Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Babciny chleb trzydniowy

Moja Babcia piecze chleb raz w tygodniu, w środę. Od kiedy poznała przepisy na Hamelmanowskie pieczywo zastąpiła swoje dawne wypróbowane receptury bochenkami chleba wiejskiego, z 4 ziarnami, czy pieczonymi ziemniakami, dowolnie je modyfikując i zmieniając, dodając orzechy, zioła, otręby... Jednak jest chleb, któremu pozostała wierna - to chleb na odrobinie drożdży, który rozwija się przez trzy dni. Z mąką pełnoziarnistą i żytnią, z otrębami i ziarnami. Chrupiąca skórka, nieregularne dziury oraz ten przepyszny miąższ. Zdecydowanie wart jest częstego pieczenia. Gorąco polecamy!

na zaczyn:

  • 300ml zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 grudka drożdży wielkości ziarnka grochu
  • 250g mąki żytniej typ 2000

dodatkowo:

  • 650ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1kg mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ziarna, otręby, orzechy etc.

1. Na zaczyn: wymieszać składniki w dużej misce i odstawić na 12h.

2. Zaczyn rozpuścić w wodzie, dodać sól, ziarna/orzechy/otręby, wymieszać i powoli dodając mąkę zagniatać ciasto - gładkie, ale nie ścisłe. Przykryć i odstawić na 24h.

3. Gotowe ciasto chwilę wyrobić. Uformować dwa małe lub jeden duży chleb i położyć na posypanej mąką blasze (Babcia piecze w foremkach). Odstawić na 30min w ciepłe miejsce.Piec nagrzać do 230st.C z termoobiegiem.

4. Chleb smarujemy wodą, zmniejszamy temp. do 200st.C. Pieczemy 5-10min, a potem w 170st.C przez 30-45 minut.

Buon Appetito! :)

chleb zapisuję do akcji:

środa, 31 marca 2010, viridianka

Polecane wpisy

  • Ciabatta

    Z grubą chrupiącą skórką oraz mięciutkim środkiem. Aromatyzowane suszonymi pomidorami i ziołami. Dobre. poolish (zaczyn): 190g mąki pszennej 120ml wody 1/8 łyże

  • Chleb z soją

    Ten przepis poleciła mi Ala i... to był strzał w dziesiątkę! Chleb jest przepyszny. Czy to z soją, czy jak podaje oryginał z siemieniem lnianym. Obie wersje sp

  • Włoski wieniec z nadzieniem

    Jeśli kochacie włoską kuchnię gwarantuję, że rozsmakujecie się w tym wieńcu. Jest w 100% przesiąknięty Italią - od ciasta po farsz. Samo wyrabianie drożdżowego

Komentarze
2010/03/31 22:40:29
jej ale śliczny chlebek!:) a te dziury..urocze!:) czekam na przepisik:) dobrej nocki Viri:)
-
2010/03/31 22:55:20
Jest przepiękny Viridianko! Pozdrawiam:))
-
2010/03/31 23:24:33
O ładnie obiecuje dobry smak. A jak chrupiąca skórka, to już w ogóle niebo :))
-
2010/04/01 00:29:38
bardzo zachęcający...
-
2010/04/01 06:54:47
Przepiękny:) Czekam więc na przepis:)
-
2010/04/01 07:13:45
pamiętam te wakacyjne Środowe Piekarnie :) podziwiam Babcię!
-
2010/04/01 08:07:14
Babcine przepisy są najlepsze ! Chlebek pięknie wygląda :)
-
2010/04/01 08:51:05
Ilko pójdę za chwil kilka do Babci i spiszę.

Majanko dziękuję.

Zemfi niebo to jest z masełkiem i szczypiorkiem, no może i z rzodkiewką...

Nina polecam.

Wiosenko za chwil kilka.

Myniolinko Środowe Piekarnie wrócą, ale dopiero na wakacje... buu!

Grażynko dokładnie, ale Mamine też, na Wielkanoc będę miała jeszcze jeden przepis do akcji przepisów z rodzinnego zeszytu.

pozdrawiam.
-
2010/04/01 11:23:29
Fajna masz Babcie Viri! :-))
-
2010/04/01 12:16:24
Viri i Ty dop[iero teraz dzielisz się z nami tym przepisem - choć z drugiej strony dobrze, że sie jedank podzieliłaś. chlebek koniecznie powtarzam koniecznie do zrobienia i to prewnie szybko.

serdecznie pozdrawiam
-
2010/04/01 14:19:14
Wspaniale wygląda!
Czekam niecierpliwie na przepis... ;)

Fajnie, że Twoja babcia piecze.
Moja niestety nie jest tym typem...

Pozdrawiam! ;*
-
2010/04/01 15:45:15
oj bardzo interesujący ;) Wygląda pięknie.,.,a te dziury.. ;)
-
2010/04/01 16:30:32
Taka babcia to skarb:) wypożyczasz? Pozdrawiam serdecznie a przepis chętnie przysposobię :)
-
2010/04/01 17:57:32
bardzo Ci zazdroszczę Babcinych wypieków
-
2010/04/01 18:24:09
Wianuszku wiem, wiem ;)

Eweloso przepraszam, hańba mi ;D
mam nadzieję że posmakuję Ci, tak jak i my go lubimy.

Zay szkoda, bo widzisz mi się zawsze Babcia z kuchnią kojarzy. Ale nie ma tego złego ;) wpadniesz kiedyś do nas i popieczesz z nami ;)

Gosiu dzięki, dzięki, to wyłączenie zasługa Babci!

Szarlotku hmm wypożyczać to nie wypożyczam;D ale możesz wpaść do nas tak jak i Zay ;)

Asiejku ;*
-
2010/04/01 21:04:34
Aż sobie spróbuję:)) ale dopiero po Swietach!
Wesołych Świąt Asiu!
-
2010/04/01 21:41:27
Aniu będzie nam bardzo przyjemnie jeśli go wypróbujesz, a tym bardziej jeśli Wam zasmakuje :)) chyba polubiłaś kilkudniowe chlebki, co? ;)
-
2010/04/02 09:20:08
No fajny ten przepis:)
Ciekawa jestem smaku. Biorę :)
-
2010/04/02 14:28:44
super, czekam teraz na Twój chlebek :))
-
Gość: Aga, *.dynamic.chello.pl
2012/08/19 08:04:17
Chciałabym wypróbować ten przepis, tylko nie wiem ile soli dać ? Czy w składnikach nie powinna być 1 łyżeczka soli (zamiast wody) ? Pozdrawiam ;)
-
2012/08/19 10:35:07
Jasne! Oczywiście, że tak ;)
-
2013/01/24 20:54:16
Wygląda dokładnie jak ten pieczony przez moją babcię - też raz na tydzień