Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Galaretka z koniczyny łąkowej

Dobrze czytacie! Tak, tak z koniczyny.


Pierwszy raz zrobiłam COŚ czego raczej w sklepie nie znajdziecie. Musiałam zebrać kwiaty różowej koniczyny, a nie było to łatwe przez boje jakie stoczyłam z mnóstwem koników polnych, pszczół, mszyc i mrówek. Z pewnością wyglądałam co najmniej śmiesznie biegając po całej łące i zbierając kwiatowe pączki. A biegać musiałam, by uciec przed wyżej wymienionymi owadami (;
Udało mi się uzbierać 50g kwiatów, starczyło więc jedynie na 1/4 całej porcji, czyli na dwa malutkie słoiczki - nawet do końca nie napełnione. Kolor jest piękny, ale jak spojrzycie na listę składników to domyślicie się, że to nie sama koniczyna dała taką barwę.
Smak ciężko określić, jest dość oryginalny. Z pewnością dominuje wino, jednak jest coś jeszcze - zapewne koniczyna, no ale nie potrafię niestety tego ubrać w słowa - trzeba po prostu spróbować (ja lubię rozpuścić ją sobie w herbacie), dlatego... oddam w dobre ręce górny słoiczek widoczny na zdjęciu (: Wystarczy pozostawić komentarz pod przepisem, a ja w niedzielę przeprowadzę losowanie wyłaniające zwycięzcę. Jeśli nie macie konta na bloksie wpiszcie proszę również meila w komentarzu. Powodzenia!

przepis znaleziony u Szarlotka i to za Nią cytuję (:

Składniki:

  • 500 ml soku z jabłek ( świeżo wyciśniętego)
  • 500 ml różowego wina
  • 200 g główek koniczyny łąkowej
  • 50 ml. Soku z cytryny
  • 350 g cukru żelującego 3:1

Do rondelka wlewamy sok z jabłek i wino. Podgrzewamy do 60 st. C, dodajemy kwiaty i odstawiamy do ostudzenia. Przenosimy do lodówki na 24 godziny.

Następnego dnia przelewamy przez sito, wyciskamy cały płyn z kwiatków i jeszcze raz przecedzamy przez szmatkę. Sok z koniczyny mieszamy z sokiem cytrynowym. Dodajemy cukier, doprowadzając płyn do wrzenia. Gotujemy 3 minuty, nie przerywając mieszania. Wypełniamy galaretką ( postać płynna) słoiki, zakręcamy i stawiamy na denkach na 10 minut.

Przechowujemy w chłodnym miejscu 3-6 mc.

Buon Appetito! :)

wtorek, 31 sierpnia 2010, viridianka

Polecane wpisy

  • Przetwory z pigwy - marmolada, nalewka i pigwa do herbaty

    Lubię uzupełniać naszą spiżarnią o kolejne kilka słoiczków sprawdzonych i nowych - teraz już bardziej jesiennych smaków. Mam to po Mamie, bo odkąd pamiętam nasz

  • Ostatnie cytryny z Limone..

    ..skończyły w słoiku! ♥ Jak zamknąć słońce w słoiku: cytryny najlepiej ekologiczne, bez wosku i koniecznie z cienką skórką włożyć do garnka z zimną wodą,

  • Konfitura z wiśni - najlepsza!

    Nasza ulubiona konfitura! Już od trzech lat planuję się nią Wam pochwalić i mimo, że przewijała się już kilkakrotnie na blogu przygotowując z jej udziałem wypie

Komentarze
2010/08/31 15:54:19
Ooo ja bym chętnie spróbowała takiego wynalazku :) Zgłaszam się, może na mnie trafi ;) mój mail: albiona@wp.pl
-
2010/08/31 15:58:50
Jest! Piękna i wyjątkowa :) Niesamowicie zaskakująca w swoim smaku, taka inna od tego co znamy :) :) Ja zapycham ją z jogurtem ;D
-
2010/08/31 16:00:03
Viri z każdym przepisem zaskakujesz mnie coraz bardziej:) i coraz bardziej inspirujesz:) pozdrawiam Cię ciepło:)
-
2010/08/31 16:00:44
Asiuuuuuuuuuuu! Ja chcę! xD
Cudowna jest!
-
2010/08/31 16:09:50
o... to jest to, czego szukałam. Galaretka ma przepiękną barwę, a smak - cóż z tego, że oryginalny, wszystkiego trzeba spróbować.
A tak na marginesie - koniczyna łąkowa zawiera substancje czynne (izoflawony, fitoestrogeny) zmniejszające dokuczliweiwe objawy klimakterium. A w Dolomitach przyrządza się risotto z czerwoną koniczyną i listkami świeżej szałwii (oryginał www.buttalapasta.it/articolo/ricetta-risotto-al-trifoglio/8175/, tłumaczenie moje) - składniki na 4 porcje:
300g ryżu (Arborio, Carnaroli), 2 garście umytych listków i kwiatów koniczyny czerwonej (kilka kwiatków należy odłożyć do dekoracji), 1l bulionu mięsnego, 1 średnia cebula, 3 listki świeżej szałwii, 50g masła, ser (np. Grana Padano lub inny ulubiony twardy ser), 1 łyżka oliwy, sól i pieprz do smaku.

Na patelni zeszklić na połowie masła i oliwie drobniutko posiekaną cebulę, dodać posiekane listki koniczyny i szałwii oraz kwiaty koniczyny oraz ryż i chwilę podsmażać (ryż ma być szklisty). W tym momencie podlać całość chochlą bulionu, wymieszać i gotować podlewając wywarem do momentu uzyskania właściwej konsystencji; podczas gotowania ryz należy cały czas mieszać . Na koniec (po zdjęciu z ognia) dodać resztę masła i ser oraz pieprz i sól do smaku, wymieszać. Udekorować odłożonymi kwiatami koniczyny i podawać ciepłe.
Takie risotto robiłam już przynajmniej kilka razy i cóż mogę powiedzieć - pyszności... Polecam i pozdrawiam ciepło z Turynu,
Anna Ferraris.
-
2010/08/31 16:13:46
No proszę jak pięknie! Jak się rozszalałaś kwiatowo to już końca nie będzie:)
-
2010/08/31 16:14:49
Bardzo ciekawe jak smakuje. Chętnie bym spróbowała.
-
2010/08/31 16:15:25
A ja mam w posiadaniu miód z koniczyny łąkowej:) białej i różowej:)
-
2010/08/31 16:28:11
Do tej pory spotkalam się jedynie z risotto z koniczyną. Strasznie mnie ciekawi ta galaretka.
-
2010/08/31 16:29:39
Oooo z koniczyny? tego się nie spodziewałam, kolejny intrygujacy przepis.
Kolor jest piekny, nawet jeśli w większej części to zasługa innych składników:) Bardzo ciekawi mnie smak tej galaretki.
No i wizja uciakajacej Ciebie przed owadami mnie rozbawiła:)
-
2010/08/31 16:32:48
jaki świetny pomysł :)
-
2010/08/31 16:56:08
ciekawa jestem bardzo smaku tej galaretki :) pozdrawiam / zauberi@o2.pl
-
2010/08/31 16:58:05
Widziałam u Szarlotka. Podziwiam.
Zdjecie jest przepiękne:)
-
2010/08/31 17:05:00
Co za pozytywnie zakrecony przepis, szkoda, ze cie nie widzialam na tej lace, haha :)
-
2010/08/31 17:05:35
Co za pozytywnie zakrecony przepis, szkoda, ze cie nie widzialam na tej lace, haha :)
-
2010/08/31 17:30:51
O, czary mary :-) Też bym Cię chciała zobaczyć na łące. Zakręcona jesteś, lubię to. :-))
-
2010/08/31 17:34:50
Kochana, teraz to zaszalałas :) Mowę mi odjęło :)
-
efi
2010/08/31 17:35:09
Wyobrażam sobie jak biegałaś po łące :) Ja zdążyłam na sam koniec kwiatożerców i tylko jeden przepis dodałam, ale mam nadzieję, że w przyszłym roku nadrobię. Galaretka wygląda wspaniale. Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
-
2010/08/31 17:43:01
Świetna galaretka i piekne zdjęcia :) Ja bym chętnie spróbowała, więc się zgłaszam:)
majanaboxing@gazeta.pl
-
2010/08/31 17:56:10
Ożesz, Króliczku! Szaaaacun!
-
2010/08/31 18:07:28
Koniczyna... Wysysało się w "młodości" (:D) sok z owych fioletowych główek. Ale to były czasy! A taka galaretka bez wątpienia intrygująca. Ciekawa jestem smaku.

Pozdrawiam! :)
-
2010/08/31 18:11:07
Cudo i zapraszam do zabawy w blog day. Oczywiście ja też chętna jakby co :)
-
2010/08/31 18:26:11
Koniczynę łąkową uwielbiałam pogryzać jako dziecko podczas wakacji na wsi. Najlepsza była ta wielka, niemal fioletowa, końcówki kwiatów były obłędnie słodkie.
Taki słoiczek koniczyny budzi wspomnienia.
Pozdrawiam
-
2010/08/31 18:27:19
co za kolor!
dopisuję się i ja do długiej listy :-)
-
Gość: , 109.243.18.*
2010/08/31 18:40:53
piękny, urzekający kolor. W przyszłym roku na pewno wypróbuję ten przepis :)

kingaso@op.pl
-
2010/08/31 18:44:11
czekałam na ten koniczynkowy wpis bo czytałam u że kwiatki zbierałaś :) tylko dziwi mnie jedno - że nie zaprzyjaźniłaś się z tymi pszczołami a z Ciebie taka pracowita pszczółka jest:)
-
2010/08/31 19:05:30
Ooo, pewnie, że bym spróbowała. Wygląda urzekająco - ten kolor jest niesamowity... Ja w tym roku zabrałam się za mniszka, ale że koniczynę też można jeść, to nie wiedziałam...
-
2010/08/31 19:09:07
już zdążyłam sobie wyobrazić jak biegasz po tej łączce :)
galaretka bardzo kojarzy mi się z Akademią Pana Kleksa, a że Kleksa lubię to pragnę wziąć udział w losowaniu!
-
2010/08/31 19:45:05
Viri, zapraszam do zabawy ;DD
-
Gość: MAGDA, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/31 20:03:39
Jakie cudo! Jestem ciekawa smaku owej galaretki, więc..:) magpea@interia.pl
-
2010/08/31 20:05:18
Jaki piękny kolor - już widzę, jak spodobałby się mojej córeczce :)
-
2010/08/31 20:10:49
Coraz ciekawsze rzeczy u ciebie!
Kolor faktycznie piękny.. chociaż smaku wina niecierpię. ;)
-
2010/08/31 20:14:05
nie dziwią mnie zachwyty co do koloru galaretki gdyż jest przecudny - ale jak obserwuje przepisy na słodkości z kwiatów to nic mnie nie zdziwi - gratuluję odwagi na zrobienie takiej pyszności!

Mój e mail Febra45@wp.pl
-
2010/08/31 20:22:58
Widziałam już u Szarlotka, ale nie mniej podziwiam. Na pewno smakuje tak bajecznie, jak wygląda :)
-
2010/08/31 20:25:33
Kurczę, nie miałam pojęcia, że koniczyna też jest jadalna! Z kwiatów-chwastów wiedziałam chyba tylko o mniszku i cykorii podróżnik. A tu taka niespodzianka ;)
A wracając do mniszka, to mam gdzieś zapisany przepis na konfiturę z niego. Jednak - podobnie jak z koniczyną - dużo jest zachodu ze zbieraniem jego drobnych płatków. A ja chyba za leniwa jestem na to. Dlatego tym bardziej podziwiam, że Tobie się chciało. ;)

(nieśmiało dodaję maila. nigdy nic nie wiadomo ;) - a.e.strzelecka@gmail.com)
-
2010/08/31 21:00:59
-
2010/08/31 21:17:23
no masz Ci los.. tego to jeszcze nie było :P Cudny kolorek :))
-
2010/08/31 22:57:08
niesamowita! ten kolor, te składniki. magiczna.
a te słoiczki (zdjęcia piękne wyszły) dodatkowo dodają takiego uroku... ;]
-
2010/09/01 05:00:46
Kolorek ma cudny:) Ale za alkoholem nie przepadam:P:P:P :*
-
Gość: sylwiasil, *.gwardii.osi.pl
2010/09/01 08:11:44
ja chętnie spróbuję to cudo, pozdrawiam
sylwiasil@vp.pl
-
2010/09/01 10:40:35
niesamowite są takie przepisy...wyczarować coś tak uroczego z niewielu składników :)
-
2010/09/01 11:03:19
ojeju, oddalabm wieeeele zeby teg sprobowac :)
-
2010/09/01 14:15:55
pierwsze slysze!! ojej, ja chce ja chce :-))))
-
2010/09/01 14:16:14
a, zapomnialam dodac, czytalam wywiad, uwiebiam Cie!!!!
-
2010/09/01 14:52:19
WSPANIAŁA !!!

dorota20w@gazeta.pl
-
2010/09/01 16:21:49
Wszystkiego najlepszego z okazji wczorajszego Dnie Blogera ! Zapraszam do zabawy, zajrzyj do mnie proszę :)
-
2010/09/01 16:35:35
Wygląda przesmacznie a i pewnie taka jest :)

p.s
Oj Viri, Viri :P jakbyś mnie nie znała :) wiesz, że jak się uprę to doprowadzę mój plan do celu - może i z opóźnieniem, ale doprowadzę :)
-
2010/09/01 16:36:20
I zapomniałam dodać, że szablon jest rewelacyjny i gratuluję wywiadu :] czytałam z nieskrywaną przyjemnością i dumą :)
-
2010/09/01 18:01:03
ja też chcę! ;)
jeśli można ;)
-
Gość: schola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/02 19:44:56
chętnie spróbuję ,jak dotąd zrywałam kwiatki koniczynki na wianki.
Pozdrawiam... mój mail babciahani@wp.pl
-
2010/09/04 11:22:10
A tak w ogóle to graciochy - czytałam BLOG TYGODNIA :)))
-
2010/09/04 22:11:23
wyglada nieziemsko i pewnie tak smakuje. Może uda mi sie skosztować. Pozdrawiam
-
2010/09/05 14:09:13
konkurs zakończony, zwyciężczyni wyłowiona (:
-
Gość: PasjaPieczeniaLillan, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/08 10:56:51
Wspaniały pomysł! Galaretka wygląda nieziemsko. Uwielbiam zapach koniczyny.
-
2010/09/11 20:20:13
O, wow! Super propozycja i piękne słoneczne zdjęcia!
Miłej niedzieli Asiu! Buziaki serdeczne!
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/14 20:38:23
Ja zapytam -czy taki deserek to tylko kobietom służy-dla zdrowia-czy mężczyźni też osiągną jakieś korzyści?A może mężczyznom zabronione?-w każdym wieku-