Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Rustykalny chleb z gruszkami

#44 Weekendowej Piekarni przewodniczy Margot. Wybrała dwa przepisy na chleb. Pierwszy z dyniowymi pestkami, drugi z gruszkami. Sezon na gruszki u mnie w pełni, więc decyzja była natychmiastowa… no dobra pestki z mojej dyni też mam, ale jeszcze nie są wystarczająco wysuszone :)

Dodatkowo do wyboru zachęcił mnie jeden ze składników – wanilia. Wiadomo, każdy wypiek z jej dodatkiem niesamowicie pachnie i najczęściej równie dobrze smakuje. Tak było i tym razem. Chlebki wyszły wspaniałe, cudownie smakują zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Pycha, bardzo polecam!

składniki na 6 chlebków po ok. 400g, ja piekłam z połowy porcji

  • 900-950g mąki pszennej tortowej lub chlebowej
  • 100g mąki żytniej
  • 25g soli
  • 30g świeżych drożdży
  • 700g wody lub wody zmieszanej z mlekiem (Margot radzi by zmniejszyć ilość płynu do 600g i ja tak zrobiłam)
  • 80g miodu
    80g masła
  • 1 łyżeczka ziaren wanilii (na pół porcji dałam ziarenka z jednej waniliowej laski)
  • 400g gruszek pokrojonych w kostkę (obranych)

Uwaga : ciasto jest dosyć lepkie! Można je wyrobić ręcznie lub robotem (również w maszynie do chleba)

W dużej misce wymieszać 900g mąki pszennej, mąkę żytnią i sól. Zrobić wgłębienie i umieścić w nim pokruszone drożdże oraz wodę i miód (można też wcześniej rozpuścić drożdże w małej ilości wody). Najpierw mieszać ciasto drewnianą łyżką zaczynając od środka, następnie wyrobić ciasto ręką, aż będzie spójne (jeśli ciasto bardzo mocno się klei do rąk, można pozostawić je na 5-10 min, by mąka wchłonęła jak najwięcej wody).
Następnie dodajemy masło w kawałkach i wyrabiamy (najpierw delikatnie, potem mocniej), by wytworzył się gluten. Jeśli wyrabiamy mikserem – najpierw 5-7 min na średniej szybkości, później 7-9 min na wyższej szybkości. Na koniec wyrabiania ciasto ma być jednolite, miękkie i elastyczne, nie klei się do ręki (czuć jego lepkość, jego kawałki jednak nie przyczepiają się do ręki).
Dodać kawałki gruszki oraz wanilię delikatnie wyrabiając ciasto i dodając jak najmniej mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny (ciasto ma podwoić objętość).
Przełożyć ciasto na lekko posypaną mąką stolnicę i odgazować składając je 2-3 razy. Podzielić na 6 równych części (ok. 400g każda), lekko ( musiałam podsypać sporo mąki)posypać mąką i lekko uformować w niezbyt ścisłą kulę. Pozostawić na 15 min. Następnie uformować końcowe, ścisłe kule, ułożyć je na papierze do pieczenia pozostawiając min. 5 cm odstępu między nimi (ja swoje włożyłam do koszyków do wyrastania). Przykryć ściereczką i odstawić na 1h30.
W tym czasie przygotować szablon do ozdoby : powiększyć obrazek do potrzebnych nam rozmiarów, wydrukować i wyciąć (najlepiej na sztywnym papierze/kartonie).
Piekarnik nagrzać do 220°C wstawiając małe naczynie z wodą.
Chleby lekko spryskać wodą, przyłożyć szablon i posypać mąką (najlepiej żytnią uprzednio przesianą); zdjąć szablon i ewentualnie pozbyć się nadmiaru mąki.
Piec chleby 30 min, następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić chleby jeszcze na 5 min. Studzić na kratce.

Buon Appetito! :)

piątek, 25 września 2009, viridianka

Polecane wpisy

  • Ciabatta

    Z grubą chrupiącą skórką oraz mięciutkim środkiem. Aromatyzowane suszonymi pomidorami i ziołami. Dobre. poolish (zaczyn): 190g mąki pszennej 120ml wody 1/8 łyże

  • Chleb z soją

    Ten przepis poleciła mi Ala i... to był strzał w dziesiątkę! Chleb jest przepyszny. Czy to z soją, czy jak podaje oryginał z siemieniem lnianym. Obie wersje sp

  • Włoski wieniec z nadzieniem

    Jeśli kochacie włoską kuchnię gwarantuję, że rozsmakujecie się w tym wieńcu. Jest w 100% przesiąknięty Italią - od ciasta po farsz. Samo wyrabianie drożdżowego

Komentarze
2009/09/25 14:33:42
Viri, ale uda wersja .Super wygląda jako bochenek z gruszką ,ale tez wnętrze ma niezwykłej urody.Perfekcyjny w każdym punkcie
a ja się cieszę nie tylko ,że go upiekłaś ale ,że tak chwalisz smak :)))
-
2009/09/25 15:03:41
Piękny chlebek Viridianko! :) I jakie slicznie zdjęcia, super!:)))
-
2009/09/25 15:46:49
No, no ! Jak zwykle perfekcyjny :) Mój się właśnie piecze i nie wiem czy będzie, aż tak ładny :) ale i tak najważniejszy jest smak :)
-
2009/09/25 16:05:15
Śliczny! i tak apetycznie spieczony :) a ja nawet nie zauważyłam że to juz czas na pieczenie :) muszę iść na bazarek po gruszki :)
-
2009/09/25 16:44:18
piekny chlebek viri i piekne zdjecia. a taki koszyczek to ja mialam! :-)
-
2009/09/25 17:11:59
Też go mam,też go mam:)!
ale.. gruszkę wycięłam z głowy:P
-
2009/09/25 17:27:54
Nie ukrywam, że z ochotą gruchnąłbym sobie parę skibek takiego gruszkowego chleba :))) Zwlaszcza przy śniadaniu takie zapachy waniliowo gruszkowe chyba lepiej budzą niż kawa i do razu wprawiają w dobry , wesoły nastrój :)
-
2009/09/25 17:44:10
jaki cudowny ten chlebuś! Przyznam, że z gruszkami to dla mnie nowość zupełna, chciałabym kromeczkę...
Pozdrawiam!
-
2009/09/25 17:54:55
Piekny! U mnie na pierwszy ogien poszedl ten z pestkami, ale i ten gruszkowy bedzie :)

Pozdrawiam serdecznie!
-
2009/09/25 18:24:07
Świetnie wygląda, w przekroju bardzo smakowity...pozdrawiam.
-
2009/09/25 18:24:33
Rewelacyjny, jak wszystko u Ciebie! I ten ornament! Jestem pełna podziwu :)
-
2009/09/25 19:09:01
Cudny chleb :). A wzorek rewelacyjny! Ale mnie naszło teraz na gruszki :P ;/. A nie będę tak na wieczór jeść, bo to przecież prawie jak nóż w plecy :D.
-
2009/09/25 20:01:19
Aaaaa coraz bardziej Wam zazdroszczę :P
Przez Ciebie nie wiem który mam upiec :P Bo myślałam że ten z dynią a teraz to ja już nie wiem :D
-
2009/09/25 20:32:43
Margotko chwalę bo jest co, od dzisiaj jest to mój ulubionych chlebek na równi z wiejskim i z pieczonymi ziemniakami :)

Szarlotku na smaku się nie zawiedziesz, gwarantuję :)) a co do wyglądu mój nie jest perfekcyjny, dwa razy zabierałam się za wzorek bo mi wyjść nie chciał ;)

Desmondzie dokładnie, zwłaszcza że mnie kawa nie budzi bo jej nie pijam:P

Alicjo w takim razie bierz się za pieczenie bo to naprawdę, naprawdę nic trudnego :))

Olalala eee tam ja sobie nie odmawiam gruszki wieczorową porą :)

Polko upiecz dwa ale z mniejszych porcji, nie wiem jak smakuje z dynią ale ten jest bosssko pyszniasty :)
dziękuję i pozdrawiam!
-
2009/09/25 20:33:02
myślałam że źle widzę...chleb z gruszkami? a tu proszę jaki fajny wypiek:) pewnie na ciepło jest rewelacyjny co?
-
2009/09/25 20:46:00
na ciepło go nie jadłam więc Ci nie powiem, jest rewelacyjny tak po prostu ;)
-
2009/09/25 21:41:29
I do tego masełko czekoladowe mi się widzi :)
-
2009/09/25 21:51:21
Och cos czuje, ze co blog to taki piekny bedzie - wspanialosci Viri :-) Tak z maselkiem bym zjadla...
-
2009/09/25 23:48:42
oj viridianko, właśnie też go zrobiłam i też stał się z marszu jednym z moich ulubionych chlebków :D pyszny, pyszny! Ja swoją gruszkę narysowałam sama, tak czy tak jaki on pyyyszny.
-
2009/09/26 08:35:36
Cudo! Nie dość, że puszysty i puchaty, to jeszcze pięknie wyglada z tą gruszką na skórce:) No i na pewno jest pyszny:)
-
2009/09/26 11:05:25
Cudowne te chlebki. Ze też mnie złapało choróbsko i nie mam siły na pieczenie tego cuda :(
-
2009/09/26 11:06:50
Piękne chlebki :) I jak ładnie Ci dekoracja wyszła :)
-
2009/09/26 19:38:40
Cudny ten wzorek z gruszkami!
-
2009/10/01 17:37:32
mniam :D