Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Marchwiowe rogaliki

Październikowej Weekendowej Cukierni ZawszePolki przewodniczy Pinkcake. Wybrała dla nas dwa niezwykle interesujące, zachęcające i ciut zwariowane przepisy. Pierwszy to rogaliki marchwiowe na które zdecydowałam się ja. Drugi - buraczane ciasto czekoladowe. Ze względu na trzy ostatnie mocno czekoladowe* tygodnie w mojej kuchni (o których jeszcze zdążycie się przekonać w notkach następnych) wybrałam coś co czekolady w sobie nie ma.

Jestem fanką wypieków z marchewką. Na CzekoKocie prezentowałam już muffiny i dwa ciasta: z lukrem oraz kremem twarożkowym i migdałami. Za każdym razem smakują doskonale, więc oczywistym było to, że rogaliki u mnie zagoszczą. A z tak łatwym i mało-składnikowym przepisem nie miałam do czynienia już dawno ;) marchewka, masło, mąka i cukier. Raz, dwa, trzy i rogaliki wyskoczyły z piekarnika z prędkością błyskawicy. Moje rogaliki były bardziej mięciutkie niż kruche - piekłam je krócej niż przewiduje przepis. Jeśli chodzi o smak to na pierwszy plan wysuwa się nadzienie - u mnie była to marmolada pomarańczowa z imbirem, marchewkę czuć tylko delikatnie. Nie są bardzo słodkie, dlatego dobrze jest je posypać cukrem pudrem, ozdobić lukrem, tudzież białą czekoladą. Wierzcie bądź nie, ale one są przepyszne! - dzięki Pinkejku.

* z czekoladą gorzką i kakao w roli głównej, biała się nie liczy ;)


podaję za Pinkcake, otrzymałam 2 blaszki małych rogaliczków

składniki:

  • 200 g marchewki startej na drobnych oczkach, może być nieco więcej
  • 200g masła (u mnie w temp. pokojowej, ale oryginalnie powinno być zimne)
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • gęsta marmolada brzoskwiniowa, morelowa, pomarańczowa lub dowolna inna byle gęsta albo przecier z róży

Wszystkie składniki zagnieść*. Rozwałkować porcje ciasta podsypując mąką. Ilość mąki może wymagać skorygowania w zależności od soczystości marchewki. Wycinać z ciasta trójkąty. Nakładać marmoladę, po czym zwijać w rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta (przed pieczeniem swoje rogaliki schłodziłam). Piec 23-30 minut w 180°C. Ostudzić na kuchennej kratce i ozdobić (u mnie - biała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej z odrobiną masła i mleka).

*ze względu na miękkie masło, najpierw ubiłam je z cukrem i marchewką, potem stopniowo dodawałam mąkę. Całość owinełam w folię i schłodziłam.

Buon Appetito! :)


środa, 27 października 2010, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2010/10/27 05:37:55
Pięknie się prezentują! A Ty je oblałaś białą czekoladą? chętnie bym Ci podkradła choć jednego;)
-
2010/10/27 06:36:46
Jakie śliczne rogaliczki! :)) Bardzo ladne Ci wyszły, zresztą jak wszystko:)
Buzia:*
-
2010/10/27 07:45:13
Urocze! Na pewno pyszne. Leci mi ślinka...

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2010/10/27 07:58:30
Urocze rogaliki Viri :) A wiesz, ze ja jeszcze nic ale to nic marchewkowego nie pieklam i nie jadlam? Do zwyklego ciasta marchewkowego zabieram sie juz od baaaardzo dawna :)
-
2010/10/27 08:03:36
wyglądają świetnie i bardzo smacznie :)
a ja, też jestem fanką wypieków z marchewką!
-
2010/10/27 08:16:20
piękności rogaliki Viri:)Mnie też one jeszcze kuszą:). upiekłam już ciasto z burakami i było wyśmienite:) ...a może jeszcze zdążę:). pozdrawiam
-
2010/10/27 08:51:07
miałam je upiec w sobotę i nie wyszło... póki co przepis leży na wierzchu i bije po oczach więc mam nadzieję że teraz się uda :)
-
2010/10/27 09:29:06
a to łobuziak , jakie te rogaliki u ciebie piękne , ach
-
2010/10/27 10:02:30
Ależ nie ma za co, Viri, nie ma za co :D
Fajnie, że przyjęłaś zaproszenie od takiej wariatki;)
-
2010/10/27 10:11:35
Wow, wyglądają super i tak smakowicie. Fajne połączenie.
-
2010/10/27 10:37:33
Viri są piękne. Ja chyba je dzisiaj zrobię, ale w wersji dyniowej
-
2010/10/27 13:09:25
Viri, wyglądają cudnie :)
-
Gość: lekkajaklen, *.static.maxnet.net.pl
2010/10/27 13:28:39
jak robi Pani lukier? wygląda świetnie :))
lekkajaklen@gmail.com
-
2010/10/27 14:27:52
Cudnie wyglądają!
-
2010/10/27 15:28:41
Świetne są!
podkradam jednego!
-
2010/10/27 15:52:03
A ja to bym zaszalała, i wpakowała do środka mój tegoroczny dżem jabłkowo-marchwiowy z imbirem. I byłoby już absolutnie interesująco! ;))
-
2010/10/27 16:20:21
Sliczny kolor!
czestuje sie oczywiscie:)
-
2010/10/27 16:43:42
zdecydowanie masz najpiękniejsze zdjęcia tych rogalików :) cudownie się prezentują :)
-
2010/10/27 18:14:52
Piękne te Twoje rogaliki:) Ja je piekłam dawno, dawno temu:)) jeszcze chyba weekendowej cukierni nie było:)) Pyszne są!
-
2010/10/27 18:33:25
urocze fotografie, naprawdę.
a rogaliki? obłędnie marchewkowe, przecudnie śliczne ;]
-
2010/10/27 18:56:55
Najsowe:D szykuj się na sobotę bo przybywam!
-
2010/10/27 19:15:35
lapie jednego z tych cudnych rogaliczkow i szybko uciekam......
Usciski :)
-
2010/10/27 19:19:32
Też mam je w planach tylko nie wiem czy zdążę:) Napewno są świetne:)
-
2010/10/27 20:52:16
Viri obłędne fotki!
Naprawdę dobra ta marchewka???? To ja poporszę 3. sztuki od razu, cobym dobrze smak zapamiętała :***

pięknie wyglądają
M.
-
2010/10/27 21:01:17
mialam zamiar je piec w weekend Kochana! ale Twoje zdjecia powoduja, ze chyba upieke jutro! buziak
-
2010/10/28 14:23:22
Wyglądają szalenie apetycznie! I super kolor mają :) Pozdrawiam!
-
2010/10/28 16:36:22
są pięknie słoneczne. tak jak te ostatnie jesienne dni. i mogłyby umilic dzisiejszy deszczowy czwartek.
-
2010/10/28 17:29:45
są piękne! zdecydowanie przepysznie wyglądają
-
2010/10/28 19:18:09
Bardzo apetyczne rogaliki!:) i jakie zdrowe! tyle witaminek! :))
-
2010/10/28 20:37:28
Ech, i tutaj też te apetyczne rogaliki :) Narobiłyście mi wszystkie smaka :) Bardzo ładnie Ci wyszły :)
-
2010/10/29 00:17:04
cudny kolor!
-
2010/10/29 10:05:22
nie będę oryginalna.. ale podpisuję się pod każdym komentarzem wyżej :D Są cudne :)
-
2010/10/29 23:37:38
Atinko dziękuję bardzo! tak dokładanie białą czekoladą, doskonale się komponuje z marchewko - serio! ;)

Majanko miła jak zwykle :)) buziaki;*

Anno higieniczną? ;)

Maju koniecznie upiecz coś z marchewką. Ja na pierwszy raz
poleciłabym Ci muffinki marchwiowe, które mam na blogu - to najlepszy marchwiowy wypiek jaki dotychczas jadłam :))

Gatko kto raz spróbuje marchewki w wypieku ten wpadnie jak nic :)

Jolu to ekspresowy przepis, raz-dwa i rogaliki będą gotowe :) a ja to z burakiem też kiedyś upiekę!

Myniu i ja mam taką nadzieję!

Alcia ;*

Pinkejku cała przyjemność po mojej stronie, proszę o częstsze gospodarzenie Weekendowej ;)

Magdi połączenie jak mniemam dla niektórych może się wydać co najmniej dziwne, ale naprawdę - smakuje super!

Kaba jestem ciekawa jak taka wersja dyniowa smakuje - odkąd pokazała je Pinkejk wciąż mnie zastanawiają ;)

Grażynko dziękuje :)

Lekkajak len już na m@upkę odpisałam, tutaj jednak tez napomnknę że to czekolada białą jest :)

Noblevo :)

Korniku proszę bardzo!

Zay nawet nie mów... to by było dopiero coś!
-
2010/10/29 23:45:41
Gosiu kolor to one rzeczywiście mają uroczo marchewkowy :)

Chantel dziekuuuję Ci ślicznie! przyznam się jednak szczerze, że widziałam ładniejsze u Natalki z Kuchenna szkoła przetrwania :)

Aniu naprawdę? to ja muszę je u Ciebie odszukać na blogu.

Karmelku :)))

Sis czekam!

Gosiu gdzie tak się spieszysz? ;)

Wiosenko fajne by było gdybyś moment znalazła, naprawdę świetny przepis.

Moniś dziękuję! dla Ciebie i całą porcję mogę raz jeszcze upiec :))
naprawdę, naprawdę - bez kitu! ja jak wałkowałam ciasto to żałowałam, że się zdecydowałam bo surowe ciasto było niesmaczne:P ale po upieczeniu - te rogaliki rządząxD ;*

Wianku w takim razie bardzo się ciesze, czekam na Twoje rogalki!

Komarko warto się skusić :)

Asiejko nam umiliły słoneczny weekend, deszczowego poniedziałku już nie doczekały ;)

Just :)

Ileczko gdyby nie to masło... :P

Wedelko ja to tak lubię strasznie jak tak 'zbiornie' się coś piecze :) wtedy można porównać, popodziwiać i w końcu się i samemu zdecydować :)

Aga marchewkowy!

Mleczna Czekoladko dziękuję za miłe słowo :)

pozdrawiam ciepło!
życzę miłego długiego weekendu:)
-
2010/10/30 15:40:30
Wyglądają obłędnie. Jeszcze nigdy nic nie piekłam z marchewką. Chyba się pokuszę.
-
Gość: Glam, *.olsztyn.mm.pl
2010/10/30 18:04:02
Można zmniejszyć bez większej krzywdy dla rogalików ilość tłuszczu? Albo zastąpić czymś innym choć część? :)
-
2010/10/30 18:19:35
Chanju skuś się skuś, koniecznie - nie pożałujesz :)

Glam hm hm wiesz co... z tego co zaobserwowałam dziewczyny piekły też te rogaliki z olejem, np. wegetarianka.blox.pl/2010/10/ROGALIKI-MARCHEWKOWE.html tylko dodawały więcej mąki lub kucharzytrzech.blogspot.com/2010/10/rogaliki-marchewkowe.html - koleżanka dodała 3/4 kostki rozpuszczonego masła. Mam nadzieję, że ciut pomogłam ;)

pozdrawiam!
-
2010/10/31 08:55:19
Przymierzam sie do tych rogalików ;)
-
2010/10/31 11:16:55
Rogaliki są fantastyczne.... i te zdjęcia... wyglądają bardzo apetycznie :)
-
2010/10/31 12:52:52
I znowu "wypłynęły" spod Twoje ręki takie śliczności. Asiu, ja tu do Ciebie przestanę zaglądać. ;))
-
2010/10/31 14:43:36
Te rogaliki sa wspaniałe. Ja mam je zaplanowane na przyszły tydzien ;)
-
2010/10/31 19:07:18
Viri a ja nie zdążyłam w pażdzierniku zrobić rogalików ale nadrobię to na początku listopada :)

Twoje rogaliki wyglądają tak ślicznie iż byłoby mi ich szkoda jeść:)

serdecznie pozdrawiam
-
2010/10/31 19:24:58
Uśmiecham- się i bardzo dobrze! zobaczysz, też staniesz się ich fanką :)

J&D dziękuję, cieszę się że Ci/Wam się podobają ;)

Maniu nie! Ty zawsze jesteś u mnie mile widziana :)

Emma w takim razie czekam na Twoje marchwiowe :)

Ewelka koniecznie to nadrób, robi się je i potem je szybciorem ;)) u nas nie było szkoda;P

pozdrawiam!
-
2010/10/31 22:13:27
Ale zgrabne Ci wyszły, śliczne.. Uwielbiam takie malutkie rogaliki..
-
2010/11/01 20:18:42
Cudowne zdjęcia. Pozdrawiam
-
2010/11/02 17:51:58
Spencer ja też, ale nie do końca lubię je robić ;)

Amatoreczko dziękuję ślicznie!

pozdrawiam:)
-
2010/11/02 21:11:50
chciałoby się je zrobić, gdyby tylko było więcej czasu:)
Buziaczki
-
2010/11/02 22:38:06
wow szalenie apetycznie wyglądają:) piekne zdjęcia!! pozdrawiam
-
2010/11/03 23:49:20
Olciaky to naprawdę szybkie rogaliki, żadne haj waj, rach ciach ciach i gotowe :)

Piegusku dziękuję Ci ślicznie i także pozdrawiam!
:)
-
2010/11/08 22:04:53
Oj Asia, teraz gdy widze te rozki z czeoladowym lukrem, to wiem jak je nalzy zrobic zeby cieszyly maksymalnie :-) Pieknie je zrobilas, doskonale, sle usciski!
-
2010/12/05 18:02:59
Upiekłam je:)) mamy odparzone podniebienia, bo nie mogliśmy doczekać się, aż wystygną:) Świetny przepis: 10 minut roboty, pół godziny pieczenia, 5 minut konsumowania:) i można tak aż do końca dnia;P
-
2010/12/05 20:39:33
Zen.ona bardzo się cieszę :))))
i współczuję poparzonego podniebienia ;) jednak dla tych rogalków myślę że warto:P
-
2010/12/05 22:14:14
Oj warto Viridianko, warto:))
Poleciłam je znajomym:)
-
Gość: Ithilia, *.adsl.inetia.pl
2014/02/02 17:38:11
Rogaliki są smaczne ale szału nie ma. Dobrze się komponują z dżemem dyniowo-pomarańczowym ;)
-
2014/02/02 17:42:31
Szałowe są Rugelach z ostatniego wpisu :)
A te mi bardzo smakowały, tylko koniecznie konfitura pomarańcza+imbir i polewa z białej czeko!
Dzięki za komentarz!