Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Babeczki drożdżowe z żurawiną

Jeden z bardziej tradycyjnych wypieków wielkanocnych - drożdżowe babeczki w sam raz do świątecznego koszyczka. Mięciutkie, lekko słodkie, pachnące wanilią i skórką cytrynową. Wspaniałe.

Jest to przepis wymagający cierpliwości, spokoju oraz czasu - nie da się przyspieszyć żadnego z kroków. Ważne jest odpowiednie wyrobienie ciasta, czynność ta powinna trwać tak długo aż przestanie się kleić jak na początku - absolutnie nie należy dosypywać mąki - po długim, dokładnym zagniataniu zobaczycie jak zmieni konsystencję z lejącej... na mniej lejącą ;) Pamiętajcie o zamknięciu okien by zapobiec przeciągom, a także o użyciu najlepszej jakości składników. Dzięki jajkom Wasze babeczki będą miały śliczny żółty kolor, a masło nada delikatnego maślanego zapachu. Suszone owoce to kwestia gustu. Tradycyjnie powinny być to rodzynki, ale jeśli nie lubicie ich tak jak my, dodajcie inne ulubione np. żurawiny lub wiśnie.

Myślę, że nie jest to babka dla osób które jeszcze nigdy nie piekły drożdżowego ciasta. Łatwo się zrazić w czasie zagniatania, a nie o to tu przecież chodzi. Początkującym polecam najpierw zmierzyć się z prostszym wypiekiem np. ciastem drożdżowym z budyniem i truskawkami albo migdałowymi bułeczkami z kruszonką, żeby nabrać doświadczenia przed babeczkami z żurawiną. Zobaczycie jakie są pyszne!

przepis Anieli Rubinstein znaleziony u Basi, na ok. 16 małych babeczek albo jedną dużą babkę

zaczyn:

  • 30ml ciepłej wody
  • 15g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki

ciasto:

  • 285g mąki wysoko-glutenowej - użyłam zwykłej
  • 185ml ciepłego mleka
  • 100g cukru
  • 65g miękkiego masła
  • 100g żurawin macerowanych przez tydzień w 50ml dobrego rumu
  • 5 żółtek
  • laska wanilii
  • 2 łyżki kandyzowanej domowej skorki cytrynowej
  • duża szczypta soli

dodatkowo:

  • 1 białko
  • ok. 1 szklanki cukru pudru
  • ok. 1/2 szklanki posiekanej żurawiny

Zaczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, mąką i zalać ciepła woda (40 st. C).
Ciasto: W misce wymieszać polowe maki, cieple mleko (40 st. C) i sol. Wlać zaczyn i jeszcze raz wymieszać. Dodać cukier, żółtka, masło, ziarenka z całej laski wanilii oraz resztę maki, dobrze wymieszać. Następnie dobrze wyrobić, aż ciasto zrobi się lśniące (ciasto jest klejące i bardzo lejące, wyrabiałam je 20 minut). Wyrobione ciasto przełożyć ciasto do dużej miski, przykryć folia, odstawić do wyrośnięcia, by podwoiło objętość. W międzyczasie żurawiny odsączyć z rumu. Do wyrośniętego ciasta dodać żurawinę i skórkę cytrynowa, dokładanie wymieszać. Foremkę wysmarować masłem, wysypać mąka lub delikatnie drobna bulka tarta, napełnić do 1/3 wysokości. Odstawić do wyrośnięcia (wstawiać ciasto do piekarnika gdy wyrośnie 0,5cm poniżej brzegu formy, zazwyczaj jeszcze odrobinę dorasta w piekarniku). Piec w temp. 175st. C przez 12-16 minut do suchego patyczka. Ostudzić. Przygotować lukier: białko ubić, miksując cały czas dodajemy cukier aż lukier będzie gęsty i bielutki. Ozdabiamy babeczki lukrem i posiekaną żurawiną.

Buon Appetito! :)


poniedziałek, 25 kwietnia 2011, viridianka

Polecane wpisy

  • Stollen - niemieckie ciasto z bakaliami, rumem i marcepanem

    Przepyszne tradycyjne, świątecznie ciasto niemieckie z mnóstwem bakalii. Maślane, aromatyczne, słodkie i takie moje ulubione, pełne suszonych i kandyzowanych ow

  • Rogale Św. Marcina

    Aby upiec prawdziwego świętomarcińskiego rogala trzeba się naprawdę postarać. Po pierwsze należy zdobyć najważniejszy składnik jakim jest biały mak, po drugie ż

  • Drożdżowe ciasto dyniowe z kruszonką

    Wspaniałe, mięciutkie ciasto dyniowe na drożdżach ze słodką, chrupiącą kruszonką. W prześlicznym, słonecznym kolorze i dodatkami do wyboru: skórką pomarańczową,

Komentarze
2011/04/25 20:27:53
One i na majówkę będą wspaniałe! Super ujęcie!
-
2011/04/25 20:37:48
Wspaniałe babeczki Viridianko! Cudownie żółciutkie, a zdjęcia piękne. Bardzo mi się podobają.
Uściski:*
-
2011/04/25 20:39:07
Przepiękne :)
-
2011/04/25 20:44:16
są boskie
-
2011/04/25 21:05:48
Po prostu cudowne Viri, jak wszystko u Ciebie zresztą:) pozdrawiam
-
2011/04/25 21:21:06
Śliczności Viri :)
-
2011/04/25 21:29:02
To są bezsprzecznie najładniejsze babeczki tego sezonu. Naprawdę urokliwe.

Studentka drugiego roku medycyny... żałuję, że też tak nie wybrałam.
-
2011/04/25 21:33:20
piękne, aż ślinka cieknie ;)
-
2011/04/25 21:36:27
Wiesz co Asia?Przemyśl ta propozycję na wspólna ekskluzywną cukiernie , jak bank będziemy miały wytworna klientele, a może jakiś taki razem pensjonacik , co z domowym żarciem i ciastem otworzymy?
Asiu , babeczki wyglądają bosko
-
2011/04/25 21:54:11
Viri, babeczki przeurocze i na pewno przepyszne:) Zjawiam się dopiero po świętach, ale mam nadzieję, że były udane i życzę aby radość Świąt pozostałą w Tobie na dłużej:)
-
2011/04/25 22:07:00
z dodatkiem tej żurawiny i lukru wyglądają bardzo wykwintnie :)
-
2011/04/25 22:07:49
Chętnie bym Ci je porwała :) Cały koszyczek!
-
2011/04/25 22:28:29
Cudeńka. Wiesz, że u nas żurawina jest w domu zjadana w ilościach hurtowych?
-
2011/04/25 22:36:54
Wierzę, że są pyszne :-)))
-
2011/04/25 22:37:48
a Asiu , baby były wyrabiane , wszystkie trzy , to był przepis na pandoro i był bez składnia
a nie tak jak ten , składny kilka razy(bardzo dobra baba tak na marginesie)
www.cincin.cc/index.php?showtopic=19726
-
2011/04/25 22:46:16
Mmmmmmmm, ten lukier tak apetycznie ścieka po babeczkach... :):)
-
2011/04/26 06:34:21
Wyglądają odjazdowo:)
-
2011/04/26 07:52:20
Piękności!
Dla mnie prawdziwa babka jest na drożdżach,z tym magicznym środkiem tak puszystym.
Pozdrawiam!
kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2011/04/26 08:17:31
piękności :))
Ja zwykle wyrabiam ciasto drożdżowe około 10 minut i wiem że czasem trzeba się nieźle namachać aby ciasto przestało się kleić, ale rzeczywiście nie ma potrzeby dosypywania mąki, bo na pewno zmieni konsystencje podczas wyrabiania. Warto się natrudzić, bo dzięki temu ciasto jest niebiańsko puszyste :)
-
2011/04/26 08:38:37
ile bab!:D
Wiesz, mamcia by się moja ucieszyła z takich babeczek z żurawinką (bo ostatnio je ją paczkami).
Buziaki
-
2011/04/26 10:13:57
Piękne są z tymi żurawinami i śnieżnobiałym lukrem :)
-
2011/04/26 11:13:22
Babeczki wyglądają bajecznie ; ) Pozdrawiam serdecznie!
-
2011/04/26 17:52:39
ale sliczne babeczki:) wygladaja po prostu cudnie:)
-
Gość: lo, *.adsl.inetia.pl
2011/04/26 18:41:18
Śliczne są te babeczki. Słodko wiosenne. Ciasto z tego przepisu to jedna z najlepszych bab. Pozdrawiam. Lo (pistachio-lo.blogspot.com)
-
2011/04/26 18:44:55
Cudeńka :)) Przepiękne i takie niezwykle smakowite:)
Pozdrawiam:)
-
2011/04/26 21:35:26
Ta babka to taki klasyk. Podoba mi się. Ale chyba nie mam na tyle cierpliwości, by ją przygotować. Póki co. Może kiedyś (kiedy będę posiadaczką doskonałego kuchennego robota ;))...
-
2011/04/26 21:51:19
Asiu, piekne, chyba nawet urokliwsze niz jedna wielka baba!
I jakie zolte :) Wiesz, chyba w Beskidzie Niskim w tym roku sa wyjatkowe zoltka, chyba tak zoltych bab nie mialam...
Sciskam Asiu cieplo, poswiatecznie :-)
-
2011/04/26 22:45:45
Śliczne ! Aż chce się sięgnąć do tego koszyczka po te wiosenne bułeczki ! :)
-
2011/04/27 09:10:04
Kubełku hmm nie wiem ile masz lat, ale są u mnie dwie studentki jedna 30, druga 35+ lat więc w każdym wieku medycynę można studiować ;))

Alciu he he ja to bym chciała nawet bardzo :D ale najpierw trzeba coś zarobić na start :D

Ewelajno dziękuję i nawzajem wszystkiego dobrego!

Kabuś :)

Oliwko również liczę na robota kiedyś, kiedyś :D

Basiu zobaczysz jeszcze jaki sernik wyszedł żółciutki w porównaniu z oryginałem przepisu :)

dziękuję pięknie i pozdrawiam!
:)
-
2011/04/27 10:00:53
Niezwykle urocze babeczki :)
-
2011/04/27 15:44:46
och, przeurocze i piękne zarazem :)
-
2011/04/27 21:43:39
Te babeczki wyglądają uroczo.
-
2011/04/28 13:30:37
A jaka miałas forme? Nie moge znależć takiej...
-
2011/04/28 14:58:37
Bardzo uwodzicielskie :)
-
2011/04/28 18:18:18
Chrupko ja mam coś w tym stylu: www.tortownia.pl/sklep,1529,78,Lurch,Flexi_Profi_babeczki_z_dziurka_brazowe.html
Moja ma jednak 12 dołków i nieco kształtem się różnią. Szczerze
to nie pamiętam gdzie ją kupowałam..

Pozdrawiam!
-
2011/04/30 05:46:43
Uwielbiam wszystko co z żurawiną i te babeczki tez mi sie bardzo podobają:) Rewelacja!
-
2011/05/01 12:25:36
Piękne babeczki! O, jak ja uwielbiam żurawine...