Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Dżem borówkowy

Borówkowość w czystej postaci. Pyszne i pachnące owoce, dla słodyczy - cukier, pektyna jako naturalny zagęstnik oraz utrwalająca kolor - cytryna. Tylko cztery składniki i wspaniały dżem gotowy. Oczywiście możemy również dodać ulubionej przyprawy np. wanilii, cynamonu, kardamonu, imbiru... na co tylko mamy ochotę.

Taki dżem to idealny dodatek na śniadanie - do słodkiej bułki czy chleba z masłem. I borówkowy to zdecydowanie mój numer jeden!

składniki:

  • 1kg borówek
  • 1/2kg cukru (lub mniej/więcej, zależy od słodyczy owoców)
  • 1/2 opakowania pektyny
  • sok z 2 cytryn

Borówki przejrzeć, oczyścić, umyć. Rozgnieść nieco w dużym garnku. Zagotować mieszając. Cukier połączyć z pektyną. Do gotujących się owoców po trochu wsypywać mieszankę, mieszać aż do zagotowania się. Wyłączyć gaz i dodać sok cytrynowy. Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i zapasteryzować. I tyle (:

Do dżemu można dodać ulubionej przyprawy np. wanilii, cynamonu, kardamonu, imbiru... do wybory, do koloru (:

Buon Appetito! :)

ps. na zdjęciach są borówki amerykańskie, jednak to taka zmyłka - ja zrobiłam dżem z polskich borówek zwanych jagodami.

czwartek, 08 lipca 2010, viridianka

Komentarze
2010/07/08 18:15:45
Ja postanoiwłam, ze w tym roku nie robię żadnych dżemów. Ale jak patrzę na Twój to moje postanowienie bierze w łeb:)
-
2010/07/08 18:24:05
Oj, jaki cudny ten dżem...
-
2010/07/08 18:34:38
Viridianko, jaki on jest piękny! Do moich bułeczek wprost idealny!:)
-
2010/07/08 18:51:00
Wygląda fantastycznie. Uwielbiam dżem borówkowy. Daj polizac łyżeczkę :P
-
2010/07/08 18:59:20
Wyobraziłam sobie miękkie, jeszcze odrobine ciepłe bułeczki jedzone w niedzielne sniadanie z twarożkiem i Twoim dżemem. Ah jak pysznie!
-
2010/07/08 19:10:15
Cudowny. Ja wykorzystałam ostatnio nadzienie jagodowe, które zostało mi z jagodzianek i zrobiłam 5 łyżek dżemu :)
-
2010/07/08 19:13:22
mmm...pyszności;)
-
2010/07/08 19:25:29
cudnie muszą smakowac domowe jagodowe łyżeczki!
-
2010/07/08 19:47:19
Wiosenko skuś się (: chociaż na jedną partię (;

Majanko no to bierz słoiczek ;P

Kaba no to przyszalałaś moja Droga xD

dziękuję, cieszę się że się podoba!
pozdr
-
2010/07/08 19:53:21
Truskawkowy, przystępny cenowo sezon mnie ominął, więc i na dżemy za późno. Ale teraz czas jagód... i może wreszcie uda mi się przygotować pierwszy, własny, wymarzony dżem. ;)

Tylko gdzie można dostać pektynę, Asiu?

Pozdrawiam! :)
-
2010/07/08 20:14:09
u mnie truskawkowe dżemy Mama zrobiła, teraz są u nas jeszcze truskawy, bardzo piękne i smaczne, 1,5 tyg mają podobno jeszcze być (:
a pektynę w każdym spożywczym sklepie dostaniesz (: podobno im dalej na północ tym gorzej ją dostać, ja mam o tyle dobrze że w pobliżu miasta mego mam fabrykę która pektyny produkuje, jak nie znajdziesz - mogę Ci przesłać bo u mnie jak napisałam każdy sklep spożywczy ma ją w swym asortymencie a wygląda tak:
www.pektowin.com.pl/images/dzemix_min.jpg
ta po prawej (:

pozdr
-
2010/07/08 22:06:22
Piękne zdjęcia, a taki dżem też sobie zrobię, jak tylko ceny jagód przestaną straszyć ;)
-
2010/07/08 22:42:35
u mnie pektyny niet... bo ja z północy jestem :)
-
2010/07/08 23:18:52
na pewno zrobię :) Mam już kilkanaście słoików ale narazie królują truskawki i rabarbar :) Borówkowy baaaaardzo mi sie podoba :)
-
2010/07/09 08:29:33
lubię dżemy i taki jest pyszny...;) ja sama nie robię ale od mamy wyproszę...;)
-
2010/07/09 10:09:00
borowki....yay, szkoda, że u nas są tak ciężko dostępne... ale już ma mw planach inne owocowe konfitury ;)
-
2010/07/09 11:17:38
mmm... pyszny dżemik:) u mnie póki co truskawkowy już w słoiczku:)
-
2010/07/09 11:32:51
Musi być pyszny, marzę o takim.Pozdrawiam.
-
2010/07/09 13:34:36
Natalko ceny fakt zabójcze, ale ja kocham borówki dlatego nie potrafię sobie odmówić (;

Myniu to ja mogę wysłać jeśli masz ochotę, u mnie pod dostatkiem (;

MlecznaCzekoladko zrób, zbór pycha jest ten dżem!

pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa
(:
-
2010/07/09 17:12:37
Viri ja już zrobiłam konfiturę jagodową z migdałami i mam zamiar nazbierać takich górskich jagód i zrobić klasyka :) I tak sobie myślałam by zrobić go soute :)

serdecznie pozdrawiam z Tychów

ps. Lech rulez :P no i Gorlice też :)
-
2010/07/09 21:52:47
Ja nic nie robie do sloikow a tu takie pysznosci , az mi wstyd ...
-
2010/07/09 21:56:07
To musi być pyszne! uwielbiam borówki...
-
2010/07/09 22:12:07
Ołaaa! Moje ukochane borówki... mmm
-
2010/07/09 22:17:25
borówkowy będę robić na pewno! śliczne fotki!
-
2010/07/10 15:27:38
Ewelosko he he sie wie (;

Magoldi to może się skusisz na taki borówkowy? to jest naprawdę chwila moment a w zimie będzie jak znalazł (:

pozdrawiam i dziękuję (:
-
2010/07/12 15:19:02
Może nie borówkowy, ale jagodowy zrobię na pewno:)
-
2010/07/12 16:38:12
Olciku borówki to na południu Polski jagody (:
ja amerykańskie to zjem tylko na surowo, po przetworzeniu tracą smak.
-
Gość: kachaj, 10-86.ipartner.com.pl
2012/07/17 11:19:14
Jestem z północy, hehe, jak to brzmi, dokładniej ze szczecina i jest problem z tą pektyną. Obleciałam pół miasta i znalazłam w sklepie ze zdrową żywnością pektynę jabłkową. Nadaje się?
-
2012/07/17 13:39:06
Myślę, że tak. Pektyna to pektyna w końcu :)
Robiłam w tym roku taki sam dżem tylko bez pektyny i też wyszedł, po prostu wydłużyłam czas smażenia. Najpierw zasypałam owoce częścią cukrem. Powstały sok wygotowałam na b. gęsty syrop, dodałam owoce i jeszcze trochę pogotowałam by konsystencja była właściwa. Pyszny jest :)
-
Gość: Andrzej, cnd81.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/08 19:37:13
Sama przyjemność w konsumowaniu takiego dżemu- Tylko ze u nas to tylko Dżemix lub podobna nazwa - Czy Konfitureks - a pektyna ? Dla miejscowych sprzedawczyń to -wielkie oczy robią --Jeszcze większa przyjemność gdy nazbiera się te jagody w lesie- A może trafi się grzybek ? obok
-
2014/01/10 17:02:29
Pektynę można pominąć i przygotować dżem nieco innym sposobem - od dwóch lat wielokrotnie testowany z różnymi owocami :)
'Owoce myjemy, następnie drylujemy. Przekładamy do szerokiego garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 1-2h by puściły sok. Jeśli chcecie zachować w konfiturze większe kawałki owoców - co bardzo polecam - odłóżcie ich część (około 1/4-1/3 owoców) do osobnej miseczki, dodajemy je stopniowo w czasie przygotowywania dżemu. Podgrzewamy aż do zagotowania na większym ogniu, potem już na najmniejszym by konfitura parowała - owoce mieszamy co kilka minut aby nie przywarły do dna. Konfiturę gotujemy na malutkim ogniu tak długo aż osiągnie odpowiednio gęstą konsystencję (w międzyczasie dodajemy sok z cytryny, ewentualnie więcej cukru oraz odłożone wcześniej owoce). Gotowanie można przerywać co jakiś czas i na wyłączonym gazie pozwolić konfiturze spokojnie parować.'
-
Gość: Andrzej, aauw173.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/15 14:22:11
W poprzednim roku to nazbieraliśmy w leśnym stanowisku borówkowym - bardzo duży pojemnik tych jagód- część zagospodarowaliśmy w słoiczkach a część ze śmietanką -lub z pierogami - w lesie trudno domyć rąk po tych zbiorach -ale---