Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Islandzkie drożdżowe bułeczki z marcepanem (Möndlusnúdar)

Leniwy poranek, białe i pasiaste szlafroki, szalejący od rana kot, owocowa herbata w filiżance w maki, za duże bułeczki w za małej foremce, zapach ciasta, lepiące od lukru drożdżówki. Miękkie, pulchniutkie, słodkie i mocno marcepanowe... Ljúffengt*!

*z islandzkiego: pyszne!

przepis znaleziony u Lo

ciasto:
  • 15g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 60 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 3 szklanki mąki pszennej
nadzienie:
  • 150 g marcepanu
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
glazura:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki śmietanki kremówki
  • 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego
  • 1/2 szklanki płatków z migdałów (pominełam)
W garnuszku kruszymy drożdże, dodajemy mleko, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Odstawiamy do napuszenia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy masło i ucieramy jak na kruszonkę. Wlewamy zaczyn, wbijamy jajko. Mieszamy łyżką po czym zagniatamy ok. 10 minut aż ciasto będzie mięciutkie i elastyczne. Miskę i ciasto smarujemy olejem, odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Marcepan kruszymy, ucieramy z jajkiem, masłem, cukrem i wanilią (ucierałam z pomocą łyżki, potem mikserem) - nadzienie polecam schłodzić.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat i posmarowanymi olejem dłońmi rozciągamy je na prostokąt 15 x 30 cm. Na wierzchu rozsmarowujemy nadzienie i ciasto zwijamy jak roladę. Tniemy na 5 cm kawałki. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej kawałki ciasta (nadzieniem do góry i do dołu). Pomiędzy nimi zostawiamy odstępy. Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20-25 minut. Mają być złotobrązowe z wierzchu, a wbity w ciasto nóż - suchy. Gorące smarujemy glazurą przygotowaną z wymieszania wszystkich jej składników. Obsypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałów.

Buon Appetito! :)

sobota, 12 lutego 2011, viridianka

Polecane wpisy

  • Stollen - niemieckie ciasto z bakaliami, rumem i marcepanem

    Przepyszne tradycyjne, świątecznie ciasto niemieckie z mnóstwem bakalii. Maślane, aromatyczne, słodkie i takie moje ulubione, pełne suszonych i kandyzowanych ow

  • Rogale Św. Marcina

    Aby upiec prawdziwego świętomarcińskiego rogala trzeba się naprawdę postarać. Po pierwsze należy zdobyć najważniejszy składnik jakim jest biały mak, po drugie ż

  • Drożdżowe ciasto dyniowe z kruszonką

    Wspaniałe, mięciutkie ciasto dyniowe na drożdżach ze słodką, chrupiącą kruszonką. W prześlicznym, słonecznym kolorze i dodatkami do wyboru: skórką pomarańczową,

Komentarze
Gość: lo, *.adsl.inetia.pl
2011/02/12 09:43:40
Cieszę się bardzo, że je zrobiłaś i smakowały. Pięknie je sfotografowałaś. Buziaki. Lo (pistachio-lo.blogspot.com)
-
2011/02/12 09:44:59
Lo to ja dziękuję za cudowny przepis :)
uściski!
-
2011/02/12 09:50:08
ale one puszyste! Cudenka
-
2011/02/12 09:53:26
o chętnie bym zjadła takie na śniadanko :)
-
2011/02/12 10:02:22
Viri parz herbatkę już jadę.
-
2011/02/12 10:12:36
Och jakie błogie te zdjęcia...aż chce się zatrzymać na chwilkę i zanurzyć w tym spokoju... Piękne!:)
Cudownie wyszły Ci bułeczki!
-
2011/02/12 10:36:59
Piekłam kiedyś dość podobne w wyglądzie i sposobie pieczenia z blogu Pracownia Wypieków. Nazywały się bułeczki delikatnie cytrynowe. Są cudowne. Wierzę, że te też
-
2011/02/12 10:52:47
Ależ cudowny wypiek! Kocham wszystko co migdałowe!
-
2011/02/12 11:20:59
Ależ apetyczne te bułeczki:) śniadanie z taką drożdżówką to poezja!
-
2011/02/12 11:29:57
Viri, ależ kusisz tymi pysznościami :) Naprawdę masz wspaniały sobotni poranek :)
-
2011/02/12 11:54:59
O wow, wyglądają przepysznie! Uwielbiam domowe drożdżówki, a z marcepanem to już w ogóle! :)

PS: Ale masz zadbane dłonie ;)
-
2011/02/12 12:08:22
dziękuję, dziękuję za miłe słowa!
drożdżówki od Lo są PRZEPYSZNE! zdecydowanie jedne z lepszych jakie upiekłam :)

Cucinadellafelicita to moja Mama, a przy florentynkach był Tata ;) ja z reguły stoję po drugiej stronie obiektywu ;)

pozdr!
-
2011/02/12 12:37:52
Drożdżowe bułeczki to moi ulubieńcy, mogłabym się nimi żywić. Dawno nie robiłam żadnych, zainspirowałaś mnie do nastepnego wypieku. :)
-
2011/02/12 13:23:22
Mega puszyste:)
-
2011/02/12 15:19:39
a to wymyśliłaś - islandzkie powiadasz! :)
polukrowane, pachnące - kusisz niemiłosiernie!
-
2011/02/12 15:32:13
Świetne! Mój marcepan mrozi się od grudnia i czas chyba coś z nim wreszcie przygotować. Takie bułeczki byłyby w sam raz.

A makowy komplet prawdziwie uroczy!

Ściskam!
-
2011/02/12 15:32:51
Jak z marcepanem to biorę całą foremkę, jeśli jeszcze ich nie zjedliście!
-
2011/02/12 16:24:19
Wyglądają nieziemsko !! :)
-
2011/02/12 16:35:47
bułeczki wyglądają niesamowicie, już dodaję je do listy rzeczy do zrobienia, zwłaszcza, że to islandzkie :)
-
2011/02/12 18:28:18
chętnie bym upiekła takie bułeczki, tylko marcepan bym czymś innym zastąpiła, bo nei do końca przepadam ;-)

Pozdrawiam!
-
2011/02/12 19:50:09
Uwielbiam takie buly na sniadanie. Dásamlegt (czyli cudowne) :)
-
2011/02/12 19:57:05
Takie poranki to moje ulubione chwile! Dziś mam taki za sobą, choć brakowało w nim tych pięknych bułeczek! Ależ są cudowne, a zdjęcia fenomenalne!
Pozdrawiam:)
-
2011/02/12 20:45:50
jak z marcepanem to biorę!
-
Gość: gwiazdka.w.kuchni, *.aster.pl
2011/02/12 20:53:13
ale pięknie polukrowane, jakie miękkie, lekkie, delikatne - mniam!!!
-
2011/02/12 22:09:36
To dopiero muszą być pyszności! Cudownie wyglądają:)
-
2011/02/12 22:34:30
Wspaniałe bułeczki i piekne zdjęcia! Czy ja bym mogła taką jedną prosic na śniadanko?
Pozdrówki Viridianko:)
-
2011/02/12 22:51:29
Wróżko one serio są z Islandii, zaglądnij do Lo a dowiesz się więcej.

Kini mam na blogu pobobne puchate i pyszne, z cynamonowym budyniem i musem jabłkowym, o tu:
cioccolatogatto.blox.pl/2010/09/Drozdzowki-z-cynamonowym-budyniem-i-jablkami.html
a jeśli lubisz orzechy, to mogłabyś nadzienie zaczerpnąć stąd:
cioccolatogatto.blox.pl/2009/12/Migdalowe-Kanelbullar.html

Majanko jasne! zaproszę Cię następnym razem ;)

dziękuję i pozdrawiam!
Viri
-
2011/02/13 01:57:56
zapowiadają się wspaniale!
takie pulchne, pachnące marcepanem...
-
2011/02/13 10:29:16
takie poranki to ogromna porcja szczęścia.
-
2011/02/13 15:08:35
marcepanowe smaki to ja też lubię...
-
2011/02/13 15:40:27
No tak, zimno tam przecież mają więc bez takich pyszności życie byłoby smutne. Nie ma to jak objadać się z rana takimi bułeczkami drożdżowymi ;)
-
2011/02/13 15:54:59
Jak zwykle pyszności Viri :)
-
2011/02/13 18:50:40
Jakie bułasy, palce lizać, przepiękne:)
Zdjęcia wspaniałe:)
Pozdrawiam serdecznie:)
-
2011/02/13 19:06:40
drożdżówki na leniwe śniadanie... kiedy mi ktoś takie zaserwuje? muszę poczekać aż córki podrosną :)
-
Gość: bernadeta75, *.adsl.inetia.pl
2011/02/15 21:25:22
oj dostałam ślinotoku:)
-
2011/02/15 22:42:36
bardzo smaczne i puchate te Twoje bułeczki:)
-
2011/07/02 21:35:13
Viridianko,

Zrobiłam te bułki.
Bardzo nam smakowały. Były słodkie i zniknęły na gorąco.
Nawet nie zdążyłam zdjęć im zrobić:-)

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis.
-
2011/07/03 19:38:55
Nie ma za co :)
To prawda, te bułeczki są mega dobre więc nie dziwię się że jeszcze gorące znikały.
-
Gość: Viki Vera, *.dynamic.chello.pl
2013/03/17 14:30:09
Miałam w szafce od dłuższego czasu marcepanem i przepis okazał się strzałem w 10! Zmieszałam mąkę pszenną z orkiszową - wyszły rewelacyjnie:) dziekuję za przepis :)
-
2013/03/19 14:22:33
Cała przyjemność po mojej stronie ;)