Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Włoski wieniec z nadzieniem


Jeśli kochacie włoską kuchnię gwarantuję, że rozsmakujecie się w tym wieńcu. Jest w 100% przesiąknięty Italią - od ciasta po farsz.

Samo wyrabianie drożdżowego jest bardzo przyjemne. Doskonale poddaje się się dłoniom, szybko stając się elastycznym i miękkim. Rośnie w zastraszającym tempie, a po upieczeniu każdy w nim znajdzie coś dla siebie, ponieważ z wierzchu jest lekko chrupiące, wewnątrz zaś puszyste. Moja Mama na przykład stwierdziła, że mogłaby jeść samą skórkę, a my z Siostrą - środek. Dla smaku dobrze jest dodać suszonych ziół - bazylia i oregano sprawdzają się jak zawsze doskonale.

Nadzienie pachnie niesamowicie! Są tutaj suszone pomidory, orzechy włoskie, mozarella, czosnek, czerwone pesto i oliwa. Farsz jest w kolorze czerwonym, ale podmieniając to i owo łatwo stworzymy wersję zieloną z oliwkami, bazyliowym pesto i świeżymi ziołami. Jak widzicie - aromat przenika aromat. Jest to po prostu: pełnia włoskiego smaku w jednym wieńcu.

Proponuję podawać z sosem czosnkowym lub sałatką, choć i sam (również ostudzony) smakuje świetnie także na drugi dzień.

przepis z  kulinarnego programu 'Mammaryla'

składniki na ciasto:

  • 0,5 kg białej mąki
  • 35g świeżych drożdży
  • 1-1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta chili

składniki na farsz:

  • 15 suszonych pomidorów w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka czerwonego pesto
  • łyżka oliwy
  • 1 starta mozzarella
  • szczypta oregano
  • sól, pieprz do smaku

W misce wymieszaj drożdże z pół szklanki ciepłej wody, łyżką mąki i cukrem. Kiedy podwoją objętość dodaj mąkę, wodę i oliwę. Na końcu sól i przyprawy. Przełóż ciasto na blat, podsyp je mąką i wyrabiaj 10 minut. Miskę wysmaruj oliwą i przełóż do niej wyrobione ciasto, obtaczając je w oliwie, żeby nie wysychało. Przykryj wilgotną ściereczką. Zostaw w cieple na godzinę.

Orzechy utłucz w moździerzu, dodać pokrojony w plasterki czosnek i dobrze rozetrzyj. Następnie koncentrat, oliwę, pesto, ser, pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy do smaku. Wymieszaj łyżką.

Po godzinie wyrośnięte ciasto uderz pięścią i wyrób ponownie. Wyrabiaj około 3 minut. Odłóż w spokoju na 5 minut. Następnie podsyp stolnicę mąka i rozwałkowuj ciasto na prostokąt ok. 40 x 30cm. Rozsmaruj na nim farsz, pozostawiając wzdłuż boków nie posmarowany pasek o szerokości 1cm (żeby ciasto dało się zlepić po zrolowaniu). Wzdłuż dłuższego boku zroluj ciasto. Sklej brzeg, końce zostawiając otwarte. Obsyp blachę mąką i ułóż na niej roladę sklejeniem do spodu. Sklej boki rolady formując z niej koło. Natnij koło w 5cm odstępach, kończąc nacięcie ok. 2cm od środka koła. Delikatnie rozsuń nacięte fragmenty ciasta i lekko skręć je przekrojoną stroną do góry. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C (ja piekłam e 175). Nasmaruj wieniec mlekiem i włóż do piekarnika. Piecz 30-40 minut.

Buon Appetito! :)

poniedziałek, 20 września 2010, viridianka

Polecane wpisy

  • Ciabatta

    Z grubą chrupiącą skórką oraz mięciutkim środkiem. Aromatyzowane suszonymi pomidorami i ziołami. Dobre. poolish (zaczyn): 190g mąki pszennej 120ml wody 1/8 łyże

  • Chleb z soją

    Ten przepis poleciła mi Ala i... to był strzał w dziesiątkę! Chleb jest przepyszny. Czy to z soją, czy jak podaje oryginał z siemieniem lnianym. Obie wersje sp

  • Chleb z ziemniakami, serem i rozmarynem

    Tak lejącego ciasta pod dłońmi do wyrabiania to ja nie pamiętam w całej swej chlebowej karierze (; Podsypywałam mąki, smarowałam ręce oliwą - i nic. Jak się pot

Komentarze
2010/09/20 10:14:27
Uwielbiam włoską kuchnię :) Ten włoski wieniec wygląda bardzo apetycznie :) Dodaję go do mojej listy "do zrobienia" :]
-
2010/09/20 10:20:18
cudowny! obłedny wieniec... ;]
-
2010/09/20 10:21:13
świetnie się prezentuje i zapewne i smakuje. chętnie wypróbuję przepis;)
-
2010/09/20 10:32:48
Takie smaki to coś dla mnie, bardzo chętni zrobię:) Twój wieniec wygląda naprawdę zachęcająco:)
-
2010/09/20 10:37:17
podrzuć kawałek do mnie do pracy... właśnie się obijam jak widać i zjadłabym coś pysznego :)
-
2010/09/20 10:45:00
Oglądałam ten odcinek i miałam na niego ochotę, teraz mam jeszcze większą :)
-
2010/09/20 14:19:56
W brzuszku mi zaburczało :)
-
2010/09/20 15:08:09
ślicznie sie prezentuje !
-
2010/09/20 15:50:50
gorąco polecam, najlepszy zawijaniec jaki jadłam ((;

Myniu z chęcią gdybym tylko miała, dawno był robiony. Ale chyba muszę powtórzyć by i zielonej wersji spróbować (:

Natalko foccacia jest równie pyszna (; muszę jeszcze tą ciabattę spróbować.

pozdrawiam ciepło!
:)
-
2010/09/20 15:55:36
robisz takie cudowne jedzenie, że chyba z zazdrości przestanę zaglądać :) żartuję, uwielbiam Twój blog, pozdrawiam
-
2010/09/20 16:03:22
Ależ smakowicie wygląda wiesz jak głodnego przyprawić o ślinotok.Poproszę troszeczkę.Pozdrawiam i zapraszam na moje słodkości.
-
2010/09/20 16:25:10
Viri wygląda cudnie:) oj zjadłabym ze smakiem:) pozdrawiam ciepło
-
2010/09/20 16:52:38
Jakie fajny wieniec. Z pewnością pyszne :)
-
2010/09/20 16:59:11
w Twojej głowie chyba ciągle pałętają się wspomnienia z wakacji ? świetnie wygląda ;D
-
2010/09/20 17:18:02
Bardzo mi się ten wieniec podoba ! Zapisuję przepis :)
-
2010/09/20 17:41:43
Viridianko, wieniec jest niesamowity! Cóż za wygląd cudny i nadzienie! Niesamowity ,włoski zapach i smak, aż tu go czuję :)
Uściski:*
-
2010/09/20 18:07:37
Wygląda przepięknie i na pewno tak samo smakuje :))
-
2010/09/20 18:21:28
Bardzo chętnie spróbuję bo równiez lubię włoskie klimaty:)
-
2010/09/20 18:52:33
Twoje wypieki mnie zawsze zachwycają. i dziś nie jest inaczej.
-
2010/09/20 19:00:57
znam przepis, wychodzi rewelacyjny wieniec, puszysty w srodku i z chrupiącą skórką i to nadzienie! pycha :)
-
2010/09/20 19:01:38
Zapisuję do zrobienia (nie wiem kiedy), łączy w sobie moje ulubione smaki. Prezentuje się bardzo smakowicie.
-
2010/09/20 19:36:11
Wygląda śliczne i bardzo smakowicie :)
-
2010/09/20 19:49:14
Madziu co za komplement, dziękuję Ci bardzo (:

Omega ((;

Ciastku może trochę (;

Majanko pachniało niesamowicie, więc nie dziwię się że czujesz (:

Asiejka dziękuję moja Imienniczko (:

Marta żółwik więc (;

bardzo polecam ten wieniec, nie pożałujecie! wychodzi go dość sporo więc jak macie małą rodzinkę to pieczcie z połowy porcji (;

pozdrowienia!
-
2010/09/20 20:15:59
Ah, jaki pyszny musi być. Super zdjęcia, kolaż mi się bardzo podoba :)
-
2010/09/20 20:59:00
Rozkochałam się w tym wieńcu. Została Ci może jeszcze kromeczka, Asiu, coby poczęstować tęskniącą za domowym pieczywem Oliwkę? ;))

Uściski!
-
2010/09/20 23:36:02
Jakie sliczny! Brdzo mi sie podoba ksztal!:)
A ja tez chce jeszcze kromczke!
-
2010/09/21 09:24:57
Istne dzieło sztuki:) Przepis zapisany, pozdrawiamy!
-
2010/09/21 10:34:12
to nadzienie naprawdę mnie urzekło, musi byc przepyszne
-
2010/09/21 14:35:16
Viri, Twoje wypieki wciaz mnie zaskakuja i zachwycaja :) Niezaleznie od tego czy jest to kilkuwarstwowe ciasto czy taki wlasnie drozdzowy wieniec. Narobilas mi na niego strasznej ochoty :)
-
2010/09/21 16:54:23
viridanko, a propos wieńca - organizuje teraz na blogu konkurs kuchni wloskiej, do wygrania są paczki z filmami ufundowane przez Gutek Film - nie chcialabys wziac udzialu? :) nagroda jest fajna, a twój wieniec jest iście włoski! :)
tu masz info:
bookmeacookie.blogspot.com/2010/09/filmowy-konkurs-kulinarny-jestem.html
mozna wykorzystywac potrawy z blogów ;)
-
2010/09/21 17:30:50
Oliwko nie mam nic, ale dla Ciebie upiekę raz jeszcze (; :*

Ago jest! skuś się do makaronu ((;

Maju bardzo mi miło! oto właśnie chodziło, by narobić smaku - bo jest na co! ((:

Uśmiecham-się to ja się zastanaowiem (;

dziękuję i pozdrawiam!
(:
-
Gość: www.eatafterreading.blogspot.com, *.mia.three.co.uk
2010/09/21 20:44:40
Piekny wieniec, i tak jak mowisz Italia w gebie!
-
2010/09/21 22:11:35
Oniemiałam! U Ciebie jak zawsze coś pysznego.
Koniecznie zapożyczę!

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2010/09/22 09:59:58
takie nadzienie zapowiada się przepysznie!
-
2010/09/22 17:56:04
Jak ja lubię takie wynalazki. Zaoszczędza mi to czas na robieniu kanapek do pracy!
-
2010/09/22 20:20:56
ooo to moje smaki! uwielbiam pieczywo z ziołami:))) piękny wieniec Ci wyszedł:)
-
2010/09/22 22:43:24
już po samym czytaniu twojego opisu wieńca to mi ślinka pociekła, wygląda przepysznie
-
2010/09/22 22:51:22
pyszny to on jest, i to bardzo, skuście się koniecznie (:

pozdrawiam wieczornie.
-
2010/09/22 22:55:56
Moja batalia z wordpressem zakończona chwilowo :) więc wpadłam zerknąć co u Ciebie a tu proszę - same smakowitości! Poproszę taki wieniec na jutrzejszy lunch do pracy, przyda się taki zastrzyk włoskiej energii :)

Pozdrawiam na dobranoc :*
www.kuchcikowo.wordpress.com
-
2010/09/23 09:03:41
byłam, byłam (: tylko dlaczego wordpress? (;
-
2010/09/24 18:34:04
Uwielbiam te drożdżowe zawijasy!
-
2010/09/28 19:06:13
O, z suszonymi pomidorkami, to na pewno pycha!
-
2013/08/16 21:56:25
Super przepis, smakuje wyśmienicie :), polecam
-
2013/08/17 20:46:34
Cieszę się :)