Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Wielkanocne warkocze drożdżowe

W czasie Wielkiej Nocy w wielu greckich, włoskich, chorwackich, serbskich czy ukraińskich rodzinach panuje zwyczaj wypieku drożdżowych warkoczy lub wieńców. W Grecji są to Tsoureki, na Ukrainie - Paska, Chorwacji - Primorski Uskrsne Bebe*. Ogólnie jednak funkcjonują pod nazwą chleba wielkanocnego.

Natomiast u nas w domu rokrocznie przygotowujemy jajka farbowane w łupinach cebuli - następnie zdobione w staropolski sposób. Od kilku lat pałeczkę przejeła całkowicie moja Siostra - spod Jej rąk wychodzą zdecydowanie najpiękniejsze wzory, których część możecie obejrzeć na zdjęciu. Aby zająć się czymś równie pożytecznym zagniotłam proste ciasto bułeczkowe, o jak te (ale może być to również chałka). Gotowe jajka pozawijałyśmy w warkocze, które w świąteczną niedzielę uprzyjemniły nam spędzone w rodzinnym gronie śniadanie.

To bardzo prosty przepis, przy którym należy pamiętać tylko o jednej zasadzie. Jajka muszą być ugotowane, inaczej pod wpływem wysokiej temperatury w piekarniku - wybuchną. Polecam nie tylko od święta - każdy weekend będzie odpowiedni :)

*nadmorskie wielkanocne dzieci

zaczyn:
  • 50ml mleka, ciepłego
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka mąki
ciasto właściwe:
  • 500 g mąki białej chlebowej
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 200ml wody, ciepłej
dodatkowo:
  • 8 jajek, ugotowanych na twardo
Przygotować zaczyn. Drożdże rozpuścić z cukrem, miodem i maką w garnuszku, przykryć i odstawić do napuszenia na ok. 20 minut.
Do naczynia przesiać mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Dodać sól. Wlewać po trochu  wody, wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (wyrabiać przez 5 minut). Ciasto umieścić z powrotem w nasmarowanym masłem naczyniu, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 h).

Ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, wyrobić, podzielić na 8 równych części.  Każdą podzielić na 2 części, jedną dwa razy większą od drugiej. Z obu rolujemy wałeczki, z większej części - dwa razy dłuższy od wałka z mniejszej części.  Prostopadle do dłuższej części na jej środku przyklejamy krótszy wałeczek, na nim układamy jajko i zaplatamy warkocz. Kłaść na wyłożonej papierem blaszce, przykryć i pozostawić na 30 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem.

Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC. Przenieść na kratkę i wystudzić.

Buon Appetito! :)

niedziela, 24 kwietnia 2011, viridianka

Polecane wpisy

  • Stollen - niemieckie ciasto z bakaliami, rumem i marcepanem

    Przepyszne tradycyjne, świątecznie ciasto niemieckie z mnóstwem bakalii. Maślane, aromatyczne, słodkie i takie moje ulubione, pełne suszonych i kandyzowanych ow

  • Rogale Św. Marcina

    Aby upiec prawdziwego świętomarcińskiego rogala trzeba się naprawdę postarać. Po pierwsze należy zdobyć najważniejszy składnik jakim jest biały mak, po drugie ż

  • Drożdżowe ciasto dyniowe z kruszonką

    Wspaniałe, mięciutkie ciasto dyniowe na drożdżach ze słodką, chrupiącą kruszonką. W prześlicznym, słonecznym kolorze i dodatkami do wyboru: skórką pomarańczową,

Komentarze
2011/04/24 11:47:33
Sliczne pisanki. Pamietam jak ja drapalam zawziecie jajka razem z moim bratem :) To byly fajne czasy :)) A warkocze przecudne. Jak ja Ci zazdroszcze takich pysznosci... :)

Spokojnych i pysznych Swiat Viri. Dla Ciebie i calej Twojej rodziny.

Usciski.
-
2011/04/24 11:52:04
Dziś zaraz po rezurekcji zaczęłam piec chałki ;)
Nawet trochę kształtem przypominają warkocz.. Nie to co Twoje piękności!
Wszystkiego Dobrego!
Pozdrawiam :)
-
2011/04/24 12:20:07
Viri, jakie urocze te warkocze ! Pięknie je zrobiłaś :)
-
2011/04/24 13:09:01
ale piękne!
-
Gość: niepokornik, *.adsl.inetia.pl
2011/04/24 13:23:16
Viri, jajeczka, jak i warkocze piękne!
Oby całe Święta u Ciebie były takie jak te warkocze!
Wszystkiego dobrego:)
-
2011/04/24 14:49:09
bardzo pomysłowe! Wesołych Świat!
-
2011/04/24 17:03:21
śliczne!
-
Gość: Lilyann22, *.dynamic.chello.pl
2011/04/24 17:07:06
Hej! ;) Dotarłam na Twojego bloga przez artykuł w JOYu i po przejrzeniu kilku osttanich wpisów postanowiłam - muszę zostawić tutaj komentarz ;D Uwielbiam piec/gotować, chociaż muszę przyznać, że jestem na samiutkim początku mojej, mam nadzieję, długiej przygody z kuchnią. Ale to zdjęcia sprawiły, że tak spodobała mi się Twoja strona - np. to przy przepisie na tartę limonkową z żurawinami :D Jako wielka fanka fotografii uważam, że oprawa graficzna ma niesamowicie wielkie znaczenie dla bloga i cóż, zostaję tutaj :P Chciałam tylko dać Ci o tym znać ^^ Po świętach wypróbuję któryś z Twoich przepisów.
Na pewno tu wrócę :)
A! I wesołych świąt :)

PS Bardzo ładne zdjęcie w joy'u :))
-
2011/04/24 19:19:19
Wszystkiego dobrego :-)
-
2011/04/24 19:25:38
Wesołych świąt Viri:)
-
2011/04/24 21:19:57
Te nadziane. Świetne!

Radosnego świętowania.
-
2011/04/24 21:35:45
Lilyann22 ślicznie Ci dziękuję :)
Bardzo się cieszę, że do mnie zajrzałaś i zostawiłaś kilka słów. Ciekawa jestem co wybierzesz do pieczenia.
Wesołych i kolorowych również.

Pozdrawiam Wszystkich!!
-
2011/04/24 22:13:23
Wesołych świąt :)
-
2011/04/24 22:52:42
super pomysł ,a pisanki pierwsza klasa
-
2011/04/25 00:39:15
och, niebywale piękne ;]

cudownych, ciepłych i rodzinnych Świąt!
-
2011/04/25 00:42:14
czytałam dziś w gazecie Joy o Tobie.
gratulacje takiego zaszczytu!
i naprawdę, nie ma co się dziwic, że właśnie Ty trafiłaś na łamy czasopisma.
Twoja czarująca twórczośc kulinarna... to coś, czym warto się chwalic wszem i wobec.
gratulacje ;]
-
2011/04/25 09:11:43
Piekne chalki!
I gratulacje :)
Wesolego Alleluja i milego swietowania zycze! :)

Pozdrawiam serdezcnie
-
2011/04/25 09:25:18
Wesołego Alleluja !

Pozdrawiam ciepło Justyna :)
-
2011/04/25 09:29:26
Bardzo piękne zdjęcie, takie w klimacie tradycji...
Wszystkiego dobrego Viri!
-
2011/04/25 10:31:37
haa! jakie fajne;)
-
2011/04/25 11:08:08
Wesołych Świąt Viri! :*
-
2011/04/25 14:11:05
Widziałam kiedyś podobne u Liski. Te Twoje też wyglądają przepięknie! Ach, jak doskonale muszą komponować się ze świątecznym stołem...

Ściskam! I mokrego Dyngusa życzę. ;)
-
2011/04/25 14:16:28
jakie ładne te warkocze! :)

ślę świąteczne pozdrowienia! :)
-
2011/04/25 14:52:43
Cudowne Viri. U nas w rodzinie przepiękne jajka drapie, a raczej drapał moja ciocia. Ja do tego nie mam talentu ani cierpliwości. A warkocze są wspaniałe.
Mam nadzieję, że dyngus był mokry
-
2011/04/25 18:41:47
Piękne pisanki i piekne warkocze! Całość wygląda bardzo dekoracyjnie :)
Pozdrowienia świąteczne Viri :)
-
2011/04/25 20:06:58
Karmelko dziękuję Ci pięknie za przemiłe słowa :)

Fajnie, że Wam się nasze warkocze i pisanki podobają, pozdrawiam !
-
2011/04/25 21:20:02
Piękne warkocze i pięknie ozdobiły naszą stronę w te Wielkanoc :) Dziękujemy za dodanie zdjęcia i pozdrawiamy jeszcze świątecznie!
-
2011/04/26 21:53:01
Asiu, nei mailam pojecia, ze od Grecji po Italie piecze sie takie warkoczyki... W Czechach jest cos podobnego, zewie sie jidase (od Judasza), to moze podobna tradycja? Wspaniale zdjecie!! :-)
-
2011/04/27 09:12:38
Basiu o widzisz, najpewniej większość krajów ma podobną tradycję :)
dziękuję!