Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tort króla Oskara (King Oscar

Niziutki, malutki, ale bardzo sycący, ciekawy z wyglądu (mało reprezentacyjny po prostu:D) jak i smaku torcik z receptury szwedzkiej… tak znowu moja nowa książka ;)

Składa się z dwóch warstw migdałowej bezy, kremu na bazie kremówki, masła i żółtek oraz przyjemnie chrupiącego karmelu z orzechami. Trochę bałam się masy, ponieważ mimo długiego podgrzewania nie chciała stężeć, ale całe szczęście udało się ;)

A dlaczego króla Oskara? Podobno został tak nazwany na cześć tego Pana:

będącego władcą Szwecji w latach 1872-1907

składniki na bezy:

  • 100g mielonych migdałów
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 4 białka

Narysować na papierze do pieczenia dwa koła o średnicy 24cm. Cukier wymieszać z migdałami. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce mieszanki orzechowo-cukrowej. Masę wyłożyć na ówcześnie przygotowane koła. Piec 15 minut w 200st.C (u mnie wystarczyło 10 minut w 180st.C). Upieczone bezy delikatnie odkleić od papieru i ostudzić.

składniki na karmel:

  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżeczki posiekanych migdałów (dałam więcej)

Roztopić cukier w rondelku aż będzie lekko brązowy. Dodać orzechy i całość wylać na nieco natłuszczony papier do pieczenia. Ostudzić i delikatnie pokruszyć (uwaga na palce! najlepiej w moździerzu).

składniki na krem:

  • 4 żółtka
  • szklanka śmietanki kremówki
  • ½ szklanki cukru
  • 50g masła

Wymieszaj wszystkie składniki kremu w garnku. Podgrzewaj na najmniejszym ogniu aż zgęstnieje nie doprowadzając do wrzenia! (jeśli krem się rozwarstwi dodaj kilka kropel wrzątku). Ostudź (ja krem przykryłam folią by nie powstał kożuch i trochę go schłodziłam w lodówce przed przełożeniem).

Wmieszać pokruszony karmel do kremu. Położyć na paterze jeden bezowy blat, posmarować połową kremu, położyć następny blat i rozsmarować resztę kremu. Schłodzić.

Buon Appetito! :)

czwartek, 31 grudnia 2009, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2009/12/31 10:11:44
hihi ten też znam, ja nie lubię ale to ulubiony tort jednego z mych pszyszywanych kuzynów :P
szczęśliwego nowego roku
buziaki
-
2009/12/31 10:19:10
3 i uwielbiam takie masy.. i karmel.. pyszności!
-
2009/12/31 10:27:00
piekny, na zdjeciach troche przpomina pizze:D Szczesliwego Nowego Roku:)
-
2009/12/31 10:54:19
Z początku myślałam, że to żółty ser;)- to nadzienie;))
hehe
Pozdrawiam, on musiał być pyszny!:)
-
2009/12/31 10:54:58
Poza tym.. to miła alternatywa dla tych ,którzy nie lubią piec tortów ( jak Ja:P), nieprawdaż?
-
2009/12/31 10:59:09
Madziu bo to trochę specyficzny torcik, jednak nam bardzo posmakował ;)

Wróżko masa dość kaloryczna... ale i w smaku i w wyglądzie najbardziej budyń przypomina tyle że zagęszczaczem są żółtka :) a karmel w masie super chrupie ;)

Iis ja wiedziałam że będziecie mieć śmieszne skojarzenia ale pizza?:D o matko! dobrrre :))) Tobie również szczęśliwego ;)

Olcik ha ha żółty ser? no na to nie wpadłam :D
tak bo to torcik a nie tort:P i bardzo przyjemny w wykonaniu gdyby tylko można było kupić gotowy karmel do pokruszenia którego zawsze się boję i mieszam mimo że nie wolno ;)
pozdrawiam!
-
2009/12/31 11:00:20
Ale piękna nazwa ;) Uwielbiam wypieki z historią. Pamiętam jak kiedyś zaczytywałam się w skandynawskich sagach . Pewnie by mi smakował, a jeśli nie to przynajmniej bardzo miło jest na niego popatrzeć ;)))
-
2009/12/31 11:24:36
Bardzo ciekawy przepis , tort smakowicie się prezentuje
-
2009/12/31 11:37:11
Musi być pyszny sądząc po składnikach, a wygląda smacznie i niezwykle zachęcająco! Pozdrawiam serdecznie!
-
2009/12/31 12:12:40
Coraz bardziej ciekawi mnie ta książka :) Wszystkiego Najlepszego na nadchodzący Nowy Rok i szampańskiej zabawy !
-
2009/12/31 12:24:36
Właściwie, to zaczynam się zastanawiać, kiedy te Twoje pyszne wypieki znikają.
Tak mnóstwo ich!
Ale myślę, że skoro smakują obłędnie, to i nie mogą się zbyt długo utrzymać. ;))

Pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku! :)
-
2009/12/31 12:43:45
Tort godny króla!
Udanego sylwestra i szczęścia w Nowym Roku :)
-
2009/12/31 12:49:17
coś mój komentarz nie wyszedl.. a chciałam napisać, że to dobra alternatywa dla tradycyjnych tortów. :]
-
2009/12/31 13:02:16
a i dobrze że nie każdemu wszystko smakuje bo mamy różnorodność
dzięki za buziaki noworoczne a ja wysyłam je jeszcze za Resco bo zapomniałam:)
-
2009/12/31 13:26:15
Ciekawy torcik :) Jesli jadał go król to musi być królewsko smaczny!:))
Pozdrawiam i zyczę wspaniałości w Nowym Roku!:)
-
2009/12/31 13:57:02
Dziwnograjko dziękuję;* wiesz ja też bardzo lubię wypieki historyczne... ;) ale szukałam coś więcej by się dowiedzieć, niestety nic nie znalazłam poza drzewem genealogicznym i kilkoma małymi szczególikami ;) o torcie nic :]

Margotku dziękuję :)

Alicjo jest faktycznie smakowity ;)

Szarlotku to może jakiś spóźniony list do Świętego Mikołaja...? ;)) dziękuje, Tobie też wszystkiego dobrego;*

Zay wczorajsze oczka idą dzisiaj ze mną na imprezę, torty kawowe były na urodziny, dzisiejszy torcik jest bardzo malutki i właściwie już go nie ma dzięki wczorajszej wizycie Wujka... zawsze znajdzie się ktoś chętny ;)
Tobie też wszystkiego dobrego!

Grażynko Tobie też wszystkiego naj, naj, naj:))

Wróżko tak, to prawda:)

Madziu no jasne;) dla Piesa też buziaki;*

Majanko hah dobra myśl;) dla Ciebie też wszystkiego naj w Nowym Roku!
pozdrawiam i życzę udanego wieczoru :))
-
2009/12/31 14:24:17
Hyhy! Nie dajesz odetchnąć tej książce, bidula nie może się zaszyć w kąciku na półce ;))
-
2009/12/31 14:26:41
rzeczywiście trochę pizzowy (jest takie słowo w ogóle? :)) tort, ale karmel mówi sam za siebie, że to nie byle co :))
-
2009/12/31 15:06:37
Lubię nowe torciki i nowe książki :)
Wygląda pychotkowo!

Pozdrawiam cieplutko
M.
-
2009/12/31 17:58:28
Zemfi no ja tak mam, jak dostanę nową książkę to nie ma ze mną lekko, wyciskam z niej ostatnie... przepisy ;)

Agatko a ja wiem... humanistka ze mnie żadna... :P :P

Moniś wiesz co moim zdaniem to on lepiej smakuje niż wygląda, zwłaszcza dzisiaj jak przeleżał noc w lodówce :)
też uwielbiam nowe książki!
pozdrawiam!
-
2009/12/31 20:07:07
A ja też się boję robić karmelu, ale kochana spoczko dojdziemy i My wreszcie do wprawy! Świat przecież stoi przed nami otworem,nie?:)

Wszystkiego czego tylko sobie życzysz w tym nadchodzącym 2010 Roku!:D
Pozdrawiam,Olcik.
-
2009/12/31 21:01:09
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
Duzy buziak od Agi :)
-
2009/12/31 21:28:59
on brzmi niezwykle kalorycznie, ale i apetycznie ;)
-
2009/12/31 23:09:54
wszystkiego słodkiego w Nowym Roku :)
-
2010/01/01 19:45:38
Olciaku wiesz ja potrafię robić karmel ;) tylko że zawsze się boję i mieszam, mimo to wychodzi;) i Tobie wszystkiego dobrego życzę :) niech Ci w Nowym Roku przejdzie strach przed karmelem... :D

Aguś dziękuję pięknie, i odwzajemniam buziaka ;*

Agatko a no niestety, jest kaloryczny, mocno kaloryczny ale bardzo smakowity :)

Myniolinko i Tobie również :)))
pozdrawiam!
-
2010/01/03 10:29:29
hehe:P
mam taką nadzieję xD!
-
2010/01/03 16:13:28
to trzymam kciuki mocno ;))