Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Jagodzianki z lukrem (z ciasta serowego)

Sezon na borówki = JAGODZIANKI !

Długo szukałam przepisu na drożdżowe ciasto z serkiem, które nada się perfekcyjnie na tegoroczne jagodzianki. W końcu jednak pomyślałam: dlaczego nie stworzyć go sama? Jak pomyślałam tak zrobiłam. I mam teraz przy sobie najlepsze bułeczki jakie kiedykolwiek zrobiłam xD Wiecie... może też tak mówię, bo to przepis stworzony samodzielnie - a zauważyłam, że takie wypieki smakują bardziej - zajadam się nimi z jeszcze większą przyjemnością (:

Zaczełam od wypisania podstawowych składników na kartce. Przede wszystkim ser! Kto tutaj zagląda wie już zapewne, że uwielbiam mascarpone, więc posłużył mi za bazę. Następnie mąka, drożdże, masło, jajka, cukier waniliowy... borówki, duuużo borówek (:

Z proporcjami poradziłam sobie także bez większych problemów. Byłam w szoku:P ponieważ ciasto wyszło fantastyczne - wyrabiając, nie musiałam nic dodawać. Zapewne jak i my uwielbiacie sporo nadzienia, dlatego by jagodzianka była jagodzianką idelaną - musiało go być jak najwięcej.

Koniec końców ciasto jest puszyste, mięciutkie, delikatne z soczystym owocowym wnętrzem. Chciałam jeszcze zrobić kruszonkę, ale stwierdziłam, że będzie to już za dużo dobra jak na jeden raz xD Mamy więc jagodzianki z lukrem, cudowne jagodzianki z lukrem. Serdecznie polecam!

EDIT: przepis edytowany. W cieście zwiększyłam ilość mleka do 100ml (wcześniej 70ml) oraz pominęłam cukier i mąkę ziemniaczaną w nadzieniu.

składniki na zaczyn:

  • 30g świeżych drożdży
  • 70ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka cukru

Drożdże pokruszyć, połączyć z mąką, cukrem. Rozpuścić w mleku. Odstawić do napuszenia w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut.

składniki na ciasto:

  • 600g mąki pszennej
  • 70g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • duża szczypta soli
  • 250g serka mascarpone (możemy również wykorzystać mielony ser jak na serniki)
  • 50g miękkiego masła
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 100ml mleka
  • zaczyn

Mąkę przesiać z solą i cukrami do dużej miski. Dodać w cząstkach masło i mascarpone. Ugnieść na kruszonkę. Dodać zaczyn i jajko oraz mleko. Zagnieść ok. 10-15 minut - ciasto ma być gładkie i elastyczne, powinno z łatwością odchodzić od ścianek miski. Ciasto przełożyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć czystym ręczniczkiem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.

dodatkowo:

  • 350g polskich borówek (zw. jagodami)
  • lukier

Ciasto podzielić na 18 kuleczek (po ok. 70g). Stolnicę oprószyć mąką, ułożyć kuleczki, przykryć wilgotną ściereczką, zapomnieć na 15 minut.

Każdą cząstkę rozpłaszczyć dłonią na placuszek, nałożyć kopiaste 3 łyżeczki borówek, dokładnie zlepić (jak pieroga), podwinąć końce, zlepić, delikatnie aczkolwiek stanowczo zrolować w podłużne bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 35-40 minut. Przed pieczeniem posmarować mlekiem. Piec w 180st.C przez ok. 15-20 minut lub zarumienienia się. Ozdobić lukrem i ostudzić na kuchennej kratce.

Buon Appetito! :)

z tymi jagodziankami to jest tak: im dalej w jagodziankę tym więcej owoców, na zdjęciu tak dobrze tego nie widać, bo ugryziony jest sam początek... albo koniec bułeczki (;


 

 

poniedziałek, 12 lipca 2010, viridianka

Polecane wpisy

  • Stollen - niemieckie ciasto z bakaliami, rumem i marcepanem

    Przepyszne tradycyjne, świątecznie ciasto niemieckie z mnóstwem bakalii. Maślane, aromatyczne, słodkie i takie moje ulubione, pełne suszonych i kandyzowanych ow

  • Rogale Św. Marcina

    Aby upiec prawdziwego świętomarcińskiego rogala trzeba się naprawdę postarać. Po pierwsze należy zdobyć najważniejszy składnik jakim jest biały mak, po drugie ż

  • Drożdżowe ciasto dyniowe z kruszonką

    Wspaniałe, mięciutkie ciasto dyniowe na drożdżach ze słodką, chrupiącą kruszonką. W prześlicznym, słonecznym kolorze i dodatkami do wyboru: skórką pomarańczową,

Komentarze
2010/07/12 20:15:34
wow, no boskie
-
2010/07/12 20:18:07
zupełnie inne, wyjątkowe, nie powtarzalne;)
-
2010/07/12 20:22:14
Świetne są! A ja w tym roku jeszcze ani jednej jagody nie zjadłam... Sucho w lesie i są takie drobne, jeśli w ogóle są...
-
2010/07/12 20:24:43
zgadzam sie z tobą ze te wymyślone przez siebie przepisy smakują najbardziej ;) Wspaniałe te twoje jagodziany , podziel sie ze mna hihi ;)
-
2010/07/12 20:25:21
idealne!
-
2010/07/12 20:34:31
Wyglądają puszyście i kusząco, ja robiłam już w tym roku jagodzianki, ale nie były do końca satysfakcjonujące, chętnie więc sięgnę po Twój idealny przepis. Pozdrowienia!
-
2010/07/12 20:38:35
fajnie Ci wyszedł ten eksperyment ! Jagodzianki z serkiem muszą być pierwsza klasa :)
-
2010/07/12 21:22:31
Gratluję, ogromnie gratuluję, Asiu. I jestem dumna z sukcesu.
Mnie póki co samodzielne wymyślanie przepisów na jakiekolwiek ciasta (a jakże, myślałam nad tym!) totalnie przeraża. Jestem pewna, że wyszlaby z tego niejadalna, gliniasta, okropna klucha. Ot co!
A to Twoje rzeczywiście wygląda idealnie.
Cudo!

Ściskam! :)
-
2010/07/12 21:30:11
Viri, Ty wiesz jak człowieka skusić na coś słodkiego;) też chodzą za mną jagodzianki i to już od dłuższego czasu:) śliczne i b.apetyczne te Twoje są:))
-
2010/07/12 21:44:57
zanim zdążę skomentować jedno już pojawia się kolejne cudo :) ten tort czekoladowy niesamowity, róża w cieście pistacjowym, charlotte i na koniec jagodzianki, które depczą mi po piętach od jakiegoś czasu :) pięknie

agatek
-
2010/07/12 21:51:18
Pieeekne jagodzianki Viri! Ciasto z mascarpone z pewnoacia smakuje oblednie :)

Pozdrawiam serdecznie!
-
2010/07/12 22:04:34
Przepiękne jagodZIanki! No kurcze, ślinka mi cieknie no!:)
-
2010/07/12 23:41:30
Cudo! Bardzo mi się podobają, jeszcze nie robiłam ciasta drożdżowego z mascarpone.
-
2010/07/13 00:08:04
muszą być świetne :)
-
2010/07/13 00:32:34
No i jak to jest że z borówek są .. jagodzianki a nie borówczanki? :D
Kuszący przepis, bardzo :) Jagodzianki uwielbiam! :)))
-
2010/07/13 07:39:47
Serowe ciasto musi byc pyszne:)
-
2010/07/13 09:19:43
Jagodzianki wyglądają bardzo smacznie, a ten dodatek sera... kuszący;]
-
2010/07/13 10:42:51
Wygladaja lepiej niz w cukierni. Pychotka, nie wiem co bardziej czy ten lukier czy jagody.
-
2010/07/13 11:05:05
Przepysznie wyglądają :)
-
2010/07/13 12:42:25
Szkoda, że nie poczekałam z jagodziankami na Twój przepis. Wyglądają super.
-
2010/07/13 12:48:36
Viri przepyszniasta propozycja!!! też się czaję na takie serowe w weekend :) nie wiem tylko czy czasu wystarczy i zapału bo słabo funkcjonuję w takie upały... nie mniej jednak podziwiam innych za zapał do pieczenia :)
chwytam jedną i biorę się za robotę bo ukradkiem podglądam CK w pracy :)
-
2010/07/13 13:13:31
ten lukier.. nie wiem czy bardziej lubię jagodowe nadzienie czy lukier wlaśnie.. ;-)
-
2010/07/13 13:55:19
polecam z całego serca, właśnie zajadam się kolejna już:P bułeczką,
na drugi dzień smakują równie dobrze (:

Karolino mam nadzieje że Tobie zasmakują równie mocno co i nam (;

Oliwko dziękuję moja Droga ;*
nic się nie bój, trza podejść do tego na luzie a wyjdzie coś pysznego, zobaczysz, tylko się odważ (:

Moniu bo to Polacy się nie znają i o! :P jagody to ogólna nazwa dla owoców jak truskawki, malinki, borówki (: a borówka to borówka ;P powinny być borówczanki, z tym że nikt by nie wiedział o co kaman (;

Kasiula moja Mama stwierdziła że są jak malowane i trudno Jej było zjeść bo było Jej żal :P

CoiKiedyGotuje zawsze można jagodzianki upiec raz jeszcze (;

Myniu a masz przepis na serkowe ciasto? (:
ja mam o tyle dobrze że kuchnie mam w cieniu (;

pozdrowienia ślę i dziękuję za miłe słowa (:
-
2010/07/13 14:15:12
O matko,Viri one są PRZE-PIĘ-KNE! Chyba ładniejszych i bardziej apetycznych w zyciu nie widzialam(wcale nie zartuje!) Buziaki:*
-
2010/07/13 15:05:12
Bosko wyglądają! Takie puszyste, że ślinka cieknie... Koniecznie muszę ich spróbować!
-
2010/07/13 17:14:12
Piękne jagodzianki. Z lukrem najlepsze ;)
-
2010/07/13 21:11:50
Jul jesteś w końcu! ale się ciesze :)))))
dziękuję za miłe słowa Kochana ;*** wróć już co? ;)

Gosiu czekam w takim razie z niecierpliwością na Twoje jagodzianki, daj znać jak posmakują (:

Cezonia albo z kruszonką (:
-
2010/07/13 21:46:01
Gratuluję udanych, własnych jagodzianek :). Wyszły Ci śliczne. Chętnie bym jedną zjadła. U mnie jeszcze jagód brak. Pozdrawiam
-
2010/07/13 23:16:32
Viri ZABRANIAM Tobie produkowania takiej ilości wpisów bo ja nie nadążam :(
A chciałabym, każdy obejrzeć, podpatrzeć i napisać coś mądrego tak że wiesz :P
Hold your horses! :D
-
2010/07/14 07:27:40
Wygladają rewelacyjnie !:)
-
2010/07/14 09:22:37
Bardzo lubię serowe ciasta, kruche i drożdżowe też :) i nie lubię jagodzianek... ale te Twoje sa tak sugestywne, że kto wie, kto wie ;)
-
2010/07/14 13:26:34
Polko mówisz-masz w takim razie (; na razie nic nie robię ;P

Mafi nie lubisz jagodzianek?! ło matko, ale jestem pewna że Rodzinka i Sąsiedzi lubią, jak się skusisz to mi tu napisz dla reklamy ;P

dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam
(:
-
2010/07/14 16:25:48
Ile pracy wlozylas w te jagodzianki...Na pewno smakuja niebiansko:)
-
2010/07/14 22:13:13
A to znaczy, że jesteś już wprawionym piekarzem! :]
Bo wyglądają prze-cu-dow-nie!
-
2010/07/15 15:32:45
viridianko, wczoraj na durszlaku pisałaś, że chętnie oddasz komuś akcję "Kwitnąca wiśnia". Jeśli nie masz nic przeciwko, to ja w tym roku chętnie ją poprowadzę :)
-
2010/07/15 15:42:55
Moniko eee tam, żadna to praca (:

Wróżko nie no jeszcze nie ;P ale może za jakiś czas, to dopiero mój pierwszy drożdżowy przepis.

Mirabelko spoko, powodzenia!
jak chcesz to zmień nazwę akcji, rób z nią co chcesz (;
-
2010/07/15 19:05:48
Smakowite te bułeczki ! Wyglądają po prostu przepysznie !
Teraz będę wiedziała , do czego jeszcze mogę wykorzystać mascarpone ;)
-
2010/07/16 10:20:34
Pysznościowe!:)
O jak ja lubię jagodzianki, dobrze, że mam jeszcze z Mojej środowej wyprawy do lasu:)
Buziaki
-
2010/07/16 10:23:36
podoba mi się Twój przepis na ciasto ;D może i ja zrobię..
;))
-
2010/07/17 12:13:46
Mmmm! z zazdrości zrobię sobie jagodowy koktajl! ;) Ale nie założę na tę okolicznych violetek, bo upau na dworze ;)
-
2010/07/18 09:32:13
pieczcie, pieczcie, są naprawdę przedobre, ja dzisiaj robię powtórkę, nieco podobną acz inną (:
-
2010/07/18 13:39:58
jagodzianki Tmach z 'CoIKiedyGotuje'
coikiedygotuje.blox.pl/2010/07/Jagodzianki-Viri.html

(:
-
Gość: gość bożenka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/18 16:09:20
zrobiłam jagodzianki zgodnie z twoim przepisem, tylko zamiast borówki były leśne jagody i z tego względu cukru więcej ,ale - jagodzianki pyyycha ! , polecam, nie ma się co zastanawiać tylko piec i zajadać, nawet następnego dnia były pycha ! ,dzięki za super przepis : )
-
2010/07/18 16:14:19
Bożenko dziękuję za informację, cieszę się bardzo że smakowały :))))
u mnie też leśne jagody, borówki to na południu Polski jagody, tak się je u nas nazywa (;
pozdrawiam!
(:
-
2010/07/18 17:37:41
Viri, to genialny pomysl - doskonaly! gdybym miala borowki pod reka juz bym piekla, mimo goraca, wierz mi :-)
Kiedys tez myslalam by zrobic drozdzowki z ciasta z bialym serem, takie knedle pieczone, no i zrobie kiedys...
-
2010/07/18 18:51:39
Basiu szkoda że nie masz po ręką, ale zaręczam Ci to ciasto smakuje nie tylko z borówką, warto się skusić (:
moja Babcia mi mówiła że z twarogiem mogą wyjść nieco bardziej zbite, ale mam również ochotę spróbować (:
-
2010/07/19 20:01:18
Z serowymi jeszcze sie nie spotkałam :D
Ale pewnie lepsze od tradycyjnych?:)
-
2010/07/19 20:47:37
dokładnie tak (;
-
Gość: ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/09/21 21:16:39
zrobiłam 'malinianki' rewelacyjne! to ciasto jest super! Pierwszy raz się z takim spotkałam :)
-
2011/09/23 17:27:29
Super! Cieszę się, że smakowały :)
Pozdrawiam!
-
Gość: wsamrazik, *.hsd1.or.comcast.net
2013/09/05 23:44:46
Witaj,
Przypadkiem znalazłam ten przepis i wczoraj zrobiłam borówczanki (mam tylko borówkę amerykańską). W smaku są fenomenalne, ale moje mają pustą przestrzeń nad owocami (a Twoje na zdjęciach nie). Masz jakiś pomysł na wyeliminowanie tego pustostanu? Dzięki za przepis :)
-
2013/09/07 12:42:02
Hmm jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że bardzo soczyste owoce pod wpływem gorąca mocno parują i tworzą taką kopułkę, może więcej mąki ziemniaczanej pomoże? Zatrzyma parujący sok.
Cieszę się, że smakują!
:)
-
2013/09/08 22:53:49
Aha i jeszcze pomyślałam o jednej rzeczy, jak sklejasz bułeczkę to staraj się jak najmniej powietrza w niej zostawić ;)
-
2015/07/23 12:13:03
Upieczone, zjedzone ze smakiem:). Mięciutkie i puchate, a nadziane po same brzegi:)
-
2015/07/24 14:33:16
Bardzo się cieszę! :-)
-
Gość: manuela1, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/07/12 10:36:56
Witam,piekłam w niedzielę,wyszły przepyszne.To było moje czwarte podejście do jagodzianek w tym roku.Każde z innego przepisu.Nie musiałam nic więcej dodawać,tylko to co w przepisie.Fantastycznie się pracowało z tym ciastem.Robiłam z połowy porcji,bo rodzinka już się nasyciła jagodziankami,a chciałam wypróbować ten przepis.Zrobiłam 9 jagodzianek i chyba dałam za dużo jagód.Do miseczki nasypało mi się 270g jagód,do tego dodałam 2 łyżki cukru i 1łyżkę mąki ziemniaczanej.Ciasto jest tak plastyczne że upchałam w te 9 jagodzianek wszystkie jagody.I co ważne,z żadnej nie wypłynął sok podczas pieczenia.Moje nie miały tak dużej ilości ciasta wokół ja u Pani,raczej cieniutką warstwę,ale były wspaniałe.
Chyba trochę przesadziłam z jagodami.Ale co tam,trzeba jeść póki są,bo za chwilę skończy się sezon jagodowy.Z pozdrowieniami Halina