![]() ![]() |
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb z ziemniakami, serem i rozmarynemTak lejącego ciasta pod dłońmi do wyrabiania to ja nie pamiętam w całej swej chlebowej karierze (; Podsypywałam mąki, smarowałam ręce oliwą - i nic. Jak się potem okazało w przepisie był błąd - mąki o połowę mniej podano. Nic to jednak, daliśmy radę. Ja starałam się 'zagniatać' ciasto jak długo byłam w stanie, samo potem pieknie w foremce urosło, a piekarnik zrobił swoje - upiekł duży bochen chleba. Było warto się odrobinę postresować, bo jak widzicie dziury duże (takie jak lubię najbardziej!), skórka chrupiąca, miąższ wilgotny, piękny zapach rozmarynu, lekko ciągnący się żółty ser - smak doskonały. Polecam gorąco - pieczcie na zdrowie (; chleb jest propozycją A.Grey w ramach #83 WP
W dużej misce wymieszać cały zaczyn z połową mąki, drożdżami, wystudzonymi ziemniakami i połową wody z gotowania ziemniaków. Miskę (odkrytą) odstawić na 30 minut. Następnie, do ciasta wsypać pozostałą mąkę z solą i mieszając, dodać tyle pozostałej wody, aby powstało raczej luźne ciasto. Wyłożyć ciasto na stół i wyrabiać przez 6 minut. Dodać posiekany rozmaryn i dalej zagniatać przez 2 minuty. Ciasto powinno być lepkie ale nie klejące się (temp 25-27C). Gotowe ciasto umieścić w naoliwionej misce, przykryć i zostawić na 90 minut, składając ciasto w połowie wyrastania. Buon Appetito! (: wtorek, 07 września 2010, viridianka
Komentarze
2010/09/07 17:19:08
Wygląda apetycznie :) Ja dzisiaj też walczyłam z przepisem, który nie był zbyt dobry. Niestety poległam, choć osobom postronnym moje udziwnione makaroniki nawet smakują.
2010/09/07 17:26:54
Aśka , ty się robisz niebezpieczna!!! Takie chleby pieczesz ,że aż strach :))))
całusy 2010/09/07 17:50:30
Hehe, ja drożdżowe wypieki robię zwykle "na oko" i mam już wypracowane proporcje... Nie zazdroszczę lepkiego ciasta, ja tego bardzo nie lubię. Ale chlebek bardzo mi się podoba , sezon na ziemniaki w pełni, zapisuję do zrobienia :)
2010/09/07 18:18:42
Brr... Nie lubię wyrabiać lejących ciast! Bardzo nie lubię. I nie umiem, zacznijmy od tego. Straszliwie mnie to irytuje. A to źle, wszak przecież z takich właśnie ciast wychodzą najlepsze i najulubieńsze moje chleby - wilgotne i z dużymi dziurami właśnie.
A nad tym, że nie mam krzaczka rozmarynu, to ja będę jeszcze bardzo długo rozpaczać. Póki go nie kupię... Pozdrawiam! :) 2010/09/07 18:19:04
Tym razem nie zdążę z chlebkiem, ale kiedyś wrócę do tego przepisu. Piekny chlebek Asiu, az zjadloby się kromeczkę :) Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
2010/09/07 18:20:56
Kursywo piekłaś makaroniki?? (: na pewno były przedobre, nie mogły być inne (:
Oliwka ja też nie lubię,a le fakt faktem chleby z lejącego ciasta są najlepsiejsze ((; swój krzaczek kupiłam w Almie. dziękuję, pozdrawiam! 2010/09/07 19:20:57
Mimo że jestem wielbicielką rzadkich ciast, wiem że to było kłopotliwe. Tymbardziej gartuluję wytrwałości.
2010/09/07 19:58:01
Ale ten chlebek musi pachnieć!! Aż mi w brzuchu z głodu zaburczało!
2010/09/07 20:30:52
Ja bym chyba białej gorączki dostała z takim luźnym chlebem:) Tak jest piękny i już czuję jego zapach:)
2010/09/07 20:41:36
chleb wygląda fenomenalnie! dziury takie jakie być powinny :) najbardziej intryguje mnie "lekko ciągnący się ser" - pyszności
2010/09/07 20:44:56
Och, Viridianko, chlebek jest piękny! Pachnący rozmarynem i ten ciągnący ser, super!:)
Pozdrawiam Cię:) 2010/09/07 21:25:34
no dobra czy zakwasem żytnim wyjdzie??? bo coraz większy apetyt mam na ten chlebek... :)
2010/09/07 21:49:10
Lejące się chleby to coś czego nie znoszę. Dlatego ten przepis u mnie nie zawita, niestety. Brak mi umiejętności do takich chlebów. Czego nie można powiedzieć o Tobie.
2010/09/07 22:32:31
przecudny ;]
ależ on musi smakowac. już moje kubki smakowe szaleją... 2010/09/07 22:46:44
dziękuję za mile słowa, może w notce trochę za bardzo na-dramatyzowałam ;P nie było tak źle i na pewno powtórzę chlebek z innymi dodatkami może (:
Myniu co by miał nie wyjść, wyjdzie na pewno (; ja się szczerze przyznam, że piekłam na żytnio-grahamowo-wieloziarnisto-pszennym i wyszedł (; mój zakwas to po prostu nie-wiadomo-co a daje piękne chleby ((; Kaba dałabyś rady, mówię Ci (: przepis jest już poprawiony i można spokojnie piec bez zagrożenia lejącego się ciasta, piecz, piecz! A.grey to ja dziękuję za wybór, pyszny jest! :) buziaki. 2010/09/07 23:52:17
Asiu, a wiesz ze ten chleb wyglada na taki wilgotny i ma takie wielkie dziury i chcialabym taki wyprodukowac, ale co tarfie na "prawie dobry przepis" to wyjdzi emi za suchy :) To ile trzeba wlanac tej maki, zeby byl taki wlasnie "ciezy"?
Buziaki :* 2010/09/08 08:56:52
ja robiłam go dwa razy, ten jest z 510g mąki i całej wody, potem może z garść mąki dosypałam, poprzedni z mniejszej ilości mąki po prostu nie wyszedł, był gnieciuchem i tyle (; ale wcale tak nie musiało być bo dolałam wtedy dużo za dużo wody i miałam wodę a mąka nie pomagała (: czyli jeszcze raz : 510g mąki + 230g wody (:
buzia. 2010/09/08 12:25:22
oj Viri, kiedy przyjedziesz do mnie na wyspe i bedziesz mi piekla takie piekne chlebki???
2010/09/08 13:35:59
Piękny! Aż dziwi, że mógł sprawic tyle kłopotu :) Wiesz, że masz zdolne łapki :)* Zdolniacha !
2010/09/08 17:32:39
Tili jak zawsze (:
Wianku już mogę (; mam wolny wrzesień (: Szarlotku najprawdopodobniej po Babci, dzięki ;* pozdrowienia! (: 2010/09/08 20:06:46
jaki pyszny aromatyczny chlebek:) i ten dodatek sera... musiał niesamowicie smakować na ciepło:)
2010/09/09 14:08:51
Dzieki Asiu, czyli w zasadzie ten jest zrobiony "tak jak mial byc" :) Robie, wyglada na taki mokry jaki od dawna chcialam, a wychodzily mi suchsze...
2010/09/18 19:59:02
Asia, zrobiony, zjedzony, pyszny! Musze przyznac szczerze ze to Twoje zdjecia mnie zmobilizowaly :) Usciski Ci sle :-)
2010/09/19 18:39:23
Basiu super! był wilgotny? Mam nadzieję że się pochwalisz u siebie ;*
|
Twój udał się wybornie!
Pozdrawiam.