Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tort Szwarcwaldzki

Nie znam praktycznie żadnego deseru pochodzącego od naszych zachodnich sąsiadów. Stollen, Apfelstrudel (choć to chyba austriackie ciasto) oraz tort Szwarcwaldzki to zapewne tylko cząstka z ich kuchni. Nie byłam nigdy w Niemczech - nie interesuje mnie ten kraj i zapewne dlatego mam tak znikome pojęcie o ich regionalnych słodyczach.

Żeby nie było - tort ze Szwarcwaldu udał im się wspaniale. To głównie słodka śmietanka kremówka, czekoladowe biszkopty i wiśnie. Ja znalazłam przepis w książce 'Chocolate desserts' Pierra Herme z pewnością nieco odbiegający od oryginału.

Jak widzicie tort jest naprawdę wysoki! Nie zmieścił się w foremce więc musiałam z papieru do pieczenia zrobić kołnierz, by obręcz tortownicy wydłużyć. Warto jest dzień wcześniej wiśnie zmacerować w winie i przyprawach (czarny pieprz, cynamon, cytrusy). Nabiorą głębszego smaku oraz aromatu. Czekoladową śmietankę należy przygotować minimum na 5 godzin przed - po tym czasie w lodówce łatwiej i szybciej się ubija. Całe ciasto składa się aż z sześciu warstw: trzy biszkoptowe blaty, dwie warstwy czekoladowej bitej śmietany oraz jedna - białej z wiśniami. Boki ozdobiłam kremówką, a wierzch śmietankowymi rozetkami, wiśniami z kompotu oraz wiórkami z czekolady.

To nie jest pracochłonny tort - robi się go stosunkowo szybko, a odwdzięcza się przepysznym smakiem i eleganckim wyglądem. Na domowe uroczystości sprawdzi się doskonale.

Polecam również moją bezową wersję tortu czarnoleskiego.

wiśnie:

  • 1/2 szklanki (125g) porto
  • 2 łyżeczki soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego (dałam więcej, z całego owocu)
  • 4 ziarna czarnego pieprzu, zgniecione
  • 1 mała laska cynamonu
  • skórka z jednej cytryny (tylko żółta część), w dużych plasterkach
  • 170g wiśni ( u mnie ze słoiczka, zwiększyłam ilość do 350g)

Łączymy alkohol z sokiem, cynamonem, pieprzem i skórką. Doprowadzamy w garnuszku do wrzenia. Wrzucamy wiśnie i gotujemy na małym ogniu ok. 2 minut. Studzimy. Wiśnie przygotowujemy na 3-4 godziny przed, choć lepiej zostawić je w marynacie w lodówce przez całą noc. Po tym czasie płyn odlewamy, wyrzucamy przyprawy i skórkę, a owoce odsączamy na papierowych ręczniczkach.

czekoladowa bita śmietana:

  • 1 i 1/2 szklanki kremówki 30% (375g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 65g półsłodkiej czekolady (dałam gorzką 60%)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao (opcjonalnie)
  • 150g serka mascarpone (opcjonalnie)

Zagotowujemy śmietankę z cukrem, zestawiamy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę. Przykrywamy folią spożywczą, studzimy i wkładamy do lodówki na 5h, choć lepiej na całą noc.

Po tym czasie - gdy pozostałe części na tort są już gotowe - śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy kakao oraz mascarpone i na najniższych obrotach miksera - mieszamy.

syrop:

  • 70g cukru
  • 70g wody
  • 2 łyżeczki wody (zastąpiłam wiśniowym sokiem)
  • 2 łyżeczki wiśniówki

Zagotowujemy 70g wody z cukrem. Mieszamy aż się rozpuści, po czym studzimy. Dodajemy pozostałą wodę/sok i alkohol. Można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

biszkopt czekoladowy:

  • 40g gorzkiego kakao
  • 35g mąki pszennej
  • 3 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 75g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 9 dużych żółtek, w temp. pokojowej
  • 150g cukru
  • 5 dużych białek, w temp. pokojowej

Nagrzewamy piekarnik do 180st.C. Przesiewamy mąki z kakao i solą. W dużej misce ubijamy żółtka z połową cukru na gęstą i puszystą pianę. Białka ubijamy oddzielnie na sztywno, pod koniec dodając pozostałe 75g cukru. Do żółtek dodajemy połowę suchych składników, 1/3 białek. Miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera. Następnie resztę suchych składników, 1/3 białek i ostudzone masło. Na koniec pozostałe białka, delikatnie mieszamy i przelewamy do tortownicy (22cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, boki posmarowane masłem i oprószone mąką. Pieczemy 25-30 minut - patyczek wbity w środek ciasta ma być suchy. Po ostudzeniu przecinamy na 3 blaty.

waniliowa bita śmietana:

  • 1 i 1/2 szklanki kremówki 30% (375g)
  • laska wanilii
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny (lub 3g płatków)
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka wiśniówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowujemy jak wszystko inne mamy juz gotowe. 300g kremówki ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i ziarnami wanilii. Pozostałą kremówkę podgrzewamy z laską waniliową. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, po napęcznieniu rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łączymy z lekko ostudzoną, ale jeszcze ciepłą kremówką. Do mieszanki dodajemy łyżkę ubitej śmietany, mieszamy, po czym całość łączymy.

składanie: Dno tortownicy wykładamy krążkiem papieru do pieczenia, kładziemy pierwszy blat, nasączamy 1/3 syropu. Wykładamy połowę waniliowej bitej śmietany, układamy dobrze odsączone wiśnie, następna część bitej śmietany, wykładamy, przykrywamy kolejnym blatem nasączonym w 1/3 syropu. Lekko dociskamy. Następnie przekładamy 2/3 czekoladowej bitej śmietany, na to krążek biszkoptu nasączony pozostałym syropem. Pozostałą czekoladową bitą śmietaną dekorujemy wierzch. Schładzamy 2-3 godziny (u mnie cała noc).

do ozdoby:

  • 1/2 szklanki kremówki 30% (125g), ja zużyłam więcej - ciut ponad jedną szklankę
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • wiśnie
  • wiórki czekoladowe

Kremówkę ubić z cukrem pudrem, częścią ozdobić boki i wierzch lub boki a rękawem cukierniczym zrobić rozetki na wierzchu, w które powtykać wiśnie. Wiórkami posypać wierzch. Tort należy trzymać w lodówce.

Buon Appetito! (:

sobota, 11 września 2010, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2010/09/11 16:14:38
wiesz , ja wiem ,że jesteś wyjątkowa i masz wyjątkowe zdolności,ale i tak sie łapię na tym ,że bardzo mnie zaskakujesz
to jest chyba najpiękniejszy Tort Szwarcwaldzki jaki widziałam :)
-
2010/09/11 16:16:40
Cudny tort! Taki prawdziwy,pyszny.
Oj,jaką mam chęć na deser!
-
2010/09/11 16:16:55
Asiu, jesteś wielka. Po prostu niesamowita. I powiem jedno - jestem już Twoją najoficjalniejszą z oficjalnych fanką.

Tort przewspaniały. Idealny na wielkie, niezwykłe okazje.

Uściski!
-
2010/09/11 16:23:19
Tort Szwarcwaldzki to chyba jedyny tort przez duże T który robi się u mnie w domu. Bardzo podoba mi sie, że Twój nie jest tak "standardowo" przełożony czyli biszkopt-śmietana-biszkopt. No i pięknie się prezentuje.
A teraz poproszę kawałek, ale taki solidny;)
-
2010/09/11 16:26:10
Widzę, ze sporo roboty jest z takim tortem, ale za to jaki efekt końcowy:-)
-
2010/09/11 16:30:46
Viridianko, to chyba najpiekniejszy Tort Szwarcwaldzki jaki widziałam! Wygląda po prostu pięknie, profesjonalnie w każdym calu. Dziewczyno,ja sie zastanawiam,czy Ty się z powołaniem nie minęłaś? Medycyna, a tu takie cuda!

Nigdy nie jadłam tego tortu , a na Twój z wielką chęcią bym się skusiła:)
Pozdrawiam:)
-
2010/09/11 16:42:24
Viri cudeńko....po prostu powala z nóg. Pierwsze zdjęcie po prostu mi mowę odjęło....a rzadko komu i czemu się to udaje (mój mąż najlepiej o tym wie:)). Często robię tort szwarzwaldzki, ale z czekoladową bita śmietana jeszcze nie robiłam....świetny pomysł:)
-
2010/09/11 17:14:47
Viri, ja też chcę, ja też. Z drugiej strony jak to dobrze , że nie mam takiej Viri w domu albo w rodzinie. 100 kg na wadze murowane ;) , przecież przy takich cudach to nikt nie ma silnej woli. Musi jeść :)
-
2010/09/11 17:15:01
Mniam,
tortów to ja niet. Ale! ten Twój to piękny jest i ta masa na wierzchu biała, ojejjj!!!
-
2010/09/11 17:22:29
alez cudowny!
-
2010/09/11 17:33:36
Piękny! Dawno nie widziałam takiego ładnego i apetycznego tortu:-)
-
2010/09/11 17:37:31
Oj Króóóóóóóóóólik! no weeeeeź, łazi za mną ten czarnoleski, tylko robić mi się nie chce. A tu bach, kurka olek! Tak po oczach dawać. Eh! No i co Ci tu napisać? - zjadłabym, no!
-
2010/09/11 18:30:20
jaaaaki wykwintny!
cudo!
-
2010/09/11 18:32:13
pełna klasa
-
2010/09/11 18:32:23
przeeeepięknyyyy;)
-
2010/09/11 18:45:05
prawdziwa rozkosz dla oczu i z pewnością dla podniebiebia!!!
-
2010/09/11 18:48:13
Viri jak coś czuję, że skończysz jak ten lekarz ode mnie z miasta, o którym Ci pisałam. Przynajmniej powinnaś :)
-
2010/09/11 19:25:25
dziękuję za miłe słowa:)) to tort dla Rodziców z okazji ich jutrzejszej rocznicy ślubu, właśnie spróbowali i niesamowicie Im smakuje (:

Alcia a Ty jesteś jak zawsze za miła ;* dziękuję Ci.

Oliwko spłonęłam po czubek nosa (; buzia duża dla Ciebie ;***

Korniku dla Ciebie wszystko, proszę częstuj się (: u mnie tez rzadko robi się torty (nie licząc tych bezowych (; ).

Majanko nie gadaj! bo wygadasz (; mi jest w tym stanie dobrze tak jak jest (; pieczenie to tylko hobby i profesjonalnie nie chciałabym się tym zająć bo mogłoby mnie przestać cieszyć (:

Jolu spróbuj koniecznie! czekoladowa bita śmietana jest lepsza niż biała ((;

Tmach eee nie, nie przytyłabyś ((: ja np. schudłam na tych domowych wypiekach bo kupnych nie jem wcale ((:

Oczko uwierz mi, z chęcią dla Ciebie bym zrobiła ((: nie uznaję kupnych blatów czekoladowych, ale jakbyś kupiła to potem już droga krótka do wykończenia, a TEN od PH jest naprawdę przedni (: ;*

Kaba he he he nie, nie (: :*

pozdrawiam Was barrrdzo serdecznie!
-
2010/09/11 19:41:49
Nie jestem fanką tortów, jednak muszę przyznać, że Twój wygląda niesamowicie. Lepiej niż nie jeden z cukierni. :)
-
Gość: lo, *.adsl.inetia.pl
2010/09/11 19:48:58
Piękny!!! Słodki weekend u Ciebie. Bardzo lubię ten tort i to ubijanie czekoladowej śmietany. Używam do niego mrożonych wiśni, a nie z kompotu, taka namiastka świeżych. To co będzie następne? Lo (Pistachio-lo. blogspot.com)
-
2010/09/11 19:50:48
Robiłam, mój wyglądał trochę inaczej ale masz całkowitą rację, jest przepysznyw smaku:)
-
2010/09/11 20:00:28
Niedawno, z okazji mojej obrony, usiłowałam zrobić właśnie ten tort, ale przepis niestety był kiepski i ciasto zupełnie nie wyszło :/ Może jak przejdzie mi trauma po pierwszej nieudanej próbie to skorzystam z Twojego przepisu ;)
-
2010/09/11 20:15:09
O rany!:) Jak sie u Ciebie pozmieniało:) Fajnie tutaj... Tort super wygląda! Aż mi ślinka cieknie!
-
2010/09/11 20:56:29
Uwielbiam go!!
Choć robię go troszkę inaczej niż Ty ;)

Piękny Ci wyszedł!!
-
2010/09/11 21:58:52
boski ten Twój tort Viri!:) a z jakiej to okazji??;) bardzo mi się podoba i też jest na mojej liście 'do upieczenia';)
miłego weekendu Viridianko:*:)
-
2010/09/11 22:32:41
wyglada wybornie ;d

pierwsze zdjecie jest świetne ;*
-
2010/09/11 22:36:16
Wypasik Kochana :)))

Viri, zmiany bardzo łądne i urokliwe, ogromnie mi się podobają.

A torcik, super, pracochłonny ogromnie ale świetnie opisany.

dobranocka
M.
-
2010/09/11 23:06:01
No no Viri.. Chylę czoło.. Toż to istny majstersztyk.. Myślę, że sam Mistrz Herme by go lepiej nie zrobił;)) CUDO!! W październiku urodziny dziadka..chyba wiem co za niespodziankę mu przygotuję:))
-
2010/09/11 23:22:51
Wyszedł Ci perfekcyjnie :)
-
2010/09/12 00:02:04
i czyżby tak wspaniały tort zrobiony został bez żadnej okazji? jeśli tak, to chyba nie potrafię sobie wyobrazić, co pieczesz, gdy taka się przytrafia. ;)
-
2010/09/12 07:56:37
Viri, przeszlas sama siebie. Zakladam Twoj fanklub. Zaytoon juz w nim oczywiscie jest:) Kto nastepny?:)
Jestes niesamowita!:*:*:*
-
2010/09/12 08:21:52
o każdej porze dnia i nocy miałabym na niego ochotę!! jest piękny

uściski Viri :))
-
2010/09/12 11:42:20
Lo nie mam bladego pojęcia tak szczerze powiedziawszy (; ale może jakieś ciasteczka...

Kursywo ten biszkopt jest fantastyczny, na pewno z jego udziałem zrobię coś jeszcze ((: i bardzo Ci tort polecam, nie zawiedziesz się.

Ileczko z okazji rocznicy Parentsów (;

Moniś wcale nie taki pracochłonny (: naprawdę szybko się z nim uwinęłam.

Spencer dzięki za komplement! ale na zdjęciach w książce jak dla mnie wyglądał ciut lepiej (; choć ja zawsze doszukuję się czegoś co bym mogła poprawić (; a Dziadek będzie zachwycony tym tortem, ja zaraz zabieram swój na obiad by cała już Rodzinka mogła go skosztować, i mój Dziadziuś również (:

Aga rocznica Rodziców (:

Żuliku ha ha transparenty i inne takie też będą? ;P buzia ;**

dziękuję bardzo za miłe słowa, jest mi niesamowicie przyjemnie (: każdego bym poczęstowała gdybym tylko mogła !
-
2010/09/12 12:13:11
Viri, wygląda świetnie, chyba mnie zmobilizowałaś i zrobię. A o Niemczech też nie mam zielonego pojęcia, nie podoba mi się ten język, ale mnie w szkole katują. Dobrze, że nauczyciela mam fajnego ;). Jak Rude Maleństwo? :)
-
2010/09/12 12:19:57
Maniu zrób koniecznie ((: zobaczysz - posmakuje Wam!
a rude maleństwo no cóż... szaleje strasznie, rozbestwione kocisko się z niej robi:P skacze na wszystko i po wszystkim, trzeba ją hamować czasami. No a dzisiaj biedna z parapetu skoczyła na oszklone drzwi i sobie mało guza nie nabiła - oczywiście z podniesioną głową z całej sytuacji wyszła ((;

buzia!
-
Gość: , *.chello.pl
2010/09/12 16:21:56
Ludzie... jestem w szkoku. Przecudowny jest Twoj tort.
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
-
2010/09/12 16:22:12
piekny! arcydzielo!:)
Ja robie nieco inaczej...ale twoj bosko sie prezentuje:)
-
2010/09/12 16:51:08
prześliczny jest i tak smakowicie wygląda!
-
2010/09/12 16:59:51
alez to niesamowite cudo!!!
wyglada przepieknie i smakuje napewno przepysznie:)

Viridianka - jestes prawdziwa mistrzynia:)
-
2010/09/12 17:49:29
Rodzice na pewno będą zadowoleni i dumni, że mają takiego mistrza kuchni w domu :*

A póki co to składam zamówienie na taki torcik u Ciebie tylko z bananami :D choć to pewnie już nie będzie Szwarcwaldzki, ale co tam ;) Bilet do mnie wyślę Ci mailowo :P
-
2010/09/12 18:22:41
dziękuję bardzo za miłe słowa, uszy mi płoną :P

Fioleczka może być i bananowy, to już drugie zamówienie jakie dziś dostałam ;P a na bilet czekam (;

pozdrawiam ciepło!
-
2010/09/12 18:41:56
Po prostu rewelacja, a szwarcwaldzki to mój ulubiony.
-
2010/09/12 18:50:13
paw.agnieszka@gmail.com
-
2010/09/12 21:45:07
Aga dziękuję! mam nadzieję że Cię pytaniami nie zamęczę :)
-
2010/09/12 23:09:16
O rany ! Ale bym sobie takiego tortu zjadła :)
-
2010/09/13 06:02:18
Wygląda obłędnie! Bardzo mi sie podoba. Zazdroszczę, bo do tortów to ja ręki nie mam :) Piękny !
-
2010/09/13 10:28:40
ja napiszę tylko że wygląda CUDOWNIE!!!!!!!
-
2010/09/13 14:12:34
Niesamowity tort, piękny!
Ależ Ty zdolna jesteś :)
-
2010/09/13 22:24:02
Niesamowity, cudnie wygląda :)
-
2010/09/14 07:35:28
Ale elegancki, równiutki i bardzo apetyczny!!
-
2010/09/14 08:34:24
Patrzę, podziwiam i teraz wiem co znaczy "Przez oczy do serca" :) Boję się pomyśleć, co by to było, kiedy do głosu dopuściłabym swój łakomy żołądek... :D
U mnie zagości Szwarcwaldzki w pażdzierniku, ale bardziej klasycznej formie :)*
-
2010/09/14 11:05:07
Wpadam na kawałek tortu ... nie, na dwa ... albo szykuj cały, to go razem zjemy, podziwiając Twoją kociczkę :)
-
2010/09/14 15:45:46
Przepiękny! Zjadłoby się kawałeczek...O! chociażby taki jak z ostatniej fotki! Pozdrówki :)
-
2010/09/14 17:10:18
dziękuję pięknie Kochani za miłe słowa, jest mi bardzo przyjemnie!

Szarlotku czekam zatem na Twój tort! mam nadzieję, że go nie przegapię jak już październik i studia przyjdą ((;

Tili jaka szkoda, że już nie ma ani kawałka - ale zrobię nowy, co Ty na to? (;

pozdrawiam ciepło!
(:
-
2010/09/14 20:30:52
To i ja dorzucę! Przepiękny i dostojny jak tort!
-
2010/09/15 12:43:42
skladam uklony podziwu! jestem pod wieeeeeelkim wrazeniem :-)))
-
2010/09/15 14:06:28
odkłaniam się ((:
-
2010/09/16 13:56:08
Jest PRZEPIEKNY! A ze dobrze smakuje to wiem :) Sama robilam go jakis czas temu ale moj nie wygladal tak slicznie, jak Twoj :) I fotki wyszly "parszywe" wiec go na bloga nie wstawilam :) Ten Twoj tort to czysty obled :))

No to chyba powinnam zaczac pie cniemieckie ciasta coby troche przyblizyc Panience ten kraj :)))))
-
2010/09/17 18:05:48
masz 'czekoladę' PH? super książka nie ? :))
a o niemiecki wypieki poproszę ;)
-
2010/09/18 20:05:54
Asiu, tort obledny, piekny! Jednak jak mam wybrac miedzy tym klasycznym tortem ze Szwarcwaldu a Twa fantastyczna wersja bezowa, to bezowej prosze 2 wielkie kawalki :-)))
-
2010/09/19 18:38:30
nie wiem czy nie zmieniłabyś zdania po spróbowaniu obu wersji ((;
-
2012/04/03 23:50:47
Wygląda rewelacyjnie ! Tak lekko i wiosennie, aż nabrałam ochoty na spróbowanie :).
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/22 19:42:20
Każdy tort ma swój urok- ale Pani tort bardziej kusi- robi większe wrażenie- warstwy są bardziej apetyczne-wprost czarodziejska magia-
-
Gość: ania, *.compute-1.amazonaws.com
2014/07/01 12:28:34
piękny, dzisiaj robiłam na urodziny męża, wieczorem spróbujemy :)
-
2014/07/01 17:11:53
Wszystkiego naj dla Męża!
Dajcie znać jak Wam smakuje ;)
-
2017/04/11 11:52:21
Super, taki tradycyjny i na bogato:)