Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb z pieczonym czosnkiem i szczypiorkiem (na zakwasie)

Ogromnie zaniedbałam swój zakwas, a on biedaczek odwdzięczył mi się tak pięknym, dużym i przepysznym (!) chlebem. Z bardzo chrupiącą skórką, mięciutkim, aromatycznym miąższem, długo utrzymujący świeżość.

Przepis znalazłam na blogu Margot, Polki i Tatter - Piekarnia po godzinach i delikatnie go zmodyfikowałam dodając: dwie, średniej wielkości, główki pieczonego czosnku (taki jest znacznie łagodniejszy i był jedynie lekko wyczuwalny) oraz sporą garść grubo posiekanego szczypiorku.

Chleb miałam zamiar piec na blaszce jednak ciasto było bardzo luźne. Przełożyłam je więc do tortownicy i pozwoliłam wyrastać w piwnicy całą noc. Efekt absolutnie zachwycający. Tak wspaniałego chleba można 'szukać ze świecą'... serio! Gorąco polecam!

składniki:
  • 200g zakwasu żytniego razowego (100% hydracji)
  • 290g wody (u mnie ciut mniej)
  • 400g białej pszennej mąki chlebowej
  • 100g pszennej mąki razowej (dałam orkiszową)
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie)
  • 12g soli
dodatkowo:
  • 2 główki pieczonego czosnku
  • duża garść grubo posiekanego szczypiorku
1. Mieszanie.
Zakwas wymieszać z mąkami i wodą (ew. drożdżami). Zostawić na 20 minut. Następnie dodać sól, upieczony czosnek (roztarty w moździerzu) i posiekany szczypiorek, zagnieść gładkie, delikatnie lepkie ciasto.
2. Pierwsza fermentacja i składanie.
Zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny w temp 24 C, składając ciasto raz po godzinie.
3. Formowanie.
Ukształtować okrągły bochenek i złączeniem w górę włożyć do koszyka (u mnie tortownica 21cm). Kosz/blaszkę wsunąć do dużej foliowej torby.
4. Ostatnia fermentacja.
Ostatnia fermentacja powinna zając ok. 1 1/2 godziny.
5. Pieczenie.
Piec z kamieniem rozgrzać do 250C. Nacięty bochenek wsunąć do naparowanego pieca i piec z parą przez 10 minut. Temperaturę pieca zmniejszyć do 230C i piec jeszcze 25 minut.
Przed pokrojeniem chleb należy dobrze wystudzić.

Buon Appetito! :)

chleb bierze udział w akcji Grumków:

poniedziałek, 19 kwietnia 2010, viridianka

Polecane wpisy

  • Ciabatta

    Z grubą chrupiącą skórką oraz mięciutkim środkiem. Aromatyzowane suszonymi pomidorami i ziołami. Dobre. poolish (zaczyn): 190g mąki pszennej 120ml wody 1/8 łyże

  • Chleb z soją

    Ten przepis poleciła mi Ala i... to był strzał w dziesiątkę! Chleb jest przepyszny. Czy to z soją, czy jak podaje oryginał z siemieniem lnianym. Obie wersje sp

  • Włoski wieniec z nadzieniem

    Jeśli kochacie włoską kuchnię gwarantuję, że rozsmakujecie się w tym wieńcu. Jest w 100% przesiąknięty Italią - od ciasta po farsz. Samo wyrabianie drożdżowego

Komentarze
2010/04/19 09:01:26
O tak, ten chleb to mistrzostwo świata, a jeszcze dodatek pieczonego czosnku i szczypiorku mógł mu tylko dodać kolejnych laurów :)
-
2010/04/19 09:04:29
Viri...błagam o kromeczkę!:))
-
2010/04/19 09:14:11
Jest cudowny. Wyrósł jak marzenie. A ten czosnek i szczypiorek, ech.
-
2010/04/19 09:47:15
Piękny, dorodny chlebek upiekłaś Viridianko:) no i ten aromat czosnku i szczypiorku... to połączenie musi być pyszne!:) pozdrawiam Cię Viri ciepło
-
2010/04/19 10:10:01
cudowny bochenek, bardzo ciekawy przepis :) chyba się nim zainteresuję :) pozdrawiam gorąco
-
2010/04/19 11:14:48
Oh jak ja bym zjadla choc jedna kromeczke... musi byc pyszny!
-
2010/04/19 11:48:37
strasznie fajny ten Twój zakwas:-)
-
2010/04/19 11:50:46
swietny taki chlebek
:)
ja dzis wlasnie ruszam zakwas, wiec trzymaj kciuki

ps. mail dziala ale mam mase egzaminow wiec odpisze jak tylko znajde czas
-
Gość: PasjaPieczeniaLillan, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/04/19 12:05:26
Ach, taki chrupiący chlebek ze świeżym masłem...! A do tego uwielbiam czosnek :) Piękny!
-
2010/04/19 12:07:34
A Ty niedobra!!:))
Jak mogłaś zaniedbać zakwasik :D
Powiem Ci szczerze, że piękny Ci wyszedł ten chlebek, zapisuję sobie przepis do wypróbowania!
Pozdrawiam cieplutko!
-
2010/04/19 13:56:05
A ja też mam! właśnie mój zakwas czeka na zużycie ;)) Śliczny chlebek, ja też się dzisiaj zabieram:)
-
2010/04/19 14:07:57
Wspaniały bochenek:)
-
2010/04/19 15:26:04
Czyje łapki na zdjęciu? ;D
-
2010/04/19 16:00:57
Bardzo lubimy czosnek pieczony, a jeszcze z dodatkiem szczypiorku taki chleb musi nieźle smakować;-)
Pozdrawiam;-)
-
2010/04/19 16:08:39
chleb pierwsza klasa!

:)
-
2010/04/19 16:44:38
Piękny jest Twój chleb Viridianko! I przepysznie wygląda na zdjęciach:)
Pozdrawiam CIę serdecznie!:)
-
2010/04/19 16:53:59
Co prawda ani czosnek, ani szczypiorek nie są lubiane przez moich domowników, to mogę sobie chociaż popatrzeć. A patrzy się bardzo przyjemnie! ;))

Pozdrawiam!
-
2010/04/19 18:35:54
rewelacyjny!!! chyba muszę w końcu nastawić ten zakwas...
-
2010/04/19 18:39:17
Jaki on był dobry rano z masełkiem yum yum.. z resztą jak wszystkie świeżo upieczone wypieki Twe;D
-
2010/04/19 19:45:23
Och, Viri, jak ja bym zjadła tego chlebka :)
-
2010/04/20 07:15:35
Wspaniały chlebek i jak ślicznie Ci wyrósł, pozdrawiam :)
-
2010/04/20 07:42:21
Słodki, pieczony czosnek - uwielbiam! Takim chlebem można w progu witac każdych gości!
-
2010/04/20 20:38:10
O matko, uwielbiam takie wielkie chleby! :) I jeszcze z czosnkiem...
-
2010/04/21 04:14:22
Ale bochen!!!
Piekny , tylko podziwiac :)
-
2010/04/21 10:39:25
Wow ale wielki,cudownie wygląda i jeszcze ten czosnek mniami.pozdrawiam.
-
2010/04/21 22:00:15
wow! jaki bochen! Pyszna modyfikacja:)
-
2010/04/22 20:43:07
Tili tak, tak. Moja Babcia już ma ten przepis, i piekła już dwa razy. Szkoda, że jednak nie mogę tego Jej spróbować z orzechami, ziarnami...

Gosiu a proszę Cię bardzo (:

Kaba dziękuję za słowa uznania, ale to tylko zasługa zakwasu (;

Ilko tak, tak połączenie rzeczywiście się sprawdziło, był cuuudny!

Madziu super, mam nadzieję że dasz znać jak upieczesz (:

Ziji potwierdzam, że jest pyszny, a nawet przepyszny!

Asiejko (:

Madziu o rany! naprawdę? czekam na relacje!

Lillan bo domowe chleby to właśnie z masłem są najlepsiejsze (:

Aniu ale pamiętam o nim teraz jak mnie w Domu nie ma i Mame proszę o dokarmianie xP więc nie ma tak źle obecnie. Koniecznie daj znać co bym nie przegapiła :/

Gosiu ((:

Wiosenko dzięki, dzięki.

Maniu a moje łapki xD
-
2010/04/22 20:50:05
Grumko i ja lubię pieczony czosnek, jest świetny, dodaje aromatu, i jednocześnie nie jest tak bardzo wyczuwalny jak świeży, więc łatwo go przemycić (;

Agatku (:

Majanko dziękuję ślicznie!

Zay no coś Ty!? czosnek jeszcze zrozumiem, ale szczypiorek? toż to niemozliwością jest xD

Myniolinko tak, tak, tak właśnie zrób (: mój stoi obecnie po kilka miesięcy w lodówce bez użycia i nic mu nie jest, Mama go tylko dokarmi co drugi tydzień, i tyle.

Sis oj tam, oj tam ;*

Grażynko nic tylko nastawiać zakwas i piec (;

Anytsujx a bo to pewnie dlatego, że tak długo wyrastał sobie w chłodku (;

Retrose a wiesz, że o tym samym pomyślałam? jak tak patrzyłam na to pierwsze zdjęcie (;

Uśmiecham się ja też!

Magoldi dziękuję!

Tysiaczek oj tak, duży to on był ale bardzo szybciutko został zjedzony (:

Atinko też tak uważam (:

dziękuję, pozdrawiam!
-
2010/04/22 21:02:13
Wygląda imponująco, tylko ten nieszczęsny zakwas, do którego ciągle nie mogę się przekonać. Ale kromeczkę z masłem chętnie bym zjadła. Albo i dwie.
-
Gość: lo, *.adsl.inetia.pl
2010/04/23 06:23:53
Piękny chleb. Dodatek pieczonego czosnku musi być doskonały. Teraz już wiem jaki chleb upiekę na weekend. Pozdrawiam
-
2010/04/24 12:53:35
wooow, przecudny! wielka szkoda, że nie potrafię piec chleba...
-
2010/04/25 09:57:01
Karolino przekonaj się, przekonaj. To bardzo miły domownik jest i ile dobra daje (;

Lo mam nadzieję, że dasz znać jak smakował!

Bartyniko to nic trudnego, słowo honoru! Ja zaczynałam od bułeczek, a potem podeszłam do chlebów. Może Ty też tak zrób, będzie dobrze zobaczysz (:
-
2010/04/26 00:00:46
Alez to jest mysl, pieczony czosnek i chleb, az sobie nie moge wyobrazic smaku, czuje ze pyszny :-) Piekny!
-
2010/04/29 16:49:39
Basiu pyszny, pyszny, warto spróbować (:
-
2010/04/29 21:17:27
Cudnyś:*
-
2010/04/30 13:13:58
dziękuję, cieszę się że Ci się podobuje (:
-
2010/05/22 23:11:06
Przepiękny chleb Ci się upiekł! Mam nadzieję, że to jest regułą, jeśli ktoś dokładnie będzie stosował się do Twoich wskazówek :)
-
2010/05/22 23:19:56
tak, jeśli tylko zakwas mamy żywotny (;
-
Gość: E..., *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/28 23:05:02
Mnie ten chlebk wyszedł...hmm...lżejszy? :P Miał dużo regularnych dziurek. Może przez to, że ciasto było bardziej luźne. Pominęłam czosnek. Wyszedł bardzo smaczny :)
Super przepis.
-
2010/06/08 23:40:05
oj u mnie też było bardzo, bardzo luźne, dlatego trafiło do tortownicy (:
cieszę się ogromnie, że smakował - ten przepis faktycznie jest super!
-
2010/12/27 14:05:58
Ten chleb właśnie dziś upiekłam. Dałam do niego suszonego szczypiorku. Pyszny wyszedł !!! Taki aromatyczny. Poezja !!! Pozwolę sobie umieścić go u siebie na blogu.

Pozdrawiam !!!
-
2010/12/29 17:28:03
Ivon! bardzo się cieszę i czekam na notkę :))
pozdr