Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki z cukinią

Moje pierwsze bułeczki upiekłam z twarożkiem wiejskim. Krzywe, mało urokliwe i zbite. Smakowały nam jednak bardzo, a już następne, i kolejne były coraz piękniejsze, mięciutkie, wspaniałe, jak te z ziemniakami. Jedne z pyszniejszych (i pierwsze publikowane na blogu) jakie zrobiłam, dlatego dziś: reaktywacja (:

Reaktywacja w wersji zielonej - z cukinią. Podobnie jak kartoflana - smakuje świetnie. Cukinii jak się zapewne domyślacie nie czuć, ale widać jeśli tylko pozostawicie skórkę. Bardzo dobre zarówno na słodko, jak i słono.

składniki na 12 bułek:

  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki cieplej wody
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej mięty
  • 1 szklanka startej na dużych oczkach cukinii
  • 50g miękkiego masła

Nastawić zaczyn: drożdże rozpuścić w wodzie, dodać łyżeczkę mąki i cukru. Odstawić do napuszenia. Mąkę przesiać z solą, dodać jogurt i masło. Rozetrzeć jak na kruszonkę palcami. Dodać napuszony zaczyn, następnie miętę i cukinię. Wyrobić, przełożyć do miski nasmarowanej oliwą i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto podzielić na 12 równych części (po ok. 75g), przykryć ściereczką. Bułeczki wyrastały ok. 25 minut. Przed włożeniem do pieca posypać wierzchy mąką lub posmarować mlekiem. Piec je w piecu rozgrzanym do 200C, BEZ PARY, przez 25 minut.

Buon Appetito! :)

wtorek, 10 sierpnia 2010, viridianka

Polecane wpisy

  • Ciabatta

    Z grubą chrupiącą skórką oraz mięciutkim środkiem. Aromatyzowane suszonymi pomidorami i ziołami. Dobre. poolish (zaczyn): 190g mąki pszennej 120ml wody 1/8 łyże

  • Chleb z soją

    Ten przepis poleciła mi Ala i... to był strzał w dziesiątkę! Chleb jest przepyszny. Czy to z soją, czy jak podaje oryginał z siemieniem lnianym. Obie wersje sp

  • Włoski wieniec z nadzieniem

    Jeśli kochacie włoską kuchnię gwarantuję, że rozsmakujecie się w tym wieńcu. Jest w 100% przesiąknięty Italią - od ciasta po farsz. Samo wyrabianie drożdżowego

Komentarze
2010/08/10 13:16:20
Żołądek mi się zbuntował na ich widok, muszę iść coś przekąsić!
-
2010/08/10 13:32:45
Świetny pomysł miałaś z tą cukinią, bo bułeczki wyglądają niesamowicie apetycznie :)
-
2010/08/10 13:47:37
Viri, kiedy Ty to wszystko jesz? ;) bardzo mi się te bułeczki podobają!
-
2010/08/10 13:48:14
Bardzo pomysłowa propozycja!
-
2010/08/10 13:56:02
Ciekawe te bułeczki, może i ja się skuszę :)
-
2010/08/10 13:56:07
-
2010/08/10 14:05:24
dzięki, dzięki, bułeczki są bardzo pyszne, jeśli ktoś woli bardziej wyraziste bułki może dodać więcej soli (:

Gwiazdko mam dużo buzi do wykarmienia, zawsze się ktoś znajdzie (: a w zesżłym tyg jeszcze masa gości. Nic się nie marnuje w każdym razie (: a chleb jeść trzeba (;

Wróżko ? (;

pozdr
-
2010/08/10 14:31:12
aż pachną ;-) mam ochotę je upiec na jakiś rajd po lasach ze znajomymi ;-)
-
2010/08/10 14:31:28
aż pachną ;-) mam ochotę je upiec na jakiś rajd po lasach ze znajomymi ;-)
-
2010/08/10 15:16:26
Ładnie wyglądają z zielonymi wiórkami z cukinii. I napewno są smaczne:)
-
2010/08/10 15:22:58
fajne są te zielone kropeczki, bardzo
-
2010/08/10 15:26:14
jestem pod wrażeniem ciast z cukinią więc bułki z pewnością też są pyszne!
-
2010/08/10 15:38:10
Nie będę cię odwiedzac ,bo mi d......cja rośnie od samego patrzenia :) A cukinię w wypiekach lubię za jej wilgoc, którą wdzięcznie odaje przedłużając świeżośc :)
-
2010/08/10 16:10:48
Viri, kusicielka jesteś :) Aż chce się zjeść taka bułeczkę.
-
2010/08/10 16:46:39
Zuza z pewnością ładnie będą się komponowały z leśną zielenią (;

Szarlotku e tam (: zaglądaj, Ty jesteś zawsze mile widziana na CzekoKocie (:

dziękuję i pozdrawiam!
-
2010/08/10 18:39:19
no patrzcie jaka ta młodzież mądra i jakie piecze bułki
Ho , ho , zapisze sobie przepis i tez takie zrobię
całusy
-
2010/08/10 19:45:55
zapisz, zapisz i piecz, bo to wynaleziony przez Tatterka przepis w końcu, więc musi być pyszny i już (:
-
2010/08/11 13:13:48
O!
Jak dobrze, że mam wieeelką cukinię!:D
Niebawem pewnie upiekę te cudowne warzywne bułaski:)
Buźka
-
2010/08/11 17:23:03
a to se piecz (;
-
2010/08/11 18:19:14
Viri, kiedy Ty na to wszystko masz czas?? :) tyle u Ciebie ostatnio pysznych wypieków:) uwielbiam bułeczki domowej roboty, a te muszą być pyszne, no i b. oryginalne:)) pozdrowioneczka:*:)
-
2010/08/11 20:01:47
Ileczko to tak zwany międzyczas (; korzystam puki mogę (:
buziaki.
-
2010/08/11 21:47:16
Tak zwany miedzyczas - pozycze od Ciebie Viri to doskonale stwierdznie :-)

A "te" buleczki wygladaja na takie lekko wilgtne, z zielonymi drobinkami - kuszace!
-
2010/08/12 08:35:10
teraz mam czasu w nadmiarze, więc oczywiście siem podzielę (;
tak to 'te' bułeczki (:
-
2011/10/19 12:50:54
pyszne bułeczki Viri, wilgotne, upstrzone zielonymi cętkami, akurat miałam ochotę na coś z cukinią, wygooglowałam bułki z cukinią i trafiłam do Ciebie :). Dziękuję serdecznie za pyszny przepis :)
-
2011/10/21 20:33:43
Proszę bardzo i polecam się na przyszłość :)
-
2013/01/11 20:28:54
Świetny pomysł na smaczną i zdrową przekąskę