Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Czekoladki z nadzieniem morelowym


Czekoladki jak ze sklepowej półki.. no dobrze praaawie, bo kto ma lepsze oko wypatrzy drobne niedociągnięcia. W każdym razie ich wykonanie nie wymaga dużych umiejętności - nie jest trudne - i nie zabiera dużo czasu. Konieczna jest jednak silikonowa foremka - mam specjalną do czekoladek, ale sprawdzi się również taka do lodu - oraz mały pędzelek, który znacznie ułatwia smarowanie dna i ścianek foremki.

Na początek wraz z Siostrą wymyśliłyśmy proste nadzienie z suszonych owoców. U nas są to morele, ale nadadzą się również śliwki (moja Mama byłaby zachwycona) czy żurawina. Owoce należy podgotować, tak by zmiękły a następnie wymieszać z pasującym do ich smaku likierem.. Tutaj doskonale sprawdza się barek bogato wypełniony owocowymi likierami, tudzież nalewkami ;)

Bądźcie kreatywni! Stwórzcie własnoręczne pralinki w domowej fabryce czekoladek. Gwarantuję, że będziecie mile zaskoczeni jak pysznie mogą smakować - są proste, a jednocześnie tak bogate w smaku.. polecam!

składniki (15 czekoladek):

  • 100g gorzkiej czekolady, utemperowanej
  • 50g suszonych moreli
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka morelowego likieru

Za pomocą pędzelka smarujemy dno i ścianki wglębień silikonowej foremki. Schładzamy w lodówce i czynność powtarzamy raz jeszcze.

Morele kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z wodą i cukrem w garnuszku, podgrzewamy aż morele będą mieciutkie. Odlewamy wodę, owoce zgniatamy widelcem i jeszcze chwilę podgrzewamy na małym ogniu by masa jak najbardziej zgestniała - cały czas mieszamy by się nie przypaliła. Ściagamy z ognia, dodajemy likier i studzimy (takie nadzienie można przygotowac dzień wcześniej, a nawet warto ponieważ morele zdążą przegryźć się z alkoholem).

Zastygnięte korpusy czekoladek wypełniamy ostudzonym nadzieniem, zalewamy resztą czekolady i schładzamy.

Buon Appetito! :)


 

 

czwartek, 30 grudnia 2010, viridianka

Polecane wpisy

  • Trufle czekoladowe z kandyzowanym imbirem

    Lubię duże, ciężkie tabliczki czekolady. Po rozwinięciu ze złotego papierka kroję je na drobne kawałki lub łamię w dłoniach na kostki. Potem podgrzewam słodką k

  • Czekoladki kokosowe w mlecznej czekoladzie

    Nie macie dość czekoladek? :) Mam nadzieję, że nie bo dostałam nowe śliczne foremki i mam ochotę wypróbować jeszcze kilka nowych smaków. Na te tutaj pomysł pods

  • Czekoladki z nadzieniem różano-malinowym

    Pomysł na połączenie maliny z różą znalazłam na wedlowskiej stronie . I o ile byłam pewna, że taki duet zgra się świetnie to nie wiedziałam jak się zabrać za pr

Komentarze
2010/12/30 16:31:43
Boskie!!! Wyglądają naprawdę profesjonalnie :)
Gratuluję efektu :)
-
2010/12/30 16:34:47
ale jesteś szybka :))
dziękuje ciepło za miłe słowa!
-
2010/12/30 16:56:40
cudowne .. bardzo proszę o jedną sztukę !
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/30 16:56:49
Aż trudno uwierzyć, że to czekoladki własnej roboty!!! Pzdr i życzę dużo słodyczy w Nowym Roku:)
-
2010/12/30 17:10:11
Wow, jakie piękne! A to nadzienie... Ale kusisz !!! :)
-
2010/12/30 17:19:53
jak ze sklepu :) choć na pewno sto razy lepsze
-
2010/12/30 17:44:53
Łaaaaaa. Takie czekoladki robią wrażenie. Bez zastanowienia wybrałabym je zamiast tych sklepowych :)
-
2010/12/30 17:52:08
Viri no mistrzyni jesteś. Tylko patrzeć jak założysz własny sklepik z cudeńkami.
-
Gość: , 46.112.73.*
2010/12/30 18:04:40
czy czekoladę po nałożeniu do foremek schładzałaś w lodówce, czy w temp. pokojowej?
-
2010/12/30 18:14:01
podziwiam!!!
-
2010/12/30 18:14:52
dziękuje, dziękuję :)))

Chocotasto moja Babcia powiedziała, że te od Lindt'a mogą się schować przy tych ;)

Kabuś mamy taki deal z Sis, jak już będziemy bogate to założymy cukiernie ;))

Gościu w lodówce, zaraz dopiszę w przepisie.

Agatko wczoraj o Tobie myślałam!

pozdr
-
2010/12/30 18:42:08
Rewelacja:)
Ale ja to chyba nie mam cierpliwości, żeby robić takie maleństwa:)
-
2010/12/30 19:30:12
Viridianko,
manufakture czekolady powinnas zalozyc wlasnie po to, zeby stac sie bogata a nie na odwrot ;)) Ambitna i zdolna bestia z Ciebie!
-
2010/12/30 19:40:22
Tydzień temu zakupiłam identyczne silikonowe foremki i zrobiłam w nich pralinki na prezent dla rodziców ;) Również nie były zupełnie idealne, ale za to przepyszne! (porcję dla siebie również przewidziałam ^^) Zrobiłam cztery wersje: cherry+suszona wiśnia, z kajmakiem, z masą czekoladowo-orzechową i z masą z białej czekolady z całym migdałem w środku. ;) Trochę zachodu z tym wszystkim było, ale efekt końcowy był zdecydowanie wart tego wysiłku. ;)
-
2010/12/30 19:56:07
Viridianko, one są bombowe! Jak ja bym zjadła taką piękną:) Sliczniejsze niż ze sklepu.
Uściski:*
-
2010/12/30 20:07:24
boskie! po poście o temperowaniu czekolady czekałam na to co nam tutaj pokazdesz ;)
wygladają jeszcze lepiej niz te sklepowe ;)
-
Gość: kabkakb, *.dynamic.chello.pl
2010/12/30 20:25:45
podziwiam... po prostu brak mi słów ;-)
-
2010/12/30 20:47:09
cudowne czekoladki:) i to nadzienie... mniam:)
-
2010/12/30 20:55:02
No nieźle!
-
2010/12/30 21:12:47
hah, zgadłam!
piekne są, gratuluje umiejętności i czekam na więcej, choć nadzienie morelowe w 100% mnie satysfakcjonuje:)
A pudełeczko jest przepiękne!
ściskam!
-
2010/12/30 21:16:47
Rewelacja i na pewno są lepsze niż sklepowe. Pozdrawiam
-
2010/12/30 21:20:32
Super czekoladki i zdjecie :) Pelen profesjonalizm i na pewno lepsze niz te w sklepie :)
-
2010/12/30 22:16:47
Viri, chylę czoła i do stóp padam...! Cu-do-wne...!!! I przepiękne...:) Najpierw pomyślałam, ze "sklepowe" czekoladki będą składnikiem czegoś, a tu proszę to czekoladki są Tym właśnie. Śliczne, naprawdę!
-
2010/12/30 23:05:18
Miss_coco niby racja ;) ale najpierw mam inne plany zawodowe;P

Agnieszko produkcja czekoladek wciąga :) ja dzisiaj zrobiłam jeszcze jedne, a mam w planie jeszcze jakieś:)

Ewelajno :))) uśmiecham się szeroko, bo napisałaś o czymś... nie zdradzę się, ale jak zobaczysz to coś to pewnie sama się uśmiechniesz ;)

dziękuję za miłe słowa,
pozdrawiam!
:)
-
2010/12/30 23:39:28
Viri, jesteś czarodziejką ! Szczęka mi opadła z wrażenia :)
-
2010/12/31 02:29:30
co tu dożo mam napisac?
Że rewelacja? Że wyborne i cudne?
Przecież każdy to widzi, więc po co?
Naprawdę, świetne te czekoladki.
-
2010/12/31 06:37:46
O kurczę ... Ale cudne - wyglądają idealnie - gdzie Ty tu widzisz niedociągnięcia ?! :)
-
Gość: gwiazdka.w.kuchni, *.fe.bosch.de
2010/12/31 10:42:26
no po prostu boskie!
-
2010/12/31 14:30:40
Asiu, jesteś prawdziwą słodką czarodziejką! Naprawdę, podziwiam Cię i nawet sobie nie wyobrażasz, jak chciałabym kiedyś wylądować z Tobą w jednej kuchni i patrzeć, jak czarujesz. I nauczyć się od Ciebie tej precyzji... Ach! Marzenie. :)

Mnóstwa inspiracji i szcześcia w Nowym Roku, Kochana! :*
-
2010/12/31 15:20:32
Uwielbiam domowe czekoladki i pralinki. Twoje brzmią tak kusząco.Mniammmmm....

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2010/12/31 17:53:58
Asiu, zyczę Ci szczęśliwego , zdrowego Nowego Roku, aby spełniły się Twoje marzenia :**
-
2011/01/01 12:09:16
dziękuję :)

Oliwko obie jesteśmy z małopolski, więc kiedyś jakieś spotkanie trzeba będzie zorganizować :)) nawzajem;*

Majanko ślicznie dziękuje, dla Ciebie tez wszystkiego dobrego ;*

pozdrawiam ciepło!
-
2011/01/01 13:04:59
Porywam czekoladkę i szczęśliwego Nowego Roku!
-
2011/01/01 16:04:45
Mmm.. Dla takich czekoladek, to bez wahania zabrałbym się za temperowanie czekolady tą tradycyjną metodę.. Wyglądają bosko!!

Viry! Wszystkiego co najlepsze w nowym roku! Samych radości i!
-
2011/01/01 17:25:57
Viri! Bossskie! Brawo! Z pewnością lepsze od sklepowych!
Mam pytanie - widziałam, że na forum Durszlaka wspominałaś o pewnym sklepie internetowym, nie mogę odnaleźć tego adresu, a widziałam tam kilka cudnych rzeczy, możesz mi podać nazwę?
Dziękuję i pozdrawiam!
-
2011/01/01 19:27:59
:)

Kucharnio he he ten sklep jest uzależniający więc uważaj i potem nie do mnie jak za dużo wydasz ;P ;)
www.smak-kuchni.pl/
-
2011/01/11 15:38:51
Asiaaa, czad na resorach, a nie niedorobki! :-)) A nadzienie boskie!
Powiesz jak zalac te czekoladki tak by "denko" czekoladkowe bylo rowne?
-
2011/01/15 21:07:52
Smarowałam pędzelkiem, w te wgłębienia starałam się jak najmocniej nim dociskać by powietrze nie zostało, potem do lodówki i za drugim razem już delikatniejsze maźnięcie. Pędzelek to podstawa, choć palcem tez się da po przy białej musiałam sobie właśnie palcami pomagać ze względu na znacznie gorsza konsystencję czekolady, z gorzką idzie lepiej.

dzięki Basia za miłe słowa!
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/13 22:18:22
Nie święci garnki lepią - warto kiedyś wypróbować -tylko czy ta gorzka czekolada- bardziej -lepiej da się formować?-nie spotkałem jeszcze aby jakieś domowe wyroby- wykonane przez cukiernika- były prawie takie jak te ze sklepu- Domowe są o niebo lepsze--one powinny być kilka razy droższe-ze względu na smak ale też ich wygląd --tylko jak to cudo skopiować -?aby chociaż w połowie były podobne- to jest niepowtarzalne -tak jak data 1 styczeń 2014 r- już się nie powtórzy- bo będzie 1 styczeń ale 2015 r -























-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/13 22:26:42
jeśli dodać śliwek to lepsze suszone ?- i czy wtedy wymienić na likier śliwkowy?
przepraszam za zawracanie głowy-
-
2014/01/15 13:59:34
Na pytania odpowiem zawsze, więc proszę w razie wątpliwości jak najbardziej pytać :)
Mogą być suszone śliwki zamiast moreli, chociaż na południu Polski (małopolska, podkarpackie) są przepyszne wędzone. Jeśli Pan nie zna to przy okazji proszę spróbować. Do czekoladek połączyłabym wtedy po równo wędzone i suszone lub same suszone oczywiście. I tak alkohol ze śliwek, ale może być też orzechowy np. Amaretto.
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/18 13:19:53
Dziękuję serdecznie-za odpowiedź -Wydaje mi się że takie czekoladki powinny zadowolić -skusić . Ekspertów z Unii Europejskiej -(koneserów wyjątkowych słodyczy)