Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Cookie Monster Cupcakes

AAAAAAAARRRRRRRGGGGGGGGGGGHHHHHHHH!!! zaryczał Ciasteczkowy Potwór i pożarł notkę wraz z ciasteczkiem ;) Niestety nie udało się za wiele uratować..

Babeczki to dzieło mojej Siostry i moje. Taka radosna twórczość z drobną pomocą Marthy Stewart. Chyba powinnyśmy zastanowić się nad otwarciem babeczkarni, bo to naprawdę prześwietna zabawa xD

Babeczki. Przepis dowolny. Do wyboru: tutaj.

Krem na 6 babeczek potrzebujemy 250g mascarpone, 1/4 szklanki cukru pudru (lub mniej/więcej - do smaku), 1/4 szklanki kremówki 30% oraz niebieski barwnik spożywczy. Po ubiciu kremówki wszystkie składniki dokładnie łączymy miksując krótko na najwolniejszych obrotach miksera.

Babeczki nacinamy tuż powyżej papilotki, wciskamy połówkę ciasteczka (my przykleiłyśmy je na gęstym lukrze z białka). Babeczki smarujemy warstwą kremu, resztę przekładamy do rękawa cukierniczego z okragłą małą końcówką. Wyciskamy krótkie monsterowe włoski;) Oczy przygotowujemy z gęstego lukru i czekolady. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników z każdą babeczką.

Buon Appetito! :)

 

wtorek, 11 stycznia 2011, viridianka

Polecane wpisy

  • Babeczki z makiem i likierem advokaat

    Czy wiecie jak bardzo lubię piec babeczki? (tuż obok tortów, tart i ciast drożdżowych.. ;-) ), dlatego dzisiaj przedstawiam Wam kolejne babeczki, w zimowej scen

  • Babeczki dyniowe z masłem orzechowym

    Bardzo udane połączenie dyni i masła orzechowego w jednej babeczce. Gęste dyniowe ciasto o smaku pomarańczy i cynamonu oraz delikatny krem z chrupiącymi orzeszk

  • Pierniczkowo-czekoladowe babeczki z bałwankami

    Babeczki mają to do siebie, że pasują do każdej okazji. No dobrze, macie rację - babeczki nie potrzebują okazji! :) Jednak jeżeli chcemy podejść do tematu Świąt

Komentarze
2011/01/11 00:07:08
Wspaniałe!:D
-
2011/01/11 00:24:26
Absolutnie zachwycające!
-
2011/01/11 00:29:48
Ale fajne! No i nawet lakier do paznokci pod kolor :)
-
2011/01/11 00:30:04
Rewelka...!, zastanówcie się , zastanówcie, bo jeszcze inni Was wyprzedzą na drodze do sławy...!!!;);):)
Srarsznie śliczne te straszności:)
-
2011/01/11 06:12:46
cudowne :)
-
2011/01/11 06:37:35
Cuuudowne!
Bardzo nam się podobają:) Nam, czyli mi i synkowi, który zagląda przez ramię :) Mówi,ze świetne są :))
Pozdrawiamy :)
-
2011/01/11 07:44:07
Włoski są rewelacyjne - nie mogę wyjść z podziwu.

Mnie się też ostatnio zdarzyło, że pożarło mi prawie całą, ukończoną, długą notkę blogową - wiem, jak boli odtwarzanie.
-
2011/01/11 07:59:29
genialnie fantastyczne;)
-
2011/01/11 08:18:57
REWELACJA!!! Są cudowne, genialne! :) Nie no, dziś to już się na niczym nie skupię ;P Muszę je zrobić!
-
2011/01/11 08:51:16
Cudne babeczkowe stworki! Świetny pomysł.I pyszne ciasteczka.

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2011/01/11 08:54:06
Ciasteczkowy potwór mówi: zjem wszystkie!
-
2011/01/11 09:12:41
Pomysłowe jesteście:) piękne potworki:) pozdrawiam ciepło
-
2011/01/11 09:33:52
z filia na pomorzu ta cukiernia niech będzie ,aaaaa takie stwory to są rewelacyjne
-
2011/01/11 09:51:39
dobrze, że w pracy je zobaczyłam... w domu groziłoby to natychmiastowym robieniem - przez córkę ma się rozumieć :) mi pozostałoby sprzątanie a w połączeniu z niebieskim kremem nie byłoby to wcale przyjemne...:-))
-
2011/01/11 10:44:37
Są świetnie!
Myślę, że stanowicie z siostrą niezłą konkurencję dla wszystkich cupcake'owych kawiarenek!
-
2011/01/11 10:57:42
Ale śliczne :) Aż szkoda takie cuda zjeść...
-
2011/01/11 11:40:44
Śliczne i jak dobrany lakier.
Viri cukiernię otwieraj, studia kończ i będzie super
-
2011/01/11 11:43:20
świetne!!!
-
2011/01/11 13:39:59
Lepiej mieć cukiernie niż dyplom. Spokojniejsze życie i o ile słodsze... :D
-
2011/01/11 14:45:35
Hehe, jakie fajne ! Podrzucę pomysł moim córkom, niebieskiego barwnika u nas dostatek :)
-
2011/01/11 14:52:49
Kochana Viri!
primo: jakie piekne foty ostatnio trzaskasz!! wow! jestem pod wrazeniem!!
secundo: babeczki i noworoczny zegar i czekoladki i sernik i przyprawa... jejku! ale mam u Ciebie zaleglosci! zawsze kiedy mnie nie ma na blogu, Ty jestes i odwrotnie! podobaja mi sie te wszystkie Twoje kulinarne wyzwania, ktorym ulegasz i tak pieknie realizujesz! i tego Ci dalej zycze w Nowym Roku!
buziaki!
-
2011/01/11 15:33:24
Asiu, niby on sie nazywa ciasteczkowy potwor, a pierwszy raz widze jak zajada ciasteczka, wreszcie mi to ktos udowodnil :DD
Obledne, ja tam tez bardzo lubie Marthe Stewart, mimo ze podobno na wizji jest srednia...
Buziakow moc na Nowy Rok!
-
2011/01/11 16:09:22
No patrz, a ja je chciałam w ferie zrobić! : D Jestem pod wrażeniem! A futerko ma wyciskane szprycą z okrągłą, cienką tylką?
Zakładajcie biznes - tak jak ja .. kiedyś. Tzn jestem w fazie zastanowień "skąd wziąć 120 tys zł" na profesjonalne studia. : )
-
2011/01/11 17:33:34
O mamusiu - ciasteczkowy potwór jak żywy!!! Po prostu mowę mi odebrało :)
-
2011/01/11 18:22:18
Jeśli tylko otworzycie tę swoją cukiernię w okolicach Krakowa, to macie już we mnie stałą klientkę. ;)

Prześliczne te potworki!
-
2011/01/11 18:36:55
niesamowite te babeczki! Z takimi babeczkami w to bylybyscie najlepsza cukiernia w miescie ;)
-
2011/01/11 20:17:50
Nie mogę uwierzyć, że to zrobiłaś ;) Gdzieś-je-kiedyś-widziałam i oczywiście strasznie mi się spodobały, jednak przez ten niebieski sama się chyba nie odważę. Ale kiedy otworzysz tę cukiernię, to ustawiam się pierwsza w kolejce (oczywiście o ile uda mi się wepchać przed wszystkie pozostałe entuzjastki Ciasteczkowego Potwora ;)
-
2011/01/11 21:26:06
Ha ha fantastyczne :) Jesteś Mistrzynią :)
-
2011/01/11 21:29:41
świetne są te Twoje babeczki!:)))
-
Gość: kuzynka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/11 23:33:46
Kocham je. Fajnie by było częściej znajdywać takie cuda w lodówce ^^
-
2011/01/12 10:28:34
najbardziej lubię je za kolor :)
-
2011/01/12 20:59:06
Świetne muffiny :) A babeczkarnia to super sprawa, sama się nad tym poważnie zastanawiam ;) Anglicy kochają muffiny.
-
2011/01/12 22:44:33
Pan Ciasteczkowy to mój ulubiony bohater z ulicy Sezamkowej!!
-
2011/01/13 11:15:08
Sliczne te stwory babeczkowe i jak fajnie komponuja sie z pazurkami :)
-
2011/01/13 14:02:27
Moja droga, jestes mistrzem!
-
2011/01/13 14:28:07
Haha! Coś rewelecyjnego! I w sumie nie tak dużo z tym pracy. Wyglądaja bosko!
Uwielbiam do Ciebie zagladać i pewnie piszę to juz setny raz...
Pozdrawiam Serdecznie!
-
2011/01/15 12:38:25
Obłęd! I jest ich dwóch :D Ależ oni wcinają te ciasteczka :)
Niesamowite jesteście dziewczyny :)))

Pozdrawiam ciepło :)
-
2011/01/15 21:17:08
dziękuuuuuuuuuuuję!

Diablico jest taka funkcja na Bloksie, że da się odtworzyć ostatnio pisane słowa. Tutaj niestety nawet to nie poskutkowało - Ciasteczkowy Potwór pożera wszystko bezpowrotnie ;)

Russkaya daj znać jak poszło!

Wianuszku ;**
w lutym będę, mam nadzieję że Ty wtedy nie wybędziesz;)

Wróżko tak, mała okrągła końcówka.

Aniu :)))) to ja obiecuję, że jak wrócę to coś tam jeszcze znajdziesz;)

Moniko no tak! efekt super, a pracy naprawdę niedużo - jak się jeszcze dodatkowo we dwie współpracuje:)

pozdrawiam cieplutko!
-
2011/01/16 18:43:46
Świetne, wspaniałe i zabawne, fajne rzeczy tworzysz ...
-
2011/01/17 21:21:07
He he, świetne są!
-
2011/01/20 17:48:39
Są przeurocze! Nie mogę się na nie napatrzeć :)
-
2011/01/23 16:06:08
Czaaaaad :) I paznokcie ślicznie pasują!
-
2011/01/23 17:28:56
Aaaaaaaa! Potwory!!!!! ;)))))
-
2011/01/24 07:51:37
są boskie te babeczkowe potworki
-
2011/01/26 14:39:52
niesamowite :)
nie wiem czy nie będzie mi potem szkoda ich zjeść :)
-
2011/01/30 10:52:14
:)))

Gosiu ja nie jadłam ;) bo nie zdążyłam. Ale podobno smaczne:P
-
2011/02/03 08:50:50
Świetne!!!!!!!!!
-
2011/02/06 19:14:36
o tym wpisie pisałam:)
wspaniałości :)
a ja może Elmo popełnię:)
co Ty na to?
:)
-
2011/02/06 19:48:07
Peggy Elmo możesz sobie obczaić na stronie FB Cupcake Corner z KrK :) ja kiedyś też zrobię:P i Big Berda też ;)
-
2011/03/15 09:55:36
Pożarłabym razem z talerzem ;)
-
2011/03/16 09:12:57
;)))
-
2011/03/16 09:13:26
dobrze, że nie z ręką mojej Siostry :D
-
2011/03/19 14:48:29
Są cudowne! :D

Ale mam pytanie. Ile jogurtu naturalnego jest potrzebne? 3/4 szklanki czy opakowania,a jeżeli tak,to jakiej pojemności?
-
2011/03/19 16:30:48
szklanki :)
zaraz to poprawię.
-
2011/03/19 16:34:42
dzięki :)
-
2011/03/19 17:30:30
Jak to nie zdążyłaś zjeść..? Biedna.. :( Ja bym chyba się zapłakała. :) takie śliczności-pyszności.
-
2011/03/19 19:53:14
Efélant a proszę :)

Gosiu zdążyłam zjeść samą babeczkę, Cookie Monstera już nie bo w dzień ich przygotowania wyjeżdżałam i mi czasu nie starczyło na degustację ;) Jednak co się odwlecze to.. ;) może zrobimy z Sis Elmo, albo Big Berda i wtedy spróbuję na pewno!
-
2011/03/20 22:11:40
Czyli po prostu najlepszego nie wypróbowałaś. :) No cóż.. "...to nie uciecze". :) Obyś tym razem i najlepszego skosztowała. :)
-
2011/03/23 10:43:40
:))*
-
Gość: Majka, *.45.78.151.ksiezyc.pl
2011/05/07 14:53:39
Nie wiem co jest nie tak z tym przepisem, nie raz i nie dwa probowalo pare osob zrobic ciasto w/g danych podanych tutaj i za kazdym razem wychodzi zakalec.
Takze....

jakas modyfikacja by sie zdala...
-
2011/05/07 15:32:13
Tutaj jest oryginalny przepis, choć ja mam z książki:
www.marthastewart.com/261906/yellow-buttermilk-cupcakes
Zmniejszyłam proporcje do 1/3.
Spróbujcie jajka oraz jogurt wyciągnąć tak jak i masło przed pieczeniem by ociepliły się do temp. pokojowej, masło dokładnie ubić z cukrem.. Nie jestem w stanie nic w przepisie zmienić, bo robiłam zgodnie z powyższym. Może to głupie pytanie, ale czy na pewno pieczecie w muffinowej foremce? :)
-
Gość: Majka, *.45.78.151.ksiezyc.pl
2011/05/07 16:26:10
Muffinkowe papilotki oraz specjalna forma do muffinek sprowadzana 4 lata temu ze Stanow.

chcac nie chcac musze robic ciasto z... papierka ;/
a szkoda. moze przynajmniej krem na potwora mi wyjdzie.bo jak nie to juz kaplica
-
2011/05/07 16:54:03
W notce wcześniejszej 'New Years Clock Cupcakes' są czekoladowe babeczki, podobne w smaku do murzynka, jeśli miałabyś ochotę.. ;)
Składniki do kremu wystarczy po ubiciu śmietanki po prostu połączyć wolno miksując. Wyciskając monsterowe włoski najlepiej jest do rękawa nakładać porcje na jedną babeczkę, by krem za szybko w dłoniach się nie ocieplił, bo wtedy formowane kształty się nie utrzymają.
-
2011/05/07 16:58:51
Bardzo mi przykro, że babeczki Ci nie wyszły.. mam nadzieję, że się nie zrazisz i następnym razem wszystko uda się lepiej.

Pozdrowienia.
-
Gość: Majka, *.45.78.151.ksiezyc.pl
2011/05/08 22:35:05
bardziej nastawiam sie wlasnie na jakies czekoladowe/ciemne.

krem wyszedl ok :)
-
Gość: Justyna, *.dynamic.chello.pl
2011/06/22 14:20:46
"Babeczki nacinamy tuż powyżej papilotki, wciskamy połówkę ciasteczka (my przykleiłyśmy je na gęstym lukrze z białka). Babeczki smarujemy warstwą kremu,(...)"
Kompletnie nie rozumiem tego fragmentu :(
-
2011/06/22 14:57:17
Upieczone babeczki mają dwie części, prawda? :) Jedna jest schowana w papilotce, druga wystaje ponad nią. Ciut powyżej miejsca styku tych dwóch części nacinasz wzdłuż wystającą część babeczki - tak powiedzmy do 1,5cm wgłąb babeczki (można je trochę poszerzyć wycinając z góry nieco ciasta by ciastko lepiej weszło). Wciskasz w to miejsce pół ciasteczka.
By ciasteczko lepiej się trzymało smarujesz to wgłębienie gęstym lukrem, kiedy zaschnie ciasteczko nie wypadnie.
A przed robieniem włosków smarujesz babeczkę małą porcją kremu by całość wyglądała jednolicie.

Hmm.. lepiej? :)
-
Gość: Justyna, *.dynamic.chello.pl
2011/06/22 20:21:04
Dużo lepiej, tylko... jakie ciasteczko??
-
2011/06/22 20:55:08
Jakie lubisz :)
Choć ja polecam pieguski, bo i ładnie wyglądają i są bardzo smaczne.
-
Gość: Patis, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2011/06/29 14:49:26
A możesz zdradzić jakich barwników używasz?
Potworki absolutnie cudne, więc już planuję je zrobić na najbliższą imprezę :)
-
2011/06/29 15:58:54
Moim zdaniem najfajniejsze się barwinki w żelu firmy Wilton.
Na imprezę polecam również płonące babeczki czekoladowo-truskawkowe :)))
-
Gość: monster_cake, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/14 21:28:53
jesteście bardzo utalentowane! babeczki świetnie wyglądają i postaram się zrobic takie na urodziny przyjaciółki :) życzę super zabawy przy dalszym wykonywaniu babeczek itp :)
-
2011/10/15 22:11:45
Dziękujemy :)
Nawzajem dużo zabawy na urodzinach i przy pieczeniu Cookie Monsterów !
-
Gość: Paula, *.xdsl.centertel.pl
2011/12/15 15:46:25
Challenge accepted! :) mam wszystkie składniki! Zaczynam! :)
-
2011/12/15 19:01:20
Powodzenia :)!
-
Gość: Paula, *.xdsl.centertel.pl
2011/12/15 20:32:01
samo ciasto babeczkowe wyszło nie najlepiej... albo za bardzo rozgrzany piekarnik (ale było wg przepisu 175st) popękały, niektóre wyciekły... ale stan ogólny oceniam na dobry + :P nie są takie ładne jak Wasze, ale jak na pierwszy raz nie jest źle :)
Chcialam zrobić ich więcej więc podwoiłam ilość składników na krem, ale na 15 babeczek, które zrobiłam w zupełności wystarczyłaby ilość podana w przepisie.
Tak czy inaczej dzieki za przepis i powodzenia w dalszych wypiekach! :)
-
2011/12/16 15:41:37
Te babeczki są takie proste w smaku, nic nadzwyczajnego.. :) Ale nam b. ładnie wyrosły, idealnie pod babeczki do ozdoby. Może to wina piekarnika? Czytałam gdzieś że jak piekarnik nierówno grzeje to muffiny krzywo wyrastają. Możesz spróbować z niższą temp.

Nie ma za co. Powodzenia i wszystkiego najlepszego również!
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2012/06/11 21:34:19
gdzie kupuje się barwniki spożywcze??
-
2012/06/11 21:37:14
Ja kupuję w internecie. Najbardziej lubię te w żelu, a są też w proszku i płynie. Polecam firmę Wilton.
-
Gość: Monka, *.konin.mm.pl
2012/07/03 22:51:36
Właśnie upiekłam swoje pierwsze w życiu babeczki, jeszcze nie robiłam włosków, ale same babeczki już są pycha, więc jak nie wyjdzie ozdoba to nic się nie stanie :D
Dzięki za świetny przepis!
-
Gość: Liily, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/19 19:11:38
Bardzo fajne :)
Sama już je zrobiłam ;>
Były przepyszne , zjadłam jedną ;/
reszte zjedli mi znajomi -.-''
Świetny przepis ;)
WIELKIE DZIĘKI :D
-
Gość: Miki, *.elk.mm.pl
2012/08/12 15:52:59
Mam pytanie, w jaki sposób zrobiłaś oczy, rozumiem że z lukru, ale z jakiego i w jaki sposób??
Pozdrawiam :)
-
2012/08/12 16:39:26
Z bardzo gęstego lukru. Możesz zrobić też taki z białka i cukru pudru, ale my robiłyśmy najprostszy łącząc dużo pudru z małą ilością wody. Nakładasz na papier do pieczenia za pomocą małej łyżeczki. Po zastygnięciu malujesz wykałaczką źrenice. Tyle :)