Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Babciny makownik

Mimo, że makowniki (nazywane makowcami) kojarzą się zapewne większości z Was z Bożym Narodzeniem, to u mnie pieczone są zarówno w zimie, jak i na wiosnę - Wielkanocą. Oczywiście przepis przystosowany jest pod nasze podniebienia, tzn. dużo nadzienia makowego, zero rodzynek i sporo orzechów, czasami skórka pomarańczowa - choć niekoniecznie. Ciasto puszyste, mięciutkie, długo świeże, nic dodać, nic ująć... w końcu to przepis z ksiązki kucharskiej Babci, a tam wszystko jest idealne ;)

składniki na nadzienie makowe:

  • 30dag maku
  • 10dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki miodu
  • duża garść orzechów włoskich
  • skórka pomarańczowa, posiekane orzechy, olejek zapachowy etc.

Mak zemleć razem z orzechami włoskimi. Smażyć przez ok. 15 minut wraz z masłem, cukrem oraz bakaliami. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać do ostudzonego maku. Białka ubić na sztywno i połączyć deliaktnie łyżką z masą makową.

składniki na ciasto:

  • 50dag mąki
  • 5dag drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 10dag masła
  • 3/4 szklanki mleka ciepłego
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu

Przygotować zaczyn z drożdży, ciepłego (!) mleka i łyżki cukru. Odstawić do wyrośnięcia.

Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy do zaczynu wraz z mąką, śmietaną, i mlekiem. Wyrabiamy ręką, następnie dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiamy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkować na duży prostokąt, rozsmarować nadzienie makowe i podzielić na 3 częsci, każdą zrolować i ułożyć obok siebie w nasmarowanej masłem blaszce. Odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce. Posmarować żółtkiem z odrobiną mleka, i piec 40-50 minut w 180st.C.

Buon Appetito! :)

makownik bierze udział w akcjach:

czwartek, 01 kwietnia 2010, viridianka

Polecane wpisy

  • Stollen - niemieckie ciasto z bakaliami, rumem i marcepanem

    Przepyszne tradycyjne, świątecznie ciasto niemieckie z mnóstwem bakalii. Maślane, aromatyczne, słodkie i takie moje ulubione, pełne suszonych i kandyzowanych ow

  • Rogale Św. Marcina

    Aby upiec prawdziwego świętomarcińskiego rogala trzeba się naprawdę postarać. Po pierwsze należy zdobyć najważniejszy składnik jakim jest biały mak, po drugie ż

  • Drożdżowe ciasto dyniowe z kruszonką

    Wspaniałe, mięciutkie ciasto dyniowe na drożdżach ze słodką, chrupiącą kruszonką. W prześlicznym, słonecznym kolorze i dodatkami do wyboru: skórką pomarańczową,

Komentarze
2010/04/01 18:35:43
Makowiec... pycha :D
-
2010/04/01 18:38:24
U mnie jest podobnie, makowiec jest zawsze zarówno w Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc....a babcine przepisy są najwspanialsze....aż ci ich zazdroszczę:). Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt
-
2010/04/01 18:41:41
na mak zawsze jest czas , a na taki makowiec to tym bardziej
-
2010/04/01 19:19:50
Makowiec piękny! A wiesz, ze u mnie też domagają się makowca na Wielkanoc ? Zrobię, ale taki uproszczony, z przepisu od Polki :)
-
2010/04/01 19:32:02
no to Ci powiem że u mnie też i na Wielkanoc i na Boże Narodzenie... i właśnie wypiekany przez Babcię :)
-
2010/04/01 19:32:58
Może babci blog byś założyła, bo nieprzeciętna kobitka :) popularnośc zapewniona !
Też lubię makowca na Boże Narodzenie i Wielkanoc, tylko takiej pomocnej babci brak :( Uściskaj babcię, bo jest wyjątkowa :)
-
2010/04/01 19:48:38
Latający-talerzu dokładnie tak, wiemy co dobre ;)

Jolanto a to jeszcze nie koniec, dzisiaj Mama ma upiec babkę, więc może jutro wrzucę na bloga, a z Babci przepisów to koniecznie jeszcze muszę sfocić keks orzechowy, bo to coś pysznego jest ;)

Margotku a wiesz, ja też tak myślę ;) na mak zawsze jest czas, o tak!

Grażynko idę obczaić w takim razie jaki to będziesz piekła, bo nie kojarzę ;)) i czekam już, od teraz na niego ;)

Myniolinko żółwik w takim razie ;D

Szarlotku ha ha nie, z Babcią to by nie przeszło ;) dzięki CzekoKotowi zyska popularność;P mam nadzieję że może i Wam uda się kiedyś skorzystać z Babcinych-Krzysiowych przepisów, bo niektóre to naprawdę rządzą ;D

pozdrawiam ciepło i wiosennie!
-
2010/04/01 19:58:32
Pysznie wygląda, ten mak taki wilgotny i wcale się nie rozłazi. U mnie makowiec występuje tylko na Boże Narodzenie, bo z tym mieleniem maku to strasznie dużo zachodu. W zasadzie taki oszukiwany z puszki jest całkiem niezły, ma tylko jeden feler - olejek migdałowy, którego ja nie toleruję. Pozdrowienia :)
-
2010/04/01 20:09:15
Moja babcia zawsze piekła makowca na Wielkanoc. Ja też mam w planach makowca, ale poczekam z pieczeniem do soboty, inaczej nie będzie miał szans przetrwać. Pozdrawiam :)
-
2010/04/01 20:34:27
bardzo lubię takie zawijaki makowe:)) mniam!:) a Twoja Babcia jest wspaniała! ale Ty i tym wiesz:) pozdrowioneczka Viri:)
-
2010/04/01 20:58:54
Takie babcine ciasta są najlepsze:)
Mnie pozostały tylko wspomnienia...
-
2010/04/01 21:46:08
Karolino taki sklepowe nadzienie się nie umywa, chociaż prawda jest dość smaczne no ale porównania jak dla mnie nie ma, a felerem jest to że ma w sobie rodzynki ;)
Babcia lubi czarować, to dlatego mak nie ucieka.

Noblevo ooo widzisz, czyli jednak nie tylko u nas taka tradycja istnieje. U nas zawinięty w papier by jutro nie kusiło ;)

Ilko hih czyżbyś wciąż pamiętała masę czekoladową mojej Babci? ;D

Aniu dokładnie, Babcie pieczą najlepiej ;*
pozdrawiam ciepło!
-
Gość: beataohar, *.mmj.pl
2010/04/01 21:53:06
Piękny! uwielbiam takie tradycyjne, rodzinne przepisy
-
2010/04/01 22:34:54
Przyznaję, że i u mnie na każde święta jednak pojawia się makowiec. Wszystko dlatego, że Misiek, zwany moim bratem jest makowożerny.
-
2010/04/01 23:24:47
Viridianko, moja mama także piecze makowce na Wielkanoc :)Właśnie dziś je piekła :))
Piękny ten Twój makownik!:)
-
2010/04/02 06:11:18
3
-
2010/04/02 09:14:52
Makownik- to brzmi dumnie.
Od babci- jeszcze dumniej:)
Buzia
-
2010/04/02 09:15:24
Makownik- to brzmi dumnie.
Od babci- jeszcze dumniej:)
Buzia
-
2010/04/02 09:27:59
Makowic super wyglada. Równiez go piekę, bo takie dostałam zmówienie ;] Miłych Świąt ;]
-
2010/04/02 10:12:53
Ależ apetycznie się prezentuje :)

Wesołych i smacznych Świąt :)
-
2010/04/02 11:07:37
U nas też są na Wielkanoc, chociaż ja sama nie przepadam z makowcami. Wesołych Świąt Viri.
-
2010/04/02 11:17:09
Hmm ;) Rzeczywiście bardziej z Bożym Narodzeniem się kojarzy ale u mnei też się zdarzała na Wielkanoc, chociaż raczej jako kupne ciasto dodatkowe :))
Osobiście wolałabym z rodzynkami, ale wiem że Ty nie lubisz , więc skuszę się na taki orzechowy kawałeczek ;))

Viri, słonko! Życzę Ci zdrowych, pogodnych i ciepłych świąt z ukochaną rodzinką i wielkim uśmiechem na twarzy.
Pozdrawiam
-
2010/04/02 14:28:18
Beatko ja też, dlatego spisuję je tutaj na blogu, by móc z nich korzystać w przyszłości ;)

Zemfi łączę się w umiłowaniu do maku z Miśkiem, bratem Twym ;)

Majanko a widzisz! Rok temu o ile sobie przypominam nie widziałam u nikogo na Durszlaku w okresie wielkanocnym makowników, dlatego stwierdziłam że to raczej nie u większości, a tu taka miła niespodzianka :)

Olciaku dobrze powiedziane ;)

Zjedz mnie a skoro zamówienie, to trzeba się wywiązać ;) Wesołych!

Tili dziękuję i Tobie wszystkiego dobrego :)

Kaba a szkoda bo to takie pyszne ciasta ;) nawzajem!

Dziwnograjku kupne ciasto dodatkowe - fajnie to brzmi ;) dla Ciebie zawsze mogę zrobić wyjątek i posypać rodzynkami ;P
i Tobie Kochana samych radosnych chwil w te Święta, niech czarne myśli pójdą precz, nie nie zaprzątają Twojej pięknej główki ;))))

pozdrawiam!

-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2014/03/16 10:30:44
jestem chyba największym nieudacznikiem kulinarnym, wszystko mi się rozlazło, rolady szersze niż dłuższe. Do zawinięcia wszystko szło pięknie, a potem jak postawiłam zaczęły rosnąć na boki, trzy cm wysokie i dwadzieścia szerokie:-) Buuuu.....
-
2014/03/16 11:42:29
A włożyłaś je do blaszki? One powinny rosnąć w prostokątnej foremce by wypychały się wzwyż a nie wszerz.
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2014/03/16 12:10:57
nieee:-((((a do jakiej to blaszki keksówki czy szerokiej?
-
2014/03/16 12:31:14
'Ciasto rozwałkować na duży prostokąt, rozsmarować nadzienie makowe i podzielić na 3 części, każdą zrolować i ułożyć obok siebie w nasmarowanej masłem blaszce.'
Moja Babcia robi albo w dwóch długich keksówkach dwa makowce, albo w jednej większej blaszce prostokątnej trzy.
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2014/03/16 12:44:08
no dobra, ale one się nie zlepiają jak obok siebie, czymś je oddzielasz? w keksówce to też boki by się odcisnęły i nie będzie okrągła:-(
-
2014/03/16 13:09:21
Zlepiają się ;) popatrz na pierwsze zdjęcie, jedna ścianka pionowa makowca jest przypieczona a druga nie, jest oderwana od makowca który był obok. Moje nie są okrągłe, nie bardzo wiem o co teraz Ci chodzi :)
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2014/03/16 13:25:32
kurcze, nie zauważyłam nigdy tych boków żeby były odrywane, a poza tym to zrobiłam dwie rolady, bo jakoś zdawało mi się mało ciasta na trzy. Dobrze, że zrobiłam próbę przed świętami, bo byłby obciach jak cholera:-)
-
2014/03/16 13:29:15
Ahahaha w takim razie ja też się cieszę, że zrobiłaś próbę! A Smakują?
Zdjęcia nie są najlepszej jakości, może uda mi się je poprawić w te Święta:)
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2014/03/16 16:30:49
gdyby nie to, że rozlazłe i spód spalony to naprawdę bardzo dobre:-))) mam nadzieję, że za drugim razem nie będzie tak fatalnie. Dzięki za porady i inspiracje!
-
2014/03/16 22:18:00
Będzie idealnie na pewno! A jak coś to pytaj jeszcze wcześniej :)
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/17 00:02:34
Ja gdy widzę takie cudo na talerzyku - to od razu przezywam -
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2014/03/21 14:09:54
ha! zrobiłam:-)))wyszedł genialnie,wyrośnięty jak cie mogę, najlepszy jaki jadłam w życiu. Od razu pół gorącego strucla pożarłam, chyba pęknę normalnie. Trochę jeszcze bym miała zastrzeżenia do tych brzegów, że takie nie zaokrąglone to mało widowiskowe, bo Geslerowej to widział mi się taki idealny.
-
2014/03/21 17:42:49
A podeślesz mi linka ze zdjęciem makownika Gesslerowej? :)
Bardzo, bardzo się cieszę że Ci smakował!! Przekażę Babci, bo to Jej przepis - na pewno się ucieszy :)