Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Rożki z różą lub malinami

Tydzień temu spotkałam się z Basią. Nasze rodzinne domy oddalone są od siebie zaledwie o 8km, więc z chęcią do Basi pojechałam. Spędziłam bardzo fajnie czas rozmawiając o wspólnie znanych nam miejscach: o liceum do którego obie chodziłyśmy, rynku tym maślanym i warzywnym, sklepie gdzie można kupić mąkę typu 500, naszych Rodzinach, które dawniej mieszkały tuż obok siebie, Radocynie i jeszcze kilku miłych dla ucha sprawach.

Dostałam cudowną różę, jej zasuszone płatki, a także mahlab, czyli suszone nasiona wiśni wonnej. Ciocia Wikipedia podaje, że jest to przyprawa mająca bardzo silny aromat przypominający zarówno gorzkie migdały i wiśnie, a stosuje się ją do wyostrzenia wyrobów cukierniczych. Lubię nowości w kuchni, dlatego poszukam ciekawych przepisów i jak nic coś ciekawego z mahlabem upiekę.

Skosztowałam również Basinych rożków z różą. Ich smak jeszcze bardziej utwierdził mnie w przekonaniu, że muszę sama je upiec. Dlatego dzisiaj pokazuję Wam moje rogaliczki z niesamowicie ciekawego przepisu. Mianowicie gotowe ciasto musicie... utopić. Tak, tak właśnie - utopić (: a potem poczekać aż wypłynie i przystąpić do wałkowania.

Rogaliczki oryginalnie pieczemy z różą, ale możecie też tak jak ja nadziać je owocami. Połowę porcji upiekłam zawijając w każdy trójkąt ciasta jedną średniej wielkości malinkę - pachniały cudownie. Z truskawkami, borówkami lub czernicami jestem pewna, że będą równie wspaniałe.

Basiu, dziękuję raz jeszcze za miłe spotkanie;* i oczywiście za rożkową recepturę od Babci Rózi (: moja Babcia Krysia wzieła przepis (:

poniżej zdjęcie Basinych rożków oraz moje różane zdobycze (ta plama na papierku to moja wina, w drodze powrotnej jeden z rogalików usiadł na papierku (; )

  • 100 ml letniego mleka
  • 5 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 30 dag mąki
  • 3 żółtka
  • 15 dag masła
  • konfitura z róży lub dobre powidła lub maliny (na nadzienie)
  • cukier kryształ (do obtaczania rogalików)

Mleko, drożdże i cukier wymieszać i zostawić na kilkanaście minut żeby drożdże podrosły, następnie wymieszać z żółtkami i wlać do maki wymieszanej z masłem (jeśli żółtka są duże, a masło miękkie ciasto potrzebuje dodatkowych 50g maki), zagnieść ciasto i włożyć do głębokiego naczynia z bardzo zimna woda i czekać aż ciasto wypłynie (jak nie wypłynie to wyjąc po około 20 minutach - zwykle wypływa, ale czasem nie chce :)

Ciasto wyjąc z wody, wyłożyć na omączona stolnice, podzielić ciasto na 8 części, wałkować okrągłe placki o 2-3 mm grubości, ciąć na trójkąty (każdy krążek na 12 trójkątów), na szerszym końcu każdego trójkąta położyć pół łyżeczki nadzienia lub malinkę, zwinąć, szczelnie ścisnąć rogi, piec na złoto w temp. 175st (u mnie 6-8 minut). Po upieczeniu, jeszcze cieple, maczać górna cześć w białku, następnie w cukrze krysztale. Boskie! - potwierdzam, są bossskie, a nawet przebossskie (:

Buon Appetito! :)


wtorek, 17 sierpnia 2010, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2010/08/17 14:19:33
Cudności z nich !!!
-
2010/08/17 14:21:24
och...
jakie małe cudeńka. mogę jednego? proszę... ;]
wyglądają przepięknie!
-
2010/08/17 14:33:46
wyglądają obłędnie :) chętnie bym zjadłam 2 czy 3 :)
-
2010/08/17 14:38:25
Ja osobiście za różą nie przepadam, ale takim rożkiem z owocowym nadzieniem bym nie pogardziła:)
-
2010/08/17 14:45:40
Aśka daj jednego!Ale się tobie smakowicie udały i jeszcze Baśkę na ,,żywo" widziałaś
Nie ma sprawiedliwości
-
2010/08/17 14:48:45
Ivon (:

Karmelitko, Magdo a proszę bardzo, mam duuużo (:

Korniczku z malinowym środkiem smakują conajmniej dobrze, a widziałam przed chwilą z czernicami u Amber i już żałuję że dzisiaj na rynku nie dostałam (;

Alciu przyjedź na południe do nas (: i sprawiedliwości stanie się za dość (;
-
2010/08/17 15:03:10
o kurczę, przydałby mi się taki mahlab, ale jeszcze nigdzie go nie spotkałam w żadnym sklepie... a marzą mi się od jakiegoś te bułeczki: pistachio-lo.blogspot.com/2010/04/mahlab-po-raz-pierwszy-i-nadziewane.html i chyba będę musiała zrobić je bez tego dodatku, ale i tak pewnie będą pyszne, bo nadzienie wydaje mi się genialne. jeśli nie wiesz do czego użyć swojego mahlabu, to może skorzystaj właśnie z tego przepisu ;)
-
2010/08/17 15:13:29
Piękne.
-
2010/08/17 15:28:23
ooooooooohhhhhh.... cudne!
-
2010/08/17 15:38:00
Wspaniałe są :) i te z różą i z malinkami. Przymierzam się do nich ale to topienie ciasta mnie przeraża
-
2010/08/17 15:42:07
Agnieszko dzielenie się jest fajne, prawda? (:
ja się chętnie z Tobą podzielę mahlabem, bo Basia zaopatrzyła mnie w całe 50 gram. Napisz tylko do mnie na viridianka@gazeta.pl a zapakuję część i Ci wyśle. Razem będziemy mogły upiec te bułeczki bo to super przepis jest!

Olciaky (:

RainDrop dziękuję (:

Noblevo mnie cieszyło najbardziej (; miskę z wodą schłodziłam w zamrażarce przez pół godziny i woda była barrrdzo zimna (: ciasto po 15 minutach wyniosło na powierzchnię. Potem je delikatnie osuszyłam ręczniczkiem i podsypując mąką rozwałkowałam. Mówię Ci to świetna zabawa! (;

pozdrawiam!
-
2010/08/17 15:44:37
oj, zazdroszczę takiego ciepłego spotkania!
i widzisz - doczekałaś się swojego topienia.:)
-
2010/08/17 16:13:40
Viri- świetnie Ci wyszły;D może i ja jutro zrobie. Tata by się strasznie ucieszył;D
ps. ja też mam babcie Krysie;)
-
2010/08/17 16:22:04
rewelacyjne te małe topielce :) bardzo lubię takie topione ciasto... i takie malutkie rogaliki z niego... kiedyś moja sąsiadka robiła takie małe rogaliki że przynosiła nam parę w filiżance... nigdy mi się takie nie udały :)
-
2010/08/17 16:43:50
Oo, jakie piękne! ;)
-
2010/08/17 16:58:01
wyglądają smakowicie !
-
2010/08/17 17:12:26
Piękne!
zapraszam do mnie, tez piekłam...
-
2010/08/17 17:42:21
I pewnie znowu będziesz twierdzić, że nie jadłaś nigdy kwiatków? :)
-
2010/08/17 17:47:58
Piękne! Coraz bardziej nabieram chęci, by je zrobić :)
-
2010/08/17 17:48:22
Ależ ja Wam zazdroszczę tego spotkania! Obie jesteście fajne babki i sama chętnie bym sobie ucięła z Wami pogawędkę na żywo. ;))

A rożki kuszą mnie po raz kolejny. Szkoda, że nie pomyślałam o ich upieczeniu tydzień temu - bo teraz, z wiadomych powodów (;)) już za późno.

Uściski!
-
2010/08/17 17:54:26
Wróżko a no! doczekałam się (: szkoda że nie zrobiłam zdjęcia tak jak Ty, bo wyglądało strasznie śmiesznie jak tak wypłynęło ;P

Ciastello zrób przyjemność Tacie w takim razie (:
Babcie Krysie rządzą xD

Myniu spróbuj z tego przepisu, one są naprawdę pycie, choć na zdjęciach wcale nie wyglądają na takie maluteńkie, ale one są dosłownie na 1, może dwa gryze (:

Maniu (:

Dorota i takie są!

Amber już byłam (;

Pinkejku ale ja już nie twierdzę, że kwaitków nie jem ;P jestem tego świadoma tylko zapominam o akcjach kulinarnych (: Twojej jednak nie przepuszczam i już dopisuję z przyjemnością.
A! i będę miała jeszcze jeden kwiatkowy przepis na pewno.

Grażynko skuś się, skuś - warto (:

Oliwka a Ty Moja Droga jesteś z południa PL prawda? i to chyba z małopolski nawet jak my? trzeba się kiedyś zorganizować i się zobaczyć na żywo (:
a rożki jeszcze upieczesz, jak nie teraz to później (;

pozdrawiam!
-
2010/08/17 17:55:16
To ja z malinami poproszę :) U mnie niestety nie ma ich.
-
2010/08/17 18:20:02
coś pysznego! idealne do podjadania :)
-
2010/08/17 20:33:16
jak zwykle czarujesz nas Viri pięknymi, pysznymi smakowitościami!:) takie rożki to ja mogłabym jeść co dzień!;) ale byłaby wtedy zapewne szersza niż wyższa;) hehe
-
2010/08/17 21:34:13
Szczęściara i to popiątna! :)
Spotkanie z Basią, Basine rogaliki jadła, różę Basiną, przepis Babci Rózi ;)))))
I ma swoje z malinami!
:D
-
2010/08/17 21:59:28
Uroczo wyglądają te płatki w przekrojonym rogaliku! :) Rożki są fantastyczne, prawda? U mnie były 3 wersje: róża, jagody i wiśnie z rumem, wszystkie pycha, ale z różą jednak naj naj naj :)
Pozdrowienia ślę :)))
-
Gość: beataolhar, *.mmj.pl
2010/08/18 08:15:28
Piękne! U mnie zostały zjedzone tak szybko, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia!
-
2010/08/18 11:28:59
Lashqueen u mnie w ogródku też niestety dużo w tym roku nie było, ale na rynku jest bardzo dużo i to takich pięknych (:

Just ma się rozumieć (:

Ilka no ja niestety też bym mogła takie małe podjadać, ale się hamuję i... zostawiam Rodzicom (;

Poleczka popiątna (jak ja kocham to słowo! xD) radość miała miejsce u mnie ostatnio - to fakt (;

Moni z wiśniami w rumie to jest fantastyczny pomysł, Tata mi wczoraj podsunął myśl że takie wiśniowe to by z większą chęcią zjadł - i dogódź tu wszystkim (;
a pyszne to one są, mniam, mniam (:

Beatko nic tylko piec po raz drugi (;

pozdrawiam!
(:
-
2010/08/18 11:51:38
Brak mi słów, W-S-P-A-N-I-A-Ł-E !:)
-
2010/08/18 16:23:49
często robię podobne rogaliczki, zawsze szybko znikają :)
-
2010/08/18 22:45:55
Właśnie upiekłam rożki Basi i są genialne, tak dobre, że wcale mnie nie martwi, że Twoje wyglądają zgrabniej niż moje ;) A jeśli szukasz przepisów z mahlabem to też dobrze się udać do Makagigi, jeden już wypróbowałam i polecam :)
-
2010/08/19 13:03:30
Wyglądają rewelacyjnie i szczerze ich zazdroszczę :) Szczęściara !
-
2010/08/19 21:05:23
Tak tak blogowa zazdrość nas zżera, nawet na Grabinę dotarła, wrrrr :***

piękne :) M.
-
2010/08/20 08:35:23
zjadłąbym takie małe cudeńko do porannej kawy którą właśnie piję :)) Pysznie wyglądają.
-
2010/08/20 21:42:17
śliczne są te rożki, na pewno upiekę jak tylko dostanę się do mojego piekarnika :)
Basi strasznie zazdroszczę poznania Ciebie, a Tobie poznania Basi
-
2010/08/20 23:46:12
Anytsujx (:

Nocturna to chyba ich główna cecha (:

Karolino a tam, jestem pewna że wyglądają ślicznie (: u Basi byłam, mam spisane co-nie-co (:

Szarlotku a Pani miała swoje o ile się nie mylę (;

Moniś wrr ;*

Mleczna Czekoladko zapraszam w takim razie, są pyszne (:

Agatku to ja Ci życzę byś jak najszybciej swój piekarnik dorwała! a ja bym Ciebie z chęcią poznała, gdybyśmy tylko tak daleko od siebie nie mieszkały :]

pozdrowienia!
-
2010/08/21 00:04:43
Asiu, teraz to sie na sieie wscieklam, pisalam komentarz 2 dni temu i co i chyba go wyslalam na ksiezyc :-))

Niemniej jednak, strasznie sie ciesze ze upieklas rozki, ze dodalas im wspaniale brzmiacego malinowego nadzienia! Fajnie czytac o sobie i Ciebie, ciesze sie ze spotkania, mam nadzieje, ze jeszcze kiedyc obgadamy nauczycieli z Kromera :D Usciskow moc!
-
2010/08/22 18:27:12
Basiu tak działa blox, nigdy nie wiesz co stanie się z Twoim komentarzem, blotką... czy o zgrozo blogiem (;
a na obgadanie ja się jeszcze kiedyś piszę, tym razem u mnie (;

buzia.
-
Gość: daydreambeliever, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/22 18:45:58
mam pytanie i z góry za nie przepraszam, bo nawet mi wydaje się dość głupiutkie, ale ja jestem kucharzyca początkująca :)
jakie to mają być drożdże - suszone czy świeże?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
-
2010/08/22 19:27:57
nie ma głupich pytań (:
drożdże świeże.
jak będziesz miała jeszcze wątpliwości to pytaj, zawsze z chęcią podpowiem (;

pozdrawiam ciepło!
-
2010/08/22 19:28:33
małe pyszności! ostatnie zdjęcie ma niesamowite kolory
-
2010/08/22 19:45:00
dziękuję (:
-
Gość: daydreambeliever, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/22 21:38:04
Dziękuję serdecznie!
Jutro biorę się do pieczenia i dam znać jak poszło. :)
-
2010/08/22 21:50:38
a proszę bardzo i polecam się na przyszłość (;
trzymam kciuki jutro!
-
2010/08/22 22:55:36
Viri, to rob moze kopie zapasow, bo szkoda by bylo Twego czekoladowego kota!
Spotkanie koniecznie i z przyjemnoscia :-)
-
2010/08/23 08:57:47
Buru-Basiu robię właśnie, bo się Bloksa boję (; szkoda że nie jestem na innej platformie, a czytałam że się niestety nie da przenieść tak od ręki z wszystkimi notkami, a szkoda mi jednak porzucać to co zrobiłam tutaj (:
-
2010/08/23 14:14:34
Wyszły i sa pyszne! :D
Ciasto wypłynęło mi już po 10 minutach i troche się obawiałam, czy oby na pewno już jest gotowe, ale dalej poszło bez problemów. Chcąc dodać do pięknej tradycji tych rożków, także trochę własnych wspomnień, nadziałam je najlepszym na świecie musem jabłkowym autorstwa mojej babci Basi i posypałam ciemnym cukrem wymieszanym z cynamonem. Są boskie! :)
Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
-
2010/08/23 15:47:08
to miałaś szczęście! moje dopiero po pół godzinie wypłynęło (:
a Twoja wersja niezwykle mi się podobuje, ten babciny mus i cynamon... mmm. Ślicznie Ci się upiekły i super że smakowały (:

pozdrawiam!
(:
-
2010/08/23 20:58:44
rogalik bardzo modne w ostatnim tygodniu, sama robiłam nie dawno z różą wyszły rewelacyjnie
-
2010/08/23 23:19:46
Jakie piękne rożki! Cudownie muszą smakować!:)))
Muszę je zrobić, piękne!:)
-
Gość: flutegirl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/05/31 12:19:29
Najlepsze rożki z różą jakie jadłam. Wspaniałe. Ciasto po wypłynięciu zostawiłam jeszcze na jakiś czas nakryte miską, pięknie "odpoczęło" i wyrosło. To był mój drożdżowy debiut, zachwyciłam wszystkich w domu. Zrobiłam z podwójnej porcji, zostało trochę ciasta i zrobiłam drożdżówki z serem. Wspaniałe, wspaniałe, wspaniałe ciasto! Dziękuję!
-
2014/06/03 11:02:10
Super! Najmilej czyta się takie komentarze, bardzo się cieszę że tak smakowały :)
I gratuluję skoro to pierwszy drożdżowy wypiek!