Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Puszyste bułeczki (na jogurcie)

Są puchate, delikatnie słodkie, z chrupiącą kruszonką.
Najlepsze z masłem i miodem.

składniki na zaczyn:

  • 15g drożdży świeżych
  • 40ml mleka, ciepłego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki

składniki na ciasto:

  • 350g mąki
  • 50g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 50g miękkiego masła
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • zaczyn

Drożdże pokruszyć, połączyć z mlekiem, mąką i cukrem. Odstawić do napuszenia w ciepłe miejsce na 10-20 minut. Mąkę przesiać z solą i cukrem do dużej miski miksera. Dodać jogurt, masło, zaczyn i jajko. Zagnieść ok. 10 minut dolewając ew. mleko - ciasto ma być gładkie, miękkie i elastyczne, ale lepiej by było bardziej lepiące. Ciasto przełożyć do nasmarowanej olejem miski, przykryć czystym ręczniczkiem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny (tutaj najlepiej sprawdza się wyrastanie lodówkowe przez całą noc).

składniki na kruszonkę:

  • 25g masła
  • 75g mąki
  • 2 łyżki cukru

Mąkę rozetrzeć w palcach z masłem. Następnie dodać cukier i jeszcze chwilę rozcierać aż powstaną okruchy. Schłodzić.

Ciasto podzielić na 10 części, uformować bułeczki (pomagałam sobie maczając dłonie w oliwie). Odstawić na ok. 30-45 minut do napuszenia. Posmarować mlekiem, posypać kruszonką (to co spadnie docisnąć do brzegów spodów bułeczek) i piec 15-18 minut w 180st.C. Ostudzić na kratce kuchennej.

Buon Appetito! :)


niedziela, 01 sierpnia 2010, viridianka

Polecane wpisy

  • Stollen - niemieckie ciasto z bakaliami, rumem i marcepanem

    Przepyszne tradycyjne, świątecznie ciasto niemieckie z mnóstwem bakalii. Maślane, aromatyczne, słodkie i takie moje ulubione, pełne suszonych i kandyzowanych ow

  • Rogale Św. Marcina

    Aby upiec prawdziwego świętomarcińskiego rogala trzeba się naprawdę postarać. Po pierwsze należy zdobyć najważniejszy składnik jakim jest biały mak, po drugie ż

  • Drożdżowe ciasto dyniowe z kruszonką

    Wspaniałe, mięciutkie ciasto dyniowe na drożdżach ze słodką, chrupiącą kruszonką. W prześlicznym, słonecznym kolorze i dodatkami do wyboru: skórką pomarańczową,

Komentarze
2010/08/01 09:21:27
Ale miła niespodzianka po powrocie :) Cudowne bułeczki.
Viri zapraszam na konkurs do mnie :)


gotowaniecieszy.blox.pl/html

-
2010/08/01 09:24:34
Viri;D super, że już jesteś! powrót z świetnym stylu- przepis na bułeczki sobie zapiszę- wyglądają rewelacyjnie;D
-
2010/08/01 09:30:14
pyszny powrót! nie ma jak ciepła bułeczka na śniadanko :)

a u mnie kolejny wpis w stylu "cioccolato gatto"...:-)
-
2010/08/01 09:41:51
jestem pełna podziwu.. że nocą Ci się jeszcze chciało.. ale rozumiem, dla takich puszystości i dla tej kruszonki warto :-)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/01 09:56:37
Oj Viri, Viri, Ciebie to tylko do kuchni wpuścić, a już pieczesz:):*
-
2010/08/01 09:57:29
A to poprzednie to byłam ja, ale sie nie podpisalam...:P
-
2010/08/01 10:09:22
Nie próżnujesz od razu po powrocie! Piękne bułeczki!
-
2010/08/01 10:14:47
Wspaniałe te bułeczki! I ta kruszonka,mniam:))
No to czekam na powakacyjny wpisik:)

Pozdrówki:)
-
2010/08/01 10:34:18
takie cudowne, miękkie bułeczki z samego rana.. i dzień jest wspaniały!
-
2010/08/01 11:00:39
Ale rodzinka ma z Tobą dobrze, że chciało ci się zagniatac ciasto w nocy...po wakacjach...Widać, że włożyłaś dużo serca, bo wyglądają cudownie :)
-
2010/08/01 11:07:55
jej jakie piękne te Twoje bułeczki! uroczo puchate:))) prześliiczne
-
2010/08/01 11:14:17
Ależ rodzinka ma z tobą dobrze. Od razu po powrocie takie pyszności im przygotowujesz. ;))

Pozdrawiam!
-
2010/08/01 11:47:36
Myniu a który? ;P

Majanko będzie, będzie najpierw na słodko a potem opisowo, może być? (;

Moni gdybyś spała 14 godzin z 16 jazdy samochodem to uwierz mi ostatnią rzeczą na jaką miałam ochotę był sen (; dlatego poszłam do kuchni (:

dziękuję za miłe słowa a bułeczki polecam gorąco, są niesamowicie dobre, serio!
(:

pozdr
-
2010/08/01 12:04:11
Viridianko,ależ oczywiście, że może :)
Tylko nie wiem,czy zdążę poczytać przed urlopem ;)
Pozdrowienia:)
-
2010/08/01 12:09:58
hmm postaram się dzisiaj sprężyć byś przynajmniej jedną część na słodko zdążyła zobaczyć (: z opisową to mi na bank dłużej zejdzie bo jeszcze fotki trzeba będzie wybrać, a i chce wszystko jak najlepiej w słowa ubrać (:
-
2010/08/01 12:11:16
Migdałowe - mniam ! Pysznie wyglądają z tą kruszonką :)
-
2010/08/01 13:43:43
Podziwiam Cię, że po podrózy miałaś chęć na robienie bułek. Tak pysznie wyglądają, że zapisuję sobie do zrobienia :)
-
2010/08/01 16:40:31
taki migdałowy posmak musi być rewelacyjny! już mam na niego ochotę...
-
2010/08/01 17:40:43
Viri ty jesteś wspaniała babeczka ,ze pieczesz takie bułki ,ach skradłabym tobie z jedną , oj skradła
-
2010/08/01 17:54:13
kobieto czemu tak kusisz! i to na wieczór! weź prześlij mi jedną taką bułeczkę! proszę
-
2010/08/01 18:45:21
A ja bym taką bułeczkę tylko z masełkiem zjadła, popijając herbatą z cytryną :-)
-
2010/08/01 19:10:07
dobra, dobra po 14 godzinach snu w podróży też byście nie były zmęczone (;
a bułkę mam jeszcze jedną, mogę oddać bo mam już tarte (:
-
2010/08/01 20:10:29
Piękne Viridianko. Ja też często po podróży lubię zakasać rękawy i zagnieść domowe bułeczki.