Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Pączki mojej Mamy, pyszne!


Dzisiaj rano razem z Mamą piekłyśmy pączki z receptury, która jest już w naszej Rodzinie od dobrych kilkunastu lat. Jednak dopiero po raz pierwszy uczestniczyłam w całej procedurze powstawania pączka. Z naszego przepisu pączki są puszyste, mięciutkie, nie za słodkie i co najważniejsze przepyszne! Mimo, że nie jestem ich wielką miłośniczką i zajadam się nimi tylko raz do roku w okolicach Tłustego Czwartku to takie prawdziwe, domowe mogłabym jeść częściej!

składniki na 18 pączków średniej wielkości:

  • 500g mąki, orkiszowej lub pszennej
  • 250ml mleka + dodatkowo
  • 50g drożdży
  • 50g masła, roztopionego
  • 6 żółtek, dużych
  • 4 łyżki cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 łyżka rumu

dodatkowo:

  • konfitura różana
  • olej do smażenia
  • lukier/cukier puder do posypania
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Mąkę przesiać do dużej miski. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżkę cukru i mąki, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia. Żółtka ubić z cukrami na kogel-mogel. Do mąki dodać masło, ubite żółtka, wanilię, napuszony zaczyn, alkohol i wymieszać mikserem powoli dolewając pozostałe mleko (ok. 100-150ml), ciasto nie ma być gęste a lepiące, zagniatać 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.


Po tym czasie ciasto podzielić na połowę i na podsypując mąką rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Szklanką wycinać krążki. Na połowie krążków układać malutką łyżeczką (taką do kawy) konfiturę. Zlepiać brzegi i nadmiar ciasta odcinać tą samą szklanką. Powtórzyć czynność aż do wyczerpania ciasta - pączki można również nadziać po usmażeniu, wtedy ciasto rozpłaszczamy grubiej. Odstawić pączki na podsypanej stolnicy do porządnego napuszenia się, otrzepać z nadmiaru mąki, a następnie smażyć w gorącym oleju o temp. 160st.C. Pączki odsączyć na ręczniczkach papierowych a po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub polukrować i ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową.

Buon Appetito! :-)


 

 

sobota, 06 lutego 2010, viridianka

Polecane wpisy

  • Stollen - niemieckie ciasto z bakaliami, rumem i marcepanem

    Przepyszne tradycyjne, świątecznie ciasto niemieckie z mnóstwem bakalii. Maślane, aromatyczne, słodkie i takie moje ulubione, pełne suszonych i kandyzowanych ow

  • Rogale Św. Marcina

    Aby upiec prawdziwego świętomarcińskiego rogala trzeba się naprawdę postarać. Po pierwsze należy zdobyć najważniejszy składnik jakim jest biały mak, po drugie ż

  • Drożdżowe ciasto dyniowe z kruszonką

    Wspaniałe, mięciutkie ciasto dyniowe na drożdżach ze słodką, chrupiącą kruszonką. W prześlicznym, słonecznym kolorze i dodatkami do wyboru: skórką pomarańczową,

Komentarze
2010/02/06 19:51:11
u mnie też dzisiaj pączki :) niedawno skończyłam smażenie i sama czuję się jak jeden wielki pączek :)
-
2010/02/06 19:51:13
Ja już się szykuję na pączki :) Z każdym dniem mam na nie coraz większą ochotę :) Mówisz, że wyszło 40? To dlaczego jeszcze nie dostałam ani jednego?: Perfekcyjnie Wam wyszły :)
-
2010/02/06 20:09:26
Mmmm.. Już od jakiegoś czasu szukam przepisu na "pączki idealne". Niestety, na razie bez rezultatu.. Ale te, z 12 żółtkami, wyglądają bardzo apetycznie..
Tylko, czy ciasto oby na pewno trzeba rozwałkować na pół milimetra???
-
2010/02/06 20:19:08
Myniolinko w takim razie czekam na Twoje pączusie :)) u mnie było podobnie, pod koniec już trochę miałam dość ale i tak było fajnie :D

Kasiu w takim razie już do Ciebie leci :P

Spencer o raju! jasne że nie pół mm tylko cm... już poprawiam ;)
-
2010/02/06 20:28:15
przepiękne!!

:)
-
2010/02/06 20:28:44
Och Viri, piekne te Twoje/Wasze paczki - rasowe bym powiedziala! Uwielbiam domowe, marze o nich od lat, a ciagle sie nie moge zabrac i konczy sie na chruscie/faworkach :-) Podeslalas bys ze dwa, prosze :-)
-
2010/02/06 21:12:02
a tłusty czwartek się zbliża :) mój mąż uwielbiam pączki i może go zaskoczę i zrobię takie śliczne z Twojego przepsiu pozdrawiam
-
2010/02/06 21:14:16
Viri, bez żadnego słodzenia - jestem pod ogromnym wrażeniem.
Nie smakowałam ich, ale są przepiękne. Idealne, po prostu - idealne.

Wpiszę je odręcznie do mojego kajeciku jak Pączki Viri. Serio.
Całuję.
M.
-
2010/02/06 21:17:15
12 ŻÓŁTEK! To pewnie będzie za niedługo jakiś tort bezowy;)
-
2010/02/06 22:04:18
Jakie piękne te Wasze pączusie Viridianko! :)) Bardzo apetyczne!:)))
-
2010/02/06 22:07:38
o tak takie domowe najlepsiejsze :)
-
2010/02/06 22:27:52
Agatko dziękuję pięknie!

Basiu ja to bym Ci mogła nawet i 7 podesłać gdybyś tylko bliżej mieszkała ;) a chrust smaży moja Babcia, więc mamy podział ról, my pączki, Babcia faworki :))

Magdo będzie mi bardzo miło jeśli skorzystasz z naszego przepisu :) a jeszcze bardziej będę szczęśliwsza jeśli posmakują Tobie i Twojemu Miłośnikowi Pączkowemu :)))

Moniś ale się cieszę że Tobie przypadły do gustu :D będzie mi niezmiernie miło jeśli Na Grabinie zagoszczą ,Pączki Viri, :))) i mimo że nie mają takich pięknych obwódek mówisz że idealne... dziękuję Ci ślicznie ;*

Pinkcake a wiesz co moja Mama piekła też pączki 1,5 tygodnia temu więc... mam 24 białka :D JUuuupi!! :D

Majanko a dziękować, dziękować :)

Aga dokładnie tak!

pozdrawiam ciepło!
-
2010/02/06 22:53:39
Nie ma , jak to mamine pączki! Moja Mama też robi niezrównane ! Pysznie wyglądają :)
-
2010/02/06 23:14:38
Bardzo dawno nie jadłam domowych pączków, więc chyba czas zrobić tak przy okazji tłustego czwartku
-
2010/02/07 07:12:00
Ten przepis to prawdziwa perełka:)
-
2010/02/07 07:50:57
bajeczne, aż ślinka cieknie, ja pomału też myślę nad przepisem na pączki, pozdrawiam
-
2010/02/07 07:57:52
Czego ja bym nie dała, żeby umieć robić takie pączki:) Pysznie wyglądają:)
-
2010/02/07 08:07:53
wow zgadzam sie ze sa super! ja raz robilam.. ale paczkow nie lubie wiec jakos nie wpadlam w zachwyt:) a jutro jade do domu!!!!!! hihi to i u mnie bedzie wiele lakoci
-
2010/02/07 09:27:42
To ja się chętnie skuszę na takiego pączuszka :D wyglądają cudnie :)
-
2010/02/07 09:49:03
Mniam! pączusie! Prawdę mówiąc, ja bym mogła jeść (i w sumie jem ;-)) nie tylko w okolicach Tłustego Czwartku. :D
A mam pytanie, konfitura Wam nie wypływała podczas smażenia? Ja się zawsze tego obawiam... i chyba wybrałabym metodę nadziewania już usmażonych pączków. No ale Mamy są bardziej doświadczone, więc pewnie swoje dobre metody na niewypływanie mają... :)
-
2010/02/07 10:54:29
Ojeju, jakie cudne!!! Ja na razie nie mogę zabrać za pączki, bo mi dzieciątko nie pozwoli, ale zjem chyba te zdjęcia!
-
2010/02/07 11:08:32
Karnawałowa przekąska!:D
Pozdrawiam, mamusie masz wielką!:)
Oj tak.. pączki domowej roboty to jest to co lubię najbardziej, choć jadam je góra dwa razy na rok:)
-
2010/02/07 11:39:56
Grażynko bo Mamy i Babcie gotują najlepiej i najsmaczniej, prawda? :))

Noblevo koniecznie, Tłusty Czwartek to taki dzień w roku w którym wypada zjeść pączka, a najlepiej takiego domowego :))

Wiosenko dokładnie, mam nadzieję że moje dzieci też takie będą smażyły ha ha ha :P:P

Brysko dziękuję, i czekam na Twoje pączki :))

Atinko to nic trudnego, naprawdę! ja jak pisałam bałam się smażenia a to naprawdę łatwizna, tylko należy uważać by się nie poparzyć ;))

Madziu ja też za nimi nie przepadam, ale domowe są pyszne no przecież :))) cieszę się że jedziesz do domku! a na łakocie to ja już czekam odkąd mi o nich napisałaś ;))

Fioleczko ależ proszę Cię bardzo ;***

Małgosiu nie, nie wypływała. Moja Mama nakłada bardzo mało konfitury i mimo że chciałam więcej to powiedziała że nie i tak ma być ;) jeśli się nadziewa po upieczeniu to myślę że wtedy można jej napchać 'po brzegi', ale te pączki są naprawdę przepyszne mimo małej ilości nadzienia :) aha no i najważniejsze by dobrze zlepić brzegi, wtedy nie ma bata by uciekła.

Katarino dasz radę aż tyle? ;))

Olciaky oj wielką, najlepszą :D
pozdrawiam!
-
Gość: beataohar, *.mmj.pl
2010/02/07 12:25:30
Wspaniałe, uwielbiam takie tradycyjne opączki
-
2010/02/07 14:33:52
Wyglądają bardzo zachęcająco :) i wywołują mój uśmiech, bo wczoraj moja mama wyprodukowała 214 pączków :)))))))* aby obdarować wszystkich pączkojadków ;D Sama za paczkami nie przepadam, ale skusiłam się na wypróbowanie jednej z receptur ;D
-
2010/02/07 17:22:01
O Boże, jak ja uwielbiam pączki! Również Mamine :) Tylko nie wiem, czy uda mi się ją namówić, żeby zrobiła ;)
-
2010/02/07 21:23:55
Beatko cieszę się że Ci się podobają :)

Szarlotku 214????? wow! to ile Twojej Mamie to zajęło ? :)))) ja po 40 miałam już trochę dość bo to jednak monotonne to smażenie ;)

Maniu myślę że jak ładnie poprosisz to na pewno się zgodzi i upiecze :DD
pozdrawiam!
-
2010/02/07 21:28:13
domowe pączki z różą.. ach
w czwartek i ja z Mamą będę piekła :-)
-
2010/02/08 10:00:58
Tego nie wiem, bo pojechałam do mamy na wieczór i jak zobaczyłam te stosy , to prawie zasłabłam i wstyd było mi wyjąć swoje pączkowe maleństwa;D Moja siostra trochę jej pomagała, ale mama należy do tych osób, dla których kuchnia to jej własne królestwo ;D
-
2010/02/08 10:54:19
ooo jakie okrąglutkie :))) aż mi pachną przez monitor:)
-
2010/02/08 13:25:23
śliczne pączusie!:) no i z marmoladką! najbardziej właśnie lubię te domowej roboty:)) za sklepowymi jakoś nie przepadam;)
-
2010/02/08 20:57:24
Mówisz, że smażenie pączków to wcale nie taka straszna sprawa? Hmm... Nie wiem. Może za rok?... ;)) Przepis oczywiście świetny - takie domowe, sprawdzone zawsze mają ogromną wartość!

Pozdrawiam! :)
-
2010/02/08 20:59:36
Rady pączkowe bardzo cenne, bo ja mam zawsze problem właśnie ze zbyt wysoką temperaturą oleju i z tym, żeby nie spalić, a jednak dosmażyć, co łączy się z problemem pierwszym.

Ale na tym problemów nie koniec :( Bezy się znów nie udały, wszystko szło dobrze, dopóki nie wyjęłam ich z pieca i nie okazało się, że jedna niedopieczona jest z góry, a druga z dołu :(( No, ale i tak je wykorzystałam, pomiędzy warstwami biszkopta aż tak nie raziły. Diagnoza: to ten niby super-piekarnik, który nie może zrozumieć, że niektóre rzeczy się piecze BEZ nadmuchu. Ale temu chyba wiem jak zaradzić. Czy Ty pieczesz trzy bezy jednocześnie? I na jakim poziomie? I czy z nadmuchem? Wybacz natarczywość, ale teraz weszłaś mi na ambicję i w końcu musi się udać :) Pozdrawiam!
-
2010/02/09 16:05:56
Asiejko czyli już za dwa dni , ciekawam bardzo Waszych pączków :)

Szarlotku naprawdę podziwiam, niesamowitą masz Mamę :) mówisz że kuchnia to Jej królestwo? podobnie jest u mnie z Babcią :)

Megi cieszę się, dziękuję :)

Zay a no mówię, mówię ;) w takim razie pamiętaj za rok by uzbroić się w sporą butlę oleju ;)

Karolino strasznie mi przykro że nie wyszły :/
tak, piekę 3 jednocześnie, kiedyś nawet 6 piekłam i wszystko było oki. Poszłam sprawdzić i mam 4 poziomy w piekarniku, piekę na 2 górnych z termoobiegiem i grzaniem od góry ale z reguły te górne bezy przykrywam folią aluminiową (by zapobiec zarumienieniu się) - robię taki kaptur by się nie stykała folia z pianą. Jeżeli masz pytania to pisz ile wlezie, jeśli będę znała odpowiedz, i uda mi się Ci pomóc to z wielką przyjemnością na wszelkie wątpliwości odpowiem :)
mój piekarnik ma bardzo dużą moc więc ZAWSZE mam niższą temp. niż przepis podaje, w przypadku bez jest to nawet nieco ponad 100st. (muszę się określać na oko bo mam przekrętełko a nie elektroniczną zmianę temp.) więc może u Ciebie jest podobnie?
trzymam kciuki za następny raz! musi się udać no!

pozdrawiam ciepło!
-
Gość: bartynika, *.internetdsl.tpnet.pl
2010/02/09 19:45:54
a powiedz mi Viridianko czy pączki te długo utrzymują świeżość?
-
2010/02/09 20:01:39
Bartyniko pierwszego dnia są wspaniałe, drugiego już tracą na świeżości, ale znam bardzo łatwy sposób na odświeżanie ;) mianowicie zawijasz pączka w chusteczkę i do mikrofali na 10-20 sekund (zależy jaką masz moc). Po takim odświeżeniu są jak prosto po usmażeniu :))
pozdrawiam serdecznie
-
2010/02/10 09:41:23
Karolino pomyliłam się, miało być z grzaniem od dołu i z termoobiegiem, a nie od góry :]
-
2010/02/10 23:56:17
Nie smażę mam w nosie Tłusty Czwartek ;D
-
2010/02/11 11:48:27
ja dzisiaj pewnie nie zjem już pączków :) u nas w sobotę był tłusty czwartek :))
-
2010/02/12 19:56:55
Ale puchate:))
-
2010/02/12 20:12:58
i smakowite ;))