Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Piernik z marchwi

'Tradycja pieczenia pierników sięga odległych lat. Najbardziej rozpowszechnione są oczywiście pierniki, których podstawowym składnikiem jest miód. Ze względu na to, że dawniej miód nie był produktem łatwo dostępnym dla wszystkich, jedna z zaradniejszych gospodyń wymyśliła przepis na piernik, który pachnie i smakuje podobnie jak typowy piernik z miodem, ale w swoim składzie nie ma tego dodatku. Do przygotowania piernika z marchwi wykorzystuje się składniki dostępne w każdym wiejskim gospodarstwie. Tradycja pieczenia takiego piernika w okolicy Dmosina i Głowna (woj. łódzkie) sięga kilku pokoleń. Najstarsze mieszkanki tych okolic pamiętają, że piernik wypiekany był w ich domach zawsze na Boże Narodzenie. Mówiono, że święta bez tej wspaniałości to nie święta. Tradycją stało się, że na stole nakrytym przez gospodynie można degustować marchwiowy piernik inny od pierników wypiekanych masowo. Rozpytują o niego degustujący, najczęściej prosząc o przepis.'

Wy mnie o przepis prosić nie musicie - po prostu Wam go podaję, bo Viri dobra jest i już ;))
Ze względu na łatwą oraz stosunkowo tanią dostępność miodu w naszych czasach, miód oczywiście w moim pierniku jest. Dzięki temu ciasto po upieczeniu jest przyjemnie wilgotne - marchew oczywiście też ma wpływ na konsystencję. Z mocno wyczuwalną nutą przypraw oraz przyjemnym dla oka kolorze pomarańczowym.
Ten piernik nie smakuje dokładnie tak jak znane wszytskim oryginały - to coś pomiędzy piernikiem i typowym marchewkowym. Mimo to, myślę że może być świetną alternatywą na Boże Narodzenie. Polecam.


przepis znaleziony tutaj, dość mocno go jednak odpicowałam :) podaję więc z moimi zmianami.

składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu*
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika*
  • 1/2 łyżeczki imbiru*
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków*
  • 4 duże jajka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka miodu
  • 3 szklanki marchwi - startej na małych oczkach, ubitej i odciśniętej z nadmiaru soku
  • 1 szklanka orzechów włoskich, posiekanych (można zastąpić lub dodać gratisowo suszone owoce, inne orzechy etc.)

*ilość przypraw zależy oczywiście od własnych preferencji

Foremkę 23x23cm (można użyć większej, a nawet trzeba - ja upiekłam ciasto 23x23 + 3 muffinki) nasmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200st.C. Mąkę przesiać z sodą, solą, mielonymi orzechami i przyprawami. Jajka ubić z miodem. Do jajek dodajemy 1/2 suchych składników, potem marchew i pozostałą część suchych składników. Wlać olej. Na koniec posiekane orzechy - dokładnie wymieszać. Przelać do foremki i piec ok. 30-40 minut (po 10 skręcamy temp. do 180st.). Wbity patyczek w środek ciasta ma być suchy (jeśli ciasto za szybko sie rumieni przykrywamy je folią aluminiową). Ostudzić.

dodatkowo:

  • cukier puder
  • woda
  • sok z cytryny
  • spiralki marchwiowe**

Cukier utrzeć z sokiem i wodą. Ostudzony piernik dekorujemy lukrem i wiórkami z marchewki.

** tutaj dowiecie się jak takie spiralki zrobić. Pominełam punkt pieczenia dlatego moje nie są takie idealne jak oryginały.

 

Buon Appetito! :)


 

piątek, 05 listopada 2010, viridianka

Polecane wpisy

  • Piernik z powidłami śliwkowymi

      Od kilku lat szukam przepisu na piernik, który mogłabym określić mianem ulubionego, ale do tej pory zawsze coś było nie tak. Nawet tak słynny piernik sta

  • Szarlotka z twarogowym ciastem

    Macie ochotę na jeszcze jedną wspaniałą szarlotkę? :-) To jedno z naszych ulubionych ciast, które od dawna jest już na blogu, ale teraz w ładniej zaprezentowany

  • Szarlotka gryczana z różą

    O połączeniu jabłek z różą przeczytałam po raz pierwszy u Basi , potem o nim zapomniałam by niedawno odkryć na nowo. A jest naprawdę pyszne, podobnie jak ciasto

Komentarze
Gość: Gosia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/05 21:17:42
Bajecznie wygląda
-
2010/11/05 21:21:36
Zapowiada się po prostu świetnie! Choć najpierw planuję upiec tradycyjnego 'marchewkowca', nim inne z marchewką przekręty.

Ślicznie, minimalistycznie przyozdobione kawałeczki! :)

Ściskam, Asiu!
-
2010/11/05 21:22:45
Ciasto wspaniałe a zdjęcie po prostu cudowne:)
-
2010/11/05 21:23:35
mmm... już mi pachnie świętami (:
-
2010/11/05 21:40:23
a wiesz, że ja też planowałam taki piernik? i zdjęcia wyjątkowo mnie zachęcają! :)
-
2010/11/05 21:41:18
WYgląda znakomicie! Marchwiowe ciasta są pyszne, myślę,ze piernik bedzie niesamowicie smaczny:)
Pozdrówki :)
-
2010/11/05 22:10:40
Piękny :) Wygląda idealnie...zapisuję przepis i na pewno w tym sezonie go wypróbuję :)
-
2010/11/05 22:26:15
Viri...! Śliczny:) A mój właśnie się piecze...:)
-
2010/11/05 23:02:15
Viri jest bardzo dobra i ja to doskonale wiem. Nie dałoby się tak podesłać do mnie jednego kawałka?
-
2010/11/05 23:59:11
dawno nie widziałam tyle słońca w jednym cieście.
-
2010/11/06 00:13:21
wyglada cudnie, ale Ty to wiesz, no nie? nie wiedzialam, ze jest to przysmak z lodzkiego... buziaki :-)
-
2010/11/06 07:46:38
Viri zdjęcia przyprawiają o ślinotok:) ...uwielbiam twojego bloga, bo zawsze poprawia mi sie humor jak popatrzę na te pysznosci:) pozdrawiam
-
2010/11/06 08:23:27
terapia kolorami... no i smakiem rzecz jasna :) bardzo lubię pierniki chociaż w naszym domu nigdy się ich nie piekło na Boże Narodzenie... zawsze tak jakoś w między czasie :)
-
2010/11/06 08:54:17
Piękne, pełne światła zdjęcia i wspaniałe ciasto. Szkoda, że nie da się przez ekran poczęstować. Chociaż może to i lepiej, bo na pewno zostałyby Ci tylko okruszki ;)
-
2010/11/06 10:02:51
Wizualnie bardziej podoba mi sie niz tradycyjny a samowo to nie wiem ;) Ostatnio zachwyciłam sie placuszkami marchewkowymi i teraz bede eksperymentowac z marchewką :)
-
2010/11/06 10:23:29
Wygląda prześlicznie. Ten kolor, ojej. Od razu cieplej mi się zrobiło :)
-
2010/11/06 11:03:07
Pysznie wyglada, zapisuje do wypróbowania :)
-
2010/11/06 11:22:29
Viridianko, jaki piękny jest ten piernik, i ta warstwa lukru... zakochalam się:)
Cieszy oko kolorem, a spiralki są obłędne!
-
2010/11/06 12:11:32
zatęskniłam za Toruniem :(
-
2010/11/06 12:47:05
mmm... ale wyglada cudnie:) apetyczne ciacho:)
-
2010/11/06 14:36:45
Bajecznie, kolorowo wystarczy spojrzeć i ucieka depresja jesienna :) Musi być pyszny!
-
2010/11/06 14:41:54
bajeczny.
marchewkowo-piernikowa pokusa.
-
2010/11/06 14:50:28
o, taki słoneczny piernik to w sam raz dla mnie! :) po udanych eksperymentach zastanawiałam się nad piernikiem cukiniowym, myślisz Viri, że na bazie tego przepisu by takowy wyszedł? ściskam i pozdrawiam
-
2010/11/06 15:01:15
Mniam, wygląda super apetycznie. Napewno będę chciała go wypróbować.
-
2010/11/06 16:21:55
wyglda cudownie i pysznie! bardzo lubię takie ciasta:)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/06 16:34:48
Wygląda fantastycznie! Muszę sobie zapisać przepis i kiedyś go wypróbować:) Pzdr Aniado
-
2010/11/06 17:39:19
Wygląda przepysznie, aż wstyd, że nie piekłam jeszcze ciasta z marchewką. Pozdrawiam
-
2010/11/06 17:44:16
O, o, odpisuję przepis!! Strasznie mi się ta marchewka podoba!
-
2010/11/06 17:52:12
Viri, piernik pasuje do Tequili :), Twojego rudzielca o wielkich oczach. Tak mi marchewka się zgrywa z tą ślicznotką :)

PIernik marchewkowy znam, lubię, a podziwiam Twoje ozdoby z marchewki - marchewkowe sprezynki wyglądają ślicznie!

A tak w ogóle to dopiero nadrabiam zaległości w blogowaniu, ogromne i przerazające... Nawet Twojej truskawkówki nie widziałam, a zdjęcie truskawek robione od dołu jest śliczne!

No dobra, koniec gadania:)
-
2010/11/06 20:44:00
Gosiu dziękuję :)

Oliwko koniecznie upiecz typowego marchewkowca, a potem ten piernik ;)
wiesz, ja to lubię właśnie minimalizm, dlatego tak mi ciąży na blogu przesadne ciasto z makaronikami - zdecydowanie za duży przepych dla mnie ;))

Wiosenko dziękuję Ci ślicznie :)

Darki mi jeszcze nie, mimo że ciasto już świąteczne ;)

Wróżko w takim razie poleca, myślę że Cie nie zawiedzie :)

Majanko od myślenia głowa boli :P lepiej się zabrać za pieczenie :))

Wedelko cieszę się, musisz koniecznie dać potem znać jak smakował :))

Ewelajno piernik? też marchewkowy? super! :))

Kabuś ;* dla Ciebie zawsze!

Asiejko cieszę się, że sprawiłam Ci przyjemność :)

Wianuszku nooo... wieeem ;))) ja też nie wiedziałam! przeczytałam to ostatnio w jednym z artykułów w necie i tak mi utkwiło w głowie, że nie mogłam go nie upiec :) buziaki!

Jolu dziękuję Ci ślicznie! ogromną sprawiasz mi przyjemność pisząc tak miłe słowa :))

Myniu u mnie też! zawsze pierniczki jedynie, ale wiesz w tym mam ochotę jakiś fajny zrobić, dlatego zaczynam eksperymentować z piernikami już teraz :))

Edyś nawet nie wiesz jak ja żałuję, że takiej możliwości nie ma ;) ale może za parę lat...:P
-
2010/11/06 20:53:11
Emmo myślę, że by Ci posmakował - jeśli tylko lubisz marchwiowe wypieki!

Usagi cieszę się :))

Aklat super! :)

KulinarneSpotkania bardzo się cieszę, że Ci się podoba :)

Flusso takie miałam właśnie zamierzenie - by zdjęciami odgonić szarugę za oknem ;))

Karmelku :)

Gwiazdko nie wątpię, że by wyszedł :) jednak tutaj tak przyjemnie czuć marchewkę... bo to w końcu bite trzy szklanki! z cukinią najprawdopodobniej wysuną się na pierwszy plan przyprawy, warzywko nada jedynie konsystencji, ale mimo wszystko wyjdzie!

Magdi daj znać jak smakowało :)

Aniado :))

Chanju do kuchni biegusiem więc ;))
pozdrówki dla futrzaków :)

Uśmiecham się w cieście czy na cieście? ;)

Truskawko he he o tym to ja nie pomyślałam, ale fakt faktem kolorystycznie do siebie pasują :) do zdjęć nie chciała jednak mordki podstawić tylko smacznie spała jak zdjęcia robiłam ;)
a to zdjęcie to z wakacji jeszcze, z Toskanii ;) wciąż ją wplatam na bloga...
gadać, gadaj jak najdłużej, lecę do Ciebie!

pozdrawiam ciepło!
Viri
-
2010/11/06 20:57:50
ojej przegapiłam dwa komentarze :/

Korniku to może się skusisz? może i w smaku się zakochasz? ;)

Ago jedź to Torunia w takim razie!

pozdrawiam raz jeszcze :))
-
2010/11/06 21:10:27
A te spiralki wygladają prześlicznie!
-
2010/11/06 21:31:34
Wygląda świetnie i pewnie tak smakuje. Może kiedyś się skuszę, bo ciekawi mnie jaka jest ta różnica w smaku w prównaniu do zwykłego marchewkowego. Dzięki za podrzucenie świetnego cupcakowe'go linka, mam nadzieję trochę się podciągnąć w ozdabianiu ;)
-
2010/11/06 21:59:37
Ten piernik z marchewką jest po prostu boski! Na pewno upiekę.
Dzięki za przepis.
-
2010/11/07 00:29:38
wyglądają rewelacyjnie, tak ciepło, tak świątecznie
-
2010/11/07 19:52:28
To już wiem skąd upodobanie mojej mamy do tej nieszczęsnej marchewki ;D Piernik prezentuje się pierwsza klasa ale nie może być inaczej u perfekcjonistki :)*
Widziałam taki również w niemieckiej kuchni, gdzie oblany był białym lukrem i ozdobiony marcepanowymi marchewkami :) Szybko robi się nam w tym roku świątecznie :)
Pozdrawiam !
-
2010/11/08 12:33:47
Super ! Zapisuję do zrobienia :)
-
2010/11/08 20:31:05
Młynki :))

Karolino to takie marchwiowe z przyprawami :P
proszę Cię bardzo, strona znaleziona przez przypadek tak naprawdę :]

Anno cieszę się i czekam na Twój piernik marchwiowy!

Kas dziękuję :))

Szarlotku chyba szczęsnej? ;))
dziękuję Kochana:*

Grażynko daj znać koniecznie jak smakowało Tobie i Rodzince :)
-
2010/11/08 23:29:45
Viri droga, z tym miodem to swieta prawda :)) jakos sobie w tym roku ubzduralam piernik na samym miodzie, ale nie wiem co z tego wyjdzie, jak klapa to pociesze sie marchwiowym :D
Urocze zdjecia!
-
2010/11/09 02:37:17
O podoba mi sie ten piernik! Wyglada na bardzo wilgotny i aromatyczny
-
2010/11/09 10:27:40
wygląda rewelacyjnie :) jestem nim zachwycona i czuję się skuszona :)
-
2010/11/09 10:53:55
Twój piernik robi takiego smaka, że nie można się oderwać wzrokiem, pysznie się prezentuje ...
-
2010/11/09 17:41:33
Basia nic się nie bój! u mnie w cieście nie ma ani grama cukru (poza lukrem;)) - sam miodek i wyszło przednio xD dzięki;*

Gosia tak też własnie jest :)

Madzia w takim razie mam nadzieję, że będzie smakował ;)

Anytsujx dziękuję! bardzo się cieszę, że Ci się spodobał!

pozdrawiam ciepło
-
2010/11/09 17:51:36
Wyglada doskonale :) Fajnie, ze podzielilas sie przepisem tak za friko :)) Dobra z Ciebie dziewczyna :)
-
2010/11/10 17:58:45
Oooo, ale boskie ciacho!!!
-
2010/11/10 20:08:17
zapisałam sobie to ciasto w zakładkach. Straaaaaasznie mnie zaciekawiło :))
-
2010/11/10 20:48:17
Czekoladko daj znać jak smakuje ;)
-
2010/11/11 07:31:26
Viri* Nieszczęsnej, bo piecze i upycha po wszystkich w rodzinie :) Takie marchewkowe zakręcenie :)*
-
2010/11/11 13:40:02
ja tam bym się cieszyła ;) mojej Mamie jak pokazałam jak piec marchwiowe muffiny to piekła z podwójnej porcji od razu i to co tydzień ;)
-
2010/11/23 22:04:46
Zimą mam coraz większą ochotę na wszystko co pomarańczowe. Prześlicznie Ci wyszedł ten piernik :)
-
2010/11/26 22:00:35
dziękuję :) pyszny był, warto się skusić (:
-
2010/11/30 19:03:54
Jejku ale piękny ten piernik!! Zdjęcia są fantastyczne:) Piernik z pewnością również jest pyszny...:D
-
Gość: Ithilia, *.adsl.inetia.pl
2014/01/25 20:26:02
Ciasto jest przepyszne! Te spiralki mi nie wyszły - przykleiły się do papieru do pieczenia, może to jego wina:( Ale ten zapach w kuchni mmmm ;) ...i kawałki orzechów! Użyłam miodu gryczano-lipowego (jednego z lepszych moim zdaniem; gryka nadaje ciekawy,głęboki aromat)
Czy miał wyjść mięciutki (nie mylić z zakalcem)? Nawet jeśli nie to moim zdaniem nic nie szkodzi, ja takie lubie ;)
-
2014/01/25 21:40:29
Dla mnie mięciutki i zakalec to zupełne dwa przeciwieństwa ;) Mięciutki jest pozytywny, zakalcowaty to już nie. Ten piernik nie ma nic wspólnego z zakalcem, owszem jest jak marchwiowe wilgotne, ale nie ciężkie :)
Cieszę się, że smakował!

Pozdrawiam.