystkie weekendowe piekarenki uzdolnione są, inaczej by udziału we wspólnym pieczeniu nie brały :))

Kasiu najbardziej czuć orzechy, nie tylko ich smak ale i cudny zapach, ziemniaczków nie widać ani nie czuć w ogóle, a cukinię tylko trochę widać przez to że nie obierałam skórki, całość smakuje pysznie :)

Beo hi hi jutro na pewno nie, bo jadę do Kraka;) i w sumie to się zastanawiam: piec czy nie piec? oto jest pytanie

Agatko mi strasznie smakuje ten chlebek (wolę chlebek niż bułeczki:P) niż wczorajsze z kuskusem, ale to już kwestia indywidualna. W sumie makaroniarka z Ciebie więc Tobie może z kuskusem bardziej by podeszły jeśli burguru nie dostaniesz...

Majanko to chyba przez masło, którym go posmarowałam, chociaż nie wiem czy to ono spowodowało że skórka chrupie czy to tak naturalnie miało być;)

Atinko dziękuję, ja od razu wiedziałam że z kuskusem jako pierwsze upiekę, te dzisiejsze to spontanicznie zrobiłam, ziemniaków użyłam dzisiejszych a nie wczorajszych jak miało być:P
dziękuję i pozdrawiam! :)
-
2009/09/18 21:24:23
robisz piekne zdjecia!:)
-
2009/09/18 21:36:52
niezla piekarnia u Ciebie... zaopatrzenie pierwsza klasa :)
-
2009/09/18 21:52:20
Gratuluję udanych wypieków i podziwiam :)
-
2009/09/19 06:19:10
Tak to jest jak Cie pozostawić bez kontroli na weekend :))) Weekendowa cukierenka pracuje na pelnych obrotach a produkcja jest niemalże masowa :)) Wyobrażam sobie co musi sie dziac w sasiedztwie, kiedy zaczyna pachnieć u Ciebie swieżo upieczonym chlebem, podsmażonymi orzechami i miętą :))
-
2009/09/19 09:10:46
No, no... pięknie.
Duże gratulacje. Wszytsko tu łądne - chleb, pomysł i zdjęcia.
Baaaaaaaardzo mi się podoba :)
Pozdrawiam
M.
-
2009/09/19 12:21:02
lubię kuskus
lubię cukinię
lubię Twoje wypieki (:
-
2009/09/19 13:46:56
No pewnie ze piec! :)))
-
2009/09/19 17:22:17
Desmond narazie pracuje Weekendowa Piekarnia nie Cukiernia pełną parą;) WeekCuk zacznie pewnie dopiero po weekendzie:P Całe szczęscie mieszkam w domu więc sąsiedzi się nie zlatują, nie wyobrażam sobie co by to było gdybym mieszkała w bloku... chyba bym musiała jeszcze więcej piec dla jeszcze większej ilości osób... :]

Beo o matko z córką... no nie wiem:P
dziękuję za miłe słowa!
-
2009/09/19 19:34:08
Acha! widzę, że piekarnia pełną parą pracowała. :) Wszystko piękne, i bułeczki i chlebek. :)
-
2009/09/19 21:23:23
mmm, wygląda pieknie :D powiedz mi proszę czy czuć smak mięty? Dzisiaj za mną chodzi mięta, ale właśnie jestem ciekawa czy ją czuć :)
-
2009/09/19 21:50:35
Małgoś dziękuję :)

Polinqo na pół porcji dałam łyżeczkę drobno posiekanej mięty no i... nie za bardzo było czuć, może dwie dałyby radę? No nie wiem, orzechy całym smakiem zawładnęły ;)
-
2009/09/19 22:26:03
Chleb z ziemniakami i cukinią! Nigdy bym na to nie wpadła ;) Może w przyszłości otworzysz piekarnię z nietypowymi wypiekami? Ostatnio też - bułeczki z kuskusem.
:D Udowadniasz ,że pieczywo nie jest nudne.
-
2009/09/19 22:27:19
Jasne, jasne... Do sklepu się iść po bułki nie chciało ;)!
Ale na korzyść to wyszło, także już nigdy po pieczywo nie chodź :).
-
2009/09/19 23:02:46
Dziwnograjko ale to propozycje Bei, nie moje, u mnie tylko wykonanie;) a piekarni nie otworzę, mam inne marzenia, kuchnia to tylko hobby :)

Olalala ja nie pamiętam kiedy po bułki w sklepie byłam, my mamy ten wypas że babcia codziennie rano na klamce świeżo zakupione pieczywko wiesza:))
-
2009/09/19 23:29:04
Chlebek smakowicie wygląda, bułeczki też - nie ma to , jak własne pieczywo ! :)
Wypieków z orkiszową mąką jeszcze nie próbowałam robić , ale wszystko przede mną :)
-
2009/09/19 23:42:40
Ja się tak nie bawię :( Wszyscy maja tak ładnie wyrośnięte chleby a ja nie buuuuuuuu
wiem co zrobię :) Wproszę się do Ciebie na wizytę i go ukradnę :DDD
-
2009/09/20 08:12:24
No, proszę.... fantastyczna mięta jako dodatek :) Bardzo pomysłowe !
-
2009/09/20 09:01:19
Abbra a podobno bardzo zdrowe są te wypieki z mąką orkiszową, wiec polecam sprobowac ;)

Polko bleee:P a u mnie już go nie ma... hi hi ha ha :D

Szarlotku dziękuję :)
pozdrawiam!