Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik krakowski

Sernik krakowski to tradycyjne polskie ciasto, które idealnie sprawdza się na świątecznym stole.
Charakterystyczną cechą krakowskiego jest kratka z kruchego ciasta ułożona na wierzchu, posmarowana lukrem tak by widocznie odznaczała się od masy serowej, którą najlepiej jest przygotować z własnoręcznie zmielonego twarogu (pół- lub tłustego). Powinna być wzbogacona o przyprawy (wanilia) oraz bakalie (skórka pomarańczowa, żurawiny, rodzynki...).

To wcale nie będzie przesada jeśli napiszę, że to najlepszy sernik jaki do tej pory upieklam. A trudno mnie zadowolić - bo nie jestem ich wielką miłośniczką. Nie jest to jedynie moja opinia, a całej Rodzinki. Zaraz po upieczeniu masa serowa była lekka, delikatna - na drugi dzień zdecydowanie smakuje lepiej - staje się ciężka i taka... konkretna? Wszystkie inne serniki mogą się schować, bo krakowski to sernikowy król ;) bardzo polecam!

Przypominam o konkursie :)

przepis Pierra Herme 'Desery', ograniczyłam ilość cukru w spodzie i masie serowej

składniki na kruche ciasto:

  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 70g cukru pudru
  • 250g mąki
  • szczypta soli
  • 125g masła, w temp. pokojowej
  • 1 jajko

Mąkę i sól przesiać na stolnicę. Dodać masło w kawałkach i rozcierać palcami aż powstaną grudki, dodać jajko, nasionka waniliowe oraz przesiany cukier puder. Mieszać aż skłądniki się połączą - nie wyrabiać zbyt długo. Uformować kulę, lekko spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na conajmniej godzinę.

Prostokątną foremkę (np. 21x29cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odkroić 1/3, resztę cienko rozwałkować i wyłożyć nim dno. Ponakłuwać widelcem, schłodzić 30 minut. Potem wstawić do piekarnika i piec 15 minut w 180st.C. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.

składniki na serowe nadzienie:

  • 1kg twarogu, zmielonego
  • 8 jaj, oddzielnie żółtka i białka
  • 100g masła, miękkiego
  • 200g cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (oryginalnie 3)
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100g suszonych żurawin lub rodzynek
  • 1 żółtko, roztrzepane

Masło ubić z 150g cukru oraz cukrem waniliowym. Ucierając dodawać po 1 żółtku i po 200g sera. Ucierać aż masa będzie gładka i puszysta. Białka ubić na szywną pianę z pozostałym cukrem (50g). Połowę piany dodać do masy serowej i wymieszać. Dodać żurawinę/rodzynki, mąkę ziemniaczaną i pozostałą pianę. Delikatnie wymieszać.

Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać powierzchnię. Pozostałe ciasto wałkujemy na 3-4mm placek i radełkiem tniemy na paski 1-1,5cm. Z pasków ułożyć na serze krateczkę i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec 50-60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

składniki na lukier:

  • 225g cukru pudru
  • 1 białko
  • kilka kropel soku z cytryny

Cukier przesiać. Ucierać z białkiem oraz sokiem aż będzie gęsty i puszysty. Ostudzony sernik polukrować (tylko kratkę). Gdy lukier zastygnie można kroić.

Buon Appetito! :)


poniedziałek, 27 grudnia 2010, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2010/12/27 09:45:37
Ale mnie zachęciłaś Viridianko:) Ja lubię serniki ale krakowskiego jeszcze nie piekłam:)
Jak się uda to na Nowy Rok wypróbuję:)
-
2010/12/27 09:55:59
Mniam! Wygląda obłędnie! : )
-
2010/12/27 10:11:06
Uwielbiam serniki - to chyba moje ulubione ciasta. Twój wygląda przepysznie, mmmmm! :)
-
2010/12/27 10:13:04
Wiosenko spróbuj Kochana, gwarantuję że się nie zawiedziesz, jest naprawdę pyszny i od Pierra Herme ;))

Pieczarko Mysiu cieszę się, że Ci się podoba :)

RainDrop :) u nas nie, ale ten jest cudowny! i myślę, że będzie u nas gościł częściej ;)

pozdr!
-
2010/12/27 10:14:57
Piękny ten twój sernik!
-
2010/12/27 10:17:55
Pięknie wygląda, niezwykle apetyczny :-)
-
2010/12/27 10:21:56
Pięknie Ci wyszedł ! Mój sernik wyrósł pięknie a potem opadł ! Ale pyszny był też :)
-
2010/12/27 10:33:46
Zdjecia tak apetyczne, ze az chce sie siegnac po kawaleczek takiego sernika :) Pewnie nic juz nie ostalo,ale jak bedziesz robic ten sernik kolejny raz to pamietaj o mnie :))
-
2010/12/27 11:54:17
Bardzo mi się podoba Twój sernik. Nigdy nie piekłam krakowskiego...
-
2010/12/27 12:01:24
Grażynko u mnie było podobnie, wyrósł tak że był mniej więcej dwa razy wyższy niż tu na zdjęciach, a potem równie pięknie opadł ;) tak się chyba dzieje jak tyle jaj w przepisie jest.

Maju mam jeszcze pasek ;)

MikiMamo w takim razie powinnaś go upiec, jest naprawdę doskonały!

dziękuję i pozdrawiam!
:)
-
2010/12/27 13:38:03
Cudowny sernik,
kocham:*

Buziaki Viri:)
-
2010/12/27 14:38:58
Viri śliczny jest. Chyba takiego jeszcze nie jadłam, bo że nie piekłam to wiem na pewno.
-
upl
2010/12/27 15:03:04
wyglada naprawde ladnie
ja tez jakos nie bardzo lubie serniki
robie zazwyczaj nowojorski... nie jest taki suchy
-
Gość: kati_19, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/27 18:17:29
Wygląda naprawde pysznie..mmm:) pozdrowienia Viri:):*
-
2010/12/27 18:29:24
Viridianko, sernik wygląda po prostu obłędnie! Bardzo lubię krakowski,mniam:)
Pozdrowienia ciepłe!
-
2010/12/27 20:07:15
A Ty wiesz, Asiu, że ja nigdy chyba takiego prawdziwego krakowskiego sernika nie miałam przyjemności spróbować? Wstyd i hańba! A to w sumie bliski mi sernik, bo ja przecież od dzieciństwa się w krakowskich okolicach wychowuję... ;)) Twój wygląda naprawdę pięknie, kochana! :*
-
2010/12/27 20:18:52
Pyszny musi być! U mnie w domu bywa czasem na święta - jedne jak i drugie, ale na blogu go jeszcze nie mam - aż wstyd :)
-
2010/12/27 22:14:40
uwielbiam ten sernik :) nigdy nie mogę się oprzeć gdy ktoś mnie nim częstuje :)
-
2010/12/28 06:29:23
Pięknie Ci się udał! bardzo go lubię:)
-
2010/12/28 06:36:06
Pycha ! Moja babcia zawsze piekła taki sernik z krateczką :)
-
2010/12/28 10:46:46
Muszę go wreszcie zrobić. Bo miałam w planach w tym roku, ale nie wyszło. A on rzeczywiście na Święta jest idealny.
-
2010/12/28 12:00:41
Mniam.. Na ten sernik mam ochotę, od kiedy tylko dorwałem się po raz pierwszy do książki Herme.. I naprawdę, sam nie wiem dlaczego jeszcze go nie zrobiłem.. Ale skoro powiadasz, że najlepszy.. I skoro tak wygląda..z tą krateczką.. Koniec czekania, zrobię krakowski!
-
2010/12/28 12:05:40
Pięknie Ci wyszedł!
Krakowska pychota :)
-
2010/12/28 14:56:16
Kati19 o ! Kasia :)))
;*

Zajtonku ja też z małopolski a krakowski jadłam po raz pierwszy ;)) mam nadzieję, że się skusisz jak czekoladowy zjecie ;)

pisałam już, ale się powtórzę - pieczcie krakowski bo jest pyszny! u mnie wczoraj ostatni kawałek został zjedzony :( :P

pozdrawiam cieplutko!
:)
-
2010/12/28 17:01:37
slicznie wyglada z ta krateczka:) pysznosci:)
-
2010/12/29 19:13:12
piekłam z tego przepisu juz 2 razy , to dwa razy w grudniu :) tak mi smakował ze musiałam go upiec na świeta
-
Gość: ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/08/11 18:02:32
zrobiłam dzisiaj, w smaku faktycznie idealny ! Doskonała puszystość, delikatność i wilgotność masy serowej! Od siebie dodam że piekłam go w kąpieli wodnej

Mam jednak jeden problem z lukrem, zawsze go zresztą mam jak robisz że ten lukier wychodzi Ci taki trochę przezroczysty, mój zawsze wychodzi biały i zastyga na biało i sztywno, że się kruszy. Robiłam dokładnie z Twoich proporcji, może ztechniką problem, ja ucieram pałką w makutrze :)

Pozdrawiam serdecznie
-
2011/08/11 22:16:27
My go uwielbiamy, cieszę się że i Tobie zasmakował! Może weźmiesz udział w konkursie? ;)

Ucierałam mikserem - szczerze to na lukrach się nie znam, najczęściej robię na oko ;) Ten tutaj (czyt. podane proporcje) to chyba ewenement na blogu..
-
Gość: Ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/08/11 23:01:48
No ładnie, Tobie na oko taki ładny wychodzi a mi ani razu się nie udało na dość wiele prób.

Ooo ... Miło że przypomniałaś o konkursie, dziś już się zaszyłam na swoim poddaszu, jak rano zastanę jeszcze ładny kawałek to postaram się go ładnie obfotografować.
-
2011/08/12 12:10:23
Może jak zrobić go 'niedbale' to wyjdzie :D Ja mam takie podejście do lukru :P
Będzie mi bardzo miło, mam nadzieję że jednak coś zostało :)

Pozdrawiam!
-
Gość: Marg, *.waw.pl
2011/08/20 20:58:23
Viridianko a jakiego sera używasz?
-
2011/08/20 21:20:15
Jeśli używam mielonego to najczęściej jest to Piątnica. A jeśli mielę go sama to najczęściej wybieram ser tłusty lub półtłusty z Trzebowniska 'ResMlecz'.

Pozdrawiam :)
-
Gość: ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/07 21:11:00
zrobiłam go dziś po raz drugi, tym razem z żurawiną i lukier wyszedł lepszy. Ten sernik jest obłędny!
-
2011/10/08 19:27:25
Aniu,
ja się nie mogę doczekać Świąt, bo wtedy też go zrobię powtórnie :)
Cieszę się, że tak Wam smakuje!

Pozdrawiam ciepło i miłego wieczorku!
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/19 13:00:26
Tak ma Pani rację tradycyjny sernik ma swoje walory - nie wiem czy Pani to zna -?
gdy bardzo się starać -stawać na głowie - to wtedy - ciasto robi psikusy- a masz!!!
Sernik owocowy ma wpływ na oczy- tylko że - owoce lepiej w formie polewy - czy zalania ich galaretką - bo takie w serniku- to nie raz mogą powstać takie ubytki owoc ucieka- może gdyby mus- albo syrop - ale nie za dużo -bo też za wilgotny - itp -trudno dopiec - Dziękuję za pomoc w inspiracji - nie każdy ma pomysłów miliony - cudownych pomysłów -tylko Ci wyjątkowi ludzie mają takie zalety -Dziękuję ...
-
2014/02/20 17:23:36
Często robię serniki z owocową konfiturą i to jest strzał w owocową dziesiątkę:)
Nie ma za co.