Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowe ślimaczki z makiem, marcepanem i wiśniami

Przepyszne drożdżowe ślimaczki z marcepanowym nadzieniem makowym, konfiturą z wiśni i lukrem.

składniki na nadzienie makowe:

  • 200g maku
  • 200ml mleka
  • 150ml śmietanki kremówki 30%
  • 100g marcepana
  • 100g miodu
  • 50g mielonych migdałów
  • 2 nakrętki likieru wiśniowego
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej

składniki na zaczyn:

  • 15g świeżych drożdży
  • 40g ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka cukru

składniki na ciasto:

  • 400g mąki pszennej
  • 60g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • duża szczypta soli
  • 100g jogurtu
  • 50g miękkiego masła
  • 1 jajko, roztrzepane
  • kilka łyżek mleka
  • zaczyn

oraz:

  • mały słoiczek konfitur wiśniowych
  • lukier

Masa makowa. Mak zmielić dwukrotnie w młynku. W garnuszku podgrzać mleko ze śmietanką. Do gorącego dodać posiekany marcepan i mieszać aż się roztopi - uwaga by nie przypalić. Następnie dodać miód i zmielony mak, podgrzewać na malutkim ogniu aż zgęstnieje. Dodać likier, skórkę pomarańczową i migdały. Wymieszać. Odstawić na całą noc by masa zgęstniała.

Ciasto. Drożdże pokruszyć, połączyć z mąką, cukrem. Rozpuścić w mleku. Odstawić do napuszenia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Mąkę przesiać z solą i cukrami do dużej miski. Dodać w cząstkach masło i jogurt. Ugnieść na kruszonkę. Dodać zaczyn, jajko i mleko. Zagnieść ok. 5-10 minut - ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przełożyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć czystym ręczniczkiem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.

Ciasto wałkujemy na duży prostokąt, rozsmarowujemy masę makową, następnie konfiturę. Zwijamy jak roladę i kroimy na ślimaczki. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30-45 minut do napuszenia. Przed pieczeniem delikatnie smarujemy mlekiem. Pieczemy w 175st.C przez 16-20 minut. Gorące smarować lukrem.

Buon Appetito! :-)

 

niedziela, 15 sierpnia 2010, viridianka

Polecane wpisy

  • Stollen - niemieckie ciasto z bakaliami, rumem i marcepanem

    Przepyszne tradycyjne, świątecznie ciasto niemieckie z mnóstwem bakalii. Maślane, aromatyczne, słodkie i takie moje ulubione, pełne suszonych i kandyzowanych ow

  • Rogale Św. Marcina

    Aby upiec prawdziwego świętomarcińskiego rogala trzeba się naprawdę postarać. Po pierwsze należy zdobyć najważniejszy składnik jakim jest biały mak, po drugie ż

  • Drożdżowe ciasto dyniowe z kruszonką

    Wspaniałe, mięciutkie ciasto dyniowe na drożdżach ze słodką, chrupiącą kruszonką. W prześlicznym, słonecznym kolorze i dodatkami do wyboru: skórką pomarańczową,

Komentarze
2010/08/15 18:10:02
oj wygląda naprawdę smakowicie, będę musiała spróbować
-
2010/08/15 18:14:46
Asiu droga, czy chcesz, żebym zaśliniła cały monitor? :)
-
2010/08/15 18:50:17
Viri boska jesteś wiesz ?!
-
2010/08/15 18:50:30
Piekłam kiedyś te serduszka, ale z orzechami. Przepadam jednak za połączeniem wiśni i maku, więc na pewno upiekę kiedyś tą wersję. Pozdrawiam :)
-
2010/08/15 18:59:22
przeurocze są te Twoje serca Viri:)) bardzo ładne i zapewne pyszniutkie:) uwielbiam bułki z makiem, więc te na pewno bym polubiła:] pozdrowionka
-
2010/08/15 19:20:10
zapach drożdżowego ciasta w niedzielny poranek - bezcenne!
-
2010/08/15 19:24:57
Chyba przestanę czytać Twojego bloga ;) Jak można tak katować biednego łasucha ?
Pozdrawiam
tmach
-
2010/08/15 19:27:19
Mniam! mak i wiśnie, to połączenie brzmi bardzo apetycznie! A serca piękne Ci wyszły:)
-
2010/08/15 19:37:12
Nocturna a to się cieszę, mam nadzieję że posmakują (:

Maniu nie, nie, NIE! (;

Alcia ;* i Ty też (:

Cashmere ja zapożyczyłam jedynie kształt bo przepis na drożdżowe jest mój (; a orzechowe upiekę jesienią jak mi się uda.

Ileczka dziękuję Ci bardzo, powinnaś spróbować, są bardzo smaczne, a i myślę że Twojej Rodzince by posmakowały (:

Myniu wiemy co dobre (;

Tmach przepraszam, tak szczerze ale cóż poradzę? (;

Korniku a dziękować, zaskoczyło mnie że wiśnie i mak tak się fajnie zgrały (:

pozdrawiam ciepło!
(:

-
2010/08/15 19:39:54
Smaka na maka mi narobiłaś :)
-
2010/08/15 19:42:20
Viri jestes niewyobrażalna:) Podziwiam Cie i to bardzo. Piekne!
PS-juz nie moge sie doczekac cholerka!:P:*
-
2010/08/15 19:47:35
O tak, wyrastanie ciasta w lodówce jest bardzo wygodne:) Maku w połączeniu z wiśniami jeszcze nie próbowałam, ale te drożdżówki wyglądają bosko:) Zjadłabym!
-
2010/08/15 20:13:08
Makowe serduszko! Jakie urocze :)
-
2010/08/15 20:21:51
Wow! drożdżowe serca i to z takim nadzieniem!
Ja też niedzielę zaczynam od ciasta z kawą, ale zwykle piekę w sobotę :)
-
2010/08/15 20:51:27
Ale fajne! I wiesz co? Zdecydowanie nie można sobie wymarzyć lepszego początku dnia... ;))

Pozdrawiam!
-
2010/08/15 21:01:19
mak i wiśnie? hmm, ciekawe :) a wyglądają znakomicie!
-
2010/08/15 21:12:03
Fantastyczne! Muszę wypróbować. Pozdrawiam:-)
-
2010/08/15 21:12:36
Uwielbiam buly z makiem! Z wiśniami też, więc tak sobie myślę, że to dla mnie idealna rzecz...:)
-
2010/08/15 22:13:27
cudowne te serca makowe. istne delicje! ale bym sobie takie serduszko zjadła... ;]
-
2010/08/15 22:14:32
ile w nich maku ;) piegi na zebach po gwarantowane hihi ;)
Uwielbiam drozdzowe wypieki z makiem
-
2010/08/15 23:15:38
dziękuję, dziękuję (:

mak i wiśnie to naprawdę zgrany duet, i tak myślę może warto na Święta makowca z wiśniami upiec? fajna alternatywa dla tradycji (:

Żuliku i ja też ;***

pozdrawiam!

-
2010/08/15 23:46:16
Dla mnie ciepłe domowe drożdżówki od zawsze stanowią wymarzone śniadanie, tylko, niestety, nigdy mi się takie jeszcze nie zdarzyło, bo te ze sklepu oczywiście się nie liczą. Twoje mają super kształt i wyglądają tak pulchniutko, muszą być przepyszne, tym bardziej, że takie z makiem należą do moich ulubionych.
-
2010/08/16 07:16:59
Wow! Poproszę o jedno takie serce:) Bardzo apetycznie wyglądają:)
-
2010/08/16 07:46:08
Viri wiesz, że drożdżówki w takim kształcie sprzedają u nas w piekarni? Normalnie identyko. Niestety mi nie posmakują - nie znoszę maku :(
-
2010/08/16 08:27:33
Viri, te drozdzowki to totalny odjazd! Uwielbiam wlasnie takie, z dodatkiem maku. A w takim pieknym ksztalcie podbily od razu moje serce :))
-
2010/08/16 13:12:40
A wyślesz mi jedno? Ja taka biedna i chora jestem :) Cudne są.
-
2010/08/16 13:49:52
są prześliczne!
chyba muszę skończyć odwiedzać oglądać twoje wypieki bo niezmiennie popadam w kompleksy!
-
2010/08/16 16:33:44
Piękne te makowe serduszka...i wiśnie w nich są! Pycha!!!
-
2010/08/16 19:21:42
Karolino spróbuj z wersją chowania gotowych na noc, sprawdza się wyśmienicie (;

Kaba naprawdę?! no to nieźle trafiłam (:
szkoda, że nie lubisz maku - my bardzo.

Usagi sie robi (:

Wróżko e co Ty gadasz moja kumo biało-czekoladowa (; Twoje wypieki są super! a jakie fotki ostatnio robisz ekstra (:

dziękuję za miłe słowa!
pozdrawiam.
(:
-
2010/08/17 16:16:32
kilka dni mnie nie było a Ty pracowałaś, jak pszczółka;D śliczne bułki, wyglądają smakowicie, aż chce się po nie sięgnąć;)
-
2010/08/23 21:00:15
aż by się chciało taką drożdżóweczkę zjeść rano i popić kubkiem mleka
-
2010/08/23 23:20:52
Jakie boskie !:)
-
Gość: Ithilia, *.adsl.inetia.pl
2014/07/04 20:04:58
Jaaaakie pyszne! zjadłam jeszzcze gorrrące! choć nie wyszły mi serducha, (zapomniałam o mące) i zrobiłam je w innej formie to i tak polecam:) ciasto łatwe do wyrabiania i smaczne, takie śmietankowe.
-
2014/07/05 11:13:13
Super! Bardzo się cieszę, że smakowały (to jedne z naszych ulubionych i mam zamiar zrobić z tego przepisu wieniec:)) i dziękuję za komentarz!