Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb z ziemniakami, serem i rozmarynem

Tak lejącego ciasta pod dłońmi do wyrabiania to ja nie pamiętam w całej swej chlebowej karierze (; Podsypywałam mąki, smarowałam ręce oliwą - i nic. Jak się potem okazało w przepisie był błąd - mąki o połowę mniej podano. Nic to jednak, daliśmy radę. Ja starałam się 'zagniatać' ciasto jak długo byłam w stanie, samo potem pieknie w foremce urosło, a piekarnik zrobił swoje - upiekł duży bochen chleba.

Było warto się odrobinę postresować, bo jak widzicie dziury duże (takie jak lubię najbardziej!), skórka chrupiąca, miąższ wilgotny, piękny zapach rozmarynu, lekko ciągnący się żółty ser - smak doskonały.

Polecam gorąco - pieczcie na zdrowie (;

chleb jest propozycją A.Grey w ramach #83 WP

  • 230 g białego zaczynu zakwasowego levain (100% hydracji)
  • 510 g białej pszennej maki chlebowej
  • 3 g drożdży instant
  • 230 g ugotowanych ziemniaków w łupinkach
  • 230 g wody z gotowania ziemniaków
  • 14 g soli
  • 115 g sera Cheddar
  • liście z 4-5 gałązek rozmarynu, posiekane

W dużej misce wymieszać cały zaczyn z połową mąki, drożdżami, wystudzonymi ziemniakami i połową wody z gotowania ziemniaków. Miskę (odkrytą) odstawić na 30 minut. Następnie, do ciasta wsypać pozostałą mąkę z solą i mieszając, dodać tyle pozostałej wody, aby powstało raczej luźne ciasto. Wyłożyć ciasto na stół i wyrabiać przez 6 minut. Dodać posiekany rozmaryn i dalej zagniatać przez 2 minuty. Ciasto powinno być lepkie ale nie klejące się (temp 25-27C). Gotowe ciasto umieścić w naoliwionej misce, przykryć i zostawić na 90 minut, składając ciasto w połowie wyrastania.
Podzielić na dwie części, nadać kształt prostokąta (piekłam w tortownicy). Na środku każdego ułożyć plastry sera, zostawiając dookoła margines ciasta. Następnie zwinąć ciasto ścisło, docisnąć końce. Na blasze do pieczenia ułożyć arkusz pergaminu, posmarować go lekko oliwą i posypać semoliną. Ułożyć bochenki obok siebie zostawiając miedzy nimi odstęp. Blachę wsunąć do plastikowej torby i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Rozgrzać piec do 260C.
Wyrośnięte bochenki/ek naciąć szybko (dość głęboko, do pierwszej warstwy sera) i zsunąć wraz z pergaminem na gorący kamień. Piec z parą przez 35 minut (parę wtryskiwać tylko przez pierwsze 2 minuty pieczenia co 30 sekund). Po ostatnim wstrzyknięciu pary zmniejszyć temperaturę pieca do 230C . Studzić na kratce.

Buon Appetito! (:


wtorek, 07 września 2010, viridianka

Polecane wpisy

  • Ciabatta

    Z grubą chrupiącą skórką oraz mięciutkim środkiem. Aromatyzowane suszonymi pomidorami i ziołami. Dobre. poolish (zaczyn): 190g mąki pszennej 120ml wody 1/8 łyże

  • Chleb z soją

    Ten przepis poleciła mi Ala i... to był strzał w dziesiątkę! Chleb jest przepyszny. Czy to z soją, czy jak podaje oryginał z siemieniem lnianym. Obie wersje sp

  • Włoski wieniec z nadzieniem

    Jeśli kochacie włoską kuchnię gwarantuję, że rozsmakujecie się w tym wieńcu. Jest w 100% przesiąknięty Italią - od ciasta po farsz. Samo wyrabianie drożdżowego

Komentarze
2010/09/07 17:17:11
Piekłam.Jest pyszny i aromatyczny.
Twój udał się wybornie!
Pozdrawiam.
-
2010/09/07 17:19:08
Wygląda apetycznie :) Ja dzisiaj też walczyłam z przepisem, który nie był zbyt dobry. Niestety poległam, choć osobom postronnym moje udziwnione makaroniki nawet smakują.
-
2010/09/07 17:26:54
Aśka , ty się robisz niebezpieczna!!! Takie chleby pieczesz ,że aż strach :))))
całusy
-
2010/09/07 17:50:30
Hehe, ja drożdżowe wypieki robię zwykle "na oko" i mam już wypracowane proporcje... Nie zazdroszczę lepkiego ciasta, ja tego bardzo nie lubię. Ale chlebek bardzo mi się podoba , sezon na ziemniaki w pełni, zapisuję do zrobienia :)
-
2010/09/07 18:18:42
Brr... Nie lubię wyrabiać lejących ciast! Bardzo nie lubię. I nie umiem, zacznijmy od tego. Straszliwie mnie to irytuje. A to źle, wszak przecież z takich właśnie ciast wychodzą najlepsze i najulubieńsze moje chleby - wilgotne i z dużymi dziurami właśnie.

A nad tym, że nie mam krzaczka rozmarynu, to ja będę jeszcze bardzo długo rozpaczać. Póki go nie kupię...

Pozdrawiam! :)
-
efi
2010/09/07 18:19:04
Tym razem nie zdążę z chlebkiem, ale kiedyś wrócę do tego przepisu. Piekny chlebek Asiu, az zjadloby się kromeczkę :) Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
-
2010/09/07 18:20:56
Kursywo piekłaś makaroniki?? (: na pewno były przedobre, nie mogły być inne (:

Oliwka ja też nie lubię,a le fakt faktem chleby z lejącego ciasta są najlepsiejsze ((; swój krzaczek kupiłam w Almie.

dziękuję, pozdrawiam!
-
2010/09/07 18:35:08
Bardzo ładny:)
-
2010/09/07 19:06:42
śliczny chlebek :)
też mam zamiar go upiec :)))
-
2010/09/07 19:20:57
Mimo że jestem wielbicielką rzadkich ciast, wiem że to było kłopotliwe. Tymbardziej gartuluję wytrwałości.
-
2010/09/07 19:34:36
Viri, cudny ten chlebek.
tmach
-
2010/09/07 19:58:01
Ale ten chlebek musi pachnieć!! Aż mi w brzuchu z głodu zaburczało!
-
2010/09/07 20:30:52
Ja bym chyba białej gorączki dostała z takim luźnym chlebem:) Tak jest piękny i już czuję jego zapach:)
-
2010/09/07 20:41:36
chleb wygląda fenomenalnie! dziury takie jakie być powinny :) najbardziej intryguje mnie "lekko ciągnący się ser" - pyszności
-
2010/09/07 20:44:56
Och, Viridianko, chlebek jest piękny! Pachnący rozmarynem i ten ciągnący ser, super!:)
Pozdrawiam Cię:)
-
2010/09/07 21:25:34
no dobra czy zakwasem żytnim wyjdzie??? bo coraz większy apetyt mam na ten chlebek... :)
-
2010/09/07 21:49:10
Lejące się chleby to coś czego nie znoszę. Dlatego ten przepis u mnie nie zawita, niestety. Brak mi umiejętności do takich chlebów. Czego nie można powiedzieć o Tobie.
-
2010/09/07 21:52:55
Ale narobiłaś mi apetytu:) Wygląda BARDZO apetycznie!
pozdrawiam
-
2010/09/07 22:32:31
przecudny ;]
ależ on musi smakowac. już moje kubki smakowe szaleją...
-
2010/09/07 22:36:33
Dziękuję za wspólne pieczenie! Pozdrawiam :)
-
2010/09/07 22:46:44
dziękuję za mile słowa, może w notce trochę za bardzo na-dramatyzowałam ;P nie było tak źle i na pewno powtórzę chlebek z innymi dodatkami może (:

Myniu co by miał nie wyjść, wyjdzie na pewno (; ja się szczerze przyznam, że piekłam na żytnio-grahamowo-wieloziarnisto-pszennym i wyszedł (; mój zakwas to po prostu nie-wiadomo-co a daje piękne chleby ((;

Kaba dałabyś rady, mówię Ci (: przepis jest już poprawiony i można spokojnie piec bez zagrożenia lejącego się ciasta, piecz, piecz!

A.grey to ja dziękuję za wybór, pyszny jest! :)

buziaki.
-
2010/09/07 23:52:17
Asiu, a wiesz ze ten chleb wyglada na taki wilgotny i ma takie wielkie dziury i chcialabym taki wyprodukowac, ale co tarfie na "prawie dobry przepis" to wyjdzi emi za suchy :) To ile trzeba wlanac tej maki, zeby byl taki wlasnie "ciezy"?
Buziaki :*
-
2010/09/08 08:56:52
ja robiłam go dwa razy, ten jest z 510g mąki i całej wody, potem może z garść mąki dosypałam, poprzedni z mniejszej ilości mąki po prostu nie wyszedł, był gnieciuchem i tyle (; ale wcale tak nie musiało być bo dolałam wtedy dużo za dużo wody i miałam wodę a mąka nie pomagała (: czyli jeszcze raz : 510g mąki + 230g wody (:

buzia.
-
2010/09/08 10:08:57
Bardzo smakowite kromeczki :) fajnie piekło się razem :)
-
2010/09/08 12:25:22
oj Viri, kiedy przyjedziesz do mnie na wyspe i bedziesz mi piekla takie piekne chlebki???
-
2010/09/08 13:35:59
Piękny! Aż dziwi, że mógł sprawic tyle kłopotu :) Wiesz, że masz zdolne łapki :)* Zdolniacha !
-
2010/09/08 17:32:39
Tili jak zawsze (:

Wianku już mogę (; mam wolny wrzesień (:

Szarlotku najprawdopodobniej po Babci, dzięki ;*

pozdrowienia!
(:
-
2010/09/08 20:06:46
jaki pyszny aromatyczny chlebek:) i ten dodatek sera... musiał niesamowicie smakować na ciepło:)
-
2010/09/08 20:23:14
Ja bym sie chyba poddala, gratuluje :)
-
2010/09/09 14:08:51
Dzieki Asiu, czyli w zasadzie ten jest zrobiony "tak jak mial byc" :) Robie, wyglada na taki mokry jaki od dawna chcialam, a wychodzily mi suchsze...
-
2010/09/18 19:59:02
Asia, zrobiony, zjedzony, pyszny! Musze przyznac szczerze ze to Twoje zdjecia mnie zmobilizowaly :) Usciski Ci sle :-)
-
2010/09/19 18:39:23
Basiu super! był wilgotny? Mam nadzieję że się pochwalisz u siebie ;*