Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta limonkowa z żurawinami

Jeśli ktoś poprosiłby mnie o wybór najsmaczniejszych przepisów na blogu to myślę... że musiałabym dłuuugo pomysleć ;) Chociaż tak na dobrą sprawę to kilku pozycji jestem pewna w stu procentach: tort Szwarcwaldzki, florentynki, babeczki brownie, sernik krakowski, idealne czekoladowe ciasto z truskawkami, marchewkowy piernik, jabłkowe drożdżówki oraz większości pozycji z kategorii Haute Cuisine.. w dzięsiątce na pewno bym się nie zmieściła. Zwłaszcza, że tą tartę chciałabym doliczyć do grupy naj z naj. Dlaczego...?
Ponieważ
jest to zupełnie nowe oryginalne połączenie, które bardzo mi zasmakowało - limonka i żurawina. Ale nie tylko ta nowo odkryta para sprawia, że mam chęć sięgać po kolejne kawałki :) To cudownie delikatne nadzienie - kremowe, a jednocześnie niesamowicie puszyste - trochę tak jakbyście swój ulubiony krem nadmuchali bąbelkami powietrza, przypomina mus.. choć to nie to samo. Smakuje i pachnie limonkami, jest lekko kwaskowate, słodkie za sprawą żurawin. I chociaż zarówno limonki jak i żurawiny kojarzą mi się z zimą, to to ciasto uważam zdecydowanie za wiosenne!


inspiracja przepisem z 'Kuchni', po oryginał odsyłam do miesięcznika

składniki na kruche ciasto:

  • 200g mąki
  • 60g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100g masła, w temp. pokojowej
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki zimnej wody

składniki na krem:

  • 300g serka mascarpone
  • sok i skórka z 3 limonek
  • 3 jajka
  • 150g cukru
  • 225ml śmietanki kremówki 30%
  • 10g cukru z prawdziwą wanilią (1 opakowanie)
  • 150g suszonych żurawin

dekoracja:

  • plasterki limonki
  • kilka suszonych żurawin
  • cukier puder

Przygotowujemy ciasto: Mąkę przesiać z solą i cukrem. Masło wymieszać z żółtkiem. Na zmianę do masła dodajemy 1/3 suchych składników, 1 łyżkę wody, zagniatamy/miksujemy 1/3 suchych składników, 1 łyżkę wody, zagniatamy/miksujemy itd. Formujemy dysk, owijamy w folię spożywczą i schładzamy 1h.

Wysoką* (!) formę na tartę (24cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować na wymiar ciut większy niż forma, przełożyć placek do foremki, wyrównać krawędzie i docisnąć. Schłodzić ok. 30 minut w zamrażarce. Następnie przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, wysypujemy suchy ryż/fasolę. Pieczemy 15 minut w 180st.C. Ściągamy papier z ryżem/fasolą. Pieczemy jeszcze ok. 5 minut - do momentu aż spód również się zezłoci. Ciasto wyciągamy. Temp. skręcamy do 140st.C.

*na 4 cm, ewentualnie tortownica albo większa forma na tartę.

Przygotowujemy krem: Kremówkę ubić z cukrem waniliowym. Serek miksujemy z sokiem i skórką z limonek, cukrem, jajkami - krótko, tylko do połączenia składników - na koniec łączymy z ubitą śmietaną.

Na podpieczonym spodzie układamy równomiernie suszone żurawiny, przelewamy krem i pieczemy ok. 35-45 minut w 140st.C. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, dekorujemy kilkoma żurawinami i plasterkami limonki, posypujemy cukrem pudrem.

Buon Appetito! :)


piątek, 15 kwietnia 2011, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2011/04/15 08:44:10
Viri, cudowna jest ta Twoja tarta. Uwielbiam limonkowe smaki. A dodatek zurawiny bardzo interesujacy. Musze wkrotce przetestowac przepis :) I wiesz, to ostatnie zdjecie jest...powalajace :))

Buziaki.
-
2011/04/15 09:04:32
Ojjj chyba skuszę się na ten przepis na Wielkanoc. O ile oczywiście njde na mojej wsi limonki :D
A można zamiast limonek cytryny?
Pozdrowienia :)
-
2011/04/15 09:06:57
Czuję się namówiona, a wygląda prześlicznie.
-
2011/04/15 09:19:54
ależ to musi być rozkosz dla podniebienia....a zdjęcia...po prostu jakby to po swojsku powiedzieć: mega wypas:) pozdrawiam ciepło Viri
-
2011/04/15 09:21:58
Jeśli smakuje tak samo wspaniale, jak wygląda, to dawaj tu mały kawalek!
Pozdrawiam!
-
2011/04/15 09:23:49
Piękna a jej smak sobie wyobrażam... Limonka i żurawiny, pyszne połączenie :)
Viri, zapraszam na moją nową stronę !
-
2011/04/15 09:34:08
cudnie wygląda!
-
2011/04/15 09:40:52
normalnie jak na zdjęciu w moim kuchennym kalendarzu... z Poradnika domowego :)
pięknie się prezentuje! od razu zwróciłam na nią uwagę :)
-
2011/04/15 09:50:51
to ostatnie zdjęcie mnie zauroczyło , same ciasto tez
Asiu jesteś wielka
-
2011/04/15 10:33:37
Piękna tarta :)
-
2011/04/15 10:47:20
Figmara myślę, że tak. Choć wiadomo z cytryn otrzymasz więcej soku niż z limonek, no i tarta będzie kwaśniejsza. Krem wspaniale pachnie limonkami, nie rezygnowałabym z nich. Może Pani w sklepie zamówiłaby gratisowo kilka dla Ciebie ;)

dziękuję i pozdrawiam.
-
2011/04/15 10:51:44
Żurawina i limonki - w kwaśnych odcieniach słodyczy to widzę :) to może być to!
-
2011/04/15 12:33:35
Wygląda bardzo bardzo apetycznie! Smakuje pewnie też bosko!
-
2011/04/15 12:42:16
Przepis cudo, na pewno wkrótce wypróbuje :)
-
2011/04/15 14:36:07
ale jest piękna! strasznie mi się podoba zdjęcie całej tarty, jest niemożliwie kuszące :)
-
2011/04/15 14:48:59
Absolutnie cudowna tarta:)
-
2011/04/15 15:00:13
Wygląda niesamowicie! Musi być pyszna. Wspaniałe połączenie limonek i żurawin.
Ślicznie się także prezentuje na Twoich zdjęciach Viridianko.
Pozdrawiam Cię:)
-
2011/04/15 15:31:38
Viri zajrzałam dzisiaj w pracy ukradkiem i już nie mogłam pracować. To drugie zdjęcie po prostu tak na mnie zadziałało, że aż koleżanka, która przechodziła obok zapytała co się stało :)
-
2011/04/15 17:28:59
Piekna tarta, kusi swoim wygladem :-)
milego dnia
-
Gość: Jswm, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/15 17:56:05
prezentuje się bardzo elegancko :)
-
2011/04/15 18:14:39
Limonka i żurawiny? No proszę, a to ci dopiero! W dodatku mascarpone. Uczta jak się patrzy!

Ściskam! ;*
-
2011/04/15 18:33:16
To coś dla mnie - smak i zapach limonki są moimi ulubionymi.
-
2011/04/15 21:11:19
i pieknie wyglada i pysznie smakuje:) a takie limonkowe smaki to ja chetnie poprosze:)
-
2011/04/15 22:11:12
Oj Kochana, ale nam tu rarytasa zaserwowałaś:) Ślinka mi leci... Oj wypróbuję, a jakże:)
-
2011/04/15 22:43:23
Ja bym to nazwała sernikotartą, chociaż nie lubię nazwa w stylu sernikowbrownie.

Niech więc będzie: tarta z serowym nadzieniem limonkowym :)

Pięknie ozdobiona, wygląda zachwycająco. Podejrzewam, że smakuję obłędnie orzeźwiająco.
-
2011/04/17 07:34:17
limonkowe zdjęcie.. urzekające. jak i cała tarta.
-
Gość: lo, *.aster.pl
2011/04/17 11:13:16
To musi być świetne połączdenie. Zapisuję przepis do szybkiego zrobienia. Pozdrawiam (pistachio-lo.blogspot.com)
-
2011/04/17 12:55:30
Wygląda obłędnie! I takie urządzenie do wyciskanie soku z cytryny/limonki chciałam sobie kupić! pozdrawiam ciepło
-
2011/04/17 21:04:24
Gdy tylko zobaczyłam tytuł, gdzieś tam, od razu tu przybiegłam!
Piękna tarta! Bardzo precyzyjna :) I taka równiutka!
Pozdrawiam serdecznie!
-
2011/04/17 21:35:34
Jej, jakie cudna... Ostatnie zdjęcie jest moje ulubione :)
-
2011/04/17 21:53:03
to ostatnie zdjęcie jest po prostu OBŁĘDNE! Pięknie dziękujemy za dodanie je do Wykrywacza!
-
2011/04/17 22:19:18
PIĘKNE to ostatnie zdjęcie, Viri!!!
-
2011/04/19 23:33:10
Żurawina czeka, tylko powiem szczerze z serkiem mascarpone jeszcze nic nie robiłam. :)
-
2011/04/21 12:31:00
Idealna :) Piękne fotki, jak zawsze zresztą :)
Zdrowych, pogodnych i slonecznych Świąt życzę Tobie i Twojej rodzince :) Pozdrowienia :)
-
2011/04/22 13:01:41
Przepięknie wygląda i jestem pewna, że przepysznie smakuje...
-
2011/04/26 08:21:42
pyszności :)
-
Gość: cukier, *.net.stream.pl
2011/05/14 13:46:09
Tarta siedzi już w piekarniku :)
Mam pytanie- czy taki ryż użyty do obciążenia ciasta może być jeszcze użyty do gotowania, czy raczej już się nie nadaje?
-
2011/05/14 13:54:12
Już nie bardzo, zwłaszcza że w piekarniku jeszcze bardziej się wysuszy - polecam przeznaczyć go sobie do pieczenia, w końcu tarty są takie pyszne ;)
Pozdrawiam!
-
Gość: cukier, *.net.stream.pl
2011/05/15 13:45:34
Dziękuję za odpowiedź oraz za super przepis:)
-
Gość: Maja, *.wejherowo.vectranet.pl
2011/05/15 17:43:45
Zrobilam tarte, byla przepyszna, tylko mialam jeden problem - nadzienie bardzo wyroslo, bylo zbyt puszyste, wyrownalam je lyzka i bylo potem ok. Tylko co moze byc tego przyczyna?
-
2011/05/15 17:58:04
Cukier cała przyjemność po mojej stronie :))

Maju to nadzienie ma być puszyste :)) jak pisałam: 'delikatne nadzienie - kremowe, a jednocześnie niesamowicie puszyste - trochę tak jakbyście swój ulubiony krem nadmuchali bąbelkami powietrza, przypomina mus.. choć to nie to samo' [i\].
Moje jednak dużo nie urosło.. może maksymalnie z 5 minimetrów. Nie miksowałaś za długo jajek z serkiem?

Cieszę się bardzo, że tarta i Wam smakuje!
Pozdrawiam.
-
Gość: ursi, *.skierniewice.vectranet.pl
2011/05/20 20:30:48
Jutro przymierzam się do zrobienia tej tarty. Chcę się upewnić, czy żurawiny po upieczeniu są miękkie? Nie trzeba ich namoczyć?
-
2011/05/20 20:46:37
Są mięciutkie :)
-
Gość: ursi, *.skierniewice.vectranet.pl
2011/05/21 17:16:51
Tarta wyszła bardzo dobra, tylko trochę kiepsko się kroi... może to kwestia czasu. Zaczęłam kroić jak była nie całkiem zimna, bo nie mogłam się już doczekać, naprawdę pyszna.
-
2011/05/21 18:12:05
Tarta jest bardzo delikatna, więc faktycznie trudno się kroi, ale z pomocą noża maczanego we wrzątki i osuszonego ręczniczkiem jest łatwiej - przynajmniej ja tak sobie radziłam :]
Cieszę się, że smakowała!
-
2011/05/21 18:12:22
*wrzątku
-
Gość: sunshineee_, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/05/25 18:02:55
robiłam właśnie tartę i jest już upieczona ale masa jest taka jakby leista, czy zastygnie z czasem? robiłam wszystko zgodnie z przepisem.
-
2012/05/25 20:16:33
Tartę pieczemy podobnie jak sernik tzn. do czasu aż środek będzie ścięty na środku. Zobaczysz jak ostygnie, możesz też włożyć ją na noc do lodówki.
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/11 19:32:03
Dla mnie wybrać -najsmaczniejsze ciastko - ???- Wybrał bym wszystkie - One wszystkie maja w sobie wyjątkowy czar -Doskonałość - To tak jakby wybierać najpiękniejszą z gwiazd na niebie- Gdy wszystkie są najcudniejsze- najurokliwsze - Tak samo z wyborem ciastek - Może sa tacy koneserzy-Znawcy- którzy bezbłędnie oceniają smak i wygląd- Ale ja nie umiem krytykować - Mi wszystko mieni się w oczach -Tęcza też ma milion kolorów - który piękniej ubarwiony?