Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb z pieczonymi orzechami laskowymi

Kolejny znakomity przepis J. Hamelmana. Przepyszny chleb. Jednocześnie neutralny, klasyczny w smaku, z niezwykle chrupiącą skórką i mięciutkim miąższem oraz aromatem pieczonych orzechów laskowych... Fantastyczny jako dodatek do dań w rozpoczynającym się sezonie na grilla. Polecam gorąco!

składniki na dwa bochenki

zakwas:

  • 240g mąki chlebowej
  • 125g wody
  • 2 łyżki + 1 łyżeczka zakwasu

Wszystkie składniki zmieszać i odstawić na 12 godzin w temp. 21 st. C.

ciasto właściwe:

  • 640g mąki chlebowej
  • 300g mąki pełnoziarnistej (dałam białą mąkę chlebową)
  • 530g wody
  • 40g miękkiego masła
  • 1 łyżka soli
  • 1 + 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • zakwas
  • 1 + 1/2 szklanki orzechów laskowych (podpieczonych i grubo posiekanych, ja następnym razem dodam dwa razy tyle (: )

Mąki, sól i drożdże mieszamy w dużej misce. Dodajemy masło i rozcieramy całość w palcach, następnie wodę i przygotowany wcześniej zakwas. Wyrabiamy przez około 7-10 minut. Dodajemy orzechy, wyrabiamy aż zostaną równomiernie rozmieszczone w cieście. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5h (po 45 minutach składamy).

Dzielimy ciasto na pół i formujemy bochenki, owalne lub okrągłe. Odstawiamy do wyrośnięcia w koszykach na 1h. Nacinamy i pieczemy przez 40-45 minut w 235st.C, nastepnie jeszcze 15 w 215st.C.

Buon Appetito! :)


niedziela, 02 maja 2010, viridianka

Polecane wpisy

  • Ciabatta

    Z grubą chrupiącą skórką oraz mięciutkim środkiem. Aromatyzowane suszonymi pomidorami i ziołami. Dobre. poolish (zaczyn): 190g mąki pszennej 120ml wody 1/8 łyże

  • Chleb z soją

    Ten przepis poleciła mi Ala i... to był strzał w dziesiątkę! Chleb jest przepyszny. Czy to z soją, czy jak podaje oryginał z siemieniem lnianym. Obie wersje sp

  • Włoski wieniec z nadzieniem

    Jeśli kochacie włoską kuchnię gwarantuję, że rozsmakujecie się w tym wieńcu. Jest w 100% przesiąknięty Italią - od ciasta po farsz. Samo wyrabianie drożdżowego

Komentarze
2010/05/02 15:52:09
U la! :)
Ale Ty wiesz że ja czekam na jakieś małe, okrągłe ciasto :D
-
2010/05/02 16:27:38
Super wygląda :) Z pewnością jest pyszny :) jest tylko jeden, mały problem... Nie mam zakwasu :)
-
2010/05/02 16:38:43
A robiłam, robiłam i był bardzo dobry:)))
-
2010/05/02 17:36:22
O jaki fajnie wygląda!: ) Jak słodka bułka:) Poproszę kromeczkę:
-
2010/05/02 17:43:36
widać ,ze wart pieczenia
chleb wygląda na bardzo , ale to bardzo smaczny
-
2010/05/02 18:06:03
to taki chleb z chrrrrupiącą skórką.. o którym pisałaś? :-)
-
2010/05/02 18:13:41
On musi być pyszny! Z orzechami i to jeszcze pieczonymi, mniam, sama nazwa mówi za siebie:)
Piękne zdjęcia Viridianko:)
-
2010/05/02 18:34:55
Poleczko będzie, będzie, coś na pewno tylko nie wiem kiedy (: może pod koniec maja? pożyjemy-zobaczymy (:
;*

Kasiorku odważ się na zakwas, mój już niedługo będzie miał rok i jest fantastyczny (jeśli mogę tak o zakwasie napisać). To wcale nie takie trudne, spróbuj (:

Olciku (: a kiedy będzie w Galerii? czy już był, a ja przegapiłam?

Gosiu słodka bułka? może być i słodka bułka, ale jest o niebo lepszy xD

Margotku owszem jest wart pieczenia, i jest barrrdzo smaczny! (:

Asiejku tak, dokładnie ten (; mogę podrzucić kromalkę do Twojej chrrrrupiącej sałatki (:

Majanko tak, taki jest (:
pochwalę się: mam nowy aparat i to on sprawia, że zdjęcia są piękne - to jego zasługa xD

pozdrawiam!
-
2010/05/02 18:38:13
z nutellą w sam raz :)
-
2010/05/02 18:44:47
Ach... takie z orzechami chyba lubię najbardziej... :) Cudny chlebek! Pozazdroszczę trochę. :)
-
2010/05/02 19:44:15
Ja tez jestem pies na takie chleby :) cudny!
-
2010/05/02 21:35:48
piękny chlebuś i ta zieleń w tle...:))) pozdrawiam cieplutko:*:)
-
2010/05/02 22:21:24
Wygląda pięknie. Smakuje pewnie cudownie. Uwielbiam chleby z dodatkiem orzechów. Bardzo dawno nie piekłam już chleba i chyba najwyższa pora nadrobić. Myślę, że zacznę od tego właśnie przepisu. Pozdrawiam ciepło!
-
2010/05/02 22:32:11
MyDelicious przez orzechy laskowe, tak? (: wiesz, jutro spróbuję na śniadanie kromeczkę z Nutellą.

Małgosiu ja dzisiaj przy kolacji powiedziałam to samo: chleby z orzechami to moje ulubione (:

Kass he he (:

Ilko w końcu trawa jest soczyście zielona... (:

Kucharnia będzie mi bardzo miło jeśli skorzystasz z tego przepisu i mam nadzieję, że zasmakuje! (:

pozdrawiam!
-
2010/05/02 23:16:27
Wygląda genialnie! Takiego chlebka jeszcze nie jadłem, ale i tak wiem, że by mi posmakował..jak wszystko co ma w sobie orzechy.. Cudny..
-
2010/05/03 10:43:54
cudownie wygląda, uwielbiam przepisy Mistrza i ten przepis bardzo mi się podoba :) a Twoje zdjęcia mnie bardzo zachęcają
-
2010/05/03 11:02:57
Piękny! Jestem pod dużym wrażeniem :)
-
2010/05/03 15:20:49
Z orzechami chleba to ja jeszcze nie jadłam, ale prezentuje sie wspaniale!
-
2010/05/03 17:42:55
Spencer to może się skusisz? (;
jest naprawdę bardzo smaczny, i robi się go stosunkowo szybko jak na zakwasowca (:

Magdo o tak ja też, ale wiesz co: chyba trudno znaleźć kogoś komu by chleby Hamelmana nie smakowały (: ja się jeszcze nie zawiodłam.

Grażynko dziękuję, muszę Cię nauczyć piec chleby (;

Aniu skuś się koniecznie na chleb z orzechami, najwspanialsze moim zdaniem bochenki wychodzą z ich dodatkiem! a jak są jeszcze grubo posiekane... mniaaam (:
pozdrawiam ciepło!
-
2010/05/03 19:52:02
O rety :)) Ten Chlebek wygląda obłędnie ;))) Marzy mi się taki z nutellą albo słodkim twarożkiem. Kusisz , Viri, takimi pysznościami.
-
2010/05/03 21:15:41
o widzisz z Nutellą już padły propozycje by go wszamać, ja wypróbowałam - pycha! ;)
-
2010/05/03 21:53:42
muszę w końcu ten zakwas nastawić bo tyle mnie omija pyszności...
-
2010/05/03 22:35:43
oj tak, musisz, prowadzenie bloga zobowiązuje do pewnych kroków tak sobie myślę xD i zakwas to jeden z nich Moja Droga (:
-
2010/05/04 11:07:19
Wspaniały chleb. Takiego jeszcze nie jadłam! Pozdrowienia :)
-
2010/05/04 17:07:55
Chyba musisz poczekać aż upiekę kolejny, bo zdjęcia mam fatalne;p
-
2010/05/04 21:07:01
Wspaniały chlebek, ślicznie Ci się upiekł :)
-
2010/05/04 21:07:50
Viri, ach ten Hamelman, pieknie Ci sie upiekl, a Nutella czuje jak ulal pasuje do owych orzechow :-)
-
2010/05/05 17:48:02
Dagmaro to może się skusisz? ja gorąco polecam (:

Olciku no widzisz, tak też bywa, ale wiesz ja też go kiedyś jeszcze upiekę, tylko tak sobie myślę: na samym zakwasie? Może mój roczniak da radę (:

Anytsujx dziękuję, a może i Ty się skusisz? (;

Basia hi hi wszyscy tylko o Nutelli i Nutelli xD a ja piekąc wcale nie pomyślałam, że to szczególnie dobry dodatek będzie, jednak spróbowałam i pyyycha (:

pozdrawiam ciepło!

-
2010/05/16 14:28:19
Bardzo lubię tutaj zaglądać.Chlebek idzie w zakładki i po niedzieli będę go piekła.Pozdrawiam.
-
2010/05/18 10:59:34
bardzo mi miło Cię, Madino u mnie gościć (:
mam nadzieję, że chlebek posmakuje i pięknie się upiecze!
-
2010/05/18 20:44:01
Po takiej rekomendacji, to kopiuję przepis i jak tylko odświeżę zakwas, to go upiekę :) Tylko dla siebie ;D
-
2010/05/19 12:45:57
he he w takim razie czekam na Twój chlebek (:
-
2010/05/23 00:55:02
Chrupiąca skórka, miękki środek... i do tego orzechy. To na pewno niebo w gębie!
-
2012/04/10 15:52:13
Zrobiłam, pycha! ;)