Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżówki z cynamonowym budyniem i jabłkami

Jabłka? Są!
Cynamon? Jest!
Drożdże? Obecne!
No to do roboty proszę Państwa :) Jesień to najlepszy okres na jabłkowo-cynamonowe wypieki, a drożdżowe to takie 'ciepłe' ciasto. Poprawia humor, otula zapachem, studzi emocje... no tak, im lepiej ciastu przyłożymy tym lepiej wyrośnie - przetestowane niejednokrotnie ;) Dobrze wyrobione ciasto jest po upieczeniu miękkie, puszyste i delikatne.
Tym razem moim drożdżówkom nadałam kształt zawijasków. Ich wnętrze to fantastyczny, domowy budyń cynamonowy oraz podduszone na odrobinie masła jabłka. Z obawy przed ucieczką nadzienia na spód foremki rozwałkowałam część ciasta - takie zabezpieczenie spisało się na piątkę z plusem a bułeczki wyszły przednio :)
To moje jesienne odkrycie w tym roku i liczę na to, że posmakują Wam tak bardzo jak mi.


przepis własnego autorstwa xD nie od PH! dobrze jest przygotować na początku budyń i jabłkowy mus (budyń nawet dzień wcześniej, choć 2-3 godziny wystarczą) - ważne jest schłodzenie nadzienia.

składniki na zaczyn:

  • 30g świeżych drożdży
  • 70g ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka cukru

Drożdże pokruszyć, połączyć z mąką, cukrem. Rozpuścić w mleku. Odstawić do napuszenia w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut.

składniki na ciasto:

  • 600g mąki pszennej
  • 70g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • duża szczypta soli
  • 250g serka ricotta (takiej z pojemniczka lub domowej)
  • 70g miękkiego masła
  • 100-200g mleka (rozbieżność spora, ale nigdy nie wiem ile mleka pochłonie moje ciasto, raz jest to 100, a raz nawet i 200g)
  • 1 jajko, roztrzepane
  • zaczyn

Mąkę przesiać z solą i cukrami do dużej miski. Dodać w cząstkach masło i ser. Ugnieść na kruszonkę. Dodać zaczyn, jajko, wlać 100g mleka (dolewać w miarę zagniatania - ciasto nie może być zbite!). Zagnieść ok. 10 minut - ciasto ma być gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć czystym ręczniczkiem i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

składniki na budyń cynamonowy:

  • 450ml mleka
  • 50ml kremówki
  • 1 laska cynamonu
  • 4 żółtka
  • 60g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu (oczywiście cynamonu dodawajcie wedle uznania, dla mnie 1 łyżeczka to optymalna ilość)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 40g masła

Mleko zagotować z laską cynamonu. Żółtka roztrzepać (nie ubijać!) w misce z cukrem, mąkami, kremówką i cynamonem. Gorące mleko powoli dolewać do masy żółtkowej, cały czas mieszamy trzepaczką. Całość przelewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy aż masa się zagotuje, potem gotujemy 1-2 minuty. Odstawiamy by budyń lekko się ostudził (uwaga by nie powstał kożuch) i dodajemy masło. Mieszamy aż się rozpuści, przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Dobrze jest budyń przez kilka godzin schłodzić w lodówce.

mus jabłkowy:

  • 4 jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki wody

Sok wlewamy do miski. Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka, cukier i cynamon, podgrzewamy aż jabłka zmiękną i lekko się rozgotują. Mąkę zozpuszczamy w wodzie i dolewamy do owoców. Studzimy i chłodzimy.

Z ciasta odkrawamy 300g kawałek, wałkujemy go na wielkość dużej formy (wykładamy spód i boki papierem do pieczenia). Resztę ciasta wałkujemy na duży prostokąt, rozsmarowujemy budyń, na to jabłka. Zwijamy jak roladę i kroimy na 16-20 ślimaczków. Układamy w foremce na przygotowanym wcześniej cieście. Odstawiamy na 30-45 minut do napuszenia. Przed pieczeniem delikatnie posmarować mlekiem. Pieczemy w 180st.C przez ok. 30-40 minut. Studzimy na kuchennej kratce. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem z cynamonem.

Buon Appetito! :)



wtorek, 28 września 2010, viridianka

Polecane wpisy

  • Stollen - niemieckie ciasto z bakaliami, rumem i marcepanem

    Przepyszne tradycyjne, świątecznie ciasto niemieckie z mnóstwem bakalii. Maślane, aromatyczne, słodkie i takie moje ulubione, pełne suszonych i kandyzowanych ow

  • Rogale Św. Marcina

    Aby upiec prawdziwego świętomarcińskiego rogala trzeba się naprawdę postarać. Po pierwsze należy zdobyć najważniejszy składnik jakim jest biały mak, po drugie ż

  • Drożdżowe ciasto dyniowe z kruszonką

    Wspaniałe, mięciutkie ciasto dyniowe na drożdżach ze słodką, chrupiącą kruszonką. W prześlicznym, słonecznym kolorze i dodatkami do wyboru: skórką pomarańczową,

Komentarze
2010/09/28 16:05:50
Przepyszniutko wyglądają! Poproszę jedną do kawki!
-
2010/09/28 16:14:14
drożdżowe zdecydowanie łagodzi wszystkie złe nastroje... przydałaby mi się taka jedna do pracy :)

ps. ja się chyba z drugim jabłkowym nie wyrobię a też mam w zanadrzu...
-
2010/09/28 16:15:13
Genialne te drożdżówki, Asiu! A budyń cynamonowy, to nawet bym sobie teraz chętnie przygotowała; do niezobowiązującego zjedzenia. Brzmi fantastycznie!

Ściskam!
-
2010/09/28 16:18:25
już się zachwycałam szarlotką, a tu takie cuda w postaci drożdżówek!

ja dziś jadłam szarlotkę z okazji Dnia Jabłka, ale się nie liczy, bo była kupiona, a nie domowa :))
-
2010/09/28 16:37:13
Poproszę o jedną, albo o dwie :)
-
2010/09/28 16:49:45
Pysznie! jabłka i cynamon bardzo się lubią.


kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2010/09/28 17:03:47
ale jesteś kusicielka , jakbym miała wybrać te drożdżówki czy ciasto z marcepanem to bym się chyba rozpłakała , bo oba bym chciała
-
2010/09/28 17:55:06
Niesamowite są te drożdżówki! Zjadłabym baaardzo chętnie, bo ja kocham jabłka i cynamon, mniam:))
Uściski:*
-
2010/09/28 18:03:50
O matko i córko! Nawet budyń bym przebolała! :) Wspaniałości! Takie wypieki można jeść i jeść i z pewnością ręka będzie dalej się wysuwać po kolejną porcję. :)
-
2010/09/28 18:23:21
budyń, jabłka i ciasto drożdżowe - połączenie idealne
z chęcią poczęstowałabym się taką drożdżówką (i to nie jedną :)
-
2010/09/28 18:29:44
Wspaniałe drożdżówki:)
-
2010/09/28 18:35:18
Asiu, teraz muszę je zrobić! :) I domyślam się, że to do nich poszły drożdże? :)
Jak tam przygotowania do Łodzi? :))
-
2010/09/28 18:37:18
pięknie wyglądają...;)
-
2010/09/28 18:37:22
Poproszę choć jedną... świetny przepis!
-
2010/09/28 19:00:30
Ciekawa jestem smaku tego budyniu cynamonowego:))
Bułeczki wyglądają przepysznie!
-
2010/09/28 20:01:31
Pyszota!
załapię się na jedną?
-
2010/09/28 20:18:40
Bajeczne, mniam :)
-
2010/09/28 20:54:48
Przydreptałam tu do Ciebie, bo aż u mnie zapachniało cynamonem :) Pieknie się prezentują te drożdżówki...:)
-
2010/09/28 21:23:54
Cudowne! Porywam jedną, mogę?
Świetnie się spisałaś z "jabłkowego" zadania:) Pozdrawiam!
-
2010/09/28 21:34:14
O rany. Najpierw uwielbiam jabłko, potem drożdżówki a już razem to istny raj!
Prezentują się pięknie.

serdeczności
M.
-
2010/09/28 22:09:49
wyglądaja rewelacyjnie .. szkoda, że wczesniej się nie zorientowałam, że dzis dzien jablka, bo tez bym cos przygotowała.. ale coż pozostaje mi sie cieszyc, ze mam dzis okazje zobaczyć same pyszności ;)
-
2010/09/28 22:21:20
Po prostu pycha! Chetnie bym sprobowala :)
-
2010/09/28 22:23:49
Ty to sobie lubisz utrudniać życie :D
Drożdżowe, budyń, musssss
:D Na zajęcia sio :P
-
2010/09/28 22:43:26
To musiało być pyszne !!! Świetny pomysł z tym cynamonowym budyniem , i jeszcze jabłka do tego - mniam ! Lubię takie kombinacje :)
-
2010/09/28 23:39:55
Zay zdradzę się, że sama zjadłam z dwie łyżki jeszcze ciepłego bo taki pyszny! Warto się skusić (;

Gatko ważne że jabłko zostało zjedzone (;

Małgoś z pewnością, mówię Ci że by Ci posmakowały (:

Maniu no tak drożdże=drożdżówki ((;
do Łodzi? hmm jutro zaczynam siebie i kota pakować:P jeszcze jakieś ciastka muszę sobie upiec i chleb (;

Kornik jasne!

Kucharnia proszę bardzo (:

Poleczka a idź Ty:P zajęcia to mam od poniedziałku, taka stara już Panienka i nie pamięta że od października rok studencki się zaczyna? xD ;*

Abbro to mój przebój ((;

dziękuję za miłe słowa,
jest mi bardzo przyjemnie że tak się podobają,
teraz musicie je tylko upiec :P
pozdrawiam ciepło.
(:
-
2010/09/29 11:53:37
no o takiej drożdżówce mi się dzisiaj marzyło, cudowne zdjęcia :)
-
2010/09/29 12:28:54
ja poproszę
najlepiej od razu dwie :P
-
2010/09/29 14:02:04
ja poproszę jedną do kawki :) a drugą na jutro do pracy :* wróżko Viridianko :P
-
Gość: www.eatafterreading.blogspot.com, *.mia.three.co.uk
2010/09/29 15:27:28
Mniam - udalo ci sie polaczyc wszystko co lubie i uzyskac taki sympatyczny efekt - juz je pozeram w wyobrazni!
-
2010/09/29 15:55:40
taka drozdzowka z pewnoscia by mi uprzyjemniła pobyt w szkole ;)
-
2010/09/29 19:01:06
Na takie właśnie mam ochotę:)
Zabieram więc wirtualną drożdżówkę i idę zwiedzać dalej...

;*
-
2010/09/29 19:18:17
Przepis nie od Herme? Nie mów...wyglądają idealnie.. Muszę w końcu wypróbować to Twoje 'autorskie' drożdżowe, bo prezentuje się naprawdę fantastycznie.
-
2010/09/29 19:56:09
piękne, urocze, smakowite bułeczki:) uwielbiam drożdżowe!:) mniam
-
Gość: lo, *.adsl.inetia.pl
2010/09/29 20:31:30
I znowu u Ciebie cudo, które zjadłabym bez opamiętania. Uwielbiam ten kształt zawijasków.
-
2010/09/30 08:58:54
proszę bardzo (; drożdżówek jest dużo i są duże więc mogę się z chęcią podzielić.

Olciaky skusisz się więc? ;)

Spencer każde jest inne:P raz z mascarpone, raz z ricottą, raz z jogurtem, a raz ze śmietaną (; do wyboru do koloru ((;
-
2010/09/30 08:59:31
Lo ja mam tak z Twoim notkami he he ((;

pozdrawiam i dziękuję!
(:
-
2010/09/30 09:01:10
Juz od samego patrzenia wiem, ze te drozdzowki by mi posmakowaly :) Viri, Ty wciaz takie pysznosci wystawiasz, ze nie moge przestac sie oblizwac :))
-
2010/09/30 16:20:46
Jakie żółciutkie :)* Ostatnio też mam ciąg do drożdżowego i w fazie eksperymentalnej testuję pewne przepisy :)* A przepis z budyniem brzmi ciekawie ;D Kota wytrzyma taką przeprowadzkę? Mój po wszelkiego rodzaju wyjazdach zawsze ciężko dochodzi do siebie a przeprowadzkę przeżył na prozaku :/p Pozdrawiam i życzę dobrego roku akademickiego :)*
-
2010/09/30 17:54:57
Maju cieszę się bardzo ((;

Szarlotku moja Mała jest bardzo dzielna, jak poszłam z nią do Babci to po 10 minutach biegała sama po całym domu (; tylko przychodziła co jakiś czas zobaczyć czu jestem jeszcze i leciała dalej obczajać (: boję się tylko podróży jak ją zniesie, potem już powinno być dobrze. Cmoki;*
-
Gość: Kacha, *.centertel.pl
2010/10/05 11:22:00
Wyszły mega! Pyszne: wilgotne, idealnie słodkie i puchate. Podbijają podniebienia nawet przeciwników jabłek w cieście. Viridianko, oby więcej takich przepisów! :)
-
2010/10/05 19:47:37
Kacha ależ się cieszę! buzia normalnie-nienormalnie sama mi się śmieje (:
a to że posmakowały nawet przeciwnikom jabłek: bezcenne xD
pozdrawiam ciepło.
-
2010/10/06 19:58:02
Drozdzowki z budyniem, jej nigdy nie pieklam a zawsze chcialam :) Pieknie zolte sa Asiu, tak ze chce sie nawet sypnac cynamonu gdy woli sie kardamon z jablkami :D usciski!
-
2010/10/06 20:43:42
Basiu ja budyniowe też po raz pierwszy piekłam! mówię Ci prawdziwe niebo w gębie. A żółte to najprawdopodobniej dzięki wiejskiemu jajku i masełku (;
kardamon uwielbiam do śliwki...mmm.
-
Gość: www.eatafterreading.blogspot.com, *.mia.three.co.uk
2010/10/13 12:55:13
Ja po prostu czuje ze mam jedna z tyh drozdzoweczek w ustach, ummmmm.... :)
-
2010/10/14 23:58:55
Oj tak Asiu, wiejskie maslo i jaja to jest cos, w takim ciescie jeszcze :)
-
2010/10/15 20:06:30
EatAfterReading ;) wiesz co ja polecam jednak na żywo ich spróbować, gwarantuję że się nie zawiedziesz.

Basia dobre składniki to podstawowa podstawa ;)
-
Gość: Ewa, *.pi.shawcable.net
2010/12/15 09:26:14
A dlaczego podajesz ilosc mleka w gramach zamiast w ml ?!?!?!?!
-
2010/12/15 10:22:37
To z przyzwyczajenia - mleko ważę również na wadze, a nie odmierzam w szklance.
pozdr