Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Idealne ciasto czekoladowe z truskawkami

WIOSNA! Kochani Wiosna przyszła :) Uderzyła w Nas z niezłym impetem! Choć na blogu dopiero teraz.. dopiero dziś świętuję tą piękną porę roku to optymizm jaki niosą ze sobą promienie słońca, zielone pączki na drzewach i ten przyjemny wietrzyk jest niezastąpiony. Z każdym nowym dniem czuję radość i chęć zarażania nią innych - dzielę się więc ciepłymi myślami z każdym kto ich potrzebuje.

Wiem, że początek lata to czas truskawek, ale mam wrażenie że w tym roku pojawiły się na straganach wyjątkowo wcześnie. Nie są idealnie słodkie jak w czerwcu, jednak zapach mają tak kuszący, że trudno było się nam (mi i Siostrze) oprzeć. Każda z nas kupiła więc te pierwsze nie-do-końca-idealne truskawki, by przy naszym weekendowym spotkaniu stworzyć ciasto idealne ze świeżymi owocami, kremem i czekoladą.

Dwa blaty wilgotnego, pysznego ciasta czekoladowego, nasączone owocowym winem, przełożone jasnym musem z białą czekoladą oraz plasterkami truskawek, z wierzchu grubo posmarowane ciemnym kremem z gorzkiej czekolady i kakao, ozdobione zanurzonymi w czekoladzie owocami. Brzmi i wygląda apetycznie, prawda? :) Każdy kto próbował był zachwycony. Gorąco polecam!

przepis na czekoladowe blaty Nigelli znalezione u Dorotuś, zmodyfikowany krem z gorzkiej czekolady od Asi, reszta moja i Sis

składniki na czekoladowe blaty:

  • 150 g jasnego brązowego cukru
  • 50 g cukru kryształu
  • 3 duże jajka
  • 175 ml mleka
  • 150 g masła
  • 2 łyżki kakaa Nesquik lub czekolady w proszku
  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g kakao, przesianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina owocowego (np. Carlo Rossi Rosso Frescato)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (oprócz masła i mleka).

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką.

Mąkę, kakao, Nesquik/czekoladę w proszku, proszek do pieczenia i sodę przesiać, wymieszać.

Mleko, masło, cukier biały umieścić w garnuszku i podgrzewać na średniej mocy do rozpuszczenia masła i cukru, zdjąć z palnika. Nie gotować.

Jajka (w całości) umieścić w misie miksera, dodać cukier brązowy i ubić na lekką oraz puszystą masę. Będzie to trwało dłuższą chwilę, masa jajeczna powinna być ładnie napuszona, najlepiej robić to końcówką do ubijania białek. Do masy jajecznej wlać gorący płyn, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z suchymi składnikami i zmiksować do uzyskania gładkiej masy, ale nie za długo.

Piec w temperaturze 170stC przez około 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić (można upiec dzień wcześniej), potem przekroić na 2 blaty i nasączyć winem.

składniki na biały mus z truskawkami:

  • 200g serka mascarpone
  • 50g białej czekolady
  • 100ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki likieru o smaku białej czekolady np. Mozart
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 200g truskawek

Truskawki kroimy w plasterki. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Czekoladę rozpuścić i ostudzoną dodać do serka. Do czekoladowego mascarpone dodajemy w kilku partiach kremówkę, delikatnie mieszamy. Dolewamy likier.

Na dno wyłożonej folią tortownicy kładziemy jeden nasączony winem krążek ciasta. Równomiernie rozkładamy połowę jasnego czekoladowego kremu, układamy plasterki truskawek, przykrywamy drugą częścią kremu, na to drugi nasączony biszkopt. Delikatnie dociskamy, schładzamy w lodówce. W tym czasie przygotowujemy drugi krem.

składniki na ciemny mus:

  • 200g serka mascarpone
  • 80g gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki gorzkiego kakao
  • 280ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Czekoladę rozpuścić i ostudzoną dodać do serka razem z kakao, zmiksować. Do czekoladowego kremu dodajemy w kilku partiach kremówkę, delikatnie mieszamy.

dodatkowo:

  • truskawki
  • gorzka czekolada*

Ciasto wyciągamy z lodówki, zdejmujemy obręcz - wierzch oraz boki smarujemy kremem z gorzkiej czekolady. Schładzamy przez noc, a potem ozdabiamy truskawkami maczanymi w czekoladzie.

*czekoladę można utemperować, będzie pięknie błyszczała.

Buon Appetito! :)

niedziela, 03 kwietnia 2011, viridianka

Polecane wpisy

  • Piernik z powidłami śliwkowymi

      Od kilku lat szukam przepisu na piernik, który mogłabym określić mianem ulubionego, ale do tej pory zawsze coś było nie tak. Nawet tak słynny piernik sta

  • Szarlotka z twarogowym ciastem

    Macie ochotę na jeszcze jedną wspaniałą szarlotkę? :-) To jedno z naszych ulubionych ciast, które od dawna jest już na blogu, ale teraz w ładniej zaprezentowany

  • Szarlotka gryczana z różą

    O połączeniu jabłek z różą przeczytałam po raz pierwszy u Basi , potem o nim zapomniałam by niedawno odkryć na nowo. A jest naprawdę pyszne, podobnie jak ciasto

Komentarze
2011/04/03 17:20:04
Zakochałam się w tym cieście! I w zdjęciach! I moje właśnie się skończyło.. Ale było mega mega mega przepyszne! :):)
-
2011/04/03 17:21:33
Ooooooooooooo, w tym momencie przesadziłaś ! To ciasto wygląda OBŁĘDNIE ! Jest w nim wszystko, co kocham :D
-
2011/04/03 17:21:34
:**
A ja czekam na kolejne nasze wspólne pieczenie ! :))
-
2011/04/03 17:22:09
Bjedronaa dziękuję, może się skusisz? Zapewniam jest przepyszne!
-
2011/04/03 17:35:04
Wygląda obłędnie. I jeszcze te truskawki. Pychotka. Pozdrawiam ;)
-
2011/04/03 17:51:02
Czekolada + truskawki = miłość mojego życia ;) (oprócz Połówka, rzecz jasna).
Viri cudowne ciasteczko, wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje!
-
2011/04/03 17:51:45
Jasne, że się skuszę, szkoda, że nie wrzuciłaś przepisu wczoraj, bo teraz muszę czekać tydzień... :)
-
Gość: niepokornik, *.adsl.inetia.pl
2011/04/03 17:55:19
O mniam mniam. Toż to faktycznie ideał! świetnie wygląda, szczególnie ten ukrojony kawałeczek, gdzie widać wnętrze. PYSZOTA!
-
2011/04/03 18:00:31
cudnie wygląda i na pewno też tak smakuje :) mniam!
-
2011/04/03 18:09:46
nie mogę doczekać się aż w sklepach pojawią się truskawki! takie dojrzewające w słońcu - nie te kwaśne z deszczowej pogody - takie były w zeszłym roku w przeważającej części niestety :(
-
2011/04/03 18:13:44
Jak idealne to trzeba zanotować ten przepis:)
-
2011/04/03 18:33:24
Viri cudeńka. Choć nie znoszę tych wczesnych truskawek, to te ciasto pochłonęłabym z rozkoszą.
-
2011/04/03 18:45:28
no no no..!! Chyba nie będę oryginalna jak powiem że jest po prostu powalający...? Ja też widziałam dzisiaj truskawki w sklepie. Pachniały bosko.. ale jednak się nie skusiłam. Teraz żałuję :P
-
2011/04/03 18:53:00
Mmm, wspaniały! Majstersztyk.
-
2011/04/03 19:17:56
Och Viridianko, wygląda absolutnie wspaniale! Ja bym nie mogła się mu oprzeć i na pewno zjadłabym wieeelki,pyszny kawałek.
Super ! :)
-
2011/04/03 19:30:47
wow!!!! alez wspaniale wyglada!!!! jestem pod ogromnym wrazeniem....
Pozdrawiam cieplutko :)
-
Gość: kuzynka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/03 19:34:50
Ojejujejujeju, ślinotoku dostałam. Czekolada i truskawki to dla mnie więcej niż idealne połączenie... Będzie mi się śniło to ciasto dzisiaj.
-
2011/04/03 19:38:23
NIESAMOWITE! I te truskawki... przyznam, że wczoraj będąc na bazarku też miałam ochotę kupić mały pojemniczek. Wyglądały tak ponętnie. Ale nie kupiłam, nie chciałam się rozczarować smakiem. Zdecydowanie i cierpliwie czekam do początku wakacji na nie. Pozdrawiam!
-
2011/04/03 19:39:08
No i co napisać, skoro zdjęcia mówią same za siebie! CUDOWNY! Idealnie, gdybym mogła jeszcze od razu spróbować:)
Pozdrawiam!
-
2011/04/03 19:39:58
Wow, tak tortowo to ciasto wygląda! Pycha. Ps. Śliczne zdjęcia!
-
2011/04/03 19:47:33
Ojej wygląda obłędnie.....:D
-
2011/04/03 20:27:12
Sliczny! Co ja bym dala za choc kawalek.. ;)
-
Gość: lo, *.adsl.inetia.pl
2011/04/03 21:27:41
Viri, kolejne cudo u Ciebie. Wiesz jak ja lubię czekoladę, chętnie wpadłabym do Ciebie na kawałeczek. Tworzysz niesamowite smakołyki. Zapraszam też do siebie na tort PH. Pozdrowienia. Lo (pistachio-lo.blogspot.com)
-
2011/04/03 21:42:14
A wiesz, że niektóre truskawki smakują już nawet truskawkowo? Trzeba mieć tylko szczęście, by na nie trafić...

Ciasto... czysta rozkosz. Zatopiłabym widelczyk, a później sama zapadłabym w krainę błogiej truskawkowo-czekoladowej rozkoszy. Taaak. ;))

Buziak!
-
2011/04/03 21:54:17
E, Viri, truskawy to całą zimę były! Ale chyba warto poczekać do czerwca (ciekawe czy wytrzymam :D).. W czerwcu zatem upiekę takie czeko-ciasto, z musem z mascarpone, ach.. A do tego czasu będę oczami zżerać Twoje, bo piękne jest!

Pozdrawiam ciepło wiosennie :)))
-
2011/04/03 21:56:19
sam widok robi ogroooomne wrazenie :)
-
2011/04/03 22:18:34
mamma mia czekoladowa pietruszka!!!!!!!!
-
2011/04/03 22:34:09
Viri ciasto rzekłabym idealne:) ja ostatnio też truskawki kupiłam i zjedliśmy je z ryżem z jabłkami:) ...jakoś tak nam posmakowały:) i nawet w smaku przypominały truskawki:) pozdrawiam wiosennie:)
-
2011/04/03 22:41:57
jak nawet ja - zamarźlak na pełen etat założyłam sukienkę - jest wiosna, oficjalnie!!
a tort jak marzenie.. truskawki.. tęsknię za tymi letnimi!!
-
2011/04/03 23:46:30
Wygląda bosko! Chcę kawałek już! teraz! natychmiast! :)
-
2011/04/04 00:07:09
Asiu, co moge powiedziec - zachwycaja mnie twoje dekoracje tortow, niesamowite, wykwintne!
Oby wiosna zostala juz u Ciebie do lata :**
-
2011/04/04 07:00:46
Cudwonie wygląda te ciasto!! perfekcyjnie! i te truskawi zanurzone w czekoladzie..marzenie..:)
-
2011/04/04 07:29:58
Cudownie wyglada! Polaczenie czekolady i kwaskowatych truskawek jest bezbledne.
-
2011/04/04 08:59:40
Takiego wspaniałego tortu to na pewno bym sobie nie odmówiła...
-
2011/04/04 09:38:24
Przepiekne ciasto i zapewne bardzo pyszne.
-
2011/04/04 09:40:20
Zapisuję do zrobienia!
Apetycznie zaprezetowane!
-
2011/04/04 10:29:31
jakie ono w środku jest fajne! A truskawki... ja juz chcę nasze polskie truskawki!
-
2011/04/04 15:32:06
wspaniale się prezentuje z taką ilością czekolady :)
-
2011/04/04 19:26:54
Viri, kusisz jak zwykle ! Wspaniałe wiosenne ciasto :)
-
Gość: ania, *.sds.uw.edu.pl
2011/04/04 19:42:48
Czy pominięcie likieru o smaku białej czekolady będzie zbrodnią, czy może czymś dałoby się to choć odrobinę zrekompensować?
-
2011/04/04 20:13:12
Aniu nie, nie będzie zbrodnią ;) aczkolwiek likier z białej czekolady sprawdza się w kremie wyśmienicie :) możesz dodać innego alkoholu np. owocowego albo może ekstraktu waniliowego?
Jak mi coś jeszcze do głowy przyjedzie to napiszę!
-
2011/04/04 20:34:38
Aniu tak myślę, że może dodałabyś więcej białej czekolady by jej smak był w kremie wyraźniejszy, a dodatkowo z łyżkę alkoholu/ekstraktu.
-
Gość: ania, *.sds.uw.edu.pl
2011/04/05 17:07:12
O, to brzmi przekonująco! Jak szukałam w internecie tego likieru, to niewiele mogłam znaleźć a jak już gdzieś był to cena mnie trochę zaskoczyła :(. Ale zasugeruję z czasem bliskim że taki prezent by mnie bardzo ucieszył, trzeba będzie tylko czekać na okazję ale zanim się doczekam to niedługo z pewnością spróbuję zrobić to ciasto z tą małą modyfikacją o której wspomniałaś.
Pozdrawiam serdecznie!
-
2011/04/05 20:00:26
Aniu co do ceny to nie wiem, bo sama dostałam komplet trzech malutkich buteleczek (po 50ml) o smaku: gorzkiej, mlecznej i białej czekolady - jednak są naprawdę przepyszne, więc jako prezent idelane - konieczne zasugeruj bliskim :))
Mam nadzieję, że ciasto zasmakuje, również pozdrawiam!
-
2011/04/06 18:48:44
wow! piękne ciasto. i tytuł nie mija się z prawdą! :) jest idealne! :)
-
Gość: ania, *.sds.uw.edu.pl
2011/04/06 20:33:15
Mi się udało niestety znaleźć jedynie buteleczki 0,5 l w cenie ok. 70 - 80 zł :(, a takie malutkie byłyby idealne! Muszę lepiej poszukać
-
2011/04/07 12:56:37
Aniu ja je dostałam z Austrii, nie wiem czy w PL też są takie malutkie po 50ml w sprzedaży :/
-
2011/04/08 18:35:27
Wspaniały blog i przepiękne zdjęcia gratuluje talentu. A ciasto po prostu muszę wypróbować :-)
-
Gość: ania, *.sds.uw.edu.pl
2011/04/08 22:22:11
też niestety trafiłam na źródła w Austrii ... echh, ale już w okolicach świąt podejmę się i popełnię ten tort !!! nie mogę się doczekać
-
2011/04/08 23:24:21
cudo!!! czekolada i truskawki... prawdziwa rozkosz jedzenia:)
-
2011/04/12 22:02:22
Za takie ciasto....to dużo bym oddała:)
-
Gość: ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/25 19:02:48
Zrobiłam! Jest przepyszny!
Wygląda może odrobinę mniej pięknie niż Twój, ale to kwestia wprawy z tortami zapewne :) jedyny problem jaki miałam to to że czekolada przy dodawaniu do serca mascarpone dość szybko zastygała na twardo, czy Ty wystawiasz serek wcześniej żeby był w temp. pokojowej czy normalnie z lodówki ?
-
2011/04/25 20:04:24
Aniu serek miałam prosto z lodówki, wydaje mi się że może być to również kwestia składników. Choć najlepiej pewnie byłoby gdyby mascarpone było w temp. pokojowej, ale ja nigdy o tym nie pamiętam ;)
Dziękuję za znak, jak Ci się upiekło! Bardzo się cieszę, że smakowało :)
Pozdrawiam ciepło.