Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Panna cotta maślankowa z jeżynami (panna cotta al latticello con more)

Lżejsza maślankowa wersja klasycznego deseru, ale nadal ze śmietanką bo co by to była za panna! Do podania z jeżynami skąpanymi w kremie balsamicznym i z wanilią. Jeśli nie jesteście pewni proponowanego połączenia równie smacznie sprawdzą się duszone w miodzie brzoskwinie albo śliwki. Deser jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, a dzięki użytemu agarowi tężeje w krótszym czasie, nawet w temperaturze pokojowej.
Polecam również kokosową klik oraz z espresso i gruszką klik.

składniki (4-6 porcji):

  • 500ml maślanki
  • 250ml śmietanki kremówki 30%
  • 75g cukru
  • 1/2 laski waniliowej
  • 3/4 łyżeczki agaru

oraz:

  • 250g jeżyn
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki kremu balsamicznego*

Laskę waniliową przeciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka i całość włożyć do garnka. Wlać śmietankę, wsypać cukier. Podgrzewać na niewielkim ogniu do zagotowania, ściągnąć z ognia i powoli dosypywać agar mieszając energicznie ręczną trzepaczką. Przełożyć z powrotem na ogień i gotować minutę aż się rozpuści. Dolać maślankę. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostudzenia. Przecedzić całość przez gęste sito i przelać do miseczek/słoiczków. Schować  do lodówki aż stężeje.

W tym czasie jeżyny opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do miseczki. Dodać cukier i krem balsamiczny do smaku. Część owoców rozgnieść widelcem by puściły sok. Odstawić na czas chłodzenia, następnie każdy deser ozdobić owocami z sosem.

Buon Appetito! :)

*gęsty ocet balsamiczny.




 

 

niedziela, 03 stycznia 2010, viridianka

Polecane wpisy

  • Limonmisu (limoncello tiramisu)

    Moja pyszna cytrynowa wersja włoskiego deseru tiramisu: z cytrynowymi sokiem i skórką oraz limoncello. ♥ składniki: skórka i sok z 1 dużej cytryny* 1/2 s

  • Suflet malinowy

    Te urocze maluchy uchodzą zupełnie niepotrzebnie za jedne z trudniejszych wypieków. Spróbujcie, a przekonacie się że to nieprawda! :) Poniżej znajdziecie bardzo

  • Pavlova z czereśniami, rumem i pistacjami

    Subtelna i delikatna, jak baletnica na której cześć została nazwana. Z czereśniami, rumem i pistacjami. składniki na bezę: 4 białka, średnie 240g cukru pudru 1